Dodaj do ulubionych

Thassos plaże ?

24.07.09, 23:12
Czy wszystkie plaże na Thassos poza Golden i Paradise Beach są kamieniste?
Akurat lecę do Limenarii, a to chyba daleko od tych plaż ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ama Re: Thassos plaże ? IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 25.07.09, 09:45
      a skąd masz te info???plaże na Thassos są w większości piaszczyste a nie kamieniste!
      • galaxian1 Re: Thassos plaże ? 25.07.09, 12:44
        Gość portalu: ama napisał(a):

> a skąd masz te info???

Przeczytalem jakis komentarz na jednym z portali turystycznych.
        I wydalo mi sie to dziwne.

> plaże na Thassos są w większości piaszczyste a nie kamieniste!

Dzieki!
      • zagrywka Re: Thassos plaże ? 29.09.17, 22:19
        Piach to tylko na Golden beach reszta skały i jeżo we.
        • kolpik124 Re: Thassos plaże ? 30.09.17, 17:07
          brednie

www.thassos-view.com/images/places/nisteri-beach.jpg
    • mark-998 Re: Thassos plaże ? 26.07.09, 14:39
      Podaj adres mailowy to prześlę Ci tegoroczne zdjęcia z Limenarii
      oraz Potos - pozdrawiam.
      • galaxian1 Re: Thassos plaże ? 26.07.09, 20:47
        mark-998 napisał:

> Podaj adres mailowy to prześlę Ci tegoroczne zdjęcia z Limenarii
        > oraz Potos - pozdrawiam.

Najlepiej na adres gazetowy, czyli galaxian1@gazeta.pl

Wielkie dzieki !!! :)
        • porco_rosso Re: Thassos plaże ? 26.07.09, 22:37
          Wróciłam z Limenarii tydzień temu. Plaże w Limenarii i okolicach są piaszczyste na brzegu, ale dno bywa kamieniste w niektórych miejscach. Tam gdzie tak jest, jest sporo jeżowców, więc lepiej wziąć buty.
          Zależy w której części będziesz mieszkać. W samej Limenarii z tego co słyszałam (bo bywałam tam tylko wieczorem) dno było lepsze i było mniej jeżowców, ale za to więcej ludzi. Przy końcu tej plaży (ok 2 km długości), na zachód od miasteczka, był pisaseczek do leżenia, ale dno kamieniste. Z końca tej plaży można przejść do głównej drogi i kierując się nadal na zachód (mijając Hotel Diamond) pójść na kolejną "dziką" plażę (na ogół oprócz nas opalały tam się 2-3 pary, a plaża dość duża) - i tu znów piasek do leżenia, a dno kamieniste i z jeżowcami, ale woda jest tak przejrzysta, że widać gdzie lepiej nogi nie stawiać (zresztą woda taka jest na całej wyspie). No i znowu jak się dojdzie do głównej drogi i skieruje się dalej na zachód, to dotrzeć można do sławnej na forum plaży Trypiti. Więcej ludzi, ale bez przesady, to nie taki tłok jak czasem nad Bałtykiem no i jednak mniej jeżowców.

Co do Paradise Beach, to polecam bardzo. Jak będziecie mieli tylko okazję. Tłum ludzi, ale pobyt w wodzie rekompensuje tę niedogodność ;-). Woda jak kryształ, no i piaszczyste dno, wreszcie można bez stresu po nim pochodzić bosą stopą.

Ps. Gdzieś widziałam, że pytałeś(aś) o parasole na plażach. Są dostępne na tych zagospodarowanych, ale płatne(chyba 6 euro za leżaki + parasol, ale może być więcej, bo ja nie korzystałam i nie pamiętam). Jak chcesz mieć cień na plaży, to może lepiej kupić sobie parasol w miasteczku za 2 EUR, ale myślę, że i tak 8 h na plaży ciągiem nie wytrzymasz :) (jeśli jedziesz w sezonie).
          • Gość: madam Re: Thassos plaże ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 11:13
            hej.
            czy na Thassos znajdę jakieś plaże gdzie można sie "swobodnie" opalać?
            • orlos63 Re: Thassos plaże ? 01.08.09, 13:50
              Gość portalu: madam napisał(a):

> hej.
              > czy na Thassos znajdę jakieś plaże gdzie można sie "swobodnie" opalać?
              Przykład z Limenarii,ale np. na Paradise Beach też jest to popularne,z lewejstrony plaży
              picasaweb.google.pl/orlos63/Plaze#slideshow/5364959708408279362
              • Gość: madam Re: Thassos plaże ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 14:47
                dzięki orlos. mam nadzieję że ze znalezieniem takich miejsc nie będzie problemu
                większego.
                • porco_rosso Re: Thassos plaże ? 01.08.09, 19:24
                  Madam,
                  Takich miejsc nie trzeba szukać. Po raz kolejny podczas pobytu w Grecji
                  przekonałam się, że pod tym względem jest tam dość duży luz i naturyści opalają
                  się bez problemu między tekstylnymi. Jeśli jednak wolisz mieć trochę
                  prywatności, a jedziesz w okolice Limenarii, to polecam zachodnią część
                  limenarskiej plaży (jej końcówkę) oraz dziką (niezagospodarowaną) plażę dalej na
                  zachód (za Iris Gold. Na Trypiti np. naturyści opalają się przy skale po lewej
                  stronie (jak patrzysz w stronę morza). Z kolei na Paradise Beach nie
                  przyuważyłam :), ale myślę, że znajdziesz miejsce dla siebie.
                  Udanego pobytu!
        • mark-998 Re: Thassos plaże ? 29.07.09, 21:26
          Późno ale zdjęcia poszły mam nadzieję że dojdą - pozdro
          • orlos63 Re: Thassos plaże ? 29.07.09, 22:16
            Trochę chaotyczny reportaż z objazdu całej wyspy skuterem
            picasaweb.google.pl/orlos63/PlazeNaThassos#
            • logopeda9 Re: Thassos plaże ? 30.07.09, 09:43
              całkiem miły ten chaos:) a Thassos jak zwykle piękna.
            • orlos63 Re: Thassos plaże ? 01.08.09, 15:17
              orlos63 napisał:

> Trochę chaotyczny reportaż z objazdu całej wyspy skuterem
              > picasaweb.google.pl/orlos63/PlazeNaThassos#
              Sorry,ten adres jest nieaktualny,oto poprawka
              picasaweb.google.pl/orlos63/Plaze#
    • Gość: Adam Re: Thassos plaże ? IP: *.centertel.pl 05.08.09, 12:26
      Nie wiem jak teraz, ale jak byłem na Thassos - w Potos - to nie korzystałem z
      plaży bezpośrednio przy hotelach, tylko spacerkiem, kilka minut i trafiasz na
      małe urokliwe zatoczki, piaszczyste (skałki oczywiście też tam są).
      Często przez cały dzień nikt inny tam nie zaglądał.
      Tak więc, jezeli chodzi o "swobodne" opalanie to można coś znaleźć, trzeba tylko
      zboczyć z wyznaczonego szlaku.
      • Gość: nowa1 Re: Thassos plaże ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.09, 12:16
        Mam pytanie -czy trzeba brać ze sobą na Thassos buty do wody?
        Będziemy w okolicach Potos. Czytałam że w morzu zdarzają się
        jeżowce. Nie wiem na ile to prawda...
        • galaxian1 Re: Thassos plaże ? 11.08.09, 13:44
          Gość portalu: nowa1 napisał(a):

> Mam pytanie -czy trzeba brać ze sobą na Thassos buty do wody?
          > Będziemy w okolicach Potos. Czytałam że w morzu zdarzają się
          > jeżowce. Nie wiem na ile to prawda...

Ja polecam zabrac albo kupic na miejscu (nie musza to byc jakies specjalne buty
          plywackie, tylko zwykle klapki, ale takie by z nog nie spadly - z paskiem na
          pięcie). Koszt 3 - 5 euro.

Na niektorych plazach nie ma wcale jezowcow, ale na innych (tych malo
          obleganych) są. Ale poza tym dno nie zawsze jest piaszczyste, wiec buty
          przydadza sie aby nie rozwalic sobie stopy o kamienie.
          W 100% piaszczysta plaza to Golden Beach, do ktorej trzeba dojechac autem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka