white-kropka1101 22.09.12, 16:56 Jakie pieczecie ciasta, mozecie wrzucic jakies fajne przepisy?Skonczyly mi sie juz pomysly. Lubimy ciasta masowe, ciezkie i slodkie, ale te lekkie tez sa fajne :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
go-jab Re: ciasta 23.09.12, 04:15 a ja polece durszlak.pl - nie tylko w kwestii ciast, ale ogolnie jest to ostatnio moje kulinarno/przepisowe uzaleznienie... Odpowiedz Link Zgłoś
white-kropka1101 Re: ciasta 26.09.12, 17:50 ale ja chcialabym wasze wyprobowane przepisy... Odpowiedz Link Zgłoś
jasti Re: ciasta 26.09.12, 20:11 Te torty robilam, zawsze sie udawaly www.mojewypieki.com/post/tort-stracciatella-z-malinami www.mojewypieki.com/przepis/teczowy-tort-rainbow-cake www.mojewypieki.com/przepis/tort-tiramisu www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_z_musem_czekoladowym_truskawkami/przepis.html www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/tort_stracciatella/przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
biedroneczka078 Re: ciasta 26.09.12, 20:18 Oj, tak, tak...ja też polecam mojewypieki.com A stamtąd taką szarlotkę: www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-z-budyniem Piekę ją i z budyniem i bez. Ten przepis na kruche ciasto jest najlepszy na jaki trafiłam i już przy nim zostałam wykorzystując go do wypieków z innymi owocami, np.śliwkami czy rabarbarem. WIEWIÓRKA 5 jajek 2 szklanki mąki 3/4 szklanki zwykłego cukru 2/3 szklanki oleju 1 szklanka grubo zmielonych orzechów włoskich 3 duże jabłka - utarte na dużych oczkach 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Ubić pianę z białek. Następnie ubijając dodawać cukier, potem żółtka, na końcu olej, orzechy i jabłka. Zmniejszyć obroty na minimum i dodać przesianą mąkę z proszkiem i cynamonem. Kiedy masa będzie jednolita wylać na blaszkę i piec 45-55 minut w 165 st.C/328 st.F Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. No i teraz hit w naszym domu...ciasto, które oboje z mężem uwielbiamy: MIODOWNIK: CIASTO: 40 dkg mąki 15 dkg zwykłego cukru 15 dkg margaryny 2 całe jajka 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w odrobinie wody Składniki wyrobić na stolnicy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą piec ok. 15 minut w 200 st.C/392 st.F Jak będziesz rozwałkowywać ciasto na stolnicy to zrób to tylko trochę, przełóż do blaszki i dopiero tam rozwałkuj sobie do brzegów szklanką. Potem po upieczeniu jeszcze ciepłe wkładam do foliowych worków, żeby nie wyschły na wiór. Chociaż one i tak wychodzą suche. KREM: 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka cukru pudru 25 dkg kostka masła 2 żółtka 20 dkg drobniutko zmielonych orzechów włoskich cukier waniliowy Zagotować jedną szklankę mleka z cukrem waniliowym a w drugiej rozrobić kaszę. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną kaszę. Ugotować ją, ostudzić. Cukier ubić/zmiksować z miękkim masłem. Następnie ubijając dodawać żółtka, potem powoli zimną kaszę. Dalej miksując dodać orzechy. Przełożyć placki. Zostawić do zastygnięcia. Posypać cukrem pudrem. Ja zawsze najpierw robię krem, potem piekę placki i jak wystygną w tych workach to je przekładam i zostawiam też w worku tylko nie zamkniętym do końca w temperaturze pokojowej. Dopiero po paru godzinach wkładam ciasto do lodówki, najczęściej na noc. Dopiero wtedy nadaje się do jedzenia. Krem genialnie nawilży suche placki. PYCHA! Odpowiedz Link Zgłoś