Dodaj do ulubionych

"Druga strona wizy"

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 10:48
22:10 Tvp1
Wprowadzenie przez Stany Zjednoczone programu US Visit - nowych procedur
mających na celu dokładniejszą kontrolę osób wjeżdżających na terytorium USA -
wywołało wiele kontrowersji wokół problemu wiz wjazdowych do tego kraju.
Pobieranie odcisków palców i fotografowanie osób przybywających do USA, mimo
że uzasadnione obawą przed powtórzeniem się wydarzeń z 11 września 2001 r.,
dla wielu jest upokarzające. Spory odsetek Polaków uważa, że gdy Polacy
wysłali kontyngent żołnierzy do Iraku, polityka przyznawania im wiz powinna
ulec zmianie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zakochana Re: "Druga strona wizy" IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 28.07.04, 23:22
      Obejrzalam ten program...Chcialam, aby raczej podniosl mnie na duchu a nie
      zdolowal do konca. Zadnych rewelacji...zniesienie wiz moze za 4 a moze za 6 lat
      a moze za 100 bo Polska chyba nigdy nie osiagnie takich warunkow ekonomicznych
      jak na zachodzie...z nasza wladza na pewno nie !! Z drugiej strony Amerykanie
      oskarzaja nas o sprawy do ktorych sami sie przychylaja, jasniej, to oni
      decyduja o odsetku odmow, to oni nam odmawiaja wizy. Po drugie na pewno ludzie
      gdyby mogli to pracowali by legalnie a tak skoro musza przejsc tyle trudnosci
      to latwiej pracowac im na czarno i nie placic podatkow a traca na tym tylko
      oni. Niech nam dadza wize, bedziemy tam legalnie, bedziemy placic podatki,
      bedziecie miec z nas pozytek. Czy to tylko mi sie wydaje takie proste? W
      konsulacie pracuje 60 osob...trzeba ich utrzymac...no dobrze, moge bez problemu
      placic im 100 $ tylko abym miala pewnosc ze w 99% dostane wize. Niech spadnie w
      koncu ten odsetek do 2 lub 3 % a wizy niech nie dostaja kryminalisci, ludzie
      ktorzy maja problemy z prawem a nie Ci ktorzy chca tylko odwiedzic znajomych w
      stanach lub zobaczyc jak sie coraz czescij slyszy ten ich "plastikowy raj". Nie
      chce tez zaraz przeczytac Waszych opini, ze skoro mowie na ten kraj plastikowy
      raj to po co sie tam moze mam zamiar pchac, powiem Wam tylko tyle ...czego sie
      nie robi z milosci...i to powinno Wam wystarczyc.
      • Gość: fela Re: "Druga strona wizy" IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.07.04, 08:23
        Problem w tym, że jakby tak każdemu dawali wizę, to by ich zalało pół Polski.
        Nie bój się, wiedzą, co robią. Ja też mam nerwy na te wizy, ale staram się
        patrzeć na to z ich strony.
        • marekatlanta71 Re: "Druga strona wizy" 30.07.04, 23:41
          A ja w tym programie wystapilem. Problem w tym ze nawet nie wiem co z mojej
          wypowiedzi poszlo. Wiem ze pokazywali mnie jako reklame i ze poszla moja opinia
          o ym na co wolalbym wydac $100... Prosze o opinie jak to wyszlo!
          • Gość: Zakochana Re: "Druga strona wizy" IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 31.07.04, 00:12
            Aha to Ty mowiles o tym koledze co nie dostal wizy bo chcial zobaczyc ta
            wystawe? Paranoja.....
            • marekatlanta71 Re: "Druga strona wizy" 31.07.04, 01:02
              A paranoja. Bo z jednej strony ludzie ktorzy tu naprawde nie dla pracy jada
              dostaja po dupie a z drugiej wpuszcza sie bez ograniczen meksyk itp...
              • Gość: Zakochana Re: "Druga strona wizy" IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 31.07.04, 12:18
                No niestety na tym swiecie nigdy nie bylo sprawiedliwosci. Ja co prawda nie
                sprobowalam jeszcze swoich sil u konsula, ale z natury jestem pesymistka,
                wiec...wiadomo juz jak sobie wyobrazam te wizyte.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka