Dodaj do ulubionych

Jaki najlepszy przewodnik po USA - zachód i NY

17.10.09, 07:58
Latem wybieram się do USA na około 5 dni NY a potem przelot na
zachód.
Proszę o informację jaki kupić przewodnik do samodzielnie
przygotowywanej podróży.
Obserwuj wątek
    • Gość: mb Re: Jaki najlepszy przewodnik po USA - zachód i N IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.09, 22:00
      Nowy Jork:
      Polski przewodnik - z serii "Miasta marzeń", czyli dodatek do
      Gazety Wyborczej (można kupić na Allegro)
      po angielsku- z serii Eyewitness Travel, wydawnictwo
      www.dk.com (kupiłem taki w Amazonie).
      Jesli chodzi o zach.USA- ja kupiłem b.dobry przewodnik Pascela "USA
      część wschodnia". Być może jest też część zachodnia. Jeśłi tak, to z
      przewodników w j.polskim chyba jest to najlepszy wybór.
      • jorn Re: Jaki najlepszy przewodnik po USA - zachód i N 27.10.09, 00:16
        Moim zdaniem lepiej mieć przewodniki po poszczególnych stanach, niż taki ogólny pod tytułem USA czy USA - część zachodnia. Problem w tym, że nie wszystkie stany się już takich własnych przewodników dorobiły. W Kalifornii miałem Rough Guide to California i z czystym sumieniem mogę polecić. W Arizonie - Fodor's Arizona and the Grand Canyon i też polecam. W Utah miałem Frommer's - Utah; niezły, ale wyraźnie słabszy od tych poprzednich. W Kolorado - Fodor's Colorado, też polecam. W Płd. Dakocie - Explorer's Guide to South Dakota's Black Hills and Badlads. Nie najgorszy, jeśli chodzi o treść, ale miał beznadziejny układ wymagający ciągłego skakania po całej książce (układ był tematyczny, a nie terytorialny. Problem w tym, że niczego lepszego nie znalazłem.

Pozdrawiam
        • Gość: gosc Re: Darmowe przewodniki i mapy IP: *.97-97.tampabay.res.rr.com 27.10.09, 00:56
          ...kazdy Stan ma swoj website a w nim znajdziesz lokalny Chamber
          of Commerce i ta droga otrzymasz "wszystkie" istotne przewodniki i
          mapy bezplatnie (sic!)....nie daj sie zwariowac z tymi Frommers'ami
          czy Fodor'ami....szkoda pieniedzy - idz na kawke lub lody albo kup
          extra joint'a...
          • palcem_po_mapie Re: Darmowe przewodniki i mapy 27.10.09, 01:41
            A ten niedorozwoj z Florydy znow tu bzdury wypisuje. Rzeczywiscie po tych
            jointach, przygrzewajacym sloncu i zyciu starganym jazda "truckami" nic madrego
            wypocic sie nie da.
            Przegladanie lokalnych stron Chamber of Commerce to jak szukanie igly w stogu
            siana. Ten niedorozwoj nie ma co robic, to niech szuka

Idz do biblioteki, wypozycz kilka przewodnikow, poczytaj ,uloz wstepna trase, a
            pozniej poszukaj dokladniejszych informacji na necie , odnosnie miejsc Cie
            interesujacych.
            • Gość: gosc [...] IP: *.97-97.tampabay.res.rr.com 29.10.09, 02:39
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • jorn Re: Darmowe przewodniki i mapy 29.10.09, 23:08
            Ty chyba nigdy porządnego przewodnika nie czytałeś.
            • Gość: gosc Re: Darmowe przewodniki i mapy IP: *.97-97.tampabay.res.rr.com 30.10.09, 00:17
              ...ty chyba nie wiesz o to jest "porzadny" przewodnik.....wszystkie
              przewodniki Stanowe sa lepsze niz te "porzadne" a poza tym masz
              internet i printer tak wiec mozesz sie bawic do syta.....no i jesli
              umisz szukac to znajdziesz nawet wszystkie detale lacznie z trails,
              topo maps oraz wszystkie atrakcje zwiazane z tematem...jeszcze raz
              wszystko to mozesz dostac (broszury, mapy) calkiem bezplatnie z
              kazdego Stanu ktory chcesz zwiedzc...takze NP,SP wysylaja dokladne
              informacje, a wiec czego szukac w tych "porzadnych"
              przewodnikach...te ktore nazywasz jak wyzej sa napewno wskazane i
              wazne jesli jedziesz do krajow gdzie nie zadnej dobrej informacji
              nawet w necie - dla przykladu Chile, Argentyna, Venezuela o ktore
              to sie ostatnio wzbogacilem...
              • palcem_po_mapie Re: Darmowe przewodniki i mapy 30.10.09, 04:09
                takiego pustaka jak ty nic nie wzbogaci, nawet jakis przewodnik po Chile.
                Bedziesz mial czym pod mostem palic, jak sie ochlodzi na Florydzie
              • jorn Re: Darmowe przewodniki i mapy 03.11.09, 19:02
                Wyobraź sobie, że te stanowe też mam i wiem, że w większości przypadków jedyna wartość, jaką przedstawiają zawiera się w wydrukowanych w nich kuponach. Fakt, że broszury wydawane przez parki narodowe są dużo lepsze i w tych parkach można się bez przewodnika obejść.
    • Gość: Marek Re: Jaki najlepszy przewodnik po USA - zachód i N IP: 78.133.249.* 27.10.09, 07:28
      Polecam przewodnik Michelina ( zielony ) - do kupienia w Empiku, świetne
      informacje, intuicyjny, ma to wszystko czego się wymaga od przewodnika....
    • Gość: Olo Re: Jaki najlepszy przewodnik po USA - zachód i N IP: *.multi-play.net.pl 07.11.09, 19:14
      Witaj, napisałem na na priv na gazetę.
      • Gość: Pawel Re: Jaki najlepszy przewodnik po USA - zachód i N IP: *.hsd1.il.comcast.net 31.12.09, 12:58
        Witam,
        prosze sprawdzic internetowy przewodnik po USA
        www.interameryka.com
        duzo informacji, opisy, zdjecia, video
    • wujo601 Re: Jaki najlepszy przewodnik po USA - zachód i N 17.01.10, 15:55
      Polecam mia-ny.com - Przewodnik po Nowym Jorku. Oprócz adresów i spisów - są też mapy, godziny otwarcia, ceny biletów wstępu itd.

pozdrawiam,
      marek R
    • Gość: axe Re: Jaki najlepszy przewodnik po USA - zachód i N IP: *.centertel.pl 14.07.10, 21:53
      Jak dla mnie najlepsze przewodniki wydane są przez Moon
    • Gość: Palmer Re: Jaki najlepszy przewodnik po USA - zachód i N IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 16.08.10, 20:53
      Palmer

Witam...zobacz internetowy przewodnik po USA
      www.interameryka.com
      Mapki, opisy tras i atrakcji turystycznych...+ wiele ciekawych
      przydatnych informacji

:)
    • zeberka2004 Re: Jaki najlepszy przewodnik po USA - zachód i N 16.08.10, 21:55
      Witaj, proponuję
      www.travelco.pl/Stany_Zjednoczone_Przewodnik_Lonely_Planet_USA_9781741792355-195.html
      to super przewodnik, zawiera opisy fajnych knajp, miejsc gdzie żaden przewodnik
      Cię nie doprowadzi oraz ceny hoteli.
      Życzę owocnej lektury :P
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka