Dodaj do ulubionych

Ceny w restauracjach

13.01.16, 23:00
Cześć,

Wybieram sie na małe tournee po wybrzeżu zachodnim, szukam informacji o cenach w restauracjach/barach - śniadania, obiady, kolacje ;-)
W planach LA, LV, SF - z większych miast, ale tez mniejsze w okolicach Yosemite, Grand Canyon, Bryce, itp.
Dzięki wielkie
R
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Ceny w restauracjach 14.01.16, 04:28
      Co uwazasz za restauracje? (Pomijam McDonaldy)
      Znosna - sniadanie $15 -20, Lunch to samo, Obiad $40 - 60
      Byle jaka sniadanie 10 -15, Lunch podobnie , obiad $25 - 40
      • bywalec73 Re: Ceny w restauracjach 14.01.16, 12:27
        Dzięki za info. McD to jednak ostateczność, zreszta preferuje BK ?? Usiłuje ustalić ile mniej więcej kasy potrzeba na dwutygodniowy wypad dla trzech osób. Każde info cenne.
        R
        • engine8 Re: Ceny w restauracjach 14.01.16, 23:08
          Ja zwykle jak wybieram sie na wycieczki ponad tydzien to planuje sredni budget na jedzenie na dwie osoby ok $120 na dzien..
          • bywalec73 Re: Ceny w restauracjach 15.01.16, 13:28
            Dzięki wielkie. Pozdrawiam
            • engine8 Re: Ceny w restauracjach 16.01.16, 05:11
              Ale i za polowe da sie przezyc :) jesli sie chce jesc jak harcerz. Tylko co to za zycie :)
        • mr.knox Re: Ceny w restauracjach 14.01.16, 23:21
          @bywalec73, dlaczego nie wezmiesz karty kredytowej a jak juz lubisz biegac z kieszeniami wypchanymi gotowka to co za problem wziasc wiecej i przywiezc z powrotem badz trzymac dolary pod materacem:) Dolar bedzie tylko mocniejszy.... Co do cen wszystko napisal Ci saturn5 stad moja uwaga jest jedynie metodologiczna.
          • bywalec73 Re: Ceny w restauracjach 15.01.16, 13:30
            Kartę wezmę, ale raz ze z gumy nie jest, dwa lubię wiedzieć na co się szykować.
            Dzięki wielkie !
            R
        • tslupek Re: Ceny w restauracjach 21.01.16, 19:23
          Ja byłem w 2012 roku . 3 tygodnie. 4 osoby (2+2). Dolar był po ~3PLN. Za wizy zapłaciłem razem 1900 PLN, za lot ~8700 PLN. Reszty wydatków szczegółowo nie pamiętam ale całość to jakieś 30 tys. PLN
          Jadłem fastfoody (ale nie tylko Md), spałem w hotelach typu Super8, BestWestern (zawsze w jednym dużym pokoju, chyba po 100-130 USD dziennie). Zaliczyłem samolot lokalny (wschód<>Denver) ~ 3800 PLN, wypożyczenie samochodu na jakieś 11-12 dni (coś 2000-2500 PLN ale nie pamiętam).
          Parki są tanie. Jest jakiś bilet zbiorczy na samochód chyba 25 USD, tylko nie wszystkie parki obejmuje.
          Zdarzają się też droższe atrakcję - np. aquapark Ulicy Sezamkowej, 4 osoby ~700 PLN.
          Widziałem: NY i okolice, Philadelphia i okolice, Denver, Arches, Monument Valley, Grand Canyon, Bryce<<<<, Zion, Antelope<<<<, Jezioro Powella, HorseShoe Bend
          • bywalec73 Re: Ceny w restauracjach 22.01.16, 12:33
            Hohoho...dolar po trzy :-) będę miał szczęście jak nie przebije 5 do wakacji :-(

Kawał drogi zrobiłeś ! Super :-)

Pozdrawiam,
            R
    • saturn5 Re: Ceny w restauracjach 14.01.16, 07:35
      Pytanie bez sensu bo rozpiętości cen moga byc ogromne. Zjesz śniadanie w McDonaldzie pewnie i za $5. Obiady tez zależy co nazywasz obiadem bo w fast foodach posiłek będzie bardzo tani a w restauracjach moze byc tak drogo jak tylko sobie zarzyczysz.
    • ania_2000 Re: Ceny w restauracjach 16.01.16, 23:59
      Bedac na turnee bedzie ci szkoda czasu polowy dnia spedzic w resteuracjach jedzac sniadania, lunch, obiady i kolacje. Sniadanie w fast food/ hotelu moze byc szybkie - nie ma nic zlego w Mcdonaldach, Burger Kingach czy innych Jack in the Box - tanio i nawet zdrowo - jest oatmeal, jogurt, omlety. Lunch rowniez - na szybko. Restauracja ok na wieczorny obiado-kolacje. Szkoda czasu tracic.
      60$ na osobe dziennie to bardzo wystarczajaco
      • porterhouse Re: Ceny w restauracjach 17.01.16, 01:56
        Dobra rada, jedzenie w restauracjach zabiera duzo czasu. Zjesc sobie od czasu do czasu lepszy obiad ma sens a tak polegalbym na fastfoodach, do tego jest wiele calkiem nowych fastfoodow ktore sa bardzo modne wsrod ludzi ktorzy odrzucaja takiego McDonalda i szukaja czegos wiecej, naprzyklad polecam siec Chipotle.
        • engine8 Re: Ceny w restauracjach 19.01.16, 20:36
          Te Chipotle co ostatnio ludzi podtruli? hehehehehe.

• porterhouse Re: Ceny w restauracjach 19.01.16, 22:23
            ja sie nie boje Chipotle.
          • ppgazeta Re: Ceny w restauracjach 22.01.16, 10:15
            Amerykanie mają chyba delikatny przewód pokarmowy... Dla Polaka to byłoby niegroźne. A większość ludzi ma na codzień w domu wiekszy syf, niż w takiej sieciowej restauracji - i nie choruje.

Rzeczywiście wielka propagandowa akcja medialna w amerykańskiej prasie miała na celu obniżenie kursu akcji Chipotle. A zatruło się kilkaset osób (przy kilku milionach klientów dziennie).
      • engine8 Re: Ceny w restauracjach 19.01.16, 20:34
        A wydawalo mi sie ze czescia pozawania kraju jest rowniez poznawanie kuchni?
        Czyzby byle szybciej i byle wiecej miejsc "zaliczyc"? Hm... internet tanszy i zdjecia lepsze.
        • ania_2000 Re: Ceny w restauracjach 20.01.16, 08:02
          oczywiscie, ale jak sie jedzie do parkow i zwiedza Grand Canyon, Bryce, Zion czy Arches - to zmysly sa juz tak zaspokojone, ze poznawanie kuchni nie jest juz warte w porownaniu:)

btw - Chipotle teraz chyba jest najbardziej bezpiecznym miejscem na jedzenie.
        • porterhouse Re: Ceny w restauracjach 20.01.16, 20:27
          Akurat wedlug mnie jezdzenie po kanjonach i poznawanie kuchni amerykanskiej to dwie sprzeczne rzeczy. W tamtych rejonach nie ma okazji na wiele przygod kulinarnych. Jak ktos chce kulinarnie poznawac USA to powinien sie skupic na wiekszych miastach.
          • ania_2000 Re: Ceny w restauracjach 20.01.16, 20:57
            A kto mowi ze to jest to samo? czytaj ze zrozumieniem
            • porterhouse Re: Ceny w restauracjach 20.01.16, 21:02
              Oj, sama chyba masz klopoty ze zrozumieniem... pozdrowienia z Kalifornii.
              • engine8 Re: Ceny w restauracjach 21.01.16, 19:00
                Z ktorej Kaliforni?

Pozdrowienia z SoSoCal :)
                (z tej "prawdziwej" ktora sie oglada w filamch i spiewa w piosenkach)
          • engine8 Re: Ceny w restauracjach 21.01.16, 18:54
            Czyzby? Twierdzisz ze w wiekszych miastach anajdziesz autentyczne np meksykanskie jedzenie? Gdzie np? W wikszych miastach masz wybor zwlaszcza drogich ale zwykle "podrobionych" aby dotarlo do mas...
            Nie chodzi mi o to aby sie skupiac na resturacjach ale gonic z przyslwoiwym wywalonym jezorem aby jak najwiecej miejsc "zaliczyc" jakos nie bardzo ma sens. Np zamiast spedzic 8 godzin w samochodzie i 2 godziny w Grand Canyon oraz wydanie na to masy $ nie lepiej obejrzec film w iMAX? Jesli ktos chce miec pojecie o GC to chyba warto zobaczyc i wschod i zachod slonca oraz zejsc przynajmniej do polowy? A to zajmie powiedzmy min 2 dni...
            Chodzi o to aby zwiedzic /zobaczyc moze mniej ake przezyc wiecej a odpoczynek, mozliwosc poznania lokalnej kuchni i ludzi pozostanie w pamieci dlugo i wzbogaci o cos czego na internecie sie nie da zrobic
            • porterhouse Re: Ceny w restauracjach 21.01.16, 19:27
              Jesli twierdzisz ze te "podrobione" restauracje sa w miastach to te poza miastami sa rownie "podrobione". Poza tym jakie niby jest to autentyczne meksykanskie jedzenie - chyba raczej tylko wtedy masz autentyczne jak klientela jest zdecydowanie meksykanska o co trudno w okolicach turystycznych. Wiem co mozna zjesc w okolicach kanjonow i jest to "normalne" amerykanskie jedzenie, zadne kulinarne wyzyny, bardzo duzo fastfoodow, inne przydrogawe i niezbyt dobre, bedzie kiepsko z budzetem $60 na glowe. Poza tym, nigdzie nie pisalem aby latac z wywalonym jezykiem aby wszystko zobaczyc, ten co bedzie tracic czas w restauracjach ma duzo wieksza szanse na takie ganianie. Ogolnie im wiecej turystow tym z reguly gorsze jedzenie, to jest regula ktora sprawdza sie nawet w moim kulinarnym San Francisco, chcesz dobrze zjesc - musisz sie oddalic od takich miejsc jak Fisherman's Wharf i zrobic uprzedni "research". Mozesz twierdzic ze turystyczne jedzenie na tym Wharf to wlasnie "przezywanie odpoczynku i lokalnej kuchni" - ja pozwalam sobie byc innego zdania.
              • engine8 Re: Ceny w restauracjach 22.01.16, 05:35
                problem w tym ze jak sie nastawia na zaliczanie miejsc turystycznych na ktore sie jedynie zerka, robi fotke czy dwie i zalicza w biegu to pomija sie to wszytko pomiedzy..i byc moze mialby wiecej sensu aby odwiedzic mniej miejsc a wiecej porzezyc?

• ppgazeta Re: Ceny w restauracjach 22.01.16, 10:19
                >>> Ogolnie im wiecej turystow tym z reguly gorsze jedzenie, to jest regula ktora sprawdza sie nawet w moim kulinarnym San Francisco, chcesz dobrze zjesc - musisz sie oddalic od takich miejsc jak Fisherman's Wharf i zrobic uprzedni "research".

Ogólnie - to racja. Ale nawet w San Francisco - wystarczy zejść z głównej ulicy i wejść w boczną uliczkę. 50 metrów od głównej ulicy jest o połowę taniej, jednocześnie bardziej autentycznie. Moje doświadczenia z San Francisco - jakaś knajpka, stoły pokryte ceratą w kratkę, sami skośnoocy - i świetne jedzenie za symboliczne pieniądze. Podobnie w Montrealu.
    • tslupek Re: Ceny w restauracjach 21.01.16, 19:03
      Jak USA to fastfoody. Potraktuj to jako lokalną atrakcję. Zresztą jak jeździsz po parkach to odległości i zwiedzanie robią swoje. W większości przypadków będziesz jeść to co jest najszybciej osiągalne przy hotelu, stacji benzynowej czy parku, czyli właśnie fastfoody. Nie warto tracić czasu na "obrusy". Dwa tygodnie spokojnie idzie to jeść. Ceny trochę wyższe niż u nas ale bez przesady. za to porcje dużo większe.
      W hotelu zawsze jest proste śniadanie (słodka bułka, gofry, soki, mleko i płatki, dzem, owoce). Potem kanapka na drogę z zakupów poprzedniego dnia. Na tym zwiedzasz, wpadasz do fastfooda. Wieczorem zakupy w spożywczym (na kolację i 'na drogę') itd.

Dodatkowa godzina przeznaczona na obczajenie restauracji to godzina stracona. Naprawdę lepiej w tym czasie dłużej pozwiedzać park lub wcześniej wrócić do hotelu i odpocząć na leżąco
      • porterhouse Re: Ceny w restauracjach 21.01.16, 19:29
        teraz dopiero zobaczylem ten post, zupelnie sie ze wszystkim zgadzam.
    • caleebius Re: Ceny w restauracjach 22.01.16, 03:22
      Hej
    • caleebius Re: Ceny w restauracjach 22.01.16, 03:31
      Hej, jestem właśnie w Irvine. Podobno jest tutaj dość drogo. Zależy co chcesz jeść - jak wybierasz food-courty to zjesz duży posiłek do 10 dolarów ale zapomnij o talerzu i normalnych sztućcach - przygotuj się na styropianowe pojemniki i plastikowe widelce. Jak trochę wyższy poziom to zapłacisz do 20 dolarów plus napiwek za dość dużą porcję czegoś. Spotyka się również takie przeciętniaki ale z niezłym jedzeniem jak California Fish & Grill gdzie zapłacisz w granicach 10-14 $ i dostajesz przeciętnej wielkości posiłek ale za to niezły. Ja bym liczył tak 30-40 dolarów na osobę za wyżywienie. Ceny noclegów to od około 70 $ wzwyż. Ja płacę 82 $ w promocji więc normalna cena to pewnie 100$ ale śniadanie jest wliczone.
      • engine8 Re: Ceny w restauracjach 22.01.16, 05:38
        No to miales dzis ladna pogode.... Ja jestem troszke na poludnie od Irvine i mielismy +23C....
    • mecejas Re: Ceny w restauracjach 22.01.16, 09:35
      najtaniej i najsmaczniej się nawpie...sz w barach u MEKSYKÓW I CZINOLI !!!!!!!!! jankesy nie mają pojęcia o kuchni !!!!! byłem tam 3 lata mam jakieś doświadczenie !!!!!! gyros około 5 baksów u chińczyka za 5 masz szwedzki stół do syta w chikago polskie bary ZIELONE LUB CZERWONE JABŁUSZKO i polskie jedzenie zupy mielone schabowe itp też szwedzkie stoły za kilka baksow
      • saturn5 Re: Ceny w restauracjach 22.01.16, 19:05
        Jankesi maja calkiem dobre pojecie o kuchni, jest tutaj cala masa swietnych restauracji, nawet na swiatowym poziomie, wystarczy zobaczyc ile takich Michelin-star restauracji jest w USA a ile w Polsce. A wiec piszesz bzdury. Oczywiscie jak kogos budzet wynosi $5 na obiad to duzo nie posmakuje.
      • zas_ale_pyra Re: Ceny w restauracjach 27.01.16, 04:12
        Podłapałeś kilka słów i udajesz Amerykanina.
        Za "Jankesa" w CA czy TX można stracić uzębienie (bez pomocy stolmatologa).
        Za "Czinola" (to po polskiemu?) też, nie mówiąc o "kulturze wypowiedzi".
        A "baksy" to co?
        Chyba myślisz pseudo-Amerykaninie o słowie "buck". I tak wszędzie używa się słowa "dolar". Bucks może na Jackowie.
        Hope, don't see you here.
        Just FYI, I'm a US citizen for several years.
        • scooby_brew Re: Ceny w restauracjach 09.02.16, 15:55
          Warto jeszcze dodac o praktycznie obowiazkowych napiwkach w restauracjach. Ok. 15-25% w kazdej restauracji z kelnerka/kelnerem. Np. jezeli rachnek masz $25 zostaw $5 napiwku.
          • saturn5 Re: Ceny w restauracjach 09.02.16, 18:13
            Nic nie obowiązkowego ale 10-15% wystarczy. W Miami lubią doliczać 18% automatycznie. 25% to gruba przesada.
            • engine8 Re: Ceny w restauracjach 12.02.16, 02:14
              Wszytko zalezy od typu restauracji i tego co obsluga robi. Jak idziesz do pizzerni gdzie zamawiasz i odbierasz pizze przy okienku to drobny naiwek wystarczy ale jak idziesz do restauracji gdzie host Cie prowadzi do stolika, i znajdzie Ci dobre miejsce czy zamawiasz wino to co innego/
              Zakladajac ze idziesz do znosnej restauracji..
              10-15% bylo dawno - teraz std to 20+/-5% ponizej 15% bedzie to odebrane jako zly serwis..10% jako bardzo zly. ..
              25% to nie gruba ale lekka przesada - tyle sie zostawia ze "exceptional" serwis.
    • reeseslovers Re: Ceny w restauracjach 04.03.16, 22:23
      Ja polecam sieciówki Denny's, Applebee's i Chilli's (uszeregowałam w kolejności od najtańszych). Znajdziesz je wszędzie przy bardziej uczęszczanych drogach. Spokojnie zmieścisz się w 15-20 $ na osobę za dużą porcję obiadowo-kolacyjną. W Denny's mają na przykład specjalnie menu dla seniorów w ramach którego dostałam (pomimo wieku poniżej 30) za 8 dolarów zestaw składający się z zupy/sałatki, wielkiego filetu z kurczaka z dwoma dodatkami i pieczywa czosnkowego. Nie przypominam sobie, żebym w PL dostała tak dużo pysznego jedzenia w tej cenie :). Menu śniadaniowe jest zwykle w cenie lunchowego/obiadowego. My zazwyczaj wybieraliśmy noclegi ze śniadaniem - w większości moteli są płatki (i/lub owsianki), gofry, tosty, muffinki - ogólnie wersja na słodko, ale trafiło się też kilka porządniejszych. Myślę, że za 60-70 dolarów/dzień/2 os. da się spokojnie przeżyć z całkiem niezłym jedzeniem, zwłaszcza przy intensywnym planie zwiedzania - nie ma opcji, żeby nie ratować się subway'em :)). Ceny znacząco, jak wszędzie, podnosi alkohol. W Las Vegas na przykład w samoobsługowej pizzerii zapłaciłam 12 dolarów za lamkę wina :). Tyle samo kosztowała cała pizza.
      • bywalec73 Re: Ceny w restauracjach 19.03.16, 21:53
        Dzieki !!!
    • dr_ozd Re: Ceny w restauracjach 18.03.16, 14:05
      Czesc! Czesto robie wycieczki samochodowe po Stanach. Smaczne i zdrowe wyzywienie wcale nie musi byc drogie. Osobiscie jedzenie w restauracjach 3 razy dziennie przez wiele dni uwazam za nudne I meczace. Ja staram sie kupywac swieze produkty w sklepie sporzywczym. Oczywiscie zdaza sie czasem hotdog na stacji benzynowej lub chipsy w czasie drogi :)
      Opcje sniadaniowe;
      -lekie sniadanie wliczone w hotelowy nocleg (tost, drzem, jogurt, platki)
      -kawa I muffin w McDonalds $3
      -jajka I bekon w przydroznej jadalni ok $7
      -jogurt I owoc zakupione w sklepie spozywczym $2
      Opcje na lunch;
      -porcja pizzy $4
      -kanapka z Subway $5
      -salatka zakupiona w sklepie sporzywczym $5
      -piwo I skrzydelka w przydroznym barze $20
      Opcje obiadowe;
      -posilek combo z przykladowego fastfood $10
      -kurczak z rozna I salatka (dwie osoby) zakupione w sklepie sporzywczym $12
      -obiad w sredniej klasy restauracji z piwem $40 na osobe
      Przyjemnych wrazen I szerokiej drogi!
      • bywalec73 Re: Ceny w restauracjach 19.03.16, 21:53
        Dzięki za ino !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka