Gość: :::zuzia::: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 17:04 Jeśli chce ktoś troche informacji na temat wycieczki po tych trzech stanach,chętnie służę pomocą.Właśnie wróciłam :). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: acton Re: California,Nevada,Arizona IP: *.w / *.w-net.pl 06.05.04, 20:08 Hej. Jestem trochę pośrednio zainteresowany:). Prawdopodobnie zdecyduję się lądować w Phoenix, a stamtąd do granicy z Meksykiem i dalej pozwiedzam sobie północny i środkowy Meksyk. Jeśli byłaś w Phoenix, to ciekawe jakie wrażenia? Słyszałem, że kicha...No i może obiło Ci się coś o uszy z dojazdem do granicy? Co do Twojej wycieczki to czy możesz podać trasę? Może za rok bym się zdecydował, albo może o coś "przy okazji" zahaczę, jeśliby było w okolicy...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :::zuzia::: Re: California,Nevada,Arizona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 23:23 Moja trasa to : Los Angeles,Monterey,San Francisco, Lake Tahoo,Las Vegas,Tombstone,Phoenix,Palm Springs,San Diego, a po drodze kilka parkow.M.in.Joshua Tree Park, Death Valley,Saguaro Park,Montezuma Park,Grand Canyon. Jeśli chodzi o Phoenix to odradzam.Beznadziejne miasto.Przejezdzałam przez Phoenix i nic mnie tam nie zachwycilo.Jest wiele piękniejszych miejsc.Jeśli chodzi o Meksyk, niestety nie dojechaliśmy tam,choć było niedaleko.Podobno teraz w Meksyku jest dosyć niebezpiecznie.Nie ma problemu z wjazdem,ale czasami nie wypuszczają (wiem to z dobrego źródła) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s... Re: California,Nevada,Arizona IP: *.anhmca.adelphia.net 07.05.04, 04:22 Co zwiedzalas w Los Angeles? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brutt Re: California,Nevada,Arizona IP: *.240.111.155.Dial1.Phoenix1.Level3.net 07.05.04, 06:52 Phoenix to takie mini LA bez Hollywood , w dodatku na pustyni i bez oceanu. Nic ciekawego. Za to Tucson w Arizonie jest przeurocze. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
anutka1 Re: California,Nevada,Arizona 07.05.04, 09:17 Jeśli kogoś interesuje historia Indian na terenach Arizony i okolic to polecam Heard Museum...a pozatym to zgadzam sie z przedmówcami, dużo mieszkańców na wakacje ucieka z tego miasta z powodu upałów, ale oczywiście jest mnóstwo juz wymienionych wczesniej ciekawych miejsc, sama mam zamiar tego roku zobaczyc wiecej oprócz Phoenix,Flagstaff i Grand Canyon,i obrzezy południowego Utah. Zuzia - gdzie mieszkaliscie po drodze, np. w Las Vegas? Pozdrawian=m! Odpowiedz Link Zgłoś
vaphelson Re: California 07.05.04, 09:22 planuje podroz do californii. czy to prawda, ze najlepszy jest wrzesien? co proponujesz zobaczyc w californii? gdzie nocowac? jakie sa ceny noclegow? chcialbym pare dni, moze tydzien, spedzic na wybrzezu w jakims kurorcie. nie wiesz, gdzie jest najciekawiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :::zuzia:: Re: California IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 21:54 sluchajcie.w kazdym sklepie,mc donaldzie, czy stacji benzynowej znajdziecie ksizeczki z kuponami na nocleg.polecam.sama skorzystalam z tego.Czasami mozna sie tez targowac.probujcie.ogolnie noclegi nie sa az tak drogie.za pokoj z queen bed zaplacicie maksymalnie 50$ z taxem.Nie bierzcie king bed bo to juz zbyt duze loze..po co komu.wystarczy spokojnie queen bed :).Jesli ktos chcialby wiecej informacji to prosze piszcie na maila..z.suchecka@wp.pl A w Los Angeles zwiedzilam wiele.Mieszkalam przez dwa tygodnie w Bel Air :).znam wszystko prawie na pamiec :).kazda droge tam :). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
awe26 Re: California,Nevada,Arizona 10.05.04, 08:04 Zuziu, pod koniec czerwca wyjeżdżamy do LA. Będzie to typowy wyjazd turystyczny. Nasza trasa to: LA - Joshua Tree NP - Sedona - Arches NP - Bryce NP - Zion NP - Grand Canyon NP - Hoover Dam - LV - Death Valley - Sequoia NP - Kings Canyon NP - Yosemite NP - San Francisco - LA - San Diego - LA. Generalnie nastawiamy się na piękno przyrody... Jedziemy w 3 osoby dorosłe + 2 dzieci (12 i 14 lat). Zamierzamy wynająć auto. Noclegi - motele + campingi - temat relatywnie najmniej zbadany... Gdybyś była uprzejma podzielić się jakimiś swoimi przemyśleniami i radami praktycznymi będę wdzięczna. Oczywiście zależy nam na ograniczaniu kosztów. Jeśli wiesz o czymś super ciekawym i atrakcyjnym gdzieś na naszej trasie - pisz proszę. Zamierzamy przejechać ok. 4.000-4.500km Trochę w tym będzie survivalu, bo wszystkiego nie da się przewidzieć. Relatywnie najlepiej wiemy, co chcemy obejrzeć, dokąd jechać. Nie wiemy jak wyglada sprawa noclegów, o jedzenie, moim zdaniem, nie nalezy się martwić - chociaż te4ż lepiej byłoby zywić się taniej niz drozej. Pisz... Ania PS. My wjedziemy chyba rónież do Utah, ale pisz to co wiesz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g. Re: California,Nevada,Arizona IP: *.hoasnet.inet.fi 10.05.04, 17:06 yosemite NP byl naprawde super. ale ja bylam w lipcu i zadzwonilismy tydzien przed przyjazdem do parku zeby zamowic jakis nocleg i juz nic nie bylo w domkach letniskowych ani malych (do 80 dolcow za pokoj) hotelikach. z trudem zabukowali dla nas miejsce na polu namiotowym, jedne z ostatnich. Polecam wiec wyslanie zapytania i ewentualnie rezerwacji do administracji Yosemite, bo wszystko bylo latem naprawde zapchane. polecam tez zobaczenie, o ile to mozliwe, Yosemite jak najwczesniej- im glebiej w lato tym wodospady mniejsze. w lipcu i sierpniu bywa ze tylko z nich kapie. W nevadzie, oprocz Lake Tahoe (pol na pol z california) polecam rowniez Pyramid Lake, wyglada dosyc zabawnie jesli zodlacie dojechac to odpowiedniego miejsca. W utah motele bardzo tanie i bez probelmow, my nocowalismy czasem za 30 dolcow za pokoj. zgadzam sie ze miasta to kicha, ale parki narodowe sa nie do pobicia. kupcie bilet roczny na wjazdy- kosztuje 50 dolcow od samochodu i wazny jest przez rok do wszystkich parkow. inaczej bedziecie placic od 10 do 20 dolcow za kazdy wstep do parku (no chyba ze bedziecie wjezdzac po 20.00, wtedy jest za darmo. trase wycieczki macie super. az mi sie zachcialo wrocic. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: California,Nevada,Arizona 10.05.04, 18:26 "Chyba" wjedziecie do Utah? Bryce, Zion i Arches sa wlasnie w Utah to nie ma co "chybac" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TGIF Re: California,Nevada,Arizona-do awe26 IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 14.05.04, 22:43 Mam tylko nadzieje, ze oprocz Hoover Dam planujecie wjechac tez do Las Vegas...Bo jak nie, to wielka strata! Apropos Las Vegas, to najlepiej wjechac wieczorem, nie w dzien, hotele i jedzenie/bufety albo swedzkie stoly/ sa b. tanie we wszystkich kasynach, jak bedziecie tam miedzy niedziela a czwartkiem to ceny pokojow bardzo spadaja- czasem nawet mozna sie przespac w MGM, Excalibur, itp. za $40-50 od pokoju. Bedzie b. cieplo, mam nadzieje, ze bedziecie mieli klimatyzacje w samochodzie. W Grand Canyon musicie koniecznie sprobowac smazonego grzechotnika! Ogolna uwaga co do hoteli/moteli- sa zdecydowanie tansze oraz pokoje/lozka wieksze niz w Europie, zawsze bierzcie pokoj z 2 lozkami/bo to beda 2 podwojne/, jest szansa, ze sie w 5 zmiescicie w jednym. Nigdy sie nie przyznajcie ile was jest, zawszse sie mowi 2, nikt nie patrzy. Przepisy generalnie zabraniaja wiecej niz 4 osoby w pokoju/chodzi o pozary/ i dlatego uprzedzam. Aha, uprzedzam co do San Francisco-nie jedzcie ogladac Golden Gate Bridge przed poludniem, chyba,ze traficie na wyjatkowo przejrzysty poranek....Normalnie w lecie jest duzo mgly, ktora znika kolo poludnia /zazwyczaj/.Zjedzcie tez koniecznie Lombard Street-jedna z najbardziej stromych ulic. Koniecznie idzcie do Chinatown, potem little Italy, a na dole jest juz slynny Fisherman's Wharf gdzie musicie zjesc swiezego krabika lub innego skorupiaka. Jesli planujecie plynac na Alcatraz, to w weekend bedzie ciezko dostac bilety na ten sam dzien, probujcie wybrac dzien powszedni. Na razie tyle mi do glowy przyszlo..... Odpowiedz Link Zgłoś
darth4 Re: California,Nevada,Arizona 15.05.04, 22:43 awe26 napisała: > Jedziemy w 3 osoby dorosłe + 2 dzieci (12 i 14 lat). A to dopiero. My jedziemy w 3 osoby dorosłe + 2 dzieci (13 i 15 lat :). Też do LA, 16.06. Macie już dokładnie opracowany terminarz i trasę ? Ja mam wynajęte mieszkanie na 3 mies. i dopiero na miejscu miałem robić plan wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
amcapol Re: California,Nevada,Arizona 16.05.04, 21:22 Mieszkam od lat w Kalifornii i sporo jezdzilismy po "okolicy". Wasze trasa wydaje mi sie optymalna ale chyba w troche innej kolejnosci? W Las Vegas radze zarezerwowac pokoj via internet i to na The Strip. Tam zycie zaczyna sie noca i cala przyjemnosc jest spacerowac wieczorem od kasyna do kasyna.Bez rezerwacji placi sie duzo wiecej i czesto dalej od centrum. Utah jest niesamowicie piekne. Bryce Park oczarowal mnie. Maja tam wspanialy resort z polami kampingowymi, motelem itp. Tam trzeba troche pochodzic aby ogarnac piekno tego miejsca. To samo z Joshua park. Bardzo goraco. Spedzic dzien na hiking, na zaliczaniu trails i nocowac w Palm Springs. Tam sa stosunkowo tanie motele, wspaniale knajpki i zycie nocne.Grand Canyon - konieczna rezerwacja i najlepiej via internet. W kazdej bibliotece macie internet za darmo. Nie wiem jak wasze dzieci beda tolerowac taki intensywny program zwiedzania?! Wiem ze moj syn nie tolerowal. L.A to piekielne miasto. Potworny traffic i smog. Jedyne co warte tam do zobaczenia to Universal Studio i Disnayland ( tanie i duzo moteli). Osobiscie bardzo lubie San Diego i Santa Barbara. Szczegolnie to ostatnie jest urocze. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
anutka1 Re: California,Nevada,Arizona 11.05.04, 16:06 hmm...leci ktoś do Phoenix w dniach 20,21 czerwiec? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
awe26 Re: California,Nevada,Arizona 12.05.04, 08:34 Termin się zgadza - tylko, że my do LA :-) Odpowiedz Link Zgłoś
awe26 Re: California,Nevada,Arizona-wróciliśmy 14.07.04, 09:55 Właśnie wrtócilismy. Przez 3 tygodnie przejechalismy blisko 5.000km. Odwiedzilismy 4 stany. Piękno parków narodowych po prostu zapiera dech... Dzięki wszystkim za rady i wskazówki - bardzo sie przydały :-) Odpowiedz Link Zgłoś
awe26 Zuziu gdzie jesteś??? 13.05.04, 14:12 Zuziu, narobiłaś mi nadziei na jakieś informacje z pierwszej ręki, a to proszę zniknęłaś... W dalszym ciągu czekam na info :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: Zuziu gdzie jesteś??? 13.05.04, 18:59 A co jeszcze chcesz wiedziec? Ja tylko ci powiem ze pod koniec czerwca to bedzie wam calkiem cieplutko na pustyniach :) Odpowiedz Link Zgłoś
awe26 Re: Zuziu gdzie jesteś??? 14.05.04, 07:40 Jesteśmy tego świadomi. Termin wyjazdu jest uzależniony od końca roku szkolnego. Bywałam w okresie letnim w podobnych klimatach - m.in. dawno temu w Izraelu i kilku państwach Półwyspu Arabskiego. To co najbardziej mnie interesuje to kwestia noclegów. Zamierzamy łączyć hotele (motele) z campingami (będziemy mieli namioty). Oczywiście chceilibyśmy aby to spanie pochłonęło jak najmniej kasy, ale nie chcemy biwakować na bezpłatnych campingach bez wody ;-) Jedziemy w sezonie (4th July) i nie wiem jak ma się wtedy sprawa noclegów. Poszkuję też informacji, co "koniecznie obejrzeć" z fajnych miejsc leżących w pobliżu naszej trasy??? Miłego dnia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
xjkw Re: Zuziu gdzie jesteś??? 14.05.04, 22:14 Z Death Valley mozna przejechac na wschodnia strone Sierra Nevada poprzez Tioga Pass Road (do Yosemite). Widoki niesamowite. Jedyna niedogodnosc, to to, ze wiekszosc trasy jest powyzej 9000 stop npm, i moze bolec glowa. Nocowalem kiedyc na kempingach KOA. Troche drozsze niz stanowe, ale sa przysznice i "mokre" ubikacje. Mozna robic rezerwacje. Pozdrowienia Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: Zuziu gdzie jesteś??? 15.05.04, 00:17 Najtansze i w miare przyzwoite motele: www.motel6.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g. Re: Zuziu gdzie jesteś??? IP: *.hoasnet.inet.fi 15.05.04, 01:52 uwazac na noclegi w weekendy w duzych miastach. sa drozsze niz w dni powszednie... moze wiec lepiej weekend planowac na lonie natury albo w mnijeszych miasteczkach... niektore campingi beznadziejne, bez wody itp.... lepiej sie upewnic.... a w yosemite sa niedzwiedzie...!!! i podobno wchodza do namiotow jak sie w nich zostawi jedzenie... to chyba taki tekst dla turystow zeby poczuli troche eksajtment, czy nie...? nas nie zjadly ale moj chlopak zachowal przy sobie scyzoryk zeby mogl nim w razie czego powalic wielkiego zarlocznego niedzwiedzia. w konsekwencji obudzilismy sie rano na dziurawym materacu z ktorego ucieklo powietrze... ale przynajmniej niedzwiedz nas nie pozarl....! Nie spac w samochodzie po podobno nie wolno. tak mnie uswiadomil znajmoy policjant ale to bylo w nevadzie, tam jest dosc dziwnie... g. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna.sniezka dzikie zwierzeta.. 15.05.04, 23:57 tych ostrzezen o dzikich jest pelno, ale i dzikich zwierzat nie brakuje. niestety ludzie daja/zostawiaja jedzenie, wiec zwierzaki nie maja strachu przed ludzmi, co jest troche niebezpieczne. wracajac z grand canyon, przy drodze stal wilk, ja sie troche przestraszylam, ale on po prostu czekal az cos z samochodu mu damy. poniewaz nic nie dostal, cofnal sie az nastepny samochod sie pojawil na horyzoncie, wiec i wilk tez :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: dzikie zwierzeta.. 16.05.04, 00:42 Wiesz, to chyba byl raczej kojot. Moge sie mylic ale wilki to chyba sa tylko w Yellowstone w lower 48s www.desertusa.com/mag98/mar/papr/du_mexwolf.html Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna.sniezka Re: dzikie zwierzeta.. 16.05.04, 00:50 Mam go zfilmowanego, wiec moze dam jego zdjecie na zwierzaki, on byl caly szary. Myslalam ze kojoty sa mniejsze, a on maly nie byl. Moze kojoty sa wieksze w Nevadzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Re: dzikie zwierzeta.. 16.05.04, 02:15 A moze to Gila Monster?? SP Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna.sniezka Re: dzikie zwierzeta.. 16.05.04, 16:57 starypierdola napisał: > A moze to Gila Monster?? > > SP Tak SP, to pewnie to Gila Monster, tyle ze lubi futro nakladac bo tam strasznie wieje ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Benzyna - drogo 16.05.04, 17:16 W swoim budzecie lliczcie sie z tym ze benzyna w Kalifornii moze kosztowac nawet okolo 3 dolarow za gallon. W tej chwili ponad $2.30 i caly czas rosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Re: Benzyna - drogo 16.05.04, 17:45 Shoot!!! Zastanow sie nad przeprowadzka do Rolla!! Dawno nie nabieralem (male miasto to wszedzie piechota - dodatkowa oszczednosc!), ale nie powinno byc wiecej niz $1.80/galon. SP Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: Benzyna - drogo 16.05.04, 18:08 I co ja bym tam robil? Wloczyl sie po tych 5 na krzyz ulicach i gapil sie na mlode studentki? To ja wole zatankowac za $2.50 i podjechac na plaze. A jest na co popatrzec SP ;) i nie ma obawy ze jakas traba zdmuchnie. BTW, jak tam sezon w Tornado Alley? Slyszalem ze juz sie zaczal. Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Re: Benzyna - drogo 17.05.04, 05:59 > BTW, jak tam sezon w Tornado Alley? Slyszalem ze juz sie zaczal.<< Zobacze na Weather Channel i dam Ci znac! SP Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: Benzyna - drogo 17.05.04, 06:21 A nie lepiej przez okno wyjrzec? Podnies cztery z La-Z-Boy a nie tylko tv i tv. Trzeba sie ruszac. Zima sie skonczyla chyba? Mozna juz wyjsc z domu. Chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Re: Benzyna - drogo 17.05.04, 06:23 Patrze przez okno ale ciemno.... nic nie widac. TV lepsza. SP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :::zuzia:::: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 18:05 Przepraszam,ze tak dlugo nie odpisywalam,ale bylam zagranica.Prosze o pytania na maila : z.suchecka@wp.pl, tak bedzie latwiej. Jesli chodzi o noclegi to jak juz wczesniej pisalam ja korzystalam z kuponow.Mozna je znalezc na prawie kazdej stacji benzynowej lub MC DONALDZIE.Warto skorzystac, bo czasami naprawde jest tanio.Jesli chodzi o benzyne to jest duzo tansza niz w Polsce.My zrobilismy 7500km i naprawde niewiele wydalismy na benzyne.Co jeszcze...Jedzenie jest dosc drogie.Pamietajcie ze do wszystkiego co kupujecie w stanach dolicza sie podatek.Oni nie maja podanych cen z podatkiem tak jak u nas.W Californii np tax wynosi 8,25%.Wiec jak kupicie np hamburgera ktory kosztuje 1$ musicie sami doliczyc sobie podatek 8,25%. Jakbyscie mieli jeszcze jakies pytania to piszcie na maila. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink CA tax 7.75% 14.07.04, 19:16 Gość portalu: :::zuzia:::: napisał(a): W Californii np tax > > wynosi 8,25%.Wiec jak kupicie np hamburgera ktory kosztuje 1$ musicie sami > doliczyc sobie podatek 8,25%. Troche za duzo policzylas.)) Podatek stanowy w Kaliforni wynosi 7.75%. Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: CA tax 7.75% 14.07.04, 21:17 Nie, nie za duzo. W Orange County jest 7.75%. W LA County, Riverside czy innych 8.25%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Czekam na info!! IP: *.nrockv01.md.comcast.net 24.07.04, 06:54 13 sierpnia lece do san francisco, wypozyczam samochod chcialabym zobaczyc wlasnie wuybzerze californi, mam zamiar jechac w dol do san diego !-dynka, a potem do las wegas i gran canyon, czekam na informacje co warto zobaczyc! Odpowiedz Link Zgłoś