Dodaj do ulubionych

Costa Brawa po 15 maja

04.03.13, 07:53
Witam,
Chcę wybrać się z rodzinką na wybrzeże Costa Brawa w terminie jak wyżej na 2 tygodnie. Nigdy nie byłam w Hiszpanii i moje pytanie - jaką pogodę możemy zastać, czy można spokojnie opalać się i kąpać i co oprócz Barcelony warto zwiedzić?
Obserwuj wątek
    • espa2012 Re: Costa Brawa po 15 maja 04.03.13, 20:10
      Po 15 maja powinno już być wystarczająco ciepło na kąpiele w basenie, może w morzu. Słońca też nie powinno brakować.
      Nie wiem gdzie dokładnie będziesz ale oprócz Barcelony (to koniecznie) polecam ogrody botaniczne koło Blanes (jeden z samymi kaktusami). Poza tym miejscowość Tossa de Mar (malownicza starówka, piękna plaża). Można popłynąć statkiem tam i z powrotem z Calelli (i innych miejscowości po drodze) - fajna całodniowa wycieczka.
      Byłem w zeszłym roku więc jak by co to podpowiem co pamiętam.
      A zdjęcia z polecanych miejsc są na mojej stronie TU >>>
      • ciekawska77 Re: Costa Brawa po 15 maja 05.03.13, 07:45
        Dzięki , zdjęcia przepiękne. My będziemy właśnie w Tossa de Mar, czy stamtąd można popłynąć właśnie stateczkiem? I jak najlepiej dojechać do Barcelony i najtaniej?
        • Gość: x Re: Costa Brawa po 15 maja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.03.13, 14:38
          na kąpiele raczej w maju nie licz, chyba że lubisz extremalne wrażenia.Z Tossy autobus bezpośrednio ok.15 euro/os.
        • espa2012 Re: Costa Brawa po 15 maja 05.03.13, 18:38
          Z tego co zaobserwowałem to ruch stateczków w Tossa de Mar był całkiem spory więc pewnie coś znajdziecie. Ja płynąłem z Santa Susana i tam potem wracałem.
          Co do dojazdu do Barcelony to trzeba najpierw dostać się do Blanes. Tam zaczyna bieg kolejka Renfe, która dojeżdża brzegiem morza do Barcelony.
          Być może jest też bezpośredni autobus z Tossa ale tego nie wiem.
          Rozkład jazdy Renfe jest TU
          Niestety tylko po hiszpańsku...
          • Gość: x Re: Costa Brawa po 15 maja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.03.13, 19:49
            przecież piszę, że jest bezpośredni autobus do BCN niecała godzina a wersja autobus do Lloret i Renfe to ponad 3 godz. w 1 stronę to strata czasu :(
            • espa2012 Re: Costa Brawa po 15 maja 06.03.13, 05:42
              Pociąg jedzie z Blanes do Barcelony coś 1 godzinę i 25 minut. Do tego autobus, to może i lepiej bezpośrednio. Ważne jeszcze gdzie się dojedzie autobusem. Renfe do Barcelony to wybór trzech stacji końcowych (Łuk Triumfalny, Plac Katalonia albo Sants) w zależności od tego co chcemy zwiedzać.
              • ciekawska77 Re: Costa Brawa po 15 maja 06.03.13, 07:34
                Dzięki, mam nadzieję, że uda nam się troszkę pozwiedzać, poopalać i może popływać, choć na kąpiele nie nastawiamy się raczej, bo zimna woda.
          • marcinoit Re: Costa Brawa po 15 maja 06.03.13, 09:29
            nie wiem dlaczego niestety... w Hiszpani mowi sie po hiszpansku ;)
            a tak powazniej , ta strona ma swoja wersje anglojezyczna
            www.renfe.com/EN/viajeros/index.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka