Dodaj do ulubionych

Detroit wakacyjnie (z dzieckiem)

IP: *.dip.t-dialin.net 26.03.11, 18:22
Na poczatku sierpnia bedziemy przez tydzien w okolicach Detroit.
Bedzie z nami 7-mio letni dzieciak.
Mam pytanie do osob znajacych okolice Detroit:
jak mozna urozmaicic sobie ten tygodniowy pobyt ? Dokad mozna sie udac z dzieckiem. Znacie jakies ciekawe miejsca ?
Bedziemy mieli samochod do naszej dyspozycji.
Z gory dziekuje za wszelkie informacje !
Obserwuj wątek
    • Gość: robak Re: Detroit wakacyjnie (z dzieckiem) IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 26.03.11, 19:54
      Detroit to niestety jedno z mniej atrakcyjnych miejsc w USA. Samo miasto stracilo w ciagu ostatnich 10 lat 25% mieszkancow - ci co moga pakuja sie i przeprowadzaja gdzie indziej. Czarni rzadza tym miastem i zrobili z tego pokaz korupcji, niekompetencji i syfu. Biali przeprowadzaja sie do Grand Rapids.

Mozecie zwiedzic muzeum Henry Forda w Dearborn (b.ciekawe) i radzie wybrac sie do uniwersyteckiego miasteczka Ann Arbor (godzina drogi samochodem) ktore jest kulturalnie bardzo przyjemnym miejscem. Trudno mi wymyslec cos innego, wszystko inne to pozadne odleglosci.
      • Gość: frequentflyer Re: Detroit wakacyjnie (z dzieckiem) IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 00:36
        niagara jest w zasięgu, wg google maps 4 1/2h samochodem z Detroit, fakt, trochę jechania jest, ale to w końcu Niagara! podobna odległość do Toronto
        • Gość: Jasio Re: Detroit wakacyjnie (z dzieckiem) IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 07:01
          Mozna zrobic wycieczke do Chicago.
          • Gość: turystka Re: Detroit wakacyjnie (z dzieckiem) IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.11, 10:14
            Gość portalu: Jasio napisał(a):

> Mozna zrobic wycieczke do Chicago.
            Dobry pomysl ! Dzieki.
        • Gość: turystka Re: Detroit wakacyjnie (z dzieckiem) IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.11, 10:17
          Co do Niagary i Toronto - po wyjezdzie z Detroit udajemy sie w tamtym kierunku.
          POzdrawiam !
      • Gość: turystka Re: Detroit wakacyjnie (z dzieckiem) IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.11, 10:16
        Ann Arbor wlasnie wpisalam na liste :) Dziekuje
    • Gość: 6ei fg Re: Detroit wakacyjnie (z dzieckiem) IP: *.lightspeed.irvnca.sbcglobal.net 27.03.11, 07:44
      A nie lepiej pojechac na wakacje do Lodzi? Blizej i taniej.
      • Gość: frequentflyer Re: Detroit wakacyjnie (z dzieckiem) IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 17:12
        z detroit? czytałeś chociaż pytanie? czy przymus zabłyśnięcia swoją durnotą przesłania wszystko?
    • Gość: 55 Kanada --paszport biometryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 08:44
      bo mozna pojechac do Kanady ale bez paszportu biometrycznego nie wpuszcza-chyba ze ma sie wize do Kanady w takim paszporcie bez cech biometrycznych

• Gość: turystka Re: Kanada --paszport biometryczny IP: 194.25.30.* 01.04.11, 14:03
        Dzieki za wskazowke. Paszporty biometryczne mamy.
        Do Kanady ruszamy po pobycie w Detroit (ale tylko na pare dni).
      • Gość: robert Re: Kanada --paszport biometryczny IP: 213.192.80.* 24.02.14, 21:58
        posiadam paszport biometryczny wydany w 2008 roku, jednakże nie posiada on odcisków palców, czy w tym przypadku, mogą nie wpuścić mnie do Kanady?
    • Gość: turystka Re: Detroit wakacyjnie (z dzieckiem) jeziora ??? IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.11, 10:23
      Moja lista miejsc do odwiedzenia w czasie pobytu w Detroit ladnie sie wydluzyla. Dziekuje wszystkim za pomysly.
      Mam jeszcze dodatkowe pytanie: a jak jest z jeziorami ? Znacie jakies przyjemne miejsca/plaze niedaleko od Detroit dokad mozna pojechac z dzieckiem. To bedzie srodek lata i moze mozna bedzie poplywac albo powioslowac ?
      • saturn5 Re: Detroit wakacyjnie (z dzieckiem) jeziora ??? 27.03.11, 20:20
        nie jestem z Detroit ale tutaj znalazlem dobra dyskusje na temat najlepszych plaz kolo Detroit, opinie sie bardzo roznia wiec radze przeczytac calosc:

answers.yahoo.com/question/index?qid=20060727160527AATq6WR
        • Gość: turystka Re: Detroit wakacyjnie (z dzieckiem) jeziora ??? IP: 194.25.30.* 28.03.11, 15:30
          Dzieki za link do dyskusji o plazach. Przeczytalam calosc :) i zapisalam sobie Stony Creek Metropark jako polecane miejsce.

• sowa_46 Kupcie sobie GPS-a to śmieszny wydatek... 31.03.11, 05:13
            ale jakże pomocny w nieznanym terenie, zaoszczędzicie czas i pieniądze.
            Miłego wypoczynku!!!
            • Gość: turystka Re: Kupcie sobie GPS-a to śmieszny wydatek... IP: 194.25.30.* 01.04.11, 13:39
              GPS musi byc ! Ja bez nawigacji nawet po chleb z domu nie wychodze ;)
      • sowa_46 Re: Detroit wakacyjnie (z dzieckiem) jeziora ??? 31.03.11, 05:11
        Nie wiem ile czasu macie na wypoczynek , mozna pojechać do Sleeping Bear nad Lake Michigan, co prawda 5 godzin jazdy ale woda bardzo czysta, spokój i bardzo ładne tereny włącznie z wydmami. Jeżeli będzicie na wakacjach w lipcu to wtedy są już jagody wysokopienne, można po drodze zajrzeć na farmę i dla sportu pozbierać troche na dalszą drogę. Nie znam wybrzeża Lake Huron, tam też są z pewnością piękne tereny ale zbyt blisko granicy więc się nie wybieramy w tamte okolice.
        • Gość: turystka Jagody , oh ! IP: 194.25.30.* 01.04.11, 13:37
          Jagody wysokopienne - to brzmi dumnie ;) i smakowicie. Taka wyprawa na farme bardzo by mi odpowiadala. Bedziemy na przelomie lipca-sierpnia wiec moze te super jagody jeszcze beda ! Czy mozna prosic o konkretne namiary (bo nawet nie wiem jak takie jagody sie po amerykansku nazywaja i jak takich farm szukac)
      • w357 a skąd własciwie jedziesz do tego Detroit ??? 31.03.11, 16:32
        ..... i dlaczego ???

Samo Detroit nie jest za bardzo interesujące dla wielu osób....
        Detroit jest miastem "robotniczym" i niezbyt nastawionym na turystów.
        Największa (najwyższa) atrakcja miasta, to Restauracja na sameeeej górze Renaissance Center. Usiądziesz przy stoliku i przez godzinę możesz obejrzeć panoramę Detroit (całe piętro się kręci......)
        www.gmrencen.com/Detroit/tabid/67/Default.aspx
        W rejonie tzw. Metro Detroit (rejon Detroit) jest kilka MetroParków (taka nazwa)
        O wybranych można znaleść info w necie, np. detroit.about.com/od/sportsrecreation/tp/Metrodetroitbeaches.htm
        Do wielu Parków obowiązuje jendorazowa/miesięczna/roczna opłata......
        W wielu przypadkach kupując "sticker" na szybę samochodu możesz wjeżdżać do różnych parków bez ponownej opłaty.
        (jeżeli masz samochód od znajomych, to być może będzie tam już taki "sticker".... )
        Jednakże z uwagi na tak krótki czas pobytu, to i tak czasu Ci zabraknie :-)

Ciekawostka - Gdzie jadą mieszkańcy Detroit, aby odpocząć od tego miasta ?
        Spora część ludzi wyjeżdża jaknajdalej na północ !!!
        Tereny zielone, spokój i "biało" (nie licząc niedobitków Indian).
        Na Upper Peninsula jest wieeeele wodospadów z czerwoną wodą..... (State Park).
        www.superiorsights.com/information/stateparks.html
        Niestety, ale na taką wyprawę potrzeba poświęcić nieco więcej czasu.

Kiedyś całym towarzystwem pojechaliśmy na U.P. , na jedyne TRZY dni,
        a byliśmy tydzień :-)

Wszystko zależy co kto lubi i na co ma czas i pieniądze (nawet nie takie duże sumy).
        • w357 Re: a skąd własciwie jedziesz do tego Detroit ??? 31.03.11, 16:42
          .... poza tym - W każdy weekend są organizowane jakieś imprezy publiczne (w różnych miejscach), ale to już trzeba sprawdzać dokładnie, co do daty, miejsca itd.
        • sowa_46 Re: a skąd własciwie jedziesz do tego Detroit ??? 01.04.11, 05:51
          To jakaś porażka, w jakikolwiek link wchodzę i co widzę "Web Page Error", z jakiej epoki te linki, z triasu?

• w357 Re: a skąd własciwie jedziesz do tego Detroit ??? 01.04.11, 11:22
            sowa_46 napisał:
            > z jakiej epoki te linki, ?
            >

Może masz zbyt dużo "filtrów" w końńńńpiuuuterze !

Sprawdzałem przed chwilą i wszystko działa !
            Jeżeli nie chce działać pełen adres, to wystarczy je skracać do >>> http: .......com/
            np.
            www.superiorsights.com/
            detroit.about.com/
            i wtedy wyświetli się strona główna.
        • Gość: turystka Re: a skąd własciwie jedziesz do tego Detroit ??? IP: 194.25.30.* 01.04.11, 12:10
          Wybieramy sie z Europy do Stanow na 4-tygodnie. 3-tygodnie mamy juz zaplanowane. Tydzien musimy pozostac w Detroit gdyz mamy tu jeden wazny termin i pare spraw do zalatwienia. Wiem ze Detroit to nie Las Vegas :) ale mysle ze zbierze sie pare atrakcji aby zapelnic tydzien pobytu. Poniewaz jest z nami 7-letnie dziecko musimy planowac takie wycieczki aby dzieciak mogl sie troche poruszac i pobawic. Licze na ladna pogode i chetnie wybrala bym sie do ktoregos z Metro-Parkow nad jezioro, albo nad rzeke (kajak ?).
          Dziekuje za linki. Pozdrawiam.
          • w357 Re: a skąd własciwie jedziesz do tego Detroit ??? 01.04.11, 14:30
            Gość portalu: turystka napisał(a):
            > z Europy ....

Hmmm
            Jeżeli nigdy nie byliście w tych (amerykańskich) okolicach, to wszyyyystko MOŻE być ciekawe.
            Zaczynając od architektury !

Kiedyś w Polsce mawiano, że u Ruskich jest wszystko większe o (*),
            a w Ameryce wszystko jest o 2 (*) większe :-)

Jeżeli ktoś mnie pyta - jak to właściwie tam wygląda, to przeważnie odsyłam do filmu o Kargulach >>> „Kochaj , albo rzuć” ,
            a zobaczysz wieeeele prawdy.

>
            >....nad rzekę (kajak ?).
            >

Najsłynniejszą rzeką w okolicy jest Detroit River, ale ona raczej nie służy do zabawy :-)
            Detroit River jest traktowane jako szlak wodny dla duuuużych statków, a że znajduje się pomiędzy dwoma duuuużymi jeziorami, to woda jest tam „dość czysta” i wędkarze mają dobry teren do połowów…..

www.worldfishingnetwork.com/videos/channels/my-wfn/love-your-lake-the-detroit-river-17359.aspx
            www.mlive.com/news/detroit/index.ssf/2010/08/native_american_group_members.html
            Wpisz w gooooglarkę DETROIT RIVER , a znajdziesz wieeeele info wraz z VIDEO o tych terenach.

Tak jak pisałem wcześniej, to na realny wypoczynek (wraz z kajakami, rowerami wodnymi) to tylko MetroPark’i (ale nie każdy to oferuje)……
            Baseny są prawie w każdym.

Jaki jest minus tej pory roku na „turystykę” w stanie Michigan - Lower Michigan (szczególnie rejony blisko jezior) ?
            Duuuuża wilgotność powietrza oraz dość wysoka temperatura !

W slangu amerykańskim Michigan jest nazywany >>> „Great Lake State”,
            a w slangu (lower) Michigan >>> „Mosquito State” :-)
            I to jest największa wada przebywania w terenach blisko wody w godzinach późno popołudniowych !!!
            Jeżeli dziecko jest wrażliwe na komary, to skonsultuj ten problem z lekarzem (profilaktycznie).

Pytanie dodatkowe >>>
            Czy wiesz , gdzie (w jakim rejonie) się zatrzymacie ?
            Ja osobiście mieszkałem w rejonie Detroit ponad 15 lat i mogę podpowiedzieć, gdzie i jak dojechać najłatwiej.

ps
            Jagody = BLUEBERRY
            • w357 pogoda ? 01.04.11, 15:15
              Jeżeli chcesz podgląd pogody w US lub w konkretnym Stanie, mieście,
              to najpopularniejsze jest>>>

www.accuweather.com/
              … i wybierasz z mapy dany rejon lub wpisujesz >>> Michigan Center, MI ,
              albo
              Detroit, MI , albo Detroit MI48212 .

Można tam też sprawdzić historię pogody lub planowane…..
              Ostatnie poważne TORNADO w rejonie Detroit było 2 lipca 1997 roku (ale tylko F-3).

Ciekawostką w rejonie Detroit jest „Polskie” miasto Hamtramck !
              W obecnej chwili, to jedyny teren ( w tym rejonie), gdzie jest kilkadziesiąt polskich piekarni i innych polskich sklepów oraz trzy polskie Kościoły (i Fabryka GM).
              Większość Polaków już się stamtąd wyprowadziło (nie licząc Veteranów) , a miasto ma status „miasta wielonarodowego” (duży procent, to Jugole i Albańczycy).

Ot , taka ciekawostka.
              • w357 ciekawostka kulinarna :-) 01.04.11, 15:49
                Jeżeli chcesz zjeść typowo po polsku (za niewielkie pieniądzą, a duuużo),
                to jest też sporo Polskich Restauracji .
                Np. „KRAKUS”
                www.krakusrestaurant.com/
                Polska obsługa itd.
                W tej Restauracji miał jeść obiad jeden z Amerykańskich Prezydentów…
                Niestety, ale jak fachowcy z „Secret Service” dowiedzieli się, że Restauracja ta znajduje się ćwierć mili za granicą miasta Hamtramck, to zrezygnowali :-) i wybrali inną Polską Restaurację.

Jak byłem b.głodny, to chodziłem do Old Counry Buffet
                www.oldcountrybuffet.com/
                lub Sveden House Buffet , gdzie płacisz za wejście i jeszzzzz ile zmieścisz (atrakcja dla głodomorów).

Ot, taka kulinarna ciekawostka :-)
            • Gość: turystka Re: a skąd własciwie jedziesz do tego Detroit ??? IP: 194.25.30.* 05.04.11, 12:01
              No to ta wiadomosc o KOMARACH troche zahamowala moje zapedy kajakowe :-\
              Bedziemy dokladnie w Farmington Hills.
              Dziekuje jeszcze raz za wszelkie informacje!
              • w357 Re: a skąd własciwie jedziesz do tego Detroit ??? 05.04.11, 12:53
                Gość portalu: turystka napisał(a):
                > wiadomosc o KOMARACH troche zahamowala moje zapedy kajakowe :-\

Ale one zaczynają grasować dopiero jakąś godzinę przed zachodem słońca !!!
                Wciągu dnia jest dla nich zbyt gorąco.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

> Bedziemy dokladnie w Farmington Hills.

Ładna, spokojna okolica i blisko do głównych Highway's.
                Możesz zobaczyć podgląd "satelitarny" tej okolicy poprzez >>>

classic.mapquest.com/maps?address=30500%20Northwestern%20Hwy&city=Farmington%20Hills&state=MI&zipcode=48334-3159
                Jak wiświetli się mapa, to clicknij na "AERIAL MAP" (u góry po prawej stronie) i zobaczysz widok tej okolicy "z góry".

Jeżeli znasz konkretny adres miejsca, gdzie się zatrzymacie, to wystarczy wpisać wszystkie dane adresowe ( na www.mapquest.com ) i możesz obejrzeć TO miejsce (z góry).
                • w357 p.s. Detroit ??? 05.04.11, 12:59
                  Z Farmington do granicy Detroit masz jakieś 3-4 mile,
                  a do Centrum Detroit następne 8 mil. :-)
    • pejot1973 www.wycieczki.ca 28.03.11, 04:06
      Zwiedzaj Kanadę z nami:
      www.wycieczki.ca
      zapraszam
      Paweł
      • Gość: ble Re: www.wycieczki.ca IP: *.lightspeed.irvnca.sbcglobal.net 01.04.11, 06:26
        nie wiedzialem, ze Kanadyjczycy zrobili inwazje na Michigan i zaaneksowali Detroit!
        • Gość: frequentflyer Re: www.wycieczki.spam IP: *.public.twinsnet.pl 01.04.11, 10:26
          zaaneksowali = sporządzili aneks do Detroit? Ciekawe.
          może zaanektowali jednak?
        • jot-23 Re: www.wycieczki.ca 05.04.11, 22:14
          zabrali tylko co swoje! (szczesc boze!) détroit - czyli ciesnina, byla zalozone przez niejakiego francuza i nazwisku Cadillac, hehe...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka