Dodaj do ulubionych

Green Card a karalność...

IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:49
załóżmy że wylosowałem zieloną kartę i otrzymam niedługo takie pismo.
czekałoby mnie więc spotkanie z konsulem w ambasadzie.
mam więc pytanie, w jakim stopniu kara grzywny (około 700zl jakieś 2 lata
temu) czyli de facto karalność ma wpływ na szanse otrzymania zielonej karty w
ambasadzie ?
zastanawiam się czy warto wydawać około 2000zl aby np. usłyszeć odmowę której
powodem była ta karalność.
czy z Was otrzymał mimo karalności zieloną kartę lub też zna kogoś kto
otrzymał ?
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: Green Card a karalność... 20.04.05, 18:05
      to zalezy czy jestes zarejestrowany w rejestrze skazanych.......
    • Gość: emi Re: Green Card a karalność... IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:14
      a dlaczego miałbym nie być, chyba wszystkich tam wpisują, prawda ? rejestr
      skazanych czyli bez względu na to czy jest to grzywna, odsiadka, czy
      ograniczenie wolności.
    • sylwek07 Re: Green Card a karalność... 20.04.05, 18:34
      jesli jestes nadal to Ambasada dostanie pismo z tego rejestru ze jestes
      notowany i nie wydadza Ci wizy emigracyjnej
    • Gość: emi Re: Green Card a karalność... IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 19:42
      sylwek07, dzięki za odpowiedz ale nie rozumiem jednego, jeżeli to że jestem
      karany i znajduje się w KRS ma wpływ na to czy otrzymam Green Card w
      Ambasadzie to dlaczego do cholery nie informują o tym (czyli o niekaralności)
      jako o jednym z warunków otrzymania Zielonej Karty czy też wogóle jednym z
      warunków wzięcia udziału w losowaniu Zielonej Karty.
      Powiem jedno, z całym szacunkiem ale dla mnie to jest nielogiczne że człowiek
      miałby zapłacić 2000zł (opłata w ambasadzie) a i tak z góry byłby przegrany.
      Po prostu nie wierzę w to i czekam na głosy osób które z tym się spotkały.
      • Gość: emi Re: Green Card a karalność... IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 19:47
        aha i jeszcze jedna rzecz, to że jestem karany lub nie czyli wyciąg z rejestru
        dostarczam jako jeden z dokumentów do Ambasady czyli raczej Ambasadzie nikt nie
        musi wysyłać bo to ja muszę dostarczyć....
        • Gość: Agata Re: Green Card a karalność... IP: *.aster.pl 20.04.05, 20:17
          Ty wysyłasz tzw. "zapytanie o udzielenie informacji o osobie" do KRK a oni
          przesyłają świadectwo (nie)karalności bezpośrednio do ambasady.
          • Gość: emi Re: Green Card a karalność... IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 00:42
            dziękuje za odp. ale powiedzcie czy fakt że jestem karany przekreśla całkowicie
            moje szanse na Green Card, przecież jeżeli tak by było to byłby to raczej
            wymóg, który należałoby spełnić aby wziąść wogóle udział w losowaniu,
            wiem że napewno moje szanse maleją ale powiedzcie czy ludzie karani w
            przeszłości, otrzymują GC czy są to tylko odmowy ?????? nikt się z tym nie
            spotkał ????
    • sylwek07 Re: Green Card a karalność... 21.04.05, 08:57
      a dlaczego pytaja o ten kwit?tzn ze im jest potrzebny
      • Gość: emi Re: Green Card a karalność... IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 12:59
        wydaje mi się chcą sprawdzić czy kandydat nie ma jakiś ciężkich przestępstw na sumieniu ,
        na stronie www.prawoemigracyjne.com
        znalazłem coś takiego w odp. na pytanie numer 169
        pytanie :
        169. Mam pytanie dotyczace kolegi. Otoz jego matka jest obywatelka USA i chce go sponsorowac. Problem w tym ze kolega ma juz 35 lat i w przeszlosci byl karany. Mówi, ze jego akta sa juz czyste (nie wiem o co z tym chodzi). No i pytania: Czy dostanie te upragniona Zielona Karte czy nie ? Czy zdarza sie ze ktos nie dostanie Zielonej Karty mimo iz byl sponsorowany przez matke obywatelke USA (matka przebywa ciagle w USA, a on mial juz chyba z 4 czy 5 odmów na wize turystyczna)?

Ciezko powiedziec jakiego rodzaju przestepstwo popelnil kolega. Inaczej konsul popatrzy na kogos kto jest skazany za rozboj a inaczej na kogos kto jechal pod wplywem alkoholu - naprawde duzo zalezy od tego za co byl skazany kolega. Generalnie, jesli ktos jest juz skreslony z rejestru skazanych, nie powinien miec duzych problemow aby uzyskac wize imigracyjna. Natomiast pytanie dotyczace odmowy wizy imigracyjnej osobie, ktora jest sponsorowana przez obywatela USA: tak, moze sie zdarzyc, ze konsul nie wyda - z roznych powodow - wizy imigracyjnej.
        ============================================================================
        czyli szansa jest ale czy to jest warte 2400 zl to bym polemizował, wiadomo że to się szybko zwróci ale to powinna być opłata tylko dla tych co otrzymają a nie dla wszystkim bez względu na roztrzygnięcie ...........

• Gość: emi Re: Green Card a karalność... IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 13:00
          www.prawoimigracyjneusa.com/pytaniadonas.htm
    • sylwek07 Re: Green Card a karalność... 21.04.05, 13:24
      emi na Twoim miejscu bym sie spytaj w Sadzie lub tez zadal pytanie do rejestru
      skazanych i wtedy bedziesz widzial czy jestes czy nie....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka