Dodaj do ulubionych

Pogoda w El Chorro

28.09.18, 10:09
Witam

Mam pytanie natury atmosferycznej ;-) Planowałam w tym roku wycieczkę Caminito del Rey, jednak drobna kontuzja poplątała mi plany. Mimo to byłam tego dnia w Maladze i stwierdziłam, że pogoda byłaby fatalna na dłuższy spacer - wg. termometrów 26 stopni, odczuwalne ponad 30, niskie chmury, gęsta duchota, przy której człowiek momentalnie robi się mokry i "klejący" ;-/ Stąd moje pytanie do osób, które szły Caminito: jak jest tam z "odczuwalnością" pogody? Wieje? Bywa duszno? Jak interpretować prognozy?
Mam nadzieję, że w przyszłym roku uda mi się tam wybrać...
Obserwuj wątek
    • mocno.zdziwiona Re: Pogoda w El Chorro 28.09.18, 13:56
      Ja byłam tylko kilka razy, więc wszystkich wariantów pogodowych nie przerobiłam, ale ogólnie trasa jest łatwa, po równym (mniej więcej) i nawet duchota średnio sprawnej osobie nie powinna utrudniać przejścia. Jak mocno wieje, to zamykają szlak, też mi się to kiedyś przydarzyło. Ogólnie tam jest tyle miejsc, które zapierają dech w piersiach, że raczej człowiek się na tym skupia, a nie na pogodzie.
    • miriam_73 Re: Pogoda w El Chorro 01.10.18, 13:53
      Bywa i duszno, bywa, że wieje, a i czasem nawet burza może zahaczyć (złapało nas w maju, przemokliśmy do suchej nitki, część trasy przeszliśmy w tunelach, zamiast pomostami, najgorzej było z przejściem przez drucianą kładkę nad wąwozem, bujało mocno). Temperaturę i wilgotność tam odczuwa się zupełnie inaczej niż w mieście. Tam są jednak lasy, woda, przewiew jest zupełnie inny niż na wybrzeżu i w betonowej dżungli.
      • marutax Re: Pogoda w El Chorro 01.10.18, 22:23
        miriam_73 napisała:

> Temperaturę i wilgotność tam odczuwa się zupełnie inaczej niż w
        > mieście. Tam są jednak lasy, woda, przewiew jest zupełnie inny niż na wybrzeżu
        > i w betonowej dżungli.

Właśnie o to odczuwanie mi chodzi, bo to coś, co zależy od wielu czynników i sprawia, że informacja "27 stopni, słonecznie" czasem może wprowadzać w błąd...
        • miriam_73 Re: Pogoda w El Chorro 02.10.18, 14:25
          Jak byliśmy ostatnio, startowaliśmy przy temperaturze ok 30 stopni. Było gorąco, przedburzowo, ale przyjemnie, bo był lekki wiaterek, nad wodą i w lesie chłodziło. Przeszliśmy dłuższą trasą, od El Kiosko, bo tam znaleźliśmy miejsce do parkowania i nie czuliśmy się jakoś mocno wymęczeni. Potem, z uwagi na burzę zmokliśmy i zmarzliśmy, ale jeszcze przed wyjściem z terenu El Chorro juz wyszło słońce i można się było rozgrzać zanim dotarliśmy do shuttle busa:)
          Zdecydowanie bardziej dała nam w kość Malaga miesiąc wcześniej, w początkach kwietnia w Wielkanoc, gdy temperatury były w dzień ok. 25-26 stopni. To już bardzo mocno rozgrzewało kamień, plus była jakaś "przyducha" od morza bardzo nas zmordowały. O ile w Zamku Gibralfaro na górze był przewiew, to na dole można było paść... Nawet w takich zielonych zakątkach jak w okolicach Paseo del Parque czy na nabrzeżu.
          • marutax Re: Pogoda w El Chorro 02.10.18, 20:34
            miriam_73 napisała:

> Zdecydowanie bardziej dała nam w kość Malaga miesiąc wcześniej, w początkach kw
            > ietnia w Wielkanoc, gdy temperatury były w dzień ok. 25-26 stopni. To już bard
            > zo mocno rozgrzewało kamień, plus była jakaś "przyducha" od morza bardzo nas zm
            > ordowały.

Miałam dokładnie to samo tydzień temu... I stąd pytanie, bo wizja El Chorro w takiej aurze mnie mocno zaniepokoiła. Na szczęście wygląda na to, że różnice są na plus ;-)
            • miriam_73 Re: Pogoda w El Chorro 03.10.18, 15:33
              Pamiętaj, że ten rok jest trochę nietypowy jeśli chodzi o pogodę w Hiszpanii w ogóle. Zima na południu była ciepła, ale potem marzec-połowa czerwca w Andaluzji było bardzo kiepsko (sporo opadów, co wpływało na wilgotność powietrza, zimne noce) a na Mesecie to w ogóle totalne anomalie pogodowe występowały (łącznie ze śniegiem w maju gdzieś w Asturii). W tym roku jeszcze w maju można było jeździć na nartach w Sierra Nevada. Z kolei w tym samym czasie (marzec-maj)od Benidormu na wschód zaciągało wściekłym gorącem z Afryki (na Wielkanoc tam były tłumy na plażach a my musieliśmy uruchamiać grzanie w domu - mieszkamy na wybrzeżu koło Marbelli...). Potem w Andaluzji zrobiło się OK (choć lato nie było aż tak upalne, jak czasem bywa), a wschód był pod psem. Dużo opadów i nieciekawe temperatury.
    • nowicka-koziel Re: Pogoda w El Chorro 05.03.19, 14:51
      Miałam okazję przejść szlak w lipcu i grudniu. W lipcu jest gorąco. Koniecznością jest posmarować się kremem z filtrem. Szłam w upale ponad 30C ale są drzewa i cień więc bez problemu się da przejść i tą porę roku preferuję na śiezke Krola. Zimą niezbędna jest dobra kurtka wiatrówka ale także ta pora roku ma swój urok, bo lasy zmieniają kolor na jesienny i wielobarwny.
      Więcej w jezyku polskim dowiesz się tutaj: caminitodelrey.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka