Dodaj do ulubionych

Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu krajach?

29.09.10, 18:24
Z imieniem dla synka nie maialm problemow od razu wiedzialam ze Nathanael - w skrocie Natek i w POlsce tez podobnie Natanael wiec nie ma problemow z rodzina po obu stronach. Ale z dziewczynka nie mam pojecia. Chce zeby bylo nie za popularne i nie staroswieckie. Ja bardzo chcialam Brooklyn - ale maz powiedzial ze nie nazwie dzieka jak most. POtem Nicole- to z kolei mamie sie kojazy z Mikolajem. Myslalam o Victoria itd. Teraz mysle o Adrianna, po ang by sie pisalo Adrianna (Adriana) i chyba wymawia sie nawet podobnie. Co myslicie? Jakies propozycje?
Obserwuj wątek
    • klaudona Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 29.09.10, 19:07
      Moze tutaj znajdziesz ispiracje? Sporo jest tam imion, ktore mozna uwazac za miedzynarodowe ze wzgledu na latwosc wymowy w obu jezykach. Na tym forum widzialam tez kiedys watek dokladnie na ten temat.
    • edytais Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 29.09.10, 20:43
      Ja mam corcie Emily Isabelle . W PL rodzinka na nia mowi Emilka.
      Mi sie bardzo podoba Maya, ale maz nie chcial miec pszczolki Mai w domu ;)
      Moja starsza jest Nicole. Mowia na nia Nikolinka lub Nikola, ale moj dowcipny brat powiedzial Nikola ni pepsi :D...
      Nicole miala byc Anabela lub Anabelle. W ostatniej chwili zostala Nicole, nawet nie pamietam skad sie to wzielo???? Tak przyszlo do glowy w szpitalu.

My z mezem probowalismy tez tak nazwac swoje dzieci, zeby bylo ok w USA, Polsce i Niemczech, zeby jemu sie podobalo i mi..... nie bylo latwo.
      • alutkama Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 29.09.10, 20:57
        Karen, Julia,
    • wespuczi Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 29.09.10, 21:09
      maya
      sophia
    • klaudona Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 29.09.10, 21:58
      Bylo juz pare dyskusji o tym na tym forum, wiec poszperaj w archiwum.
      • robak.rawback Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 30.09.10, 02:01
        hmm cos w imionach musi byc - pamietam jak z kolezanka poznalysmy paru gosci i jeden sie jakis tam Pat McCormick nazywal czy co w tym stylu, drugi przyszedl i powiedzial Jared Darcy, zgodzilysmy sie ze jared darcy bardziej randkowo sie nazywa he he

tez mi sie karen podoba.

kelly, amanda, Iman, sara,
        kamila, inez, tanya, inga, alex, shanon, susan,
        Anais, sammy, sam, Kara, Sasha,
        madeleine (ale maddy - juz mi sie nie podoba)
        anita, nadia, simone, lamya,
        nina, megan, tara, sharon,

generalnie jak imie nie brzmi po polsku to odradzam przeprowadzke do polski
        • olensia Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 30.09.10, 02:06
          Moje corki maja imiona: Emily i Alexandra. Moze Olivia?, teraz duzo dziewczynek ma tak na imie w Polsce...
          • arybka68 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 30.09.10, 13:51
            Moja corka ma na imie Amelia. Ja szukalam takiego zeby pisownia tez byla taka sama w Polsce i Stanach :) Wiem, ze to teraz popularne imie w Polsce ale mi to nie przeszkadza.
    • majenkir Re: 30.09.10, 14:37
      Moja jest Alexandra, a i tak wszyscy mowia na nia Ola.
      • edytkus Re: 30.09.10, 23:26
        Moja tez jest Alexandra, tylko w polskiej szkole mowia na nia Ola, w amerykanskiej Alex. W domu i wsrod rodizny nazywamy ja pelnym imieniem (ewentualnie demOlka). O dziwo do tej pory nie znamy innej Alexandry.
        Z innych imion to np. Barbara, Gabriella, Maria, Renata, Sandra. Jak sie zacznie myslec to sporo imion moze przyjsc do glowy. Ja mam na wszelki wypadek jedno miedzynarodowe ktore mi sie bardzo podoba, ale sie nie podziele ;), kto wie, moze kiedys zdecyduje sie na jeszcze jedno dziecko :O Z wyborem miedzynarodowego imienia dla chopca jest o wiele trudniej.
    • ada0406 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 02.10.10, 03:38
      Tak sie sklada ze ja mam na imie Adriana. To imie tutaj wypowiadaja bardzo latwo. Polscy znajomi wolaja na mnie Ada, Adusia. Poza tym mam dwie corki o imieniach: Marta i Maya
      • onthelake Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 02.10.10, 08:50
        Moja corka ma na imie Hannah (nie,nie od Hannah Montana:-) Na razie w domu i przedszkolu jest czczona jako Hania.
        • monika_an Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 04.10.10, 20:45
          Mi sie Hannah bardzo podoba, ale maz nie chcial. Rozwazalismy jeszcze Barbara, Alicja, Patrycja, Olivia, Marta, Sylwia, i jeszcze kilka innych, ktorych juz nie pamietam. Stanelo na Natalie- iscie miedzynarodowe imie. A niedawno sie dowiedzielismy, ze w rosyjskim Natalia, to zdrobnienie od Natasza. Tez fajnie.
    • laurels Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 02.10.10, 15:03
      Moja córka ma na imię Lilianna - mnie się bardzo podoba to imię a ile możliwych zdrobnień :)
      Łatwe i ładne imię do wymówienia dla obydwu krajów to np. Emma
      • ania278 JULIA i HANNA 03.10.10, 01:12
        tak nazywaja sie moje coreczki ,byly urodzone w USA i tak maja wpisane na birth certificates
        w Polsce tak samo sa zapisane w dokumentach (paszporty).

i chyba modne zarowno w USA jak i w PL

daj znac czy cos ci sie spodobalo z naszych propozycji
    • go-jab Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 03.10.10, 06:13
      moja jest Zofia... a chlopaki to Antoni i Julian... i tak maja w aktach urodzenia wpisane... i jakos durni amerykanie sobie z tym radza i bardzo nie kalecza :)
      • onthelake Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 04.10.10, 07:18
        To mi cos przypomnialas go-jab.W mojej rodzinie sa dwie dorosle juz dziewczyny.Jedna Zofia zamienila sobie na Sophie a druga Sophie zamienila sobie na Zofia.
    • reninka72 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 04.10.10, 22:00
      Moje corki maja na imie: Hanna Amelia i Antonia Zofia. Pod uwage bralismy: Maya, Kaya, Lilianna, Marianna, Milena, Kalina, Magdalena, Alexandra i Julianna.
    • kz_76 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 08.10.10, 10:16
      Moja corka ma na imie Eva / Ewa. Momentami zaluje ze nie wybralam jednak Ava, bo nie lubie jak Amerykanie wymawiaja jej imie (brzmi jak "iva"). A Ava by brzmiala wlasnie bardziej jak nasze Ewa.
      Bedac w drugiej ciazy, zanim wiedzialam ze bede miala synka, rozwazalam imie dla ewentualnej drugiej corki i stwierdzilam ze najbardziej podoba mi sie Helena.
      • edytais Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 11.03.11, 16:24
        Znam dziewczynke o imieniu Ava. Niektorzy wymawiaja jak ejwa, wiec tez nie zwsze jak trzeba.
    • klaudona kaja - jak poszukiwania 08.10.10, 15:03
      Ciekawa jestem czy cos podpasowalo Tobie z podanych propozycji.
      • kaja7 Re: kaja - jak poszukiwania 11.10.10, 14:12
        Dzieki za wasze propozycje. Amelia podoba mi sie ale za blisko mojego imienia. Natalia tez ale za blisko syna Imienia Nathanael mowimy Natek. Tez myslalam o Hania. Megan mi sie podob ale juz mojego meza brata zona (tez w cizay) wybrala to imie. Nie mialam takich wahan z imieniem mego syna. A teraz jestem jakims takim glupim roztargnieniu.

Wczoraj jak poszlam do Ymca to uslyszlam Carmen? Mi sie b.milo kojarzy co myslicie?
        • aniutek Re: kaja - jak poszukiwania 12.10.10, 01:06
          Carmen - slicznie, mam kolezanke, jest wiecznie usmiechnieta, serce na dloni i b atrakcyjna kobieta.

My mielismy ochote na Ella- krolewsko, Lola- odpadla bo po polsku sie zle kojarzy, corka zostala Zuzanna- M sie uparl- wielu zdrobnien sie doczekala, najfajniej wolal na nia dziadek- Ziuta :) dla mnie jest Zuza albo Zazulcem albo Zuzanna K - jak sprawa jest powazna.
          Amerykanom nie sprawia klopotow.
          Sliczne jest imie Anna, po prostu :)
          • onthelake Re: kaja - jak poszukiwania 12.10.10, 07:56
            Tez mam kolezanke Carmen,mowimy na nia Carmela.Mnie sie akurat nie podoba to imie.Z latynoskich najbardziej podoba mi sie imie Soila (pisze sie Zoila).
            • kaja7 Co myslicie o imieniu Swietlana? 13.10.10, 17:29
              Jak to by sie pisalo po ang? Mojej mamy szefowa w szkole tak ma imie.
              • klaudona Re: Co myslicie o imieniu Swietlana? 13.10.10, 18:54
                Pracowaly kiedys u nas dwie kobiety o tym imieniu, obie Rosjanki. Zapisywaly je Svietlana. Ale czy na pewno chesz imie, ktore tak bardzo kojazy sie z inna kultura, Carmen z hiszpanska a Svetlana z rosyjska. Jest tyle imion polskich, ktore mozna uznac za miedzynoradowe np Leonia, Amelia, Julia, Julianna, Marianna, Liliana/Lilianna, Emma, Emilia, Aurelia, Helena, Barbara, Rozalia, Laura, Gabriela, Kalina, Sara/Sarah, Klara, Hanna, Antonina, Melania, Jasmina, Milena, Ida, Blanka, Nina, Aniela… A moze Maya, albo Zoya, ktore maja bliskie odpowiedniki w polskim jezyku?
                • kaja7 Re: Co myslicie o imieniu Swietlana? 13.10.10, 21:52
                  No wlasnie chyba przesadzilam.

Milena mi sie podoba- jak to by bylo zdrobniale - Mila?
                  • klaudona Re: Co myslicie o imieniu Swietlana? 13.10.10, 22:45
                    Jak zdrabniac? Cokolwiek serce podpowie. Serio. Nie sugeruj sie tradycyjnymi zdrobnieniami. Moze byc Mila, Milek, Milus (s z kreska), Mileczek, Milka (jesli zbierznosc z nazwa czekolady nie przeszkadza).
                    • marcysiaw1 Re: Co myslicie o imieniu Swietlana? 20.10.10, 13:44
                      zdrobnieniem do Mileny moze byc tez Lena, nie? Milena nie trawie ale lena juz lepiej. Poza tym my chcemy nazwac Lucja i tak samo mam zamiar napisac w papierach, zauwazylam, ze to od nas rodzicow zalezy jak beda dziecko nazywac, jak nauczysz tak beda!
                  • kroke96 Milena 19.10.10, 17:54
                    Jedna z naszych blizniaczych corek ma Milena wlasnie na imie. Mowimy do niej pelnym imieniem, lub Milenka. Slyszalam tez zdrobnienia Mila i Lena, lub Lenka.
          • magdamajewski Re: kaja - jak poszukiwania 13.10.10, 22:42
            cos z ta Ziuta jest, bo jeden dziedek tez na mala Ziuta wola a ona Julka jest
    • kroke96 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 19.10.10, 17:59
      Spodziewajac sie identycznych blizniaczek, tez mielismy problem z imionami. By ulatwic sobie sprawe z wyborem imion, mielismy trzy kryteria. 1. Imiona polskie lub wystepujace w Polsce, nie-obco-brzmiace w kontekscie jezyka polskiego. 2. Imiona w miare latwe do wypowiedzenia przez Amerykanow (testowalismy :)). 3. Imiona ktore nie beda mialy odpowiednikow w jezyku Angielskim/nie beda sie tlumaczyc na angielski.
      Wybralismy: Antonia (wczesna wersje obecnie popularnej w Polsce Antoniny) oraz Milena.
      • amelka75 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 21.10.10, 09:18
        Mi bardzo sie podoba Amelia, ale tu niestety jest wymawiana jako Emilia a to juz mi sie nie podoba. Ponadto Hanna, z Anna mam zle skojarzenia ale imie jest rowniez bardzo ladne. Ostatnie jakie mi sie podoba to Helena, po angielsku mozna Helen lub Ellen. Mojemu chlopakowi sie jadnak zadne nie podoba i na razie uzgodnilismy Abigail jesli bedzie dziewczynka:)). Nadal jednak poszukuje polsko brzmiacego imienia, ktore nam obojgu sie bedzie podobac:).
        • arybka68 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 21.10.10, 14:11
          Moja Amelie wolaja Amilia wiec jak dla mnie nie jest tak zle :D Abigail jest piekne ale nasze skomplikowane greckie nazwisko wymoglo na nas szukania krotkiego i prostego imienia ;)
          • kaja7 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 21.10.10, 14:48
            Ja znow powrocilam do mojego starego typu Adriana ale tez mysle o Milena i Lidia (Lidka)
            Drugie chce nadac po mojej ukochanej babci.

Co myslicie jak to bedzie brzmialo Milena Maria Mein(niemieckie)
            • klaudona Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 21.10.10, 14:54
              Co myslicie jak to bedzie brzmialo Milena Maria Mein(niemieckie)

Przy takim zestawie Milena jednak odpada. Milena Mein zbyt podobnie brzmia. Z tych trzech Adrana najlepiej pasuje mimo, ze mnie osobiscie najmniej sie z nich podoba.
              • kaja7 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 21.10.10, 15:25
                A co z Lidia Maria Mein(niemieckie) - to juz chyba poplatanie z pomieszaniem bo slowianskie + polskie + niemieckie
    • jakmama Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 05.11.10, 02:31
      witam! moja córcia ma na imię Aleksandra- wPolse bedzie Ola a tutaj w Stanach Alex lub Lexy a lbo moze Alexa...to juz ona zdecyduje jak bedzie chciała żeby do niej mówic;D pozdrawiam!
      • oliv2 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 05.11.10, 14:21
        moja corcia ma Amelia Dominika. Amerykanie wymawiaja normalnie amelia, nie emilia czy amilia, czyli tak jak ja ja przedstawiam i jak ja wolam w towarzystwie.
        • arybka68 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 05.11.10, 16:35
          No to masz szczescie bo na moja Amelke od razu wolali Amilia chociaz ja mowilam Amelia :/
          • kaja7 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 08.11.10, 13:31
            Amelia dla nas odpada,chociaz strasznie mi sie podaoba, gdzyz ja jestem Emilia juz. Chociaz calez zycie mowia na mnie Mila. W usa staraja sie wypowiadac jak ja chce ale z pisownia jest tak Emelia.
    • mmonia0 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 11.03.11, 04:01
      Czesc .Ja nazwalam corke Angelina.Jest bardzo proste.I ladnie sie wymawia po angielsku jak i po polsku oraz sie tak samo pisze wiec decyzja nalezy tylko do Ciebie.pozdr.
      • marcysiaw1 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 11.03.11, 06:52
        u nas jest Lucja dokladnie taka sama pisownia co w polsce, tutaj nie maja najmniejszego problemu z pisaniem i z wymowa, wypowiadaja Lusja
        • emily78 Na czym w końcu staneło? 15.03.11, 19:31
          jw
    • pluszowa Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 17.03.11, 19:27
      moja corka ma na imie nadia - tak samo sie wymawia i pisze po polsku i angielsku, co jest wazne dla mnie polki i dla meza amerykanca :)
      • edytkus Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 18.03.11, 04:44
        Moja siostra nazwala corke Elisa. Biedne dziecko zupelnie nie lapie ze to onia chodzi gdy wolaja "Ilajza." A ostrzegalam!
        • klaudona Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 18.03.11, 13:35
          Zalapie i to bardzo szybko. Asie tez szybko zalapuja, ze mozna je nazywac rowniez Joanna, Joasia i Aska. Znajome Julki odpowiadaja tez na Dżulia mimo, ze w domu takiej wersji nie slysza. Albo mama moze uparcie poprawiac innych i podawac prawidlowa wymowe az otoczenie nauczy sie.
          • kaja7 Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 18.03.11, 14:26

W koncu stanelo na Milena - maz (amerykanski) sie uparl i jest okej. Troche trzeba sie nagimnastykowac zeby amerykanie wpowiedzieli. Najlepiej moj kuzyn z polski:

-"CZEMU nazwalas ja Milena"
            - Bo mi sie bardzo podoba i erik chcial
            - "a czemu nie dalas takiego fajnego amerykanskiego imenia jak Jenny czy Jessica?
            -bo w polsce to moze orginalnie brzymi a tu co 3cia osoba tak sie nazywa

Mysle ze amerykanie sie naucza, ja wolalam na syna Natanaela - Natek. Wszyscy to opanowali bez problemu. A pisze sie Nathanael. On teraz jest w fazie zmianiania sobie imiena. Przez dlugi czas byl caterpilar i w day care tak wolali na niego. Pomem chcial byc "Pan" i tak na niego w day care wolali. Pytali sie mnie co znaczy pan -:)
            • edytkus Re: Jakie imie dla corki zeby bylo ok w obu kraja 18.03.11, 14:46
              Moja corka ma tylko jedno imie a mimo to podpisuje sie jako Alexandra P. Nazwisko. Twierdzi zadowolona ze drugie imie nadala jej ciocia. To P. oznacza.... pyza ;))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka