Dodaj do ulubionych

MIENIE PRZESIEDLENIA

28.10.04, 16:15
Jestem w Stanach od 3 lat, co roku rozliczam podatki, od dawna jednak nie mam
juz waznej wizy. Czy moze byc to problem w Polsce, podczas rozmowy z agentem
celnym? Czy kopie tax returns plus prawo jazdy wystarcza jako dowod pracy
tutaj?
Obserwuj wątek
    • Gość: zbav Re: MIENIE PRZESIEDLENIA IP: *.client.comcast.net 29.10.04, 05:04
      mienie przesiedlencze??jestes tytaj nielegalni!!!!!
      • sheb Re: MIENIE PRZESIEDLENIA 29.10.04, 05:41
        Legalnie czy nie, o tym w przepisach celnych nie ma mowy, ale dziekuje, ze mnie
        poinformowales o moim statusie ;-)
        Uczciwie zapracowalem na wszystko co mam, place podatki i SS, ktorego nigdy nie
        odbiore w formie emerytury. Zreszta nie o to chodzi.
        Przepisy celne jasno mowia, ze o zwolnienie cla na podstawie przepisow o mieniu
        przesiedlenia moze ubiegac sie osoba, ktora zamieszkiwala co najmniej 12
        miesiecy poza UE, przewozone dobra byly uzywane przez ubiegajacego sie co
        najmniej 6 m-cy przed wyjazdem.
        Czy ktos ma jakies osobiste doswiadczenia z celnikami po wejsciu Polski do UE?
        • Gość: krzys Re: MIENIE PRZESIEDLENIA IP: *.client.comcast.net 29.10.04, 07:11
          niemniej jednak pozwolenie na prace jest przy tym wymagane
          • kly Mienie i przesiedlenie. 29.10.04, 07:31
            Co ma piernik do wiatraka.
            W swietle przepisow celnych wracasz po okresie dluzszym niz rok.
            Celnika polskiego co robiles w Stanach i jaki byl twoj status.
            • Gość: krzys Re: Mienie i przesiedlenie. IP: *.client.comcast.net 29.10.04, 14:34
              dochod z ktorego uzyskales swoje "dobra" musi byc legalny -to jest
              warunek,praca na czarno nie jest legalna
        • Gość: gosc Re: MIENIE PRZESIEDLENIA IP: *.aster.pl 29.10.04, 10:43
          Zadzwon do polskiego konsulatu.
          Musisz miec od nich papier na mienie przesiedlencze.
          Z tym, ze mysmy mieli wazne wizy J.
          pozdrawiam
          • sheb Re: MIENIE PRZESIEDLENIA 29.10.04, 17:54
            Dziekuje wszystkim.
            Od 1 maja, czyli od wejscia Polski do UE konsulaty nie wydaja poswiadczen - nie
            sa potrzebne.
            Sporo sie pozmienialo w ostatnim czasie - gdyby ktos byl na biezaco, to prosze
            o info.
            A propos legalnosci pracy, to jak taki celnik w Polsce jest w stanie
            stwierdzic, czy ja pracowalem legalnie, czy nie? Na jakiej podstawie? Zreszta
            co to kogo obchodzi? Rozmawiamy tutaj o unijnym prawie celnym, ktore dopuszcza
            do obrotu towary spoza Unii. I nie ma tam nic o sposobie pozyskania tychze.

Pozdrawiam.
            • kly Przesiedlenie. 29.10.04, 20:02
              W swietle przepisow celnych unijnych jestes przesiedleniec.
              Nikt nie bedzie tobie zagladal dalej do papierow.
              Spoko wiec.
    • Gość: jaaaa80 Re: MIENIE PRZESIEDLENIA IP: *.chelm.mm.pl 09.01.05, 11:17
      a jak ktos sprawdzi czy ja rzeczy ktore mam mam dluzej niz pol roku? czy musze
      miec dowody zakupu czy cos w tym stylu? nie mowie tu o samochodzie, ale np o
      meblach?
    • Gość: m1 Re: MIENIE PRZESIEDLENIA IP: *.client.comcast.net 10.02.05, 20:14
      Co masz na mysli piszac mienie przesiedlenczee? Chyba nie bedziesz bral ze soba
      telewizora czy mebli? ciuchy zawsze mozna wyslac morska. Ciekawa sprawa dla
      mnie jest z samochodem. I co ma legalnosc pobytu do mienia? Tak jak napisal
      autor: siedzi 3 lata placi podatki z ktorych i tak nic nie bedzie mial....
    • cracovian Tu jest info... 10.02.05, 21:25
      www.polandembassy.org/Links/consular/Info_Celna.htm

Bedzie trudno dostac zaswiadczenie z konsulatu, ale pisza ze to tylko jeden z
      ewentualnie, uzupelniajacych, dokumentow, wiec formy podatkowe, coz z banku,
      rachunki powinny byc OK.

Ktos moze znajdzie strone celna z info o mieniu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka