Dodaj do ulubionych

Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu.

23.08.15, 11:19
Witam. Wybieram się na Florydę pod koniec września - mam zamiar wypożyczyć samochód na trzy tygodnie. Biorę pod uwagę dwie wypożyczalnie

Sixt - minusem jest to że jest oddalona o około 4 km od lotniska ale cena jest dobra i tutaj mam pytanko, jak wygląda sprawa z cenami taxi ? z Lotniska. Podoba mi się również to ze mogę jasno zaznaczyć i wiem że cena zawiera Loss Damage Waiver oraz Supplemental Liability Insurance.

Enterprise -ta wypożyczalnie jest na terminalu i ma jedne z najlepszych opinii w okolicy,cena jest troszkę wyższa niż w Sixcie ale nigdzie nie mogę dojść czy cena zawieza Supplemental Liability Insurance oraz Loss Damage Waiver i nie wiem czy koszty nie wzrosną podczas wypożyczania. Tutaj kieruje pytania do was, czy mieliście okazje wypożyczać samochód w Enterprise i wiecie jak to działa ?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mr.knox Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu. 23.08.15, 18:57
      Enterprise ma czesto promocje i roznego rodzaju ulgi jezeli wypozyczasz na dluzej niz 5 dni. Np. moga miec deal, ze wynajmujesz na 7 dni a placisz tylko za 5. Za siedem dni oplacisz tylko ubezpieczenie. Musisz dowiedziec sie i troche negocjowac. Na dluzszy termin powinienes wynegocjowac wiecej ulg. Na lotnisku jest zawsze drozej, sprobuj wiec na miescie. Ktos z wypozyczalni po Ciebie przyjedzie na lotnisko. Szukaj nadal w innych firmach a z pewnoscia cos znajdziesz. W samym Ft. Lauderdale jest wiecej wypozyczalni anizeli w calej Polsce, wiec rozne lokacje probuja rozmaitych chwytow,( ulg, promocji, itp.) zeby sciagnac klienta.
      • winnersteam2 Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu. 24.08.15, 00:06
        Dzięki za odpowiedź. Posprawdzałem kolejne firmy

Chcę wypożyczyć samochód na 21 dni/ najniższej klasy - na cały okres pobytu i mianowicie;
        1) Hertz wraz z opcją Protect the Car - Loss Damage Waiver daje cenę płatną na miejscu 633USD
        2) Budget wraz z opcją Ubezpieczenie od skutków kolizji (CDW) oraz Ubezpieczenie odpowiedzialności własnej (LI) wycenił auto na 714USD
        3) SIXT - natomiast wycenił wypożyczenie na 21 dni za 577USD

Wszytskie wypożyczalnie z opcją płacenia na miejscu, wszystkie z LDW, oraz wszystkie bez limitu mil. Różnica polega na tym że pierwsze dwie są na terminalu a SIXT jest około 4 km na północ od lotniska (ale również całodobowy, jak te na lotnisku).
        Uważacie że brać najtańszą opcję ;) ? i przespacerować się do sixta. Jak ewentualne ceny Taxi za tak krótki przejazd oscylują?

Wiem że na forum to pytanie było maglowane wielokrotnie, aczkolwiek w niektórych wątkach były pewne różne opinię na temat prawka międzynarodowego. Trzeba je posiadać ? Pytam bo do wylotu miesiąc i nie wiem czy bawić się w chodzenie po urzędach czy odpuścić ;).

Pozdrawiam i miłego/ Czy tam nocy :) w zależności kto czyta... i gdzie.
        • mr.knox Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu. 24.08.15, 01:21

Renting a car at Fort Lauderdale Airport
          You can find our rent a car services just three minutes off site from the Fort Lauderdale Airport (FLL). Follow the signs from whichever terminal you arrive at to the Rental Car Center (RCC). Once at the RCC, do not enter, but proceed to bus stop 7 where a Sixt courtesy shuttle will take you to our location.
          • mr.knox Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu. 24.08.15, 01:25
            I jeszcze link do powyzszej wklejki;
            www.sixt.com/car-rental/usa/fort-lauderdale/fort-lauderdale-airport
        • mika1905 Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu. 06.09.15, 05:56
          Byłam dziś na lotnisku w Forcie oddać auto i spod terminalu kursują busy Sixta które zapewne odbierają klientów którzy mają zabookowane auto więc o spacer się nie musisz martwić. Możliwe że przy rezerwacji podajesz numer lotu a oni po wylądowaniu czekają na Ciebie przed terminalem.
    • saturn5 Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu. 23.08.15, 20:18
      > ale nigdzie nie mogę dojść czy
      > cena zawieza Supplemental Liability Insurance oraz Loss Damage Waiver

Jak nie jest napisane wyraznie ze zawiera to znaczy ze nie zawiera, ile razy bralem auto z Enterprise to sprawa kupna insurance jest dyskutowana na miejscu, amerykanie maja zwykle swoje karty kredytowe ktore automatycznie pokrywaja ubezpieczenie wiec automatyczne wliczanie tego w cene auta nie bardzo ma sens. O Sixt nic nie wiem.
      • usuwanie-azbestu Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 24.08.15, 09:03

Mam tylko dobre doswiadczenia z wielokrotnym wypozyczaniu w Enterprise.
        Enterprise jest rowniez wlascicielem National i Alamo. To najwieksza na swiecie
        wypozyczalnia. Sa wiec najbardziej elastyczni promocyjnie i masz duza szanse
        na dobry "deal". Wczesniejsza sugestia abys wypozyczal poza lotniskiem
        ma sens. Podatek lotniskowy przy wypozyczaniu samochodu moze wynosic ponad
        10% ogolnej ceny. Mozesz na miejscu zamowic samochod w hotelu i podstawia
        samochod bezplatnie do hotelu. Oddac juz mozesz rownie bezplatnie na lotnisku.

Jezeli zamawiasz samochod najmniejszy/najtanszy masz duza szanse na dostaniu
        "upgrade". Najtansze samochody sa wypozyczane najczesciej i w przypadku ich
        braku w wypozyczalni dostaniesz wiekszy samochod za cene mniejszego.

Jak juz napisano wyzej jezeli czegos nie ma wyszczegolnionego w cenie to znaczy,
        ze placi sie za to ekstra. Ja przy wypozyczaniu wykupuje tylko CDW co w Enterprise
        w zaleznosci od stanu wynosi okolo 25 US$. Za wynajeciem w Enterpise zamiast w Sixt
        przemawia rowniez fakt, ze w przypadku ewentualnych reklamacji, odpukac, latwiej
        jest je zalatwic z firma majaca biura na miejscu niz firma niemiecka majaca biura
        w Europie. Wypozyczalnie zarabiaja doskonale rowniez na sprzedawaniu (wciskaniu)
        klientom roznych dodatkowych, z reguly niekoniecznych, ubezpieczen. Dlatego rozwaz
        wykupienie tylko CDW. Chyba, ze brak dodatkowych ubezpieczen zakloci Ci spokojny sen:)

Happy motoring:)
        • winnersteam2 Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 24.08.15, 09:38
          Rozumiem ze 25$/ za dobę ? wypozyczengo samochodu. Co w przeciągu 21 dni podwaja kwotę wypożyczenia. Na Stronie Alamo oraz National w kolejnych zakładkach podczas wypożyczenia jest opcja doboru CDW natomiast w Enterprise nie ma takiej opcji online(a jest to de facto jedna firma) , mimo iż ma tak wiele dobrych opinii. Ciężko mi się na nich zdecydować gdyż nie wiem jakie koszty będę musiał jeszcze ponieść na miejscu.
          • usuwanie-azbestu Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 24.08.15, 09:59
            Za dobe. Wiekszosc amerykanskich kart kredytowych ma w swoich "benefitach" ubezpieczenie wypozyczanego auta. CDW nie jest obowiazkowe (ale zalecane) i wypozyczajac samochod mozesz uchylic sie od wykupienia. Niesie to jednak duze ryzyko szarpania sie z wypozyczalnia w przypadku kolizji. Raczej nie mysl o tym. Majac CDW w przypadku kolizji uniemozliwiajacej jazde dostaniesz w ciagu paru godzin inny samochod. Z reguly reklamowane ceny wypozyczalni i w Stanach i w Europie nie zawieraja ubezpieczenia. Cene trzeba realnie mnozyc prawie przez dwa, chyba, ze wyraznie oferta wykrzykuje TOTAL with insurance CDW.

Opcja internetowa nie przejmuj sie. Rezerwujesz tylko samochod. Szczegoly ustalisz juz na miejscu. I dobierzesz odpowiednie ubezpieczenie. Za rezerwacje nie placi sie. Umowe wynajmu podpiszesz na miejscu.
        • winnersteam2 Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 24.08.15, 09:49
          Tutaj mam aktualną wycenę z Enterprise na 21 dni w intersującym mnie terminie.
          [IMG]http://i58.tinypic.com/2u8f4pf.jpg[/IMG] - jest napisane nad ceną co cena zawiera. Czy jesteście w stanie powiedzieć ile wyjdzie wraz z CDW, czy można wystosować do nich mailowo takie pytanie. Pytam gdyż jest to zaufana firma, według wielu użytkowników na forum a cena 577$ jest atrakcyjna, pytanie ile tylko doliczą;/
          • usuwanie-azbestu Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 24.08.15, 10:19
            W przytoczonej wycenie nie ma zadnego ubezpieczenia. Sa tylko stale koszty ceny i lokalne podatki. Jestem prawie pewien, ze do podanej ceny bedziesz musial doliczyc koszt CDW
            (22-25 US$) dziennie. Nie kupuj zadnego dodatkowego opcjonalnego ubezpieczenia (np.
            od kradziezy). Dla absolutnej pewnosci mozesz napisac e-maila do Enterprise. Kontakt znajdziesz na ich stronie. Mozesz tez zadzwonic do Enterprise w Polsce. Jezeli nie jest to franszyza z wlasnym ustawianiem cen to moga Ci pomoc z wyliczeniem lub posrednictwem.

Taniej tylko moze byc w Rent-a-Wreck:) www.rentawreck.com/
            • winnersteam2 Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 24.08.15, 13:24
              Hertz daje 633$ z CDW w cenie, nielimitowane mile i jest na lotnisku. Czy uważasz że naliczą jeszcze jakieś koszty na miejscu ? Tutaj zdjęcie i58.tinypic.com/qx2c7l.jpg - w nastepnym okienku wpisuje dane i płace na miejscu 633$ - wole mieć wszytsko na rezerwacji napisane, za co płacę bo to jest chyba gwarancja ceny jaką zapłace na miejscu prawda ?

Jeszcze dwa pytanka - czy np podczas wypożyczenia Hertz zablokuje mi środki na karcie ? czy wykupienie tak jak tutaj CDW oraz ubezpiecznie od odpowiedzialności własnej (LI) spowoduje że nie będzie depoztyu. Pytam ponieważ zastanawiam się nad zwiększeniem limitu w banku.

Ponawiam pytania o prawo jazdy międzynarodowe.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.
              • usuwanie-azbestu Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 24.08.15, 14:59
                Zaczne od konca. Polskie prawo jazdy zupelnie wystarcza. Nie trzeba zadnego innego (miedzynarodowego) dokumentu. Na polskim prawie jazdy mozesz jezdzic tak dlugo jak dlugo masz wazna wize a wiec do szesciu miesiecy. Znam takich ktorzy jezdza dluzej:) Pare lat dluzej...

Blokada na karcie jest zawsze. Niezaleznie od wszystkiego. Skoro placi sie przy oddawaniu samochodu to firma musi miec jakies zabezpieczenie. Wyobraz sobie, ze oddajesz samochod
                z wyczyszczonym limitem na karcie kredytowej i mowisz, ooops, przepraszam. Blokada jest robiona przed oddaniem Tobie samochodu. Po oddaniu auta zwroc uwage aby zdjeli blokade z konta. Czasami moze to zajac tydzien lub dwa. Zapytaj o to koniecznie. Nie chcesz aby o tym
                zapomnieli.

W linku ktory zamiesciles nie ma CDW w cenie. Przynajmniej ja nie widze. Jest jakis enigmatyczny suplement ubezpieczeniowy. Znaczy to, zanim suplement wejdzie do akcji to Ty musisz zaplacic ubezpieczenie podstawowe. Jest rowniez zalosna oplata za "przygotowanie kontraktu". Pierwszy raz cos takiego widze. W Enterprise/Avis/Budget/Dollar tego nie ma.
                Nie okreslili rowniez widelek wkladu wlasnego w przypadku kolizji. Zauwaz, ze w "Stawka nie zawiera" jest okreslenie - Indywidualne ubezpieczenie wypadkowe. Czyli Twoje:)

Firmy wypozyczajace od lat stosuja rozne okreslenia na te same okolicznosci po to aby
                roznorodnoscia ubezpieczen zrobic mniej obytemu klientowi metlik w glowie. Absolutnie konieczne jest abys mial ubezpieczenie CDW ktore w wiekszosci znanych mi wypozyczalni w Stanach wynosi okolo 25 US$. I nie da sie tego uniknac lub znacznie zmniejszyc. Nie chce Ciebie uprzedzac ale moja opinia o Hertzu jest mniej kolorowa niz o Enterprise i wymienionych
                wypozyczalniach. "Oplata za przygotowanie kontraktu" - kiss my ass:)
                Sprawdzaj zreszta roznyne opcje wynajmu w roznych biurach. Rezerwujac nie ponosisz zadnych oplat. Na miejscu podpisujesz standardowy kontrakt (bez oplat:) Rezerwacja nie zobowiazuje Ciebie do niczego. Mozesz nawet wypozyczyc w innym, tanszym biurze na miejscu. I jeszcze jedno: na lotniskach zawsze jest co najmniej kilka wypozyczalni wiec mozesz sie rozejrzec. Enterprise kiedys reklamowal sie, ze jezeli podasz im cene konkurenta to oni zaproponuja Tobie cene lepsza. Sprobuj. Moim zdaniem, potwierdzonym empirycznym doswiadczeniem to bardzo solidna firma.
                • winnersteam2 Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 24.08.15, 16:42
                  A zapis Stawka zawiera - wkład własny na wypadek uszkodzenia/straty pojazdu ? to nie jest właśnie opcja CDW? Podczas wyboru opcji mam i58.tinypic.com/2h7nrk7.jpg już jakby dodaną w Hertzu, tak to rozumiem. Jak kliknę w tą opcję to tłumaczy co to jest i58.tinypic.com/1zcgubp.jpg.

Rozumiem, iż Enterprise jest firmą lepszą niż Hertz, próbuje tylko znaleźć tańszą opcje :). Podróżujemy we dwójkę jako para, nie zarabiamy kokosów :) a jeśli 633$ było by opcja równoznaczną z 577$ (plus tak jak mówisz 21dni x 25$) to wychodzi grubo ponad 1000$ co jednak dało by pewne oszczędności, które można wydać w atrakcyjnych miejscach na Florydzie :)

Pozdrawiam i Duże dzięki za pomoc.
                • winnersteam2 Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 24.08.15, 17:00
                  W firmie Sixt - podczas wyliczania ceny nie ma tych ubezpieczeń ale są w opcjach dodatkowych i58.tinypic.com/2ikpsao.jpg - jak zaznaczyłem wszystkie 3 opcje cena ostateczna była 675$ za 21 dni.

Natomiast w Budget podczas wypożyczenia w interesującym mnie terminie jest coś takiego i57.tinypic.com/r0b9tj.jpg. Wydaje się że jest wszystko CDW, nielimitowane kilometry, LI i cena jest 714$ czy może być tutaj coś ukryte?

Poproszę o radę :), szkoda że Enterprise nie ma nawet opcji zaznaczenia ani nie wspomina nic podczas rezerwacji o CDW.

Pozdrawaiam
                  • usuwanie-azbestu Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 24.08.15, 18:05
                    winnersteam2 napisał:

"... szkoda że Enterprise nie ma nawet opcji zaznaczenia ani nie wspomina nic podczas rezerwacji o CDW. "

Wydawalo mi sie to nieprawdopodobne wiec zrobilem symulacje. Oczywiscie, ze Enterprise wyszczegolnia typy dostepnych ubezpieczen (Explore Protection Products) i zakresla
                    sumy od 19.99 do 49.99 za dzien. Opcja pojawia sie juz po wpisaniu wymaganych danych do formularza rezerwacji. Masz do wybory piec rodzajow ubezpieczen. CDW jest opcja pierwsza.
                    Mozesz rowniez wypozyczyc GPS za 11.99 dziennie. Taka rezerwacje mozesz wydrukowac i miec pewnosc, ze cena sie nie zmieni.

Blokada na karcie pokrywa przypuszczalne koszty wynajmu. Na przyklad suma 747.00 bedzie zaokraglona do 800.00 aby pokryc ewentualne koszty uzupelnienia baku. Nie kupuj tej opcji. Jest znacznie drozsza. Mozesz spotkac sie, ze w innych wypozyczalniach CDW nazywane bedzie LDW (Loss & Damage Waiver) to alternatywna nazwa tej samej uslugi.
                    Generalnie zadne ubezpieczenie ktore nie nazywa sie CDW/LDW takim nie jest.
                    Wspomniany przez Ciebie wklad (udzial) wlasny zmniejsza koszt ubezpieczenia ale w przypadku uszkodzenia np. 2,000.00 i takiego Twojego udzialu Ty pokrywasz szkode do tej sumy. Nie baw sie w to. Kupuj CDW.

• winnersteam2 Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 24.08.15, 19:01
                      Okey w takim razie Budget za 714$ wraz z CDW jest w pełni okey ?
                      i57.tinypic.com/r0b9tj.jpg.
                      • usuwanie-azbestu Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 24.08.15, 21:26
                        W tym przypadku w Budget CDW jest wliczone w cene wynajmu i jezeli jest to calkowita, ostateczna cena to wydaje sie byc bardzo dobra. Dziennie wychodzi 34.00 co jest cena rewelacyjna. Sprawdz jeszcze Udzial Wlasny (NWR - Non-Waiverable Responsibility) i przeczytaj
                        dokladnie warunki. Czasami uszkodzenia szyb, kol, lusterek, wycieraczek nie sa objete ubezpieczeniem. Brzmi to dziwnie ale tak jest. I to moze wymagac dodatkowego ubezpieczenia. Doczytaj uwaznie. Po zrobieniu rezerwacji Budget przesle Ci warunki rezerwacji i to zamknie sprawe wynajmu.

Powodzenia - ua.
                        • winnersteam2 Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 05.09.15, 23:07
                          Jeszcze jedno pytanko dotyczące płatnych Autostrad na Florydzie. Jak wygląda płacenie na bramkach? Czy jest to system pobrania karteczki a potem zapłacenia w kolejnym punkcie - jak w Polsce? Czy pobranie urządzenia z wypożyczalni jest opłacalne ? i Co i daje pobranie tego urządzenia? Ominięcie kolejek ?
                          • usuwanie-azbestu Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 07.09.15, 11:10
                            Placenie na bramkach (tolls) moze byc dokonywane kilkoma sposobami. SunPass, SunPass Mini, Toll by plate i gotowka (Cash only). Przy wjezdzie na platna autostrade dostajesz kartonik
                            z lista kolejnych zjazdow z autostrady i cena za przejechany odcinek. Zjezdzajac z autostrady
                            placisz gotowka.

Wypozyczalnie oferuja urzadzenia (transponder) do elektronicznego poboru oplat za przejazd.
                            Oplacalnosc bedziesz musial okreslic sam. Roznica w jednorazowej oplacie za przejazd miedzy
                            placeniem gotowka a korzystaniem z SunPassu okolo 25 centow na korzysc oplaty elektronicznej. Powinienes jednak do tego dodac koszt wynajecia "transpondera" - w kazdej
                            wypozyczalni inny - i okreslic jak czesto bedziesz jezdzil platnymi autostradami.

"Transponder" pozwala przejechac przez bramke oznaczona SunPass bez zatrzymywania
                            sie. W bramkach "Cash only" moga ale nie musza byc kolejki.

• winnersteam2 Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 07.09.15, 22:37
                              Po raz kolejny wielkie dzięki za pomoc ;) przy organizowaniu podróży.

Może jeszcze jedno pytanie. W naszej podróży mamy już dokładny plan na pierwsze 11 dni podórzy i na ostatnie dni :) natomiast mamy pewną lukę w naszym planie która pojawia się pomiędzy Atlantą a Nowym Orleanem - możemy przeznaczyć na tą podróż 2 max 3 dni.

Czy jest ktoś w stanie wymieć mieasteczka,miasta n które warto zwrócić uwagę po drodze. Może ktoś jechał podobną trasę.

zastanawiam się nad Montgomery lub Birmingham. Zastanawiam sie też nad nadkładką trasy i pojechanie aż do Jackson - Natchez i słynną drogę Great River Road. Może ktoś doradzi co było by najciekawsze w tej okolicy.

Pozdrawiam
                            • winnersteam2 Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 11.09.15, 15:26
                              Czy możesz podać jeszcze nazwy marketów gdzie można kupić rzeczy na camping na Florydzie? Chodzi mi o karimaty.

Pozdrawiam
                              • usuwanie-azbestu Camping in Florida 11.09.15, 18:42
                                Wszystkie niezbedne rzeczy znajdziesz w Fort Lauderdale w sklepach www.walmart.com
                                i www.dickssportinggoods.com Adresy i wskazowki dojazdu znajdziesz na stronach sklepow.
                                Nie bedziesz mial z tym najmniejszych trudnosci. Masz rowniez po 20 minut jazdy do Pompano Beach lub Hollywood gdybys czegos nie znalazl w FL. Zamiast karimaty mozesz rozwazyc kupienie taniego (> 20 $) spiwora (sleeping bag) w Walmart. Zakupy zacznij od Walmart - jest tanszy.

Pozdrowienia
                                • mr.knox Re: Camping in Florida 12.09.15, 04:58
                                  Dorzucilbym jeszcze Sports Authority, na Poludniowej Florydzie ma duzo wiecej lokacji niz Dick's Sporting Goods, tego ostatniego osobiscie znam tylko dwie lokacje. W Walmart rzeczywiscie moze byc cos taniego, ale nie mam pojecia jakiej jakosci i w jakim wyborze sa tam towary, gdyz nigdy jeszcze nie kupowalem niczego w tej sieci.
                • winnersteam2 Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 24.08.15, 17:04
                  I jeszcze jedno pytanie - blokada np w takim Budget wynisie 714$ na okres wypozyczenia ? czy sciągną 714$ na początku a potem jeszcze zablokują dodatkową kwotę? jeśli tak to zazwyczaj jaka to kwota ?

duże przeprosiny ale pierwszy raz mam zamiar wypożyczyć samochód :) i wolę dopytać. Mam nadzieje że pytania nie są zbyt infantylne.
                  • winnersteam2 Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 06.10.15, 04:09
                    Witam. Czy zwracając wynajęty samochód muszę go umyć/odkurzyć ? Czy za zwrócenie auta zakurzonego i z piaskiem np na dywanikach mogą doliczyć mi dodatkowe koszty?

Pozdrawiam
                    • usuwanie-azbestu Re: Fort Lauderdale - wypożyczenie samochodu 06.10.15, 15:05
                      Nie. Oddajesz wypozyczony samochod bez mycia i bez odkurzania (as it is).
                      Kazda wypozyczalnia ma myjnie i robia to pracownicy wypozyczalni po oddaniu
                      auta. Idiotyczny pomysl mycia samochodu przed oddaniem lub doliczaniem kosztow
                      mycia byl praktykowany w Polsce przez prywatne wypozyczalnie kilka lat temu.
                      Jak jest obecnie nie wiem - korzystam teraz tylko z sieciowek.

Pamietaj o uzupelnieniu benzyny do stanu przed wypozyczeniem. Cena paliwa na stacji
                      benzynowej jest nizsza od tej ktora obciaza wypozyczalnia.

Pozdrowienia - ua.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka