Dodaj do ulubionych

bridgeport, ct

23.01.05, 13:03
w nastepnym tygodniu wyjezdzam do Bridgeport, CT zeby zakonczyc
(sfinalizowac) rozmowy o pracy, niestety nie wiem za wiele ani o samym
miescie ani o Connecticut.
czy warto sie tam przeniesc, jesli tak, to gdzie, jesli nie, to dlaczego.
Obserwuj wątek
    • Gość: byłem Re: bridgeport, ct IP: *.acn.waw.pl 23.01.05, 17:25
      jeżeli jesteś portorykańskim dilerem narkotyków, będziesz się czuć jak u siebie
      w domu
    • Gość: Zuza Re: bridgeport, ct IP: *.it-net.pl 23.01.05, 17:44
      a ja CT lubie,calkiem przyjemny stan,maly i spokojny wiec bogaty,tylko zycie troche drozsze niz przecietnie ale za to place sa wyzsze,jesli chcesz uniknac drogich oplat zawsze mozesz zakotwiczyc obok w MA,tam jest jeszcze fajniej:)
    • Gość: aneta Re: bridgeport, ct IP: *.dyn.optonline.net 23.01.05, 20:06
      ja mieszkam w stamford,ct i niestety ale bridgeport ma bardzo zla
      opinie.najgordze miasto w calym stanie
      • t-visa Re: bridgeport, ct 23.01.05, 20:13
        Aneta,

co jest tak zlego w Bridgeport?
        jesli sie zdecyduje, to gdzie w/g ciebie najleiej zamieszkac, jesli pracuje sie
        w Bridgeport, interesuja mnie raczej male comunities niz duze miasta, i miejsca
        przyjazne dla dzieci:-)
        • Gość: aneta Re: bridgeport, ct IP: *.dyn.optonline.net 23.01.05, 20:55
          jesli masz dzieci to tymbardziej zapomnij o bridgeport
          90%dzieci w szkole to czarni i latynosi(ja do nich nic nie mam,ale akurat Ci to
          najgorsza smietanka)
          non stop kogos zabijaja(ciagle tylko sie slyszy,ze w bridgeport to i tamto
          tam jest bardzo tanio,ale dlatego,ze malo jest chetnych aby kupic dom albo
          apartament,oczywiscie sa ludzie co kupuja bo tanio,ale pozniej ze sprzedaza
          jest bardzo trudno!
          Stan Ct,jest sam w sobie drogim stanem,szczegolnie okolice gdzie ja
          mieszkam,ale dlatego wybralam to miejsce-standart zycia,zawsze sprzedam z
          kozyscia,bezpieczenstwo szczegolnie jak sie ma dzieci.
          jesli bedziesz dojezdzac do pracy do bridgeport to ok
          ale wybierz inne miejsce zamieszkania,gdzie wieczorem spokojnie wyjdziesz do
          sklepu.
          pozdr
          • Gość: aneta Re: bridgeport, ct IP: *.dyn.optonline.net 23.01.05, 21:04
            obok bridgeport sa blisko miasta Stratford ,Milford sprobuj tam znalezdz cos do
            zamieszkania.Ja mieszkam w Stamford(nie myl ze Stratford)jest dalej ,ale superi
            bardzo duza polonia tutaj mieszka,ponadto mamy swoja parafie polskie 3 sklepy z
            polskim jedzieniem i polskimi pamiatkami i wszystkim.
            jest przyjemnie miec w lodowce polskie wedlinki ,slodkosci itd.pozdr
            • Gość: pidżej Re: bridgeport, ct IP: *.acn.waw.pl 23.01.05, 21:19
              albo odjedź trochę od wybrzeża, na 20-25 km (ansonia, seymour, woodbridge)
    • Gość: okony Re: bridgeport, ct IP: *.dyn.optonline.net 24.01.05, 01:06
      Bridgeport nie jest takie zle , po prostu CT jest bardzo spokojnym stanem i gdy
      kogos zastrzela ( zazwyczaj dzieje sie to w obrebie 1 , 2 dzielnic , podobnie
      zreszta jak w kazdym miescie ) robi sie halo . W B. i w okolicach jest tez
      sporo polakow . Zycie jest drozsze ale zarobki wieksze . Ale i tak najgorszym
      problemem sa korki . Codzienne wyjechanie lub dojechanie do tego miasta to
      katastrofa..
      • Gość: okony Re: bridgeport, ct IP: *.dyn.optonline.net 24.01.05, 01:17
        I jeszcze jedno , na poczatek jesli nie wiesz duzo o okolicy Stamford bedzie
        dla Ciebie najlepszym rozwiazaniem , b. szybko tu sie zaaklimatyzujesz , dobre
        szkoly i przedszkola . Ladnie , cicho i spokojnie . Ja nigdy nie zamknalem domu
        czy samochodu a jestem tu juz kilka lat . Pozniej , jesli bedziesz sporo
        zarabiac:) ( naprawde sporo ) , mozesz przeniesc sie troszeczke dalej , New
        Caanan , Westport , Easton , Wilton itp. Tam juz szkoly dla dzieci na
        najwyzszym poziomie i ogolnie wypas:) . Nie wiem na jaki okres przyjezdzasz ale
        po roku czasu bedziesz juz wiedziec wszystko o okolicy i jej plusach i
        minusach , jak napisala kolezanka oprocz polskich sklepow m parafii sa jeszcze
        polskie agencje , to wszystko naprawde ulatwia start . Stamford - do B .
        niedaleko ( najlepiej pociagiem , okolo 20min ) , bedziesz na 100% zadowolona .
        • anetakul Re: bridgeport, ct 24.01.05, 02:48
          okony z postu wynika,ze tez mieszkasz w Stamford
          Ja mieszkam w Stamford tylko 8 lat a w usa jestem od 87roku
          Mieszkalam w Ansoni 2 lata kiedys ,bieda tam i w okolicach jak napisales
          seymour i woodbridge to tam naprawde jest biednie domy jeszcze tansze niz w
          bridgeport.
          Mieszkam w Stamford bo niezle sie tutaj zarabia i w okolicach ponadto blisko do
          new york city
          bridgeport naprawde nie jest ciekawym miastem.mam znajomych ktorzy kilka lat
          temu kupili dom i mieszkali gora rok ,bo nie wytrzymali,ponadto maja dwujke
          dzieci i tez chodzilo o bezpieczenstwo i na ulicy wieczorem jak rowniez w
          szkole....sprzedali dom bardzo na niekozystnych warunkach poprostu stracili na
          tym niz porownac Stamford ,sprzedac tutaj dom czy apartament,zawsze sie zarobi
          i to niezle pieniadze
          jak pisalam Stratford(obok )bridgeport ,jest dobrym miastem noi oczywiscie
          Milford zaraz za Stratford jest bardzo dobrym miastem(drozszym od stratford)
          zycze powodz
          • anetakul Re: bridgeport, ct 24.01.05, 03:19
            anetakul napisała: okony przepraszam,ze napisalam w swoim poscie iz Ty pisales
            o ansoni,seymour i woodbridge to pisal kolega pidzej.

> okony z postu wynika,ze tez mieszkasz w Stamford
            > Ja mieszkam w Stamford tylko 8 lat a w usa jestem od 87roku
            > Mieszkalam w Ansoni 2 lata kiedys ,bieda tam i w okolicach jak napisales
            > seymour i woodbridge to tam naprawde jest biednie domy jeszcze tansze niz w
            > bridgeport.
            > Mieszkam w Stamford bo niezle sie tutaj zarabia i w okolicach ponadto blisko
            do
            >
            > new york city
            > bridgeport naprawde nie jest ciekawym miastem.mam znajomych ktorzy kilka lat
            > temu kupili dom i mieszkali gora rok ,bo nie wytrzymali,ponadto maja dwujke
            > dzieci i tez chodzilo o bezpieczenstwo i na ulicy wieczorem jak rowniez w
            > szkole....sprzedali dom bardzo na niekozystnych warunkach poprostu stracili
            na
            > tym niz porownac Stamford ,sprzedac tutaj dom czy apartament,zawsze sie
            zarobi
            > i to niezle pieniadze
            > jak pisalam Stratford(obok )bridgeport ,jest dobrym miastem noi oczywiscie
            > Milford zaraz za Stratford jest bardzo dobrym miastem(drozszym od stratford)
            > zycze powodz
            >
          • t-visa Re: bridgeport, ct 24.01.05, 14:22
            Aneta,

jak juz pisalem, nie mam pojecia ani o stanie ani o miescie, i tak naprawde to
            nie bardzo mam mozliwosc poznania okolic w najblizszym czasie. Lece na JFK
            wieczorem, nastepnego dnia, przez caly dzien mam serie spotkan, az zostane
            spowrotem odwieziony na JFK.

juz wiem, ze jesli sie zdecyduje na prace w bridgeport, nie bede tam mieszkal,
            z tego co piszesz poszukam np. Milford, ale mieszkanie to jedna rzecz, czy
            moglabys napisac cos wiecej o szkolach, moja corka ma skonczone 3 lata i we
            wrzesniu powinna pojsc do junior kindergarden, jak to wyglada u was, ile dni w
            tygodniu, ile godzin, czy jest rejonizacja....., moj synek ma roczek, czy
            trodno jest znalezc babysiter/day care i ile to kosztuje (mniej wiecej)

to samo z wolnym czasem, czy jest duzo miejsc gdzie mozna wyjsc z dziecmi,
            parki, zoos, plaze.....

wiem, ze jesli sie zdecyduje na CT, nie bede chcial kupowac domu od razu,
            wolalbym pomieszkac przez rok w rental appartment, czy moglabys napisac gdzie
            tego szukac, nie chce wydawac 3k na miesiac na lease, ale 1k - 2k max

dzieki za wszystkie info
          • Gość: ct Re: bridgeport, ct IP: *.proxy.aol.com 25.01.05, 05:28
            > bridgeport.
            > Mieszkam w Stamford bo niezle sie tutaj zarabia i w okolicach ponadto blisko
            do new york city

> bridgeport.

do anety
            polecam porownanie Beridgeport i Woodbrige (to tam gdzie taka bieda i domy
            tansze niz w Bpt).

www.city-data.com/city/Bridgeport-Connecticut.html
            www.city-data.com/city/Woodbridge-Connecticut.html
            ze o "kolorach" nie wspomne.

w Stamford tez rozowo nie jest :)

www.city-data.com/city/Stamford-Connecticut.htmlpozdr

• Gość: ct Re: bridgeport, ct IP: *.proxy.aol.com 25.01.05, 05:38
              do anety
              dzialajacy link

www.city-data.com/city/Stamford-Connecticut.html
            • Gość: aneta Re: bridgeport, ct IP: *.dyn.optonline.net 26.01.05, 01:54
              stamford nalezy do jednych z najbezpieczniejszych miast w usa!!!
              pozd
        • t-visa Re: bridgeport, ct 24.01.05, 14:29
          Okony,

co rozumiesz przez sporo zarabiac? czy chodzi ci o kwoty rzedu 500K, czy moze
          100K?

jak na razie wiem ze nie bede chcial mieszkac w bridgeport, i jak na ten
          moment, jesli sie zdecyduje, to bede chcial poszukac czegos w strone New
          Heaven, jesli cos wiesz o tych okolicach, jesli wiesz gdzie mozna szukac czegos
          do wynajecia, bylbym naprawde wdzieczny.

co do polskich "przybytkow", to fakt jest milo od czasu do czasu zjesc jakas
          dobra polska kielbaske, ale tak naprawde to potrafie bez niej zyc, wiec
          obecnosc polskich sklepow, agencji... nie jest dla mnie priorytetem.

a na ile chce zostac w CT?, trudno powiedziec, na dzien dzisiejszy nie wiem czy
          chce pojechac, szukam odpowiedzi na moje pytania, szukam czegos co przewazy
          szale i udowodni mi ze warto, na dzien dzisiejszy mam sporo do stracenia, ale z
          drugiej strony ....

wiec, jesli sie zdecyduje, to kto wie, moze rok, moze 5 lat, moze ....
          • kiki4 Re: bridgeport, ct 24.01.05, 16:07
            Ja Ci bardzo polecam Fairfield. Jeden przystanek pociagiem od Bridgeport. Mala
            miejscowosc, piekne plaze, zabudowa niska, czyli bez blokow. Ale mysle, ze
            mozna znalezc tez mieszkanie a niekoniecznie dom.
            • Gość: okony Re: bridgeport, ct IP: *.dyn.optonline.net 25.01.05, 03:14
              Bez urazy kiki , ale czy Ty kiedykolwiek bylas na pieknej plazy???? Co na plazy
              w Fairfield jest takiego pieknego??? :DDD Brudna w woda ( jak to w zatoce )
              plaza kamienista , zadnych atrakcji.... fuuuu
          • Gość: okony Re: bridgeport, ct IP: *.dyn.optonline.net 25.01.05, 03:16
            Moje gg 4168923 , mail okony@wp.pl , zapraszam , powiem Ci wszystko co wiem na
            ten temat .
    • Gość: ct Re: bridgeport, ct IP: *.proxy.aol.com 25.01.05, 05:19
      t-visa no to o Bridgeport wiesz juz chyba sporo. Mozna tam pracowac ale o
      wieczornych spacerach z rodzina zapomnij. Tak jak przedmowcy radze znajdz sobie
      cos w poblizu - jak masz kase to np. Westport czy Wilton albo Milford. Niestety
      bedziesz musial dojezdzac I-95 a przyjemne to nie jest. Inna opcja - na polnoc
      od Bpt. droga 8 - korki tylko czasami. Dojazd 15-20 min. Ktos pisal ze
      Woodbridge i Seymour to bieda - nie zgodze sie, sa tam naprawde ladne (i
      niestety drogie) domy, w obu miejscowosciach szkoly na dobrym poziomie.

www.city-data.com/city/Ansonia-Connecticut.html
      www.city-data.com/city/Woodbridge-Connecticut.html
      www.city-data.com/city/Seymour-Connecticut.html
      popatrz szczegolnie na udzial ras (prosze bez uwag o rasizmie) i roczny dochod
      przecietny rodziny.
      pozdr.

• t-visa Re: bridgeport, ct 25.01.05, 14:34
        ct,

ok, wiec mam coraz wiekszy wybor, dzieki bardzo za kolejne sugestie.
        niestetyu dalej nie wiem czy chce tam mieszkac, ale ta decyzje pozostawie sobie
        na po wizycie:-)

jeszcze jedno pytanie, jak wyglada pogoda, jak duzo sniegu pada, jak jest
        zimno, i ile czasu (dni, tygodni, miesiecy) jest zimno, czy pogoda jest taka
        jak w buffalo, gdzie jak zaczyna snieg padac, to konczy w kwietniu, czy moze
        jest troche sniegu i mrozu, ale da sie wytrzymac.

jak jest latem, czy jest duza wilgotnosc powietrza, czy szukajac
        mieszkania/domu, musze zwracac uwage na C/A
        • Gość: ct Re: bridgeport, ct IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 26.01.05, 02:39
          t-visa
          Pogoda podobna do polskiej, zima przecietna tak od grudnia do marca, snieg do
          wytrzymania (nie ma na ogol dzikich burz snieznych jak w Buffalo czy Bostonie).
          Drogi na drugi dzien na ogol ladnie odsniezone i posypane piaskiem. Jesien
          wyjatkowo piekna zreszta jak w calej Nowej Anglii. Jak lubisz narty to w Mass.
          czy Vermont sa dobre warunki a dojazd niedaleki. Lato faktycznie bywa
          uciazliwe z powodu wilgotnosci, ale tego nie unikniesz nigdzie na wsch.
          wybrzezu - zreszta domy i samochody maja AC wiec da sie wytrzymac. W NY jest
          znacznie gorzej latem, dochodzi smog, brrr. Pracowal bedziesz chyba wewnatrz,
          nie?
          Jak masz pytania, dawaj smialo.
          W sprawie szkol czy przedszkoli niestety wiedze mam uboga.
          pozdr.
          • t-visa Re: bridgeport, ct 26.01.05, 02:56
            pogoda mnie interesuje poniewaz na dzien dzisiejszy Buffalo mo dosc znaczny
            (cos w okolicach 100%) moja pogode. Czasami jest przyjemnie jak snieg spadnie
            (Boze Narodzenie), ale tak naprawde w pozostale dni roku raczej burz sniegowych
            wolalbym uniknac:-)

wydaje mi sie ze wiecej pytan bede mial w przyszlym tygodniu, lece do NYC w
            srode, w czwartek seria spotkan, mam nadzieje ze choc troche sie rozejze.

powiedz mi tylko czy warto sie przeniesc do Connecticut, czy zycie jest tam
            przyjemne i wygodne? czy jest bezpiecznie, dodam tylko ze zycie w miescie typu
            NYC mi nie odpowiada, wole "prowincej"

• Gość: aneta Re: bridgeport, ct IP: *.dyn.optonline.net 26.01.05, 01:59
        oczywiscie ,ze sa ladne domy w woodbridge i seymour ,tylko niestety z praca
        ciezko i malo placa w porownaniu do np.stamford ,westport ,wilton,greenwich,new
        cannan,darien.
        pozdr
        • Gość: ct Re: bridgeport, ct IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 26.01.05, 02:27
          do anety
          przeciez czlowiek pisze, ze ma prace chodzi mu tylko o sensowne miejsce do
          mieszkania. Dojazd z Woodbridge do Bridgeport to jakies 20 minut.
          • Gość: aneta Re: bridgeport, ct IP: *.dyn.optonline.net 26.01.05, 04:33
            do ct
            ja to pisalam ogolnie....
            troszeczke wiecej fantazji
            jesli mieszkasz w ct a "domyslam"sie ,ze tak
            to wiadomo Tobie ,ze im blizej Nowego Yorku tym lepiej
            Jesli ten Pan ma zalatwiona prace w Bridgeport,to tylko mu doradzam,aby
            rozejrzal sie za mieszkaniem w strone NY a nie w druga ,poniewaz ,jesli ten Pan
            bedzie myslal w przyszlosci np o wiekszych pienadzach,lepszym standarcie zycia
            to nie ma co sie oszukiwac,ze New York City lepsze niz okolice np.woodbridge
            nie wiem ile mieszkasz w usa (ja tylo od 1987)moze Ty o wiele dluzej i
            masz "wieksze"rozeznanie.pozdr
            • t-visa Re: bridgeport, ct 26.01.05, 14:56
              Aneta,

moje pytania byly raczej szczegulowe, miejesce do zamieszkania, opieka nad
              dziecmi, bezpieczenstwo...
              jak rowniez pisalem, mam prace w bridgeport, wydaje mi sie ze nizle platna, ale
              kazdy ma inna miarke i dla mnie praca za powyzej 100k jest dobrze platna praca.
              do NYC moge miec naprawde daleko, nie zalezy mi na zyciu w aglomeracji, chce
              miec spokojne zycie, bezpieczne, tak zebym mogl wyjsc na spacer o 10PM, tak
              zebym nie musial miec Alarm System w domu, tak naprawde to lubie male
              miejscowosci i prowincje. czlowiek czuje sie tam bardziej zwiazany z otoczniem,
              z sasiadami, z samym miastem (miasteczkiem)

Aneta,
              tak naprawde to caly czas nie wiem czy ja chce sie przeniesc do CT, tak praca
              jest naprawde swietna, praca jest naprawde dobrze platna i ma future, ale dzis
              mam to co lubie, jest mi dobrze w moim domku, mam swietna prace (troche mniej
              platna), mam przyszlosc, wiec nie wiem czy warto mi jest ryzykowac. wiecej bede
              wiedzial w przyszlym tygodniu, jak zobacze, jak dotkne
    • Gość: Tamtejszy Bridgeport, CT IP: *.nyc.rr.com 25.01.05, 05:41

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka