Dodaj do ulubionych

Cosmopolitan z Grecosem - wróciłem

09.06.09, 20:31
Witam, obiecywałem kilku osobom że się podzielę opinią na temat w/w hotelu. No to tak na szybko: generalnie jesteśmy z żoną zadowoleni.
Byliśmy tam 7 dni z opcją all inc. Hotel zadbany i stale "dopieszczany". Zasłużone 4*, obsługa na wysokim poziomie. Jedzenie pyszne. Pokoje czyste, widać że niedawno były odnawiane. Codziennie sprzątane (choć pościel nie wymieniana codziennie). Za to ręczniki zawsze wymieniane. Wszystkie pokoje w budynku głównym mają taras/balkon. Widok z większości pokoi na morze i tą zatokę Trianta. Bar, hol i restauracja ciekawie urządzone. Równie ładnie przed hotelem jak i na tarasie wychodzącym z baru w budynku hotelu. Basen czysty, sprzątany codziennie, chociaż mógłby być większy. Głębokość od 1,4 do 3 metrów. Przy basenie poolbar. Podawane napoje, alkohole, lody, drinki (osobiście zasmakował mi san francisco), przekąski obok, samemu można podchodzić i brać co dusza zapragnie. W barze przy basenie pracują młode dziewczyny z polski więc spokojnie można się dogadać w rodzimym języku :) leżaków przy basenie raczej nigdy nie brakowało. Były poranne rezerwacje ale kto przyszedł dopiero po obiedzie też gdzieś znalazł miejsce. Animacje, generalnie nie zauważyłem aby były jako takie (porównując z seagulem w hurgadzie), był co prawda chłopak z dziewczyną ale raczej nie mieli dużo pracy (oraz dużo chętnych do zabawy). Ale co się dziwić, 70% to towarzystwo >50.
Nie wiem co tu jeszcze opisać, co do wyżywienia to (dla all) dostępne w barze wszystkie rodzime alkohole, cola, sprite, orange, soki (podobne do tych z kartonu), piwo, wino białe i czerwone, pyszne lody nestle dawane na gałki. W restauracji generalnie zawsze coś innego, chociaż były pozycje obowiązkowe, które powtarzały się zawsze, tj. kebap, frytki i przepyszna pizza, która to zrobiła furorę :) a gość który je robił naprawdę szacun dla niego. Oprócz tego lokalne potrawy oraz tak jak w każdym chyba hotelu kącik z warzywami/sałatkami, owocami, słodyczami itp. Ale te lody to dla mnie były wyczesane.
W hotelu oprócz grupki polaków bardzo dużo niemców, sporo anglików, francuzi, słyszałem także gdzie niegdzie włoski, także inne języki których nie jestem pewien. Aha, morze, jest po drugiej stronie ulicy, przejście pod ulicą, plaża kamienisto żwirowa, generalnie woda przy brzegu mętna, raczej odpychająca niż zachęcająca do kąpieli, do tego dochodzą skandaliczne ceny za leżaki i parasol 7e. Nie dziwię się, że stały cały czas puste.
Przed hotelem przystanek autobusowy, sklep z biżuterią, ogólny market także z pamiątkami, wypożyczalnia samochodów, bary itp.
Hotel według mojej opinii na pewno dla osób szukających ciszy i spokoju. Stąd też znaczna przewaga starszego pokolenia, rodzin z dziećmi oraz młodych par szukających ustronnego miejsca dla siebie.
Nie wiem co tu jeszcze opisać, jeżeli ktoś miałby jakieś pytania to można na maila: killinghand@go2.pl to odpiszę lub tutaj w tym wątku, proponowałbym aby hotel dodać na forum do rankingu hoteli.

Aha, co do biura Grecos, bo widzę że ludzie na forum się dopytują to nie mam nic do zarzucenia. Rezydenci Agnieszka oraz Bartek byli w porządku.
Co do wycieczek fakultatywnych to mogą być różne opinie, mnie tam jednak się podobały. Byliśmy w Lindos, na Symi oraz w Marmaris (Turcja). Nie ma tam zbyt dużo zabytków (cholera i znów porównuję do Egiptu :) ale na wycieczki spokojnie można jechać. Rodos zwiedziliśmy na własną rękę. Problemów nie było.
Na spotkaniu informacyjnym we wtorek wszystko było wyjaśnione. Jedynie odlot z wyspy był nieciekawy bo pobudka o 4.00 rano.
Jak mi się jeszcze coś ważnego przypomni to napiszę tutaj.
Gdybym miał jechać jeszcze raz na Rodos i plaża nie była by priorytetem to zdecydowanie wybrałbym ten hotel i szczerze mogę go polecić.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kam1only Re: Cosmopolitan z Grecosem - wróciłem 09.06.09, 21:01
      Jakieś przekwaterowania w innych hotelach? Coś słyszałeś na lotnisku?
      Poopowiadaj ploteczki:-)

Ile Was kosztował wyjazd do Marmaris za 2 osoby? Sami jechaliście czy z biurem?
      I ile tam jest czasu?
      • killinghand Re: Cosmopolitan z Grecosem - wróciłem 09.06.09, 21:44
        Niestety nic mi nie wiadomo o przekwaterowaniach, na lotnisku w dorodze powrotnej jak i w samolocie chyba większość kimała sobie ukratkiem z racji wczesnej pory. Tyle mogę Ci powiedzieć, że w naszym autokarze z Cosmo każdy raczej zadowolony z pobytu.
        Co do Marmaris, koszt to 58e + 15e wiza za osobę. Oczywiście z biurem. Mieliśmy opuźnienie z odpłynięciem (kilka autokarów nie dojechało na czas), mieliśmy płynąć 1h a było 2h. Potem niespodzianka bo poszliśmy na śniadanie (a nie było takowego w planie) w cenie wycieczki, niby żadne cudo ale sam fakt. Potem "fabryka skór", "fabryka złota", cukiernia (lub coś w tę mańkę) i na samym końcu bazar (ponad 2 godziny czasu wolnego). Odpływ o 16.15
        A cudzysłowia dałem specjalnie, gdyż chyba większośc z nas wie, co kryje się pod takim szyldem i widzę że jest to tak samo czy to Egipt czy Grecja, każde biuro i tak zawsze jest to samo :-)
        A co ma zrobić przewodnik/rezydent, taka jego praca. Generalnie ja nie skusiłem się na żadną skórę, mimo iż z ceny na metce bagatela 980e zszedł już do 150e, także nie nabyłem żadnego złota ...
        O wiele ciekawiej było w tej ichniejszej cukierni, fajny szef, nie nagabywał na kupowanie. Bazar - wiadomo, niczym nie różnił się od sklepów w Hurgadzie :)
        Cały czas woził nas kierowca takim busikiem no i tradycyjnie oczekiwał bakszyszu.

Ale jedna rzecz mi się przypomniała. Rezydent nie kwaterował nas w hotelu, także nie odbierał w autokarze. Na wycieczkach rezydentka wsiadała w Rodos, a przy odlocie czekała na lotnisku. Generalnie nie stanowiło to żadnego problemu (gdzieś tu na forum przeczytałem jakieś wyrzuty z tym związane), było to tak banalnie proste, że dziecko by sobie poradziło. Ale ten zabawny fakt był chyba podczas wyjazdu na lotnisko (jeśli ktoś pamięta dokładnie to proszę o poprawienie, przyjmujemy że był to wyjazd na lotnisko). Podjechał o wyznaczonej porze autokar z tabliczką Grecos i tam kierowca - grek miał nas zabrać do portu. Miał on już przygotowaną kartkę ze spisem ile osób ma zabrać. Pan uśmiechnięty, wszyscy wsiedli do autobusu, pan nas przeliczył, wszystko ok no to pozamykał luki bagażowe i przeliczył jeszcze raz - wszystko się zgadza i uśmiechnięty zabiera się za odjazd, aż tu nagle ktoś biegnie go zatrzymać, bo brakuje jeszcze 2 osób :-) ... wiem że grecy są wyluzowani ale żeby aż tak, hehe ale najlepsze że liczył 2 razy i zgadzało mu się. No ale wina też naszych, skoro pisze zbiórka o tej i o tej to trzymamy się tego. 40 osób mogło się zebrać a 2 nie ?
        Pozdrawiam
        • zo_h Re: Cosmopolitan z Grecosem - wróciłem 10.06.09, 09:00
          U mnie w zeszłym roku za to były inne jazdy z ludźmi, dla odmiany przy
          transferze z lotniska do hoteli. Wiadomo że jednym autokarem przewożeni są
          ludzie zakwaterowani w kilku różnych hotelach. Kolejność odwiedzania hoteli na
          trasie autokaru była jasno opisana przez rezydentkę, dodatkowo kierowca autokaru
          za każdym razem mówił przy jakim hotelu właśnie się znajduje, mimo wszystko
          znalazło się kilka osób które powysiadały w złych miejscach.

Pozdrawiam.
        • kam1only Re: Cosmopolitan z Grecosem - wróciłem 10.06.09, 23:21
          czyli kiszka jednym słowem to Marmaris, dzięki za informacje:-)
          Myślałam, że coś innego pokazują niż sklepy, choćby piękną plażę kilkanaście
          kilometrów dalej
    • venus47 Re: Cosmopolitan z Grecosem - wróciłem 09.06.09, 22:13
      No! i "tego nam trzeba" - precyzyjnej wymiany informacji wzajemnie życzliwych
      sobie osób.
      Dzięki; pozdrawiam serdecznie
      • Gość: tamka Re: Cosmopolitan z Grecosem - wróciłem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.09, 08:30
        nareszcie ktoś zdaje relacje po powrocie, super. Ja wyjeżdzam z
        Grecosem za 9 dni i po powrocie też zdam relację.
        Pozdrawiam
        • Gość: daanju Re: Cosmopolitan z Grecosem - wróciłem IP: *.222.connectic.pl 11.06.09, 20:38
          Lecimy do Cosmopolitana 20 czerwca z Katowic. Dzięki za opinie o
          hotelu. :)
          • daras3210 Re: Cosmopolitan z Grecosem - wróciłem 12.06.09, 11:08
            My(2+1) też lecimy do cosmo.20.06 tylko że z Warszawy.Spotkamy się na
            miejscu.Pozdrawiamy.
            • Gość: daanju Re: Cosmopolitan z Grecosem - wróciłem IP: 83.16.48.* 12.06.09, 11:17
              My lecimy w kilka osób, moja rodzinka 2 + 3 dzieci ( 14,12,9) oraz
              koleżanka z córka ( 12 lat) i druga 2 + (20,18 i 14 lat).

do zobaczenia!
              • Gość: dudek74 Re: Cosmopolitan z Grecosem - wróciłem IP: 62.159.241.* 16.06.09, 10:11
                Witam, także polecam hotel i biuro, i wypozyczalnie samochodow pod
                hotelem - za 4 dni placilem 200E a w hotelowym sixt chceli 320.
                Niestety malo atrakcji dla dzieci. Pozdrawiam.
                • kam1only Re: Cosmopolitan z Grecosem - wróciłem 19.06.09, 20:14
                  to jakoś i tak bardzo drogo, bo ja wysyłałam zapytania do kilku wypożyczalni w
                  Faliraki i za ekonomiczny chcieli za 7 dni 130-140 euro

ale nie wiem jaki samochód wypożyczaliście

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka