Dodaj do ulubionych

Kefalonia, Lefkada- z jakim biurem?

IP: 80.54.67.* 05.12.08, 15:10
d kilku dni szukam w internecie z jakim biurm można wybrać się na
Kefalonię lub Lefkadę. Może ktoś się orientuje? A jeśli zorganizowałabym
wyjazd na własną rękę jak ze znalezieniem kwatery w sierpniu, bez
wcześniejszej rezerwacji? Z góry dziękuję za
pomoc.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Kefalonia, Lefkada- z jakim biurem? 05.12.08, 15:57
      Cześć,
      ja na przełomie sierpnia i września 2004 roku spędziłam osiem dni
      na Kefalonii (na jeden popłynęłam sobie stamtąd na klimatcyzną
      Ithakę) i nie zarejestrowałam żadnych tłumów. Co do zasady mogę
      stwierdzić, że w poza kilkoma miejscami na wyspie było wprost
      pustawo, co mnie akurat nawet cieszyło. Wakacje zorganizowałam sobie
      sama: lot do Aten a potem przejazd do Kilini i prom (planowałam
      przez Astakos, ale w ostatecznej wersji popłynęłam z Kilini -
      wracałam do Patry) . Na wyspie zmieniłam chatke trzykrotnie (trzy
      noce w Proos, dwie w Fiscardo, trzy w Agia Efimia – chyba dobrze
      pamiętam) a to dlatego, że wyspa naprawdę spora a ja raczej nie ze
      stacjonarnych dusz, stąd nie miałam ochoty na tracenie zbyt dużej
      czasu w aucie na przemieszczanie się. Najdłużej chatki szukałam w
      Fiscardo - tu zdarzyły się być zajęte i tu dość drogo w porównaniu
      z pozostałymi miejscami na wyspie, ale to doprawdy najpiękniejsza
      miejscowość na Kefalonii, a moja chatka … echhh: miała balkon
      wiszący nad skałką i rozbijającym się o nią morzem… W oddali
      wynurzała się wysepka (mrugające światełka nocą) a pomiędzy nią a
      mną stało na kotwicach kilka małych białych statków … Bosko!
      Połowę nocy spędzałam na tym balkonie patrząc na to co przede mną i
      słuchając morza.

Chyba dość szczegółowo opisałam wakacje na Kefalonii na mojej
      betaki.freehost.pl
      Sporo zdjęć też tam zamieściłam (w galerii pood tekstem) – zajrzyj w
      wolnym czasie: może Cię coś zainspiruje?

I pamiętaj co Ci napisałam: byłam na przełomie sierpnia i września.
      Sierpień jako taki to chyba najbardziej wakacyjny miesiąc w Grecji i
      z chatkami może być problem, aczkolwiek pod koniec sierpnia na
      Kefalonii problemu nie było.

Pozdrawiam serdecznie. B.
      • Gość: aducha Re: Kefalonia, Lefkada- z jakim biurem? IP: 80.54.67.* 05.12.08, 19:13
        Bebiaku. Dziękuję,że się odezwałaś, bo po cichu na to liczyłam. Twoje
        wspomnienia to mam nie tylko raz przeczytane, ale wydrukokowane, popodkreślane
        co najważniejsze. Twoją wersję samodzielnego podróżowania delikatnie brałam pod
        uwagę,ale trochę się boję,gdyż ani ja ani mój mąż nie znamy języków- tak, tak są
        jeszcze w 21 wieku tacy ludzie, więc zarezerwowanie noclegów przez internet,
        gdzie wszystko w języku angielskim jest problemem. Pewnie,że mogłabym kogoś
        poprosić, ale wiesz jak to jest. a z biura mielibyśmy już odgórnie jakiś pokoik.
        Choć już sprawdzałam loty do Aten z Norvegian(pod wpływem twoich wspomnień) i
        przelot w 2 strony 1140zł.W zeszłym roku byliśmy na Zakynthos-chwała ,że nie
        było tłumów np w żatoce Wraku było nas 10 osób w lipcu!!!!!!,no i w
        ostateczności polecimy tam znowu do najtańszych apartamentów i stamtąd na
        tydzień na Kefalonię. Tylko ponoć jest problem z przeprawą promową, bo nie chca
        wypuszczać samochodów z wypożyczalni np z Autowaya nie da się. no i boję się o
        noclegi, bo niestety wyruszamy w fatalnym terminie nalotu Włochów od około 10
        sierpnia. Brrr....
    • malgosia-t-13 Re: Kefalonia, Lefkada- z jakim biurem? 05.12.08, 22:13
      Oczywiście,że organizuj sama!Byłam w sierpniu 2007 i żadnego
      problemu ze znalezieniem kwatery nie było.Mamy stały schemat
      postępowania;najpierw oglądamy okolicę i wybieramy lokalizację
      (oczywiście najlepiej w dzień),potem podjeżdżamy pod wybrany domek i
      pytamy o mieszkanie-wybraliśmy trzecie z kolei.Takiej możliwości nie
      masz jeżeli rezerwujesz wcześniej przez internet.Za mieszkanie z
      kuchnią z wyposażeniem,łazienką,klimatyzacją,zmianą pościeli i
      ręczników na życzenie
      płaciliśmy 10e/osoba Ithaka i 12e Kefalonia.Powodzenia.
      • Gość: aducha Re: Kefalonia, Lefkada- z jakim biurem? IP: 80.54.67.* 05.12.08, 23:30
        Dziękuję Małgosiu za informację. Może masz rację,że na miejscu się zawsze coś
        znajdzie, a jak nie to od czego jest camping? A plusem jest niezwiązanie z 1
        kwaterą. Jeszcze raz dzięki. Dodałaś mi skrzydeł....
        • stej4 Re: Kefalonia, Lefkada- z jakim biurem? 06.12.08, 00:51
          Witaj,
          straszna szkoda, że raczej nie zdecydujesz się na wyjazd na własną rekę :) w tym roku był to mój drugi wyjazd w ten sposób, i mimo tego, że bardzo męczący przez podróż, to wierzę, że nie ostatni! :)
          Aczkolwiek, jeśli kiepsko u was z językiem obcym, to może rzeczywiście to słaby pomysł?

Dziewczyny poruszyły już temat Kefalonii, to ja podepnę się z Lefkadą :)

Wyspa nieduża (do objechania w trzy dni autem), z cudownym zachodnim wybrzeżem - z przepięknymi plażami! niesamowitym kolorem wody! (niczym tropiki jakieś!!!) z drogowymi serpentynami wijącymi się w dół!
          Uważam, że to właśnie walory typowo turystyczne - plaże, przeźroczysta woda - świadczą o wspaniałości tej wyspy!!! Bo jeśli chce ktoś zobaczyć zabytki, to raczej nie ten kierunek ;-)

W sezonie jest połączenie promowe Kefalonii z Lefkadą, jednakże Ciebie to raczej nie urządza - bo jeśli mielibyście zakwaterowanie na Zante, to trzeba by się mocno nagimnastykować, żeby móc zobaczyć Lefkadę.

Jeśli chciałabyś wiedzieć więcej, pisz na email'a zawartego na stronie ze stopki poniżej ;-) Oj, ależ zakręciłem!

Pozdrawiam,
          J.

Ps. A Fiskardo.. Wow! Nie widziałem tak urokliwej mieścinki! Pięknie!
      • Gość: Iza Re: Kefalonia, Lefkada- z jakim biurem? IP: 92.25.95.* 03.02.09, 00:48
        ja tez chce sie wybrac na kefalonie, na poczatku wrzesnia. jesli
        chodzi o miejscowosci to myslalam o fiscardo, agia efimia i assos. i
        chce organizowac sama. najbardziej mnie zastanawia jak wyglada
        sprawa z zakwaterowaniem. bylabym wdzieczna za kontakt i informacje.
        pozdrawiam
        • m.c.r Re: Kefalonia, Lefkada- z jakim biurem? 03.02.09, 06:52
          Fiscardo jest najdroższą miejscowością na Kefalonii. My mieszkaliśmy w Spartii.
          Dobre plaże, blisko Argostoli (a tam targ, port rybacki etc).
        • stej4 Re: Kefalonia, Lefkada- z jakim biurem? 03.02.09, 09:02
          @Iza,
          Z Kefalonią dużo nie pomożemy, bo my tam przejazdem (raptem całe 1.5h :(..), ale jeśli chodzi o jakieś ogólne sprawy, porady podróżniczo-organizacyjne, to zapraszamy :) Jeśli informacje na którymś z naszych blogów nie będą dla Ciebie wystarczające, pisz na któryś z podanych adresów email :) W miarę wiedzy na poruszone przez Ciebie wątki, spróbujemy pomóc :)

Pozdrawiam serdecznie,
          J.
    • grekan Re: Kefalonia, Lefkada- z jakim biurem? 06.12.08, 00:49
      Te wyspy trudno znalezc w katalogach naszych biur.Czeskie biuro
      firotour.cz ma w ofercie te dwie wyspy a takze kilka innych rzadko
      spotykanych u nas, np.Limnos, Karpatos,Skopelos... . Polskie biuro
      firotour.rybnik.pl wspolpracuje z firo czeskim od paru lat i
      posredniczy w sprzedazy wczasow, organizujac transfer z Katowic do
      Ostrawy.
      • stej4 Re: Kefalonia, Lefkada- z jakim biurem? 06.12.08, 00:58
        Właśnie - zapomniałem o tym, co napisał grekan. Jak na Lefkadę, to z Czech. Pamiętam, jak w zeszłym roku próbowaliśmy coś znaleźć, to właśnie nam czeskie portale wyskakiwały.
        Aczkolwiek, o firotour.rybnik.pl nie słyszałem, a widzę, że adres warty "zazakładkowania" ;-)

I jeszcze w sprawie zakwaterowania, bo nie wspomniałem w poprzednim poście - podobnie, jak Bebiaczek na Kefalonii większych problemów nie ma ze znalezieniem zakwaterowania. Ceny mogłyby być tylko niższe.. ;-).. Ale wiadomo - każdy, by chciał najlepiej za darmo ;-)) hihi!

Pozdrawiam,
        J.
        • Gość: adycha Re: Kefalonia, Lefkada- z jakim biurem? IP: 80.54.67.* 06.12.08, 10:41
          Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Już dzwoniłam do biura w Rybniku- rzeczywiście
          maja Kefalonię i Lefkadę- wyloty z Ostravy lub Pragi. Pobyty 10 lub 11
          dniowe,bez wyżywienia ** 2159 na osobę.
        • Gość: aducha Re:Pytanie do stej4 IP: 80.54.67.* 13.12.08, 21:48
          Przeczytałam na forum Wyspy Greckie( post z pażdziernika),że masz zamiar
          stworzyć blog o Lefkadzie podobny do tego o Zante? Czy już może jest? Gdy w tym
          roku wybieraliśmy się na Zakynthos Twój blog bardzo nam pomógł, więc mam cichą
          nadzieję,że może i tym razem skorzystalibyśmy z Twoich opisów i spostrzeżeń. I
          jeszcze jedno pytanie, która wyspa widokowo zrobiła na Tobie większe wrażenie
          Zakynthos czy Lefkada?
          • stej4 Re:Pytanie do stej4 14.12.08, 23:48
            Witaj,
            tak, dobrze przeczytałaś, zamiar był, i jest!
            Z tego, co informuje mnie moja lepsza połowa ;) to treść bloga - którego autorem jest właśnie Ona - jest prawie skończona, jednak brakuje czasu na ostateczny szlif, wybór zdjęć oraz umieszczenie tego wszystkiego na stronie.. Może przez Święta się uda? Będzie trochę wolnego, jednak nie obiecuję..
            Strasznie bym chciał! :)

Zante czy Lefkada? :).. Wydawało mi się to b. prostym pytaniem, jednakże ile razy zaczynam pisać na nie odpowiedź, to co raz zmieniam zdanie ;)

Remis! Jedną i drugą warto zobaczyć!

Zante, bo: Keri, przylądek Skinari, piękne, dzikie, niezdobyte przez nikogo zachodnie wybrzeże, Porto Vromi (dla którego wrócę na tą wyspę - mapa nas zmyliła i zjechaliśmy nie tą drogą, którą powinno się zjechać, by zobaczyć właściwe Porto..), Kampi!, Agios Nikolaos, Gerakas!, Shipwreck (koniecznie - także - z góry!!!), Blue Cave.

Lefkada, bo - krótko, banalnie i typowo turystycznie - kolor morza (!!!) i plaże na zachodnim wybrzeżu!!! !!! !!! !!! Och'om! i Ach'om! nie było końca!!! :-) :-) :-) :-)
            + Plaża Agiofili na płd!!! ( www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/Ionian_Islands/Lefkada/Vasiliki/photo913797.htm - nie dość, że miejsce PRZEPIĘKNE, to i sprzęt, jak i umięjętności fotografa z wyższej półki!!!)

Tak więc, jeśli ktoś szuka jakiś "większych", bardziej ambitnych rozrywek niż podziwianie kolorów M. Jońskiego, które na Lefkadzie przybiera takie niesamowite kolory! to ta wyspa nie jest dla niego :-) Ja jestem urzeczony! :-)

Rodzicom, którzy byli w tym roku w Bodrum, po obejrzeniu kilku pierwszych fotografii plaż + wody z wyspy, szczęka opadła do ziemi, a jedyne co zdołali wydukać, to "myśmy takiej wody nie mieli".. :-)

Jeśli tylko uda nam się postawić blog'a, postaram się odkopać ten temat i załączyć adres do niego :)

Pozdrawiam Cię serdecznie,
            J.
            • Gość: aducha Re:Pytanie do stej4 IP: 80.54.67.* 15.12.08, 09:49
              Bardzo dziękuje za odpowiedz i czekam na bloga-decyzja zapadła-Lefkada Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka