Gość: lala IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 26.06.02, 21:40 czy ktos mnie zatrudni legalnie w USA ,jezeli mam na swojej SS card napisane : VALID FOR WORK ONLY WITH INS AUTHORIZATION???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jankes Re: Social Security Number??? IP: *.broadcom.com 26.06.02, 21:49 Jak masz INS authorization to Cie zatrudni. Ja mam to samo i pracuje. Legalnie z INS authorization. Bez pozwolenia jest nielegalnie. Jankes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Social Security Number??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 08:15 a skad mam miec INS authirization?? czy moge zalatwic to na miejscu, np przez mojego pracodawce..czy cos takiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Social Security Number??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 08:21 a w oglole to pracujesz na wizie turystycznej?? bo teraz mam tylko taka! moglbyc mi to wytlumaczyc "krok po kroku"?? z gory wielkie DZIEKI!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Social Security Number??? IP: *.acn.pl / 10.129.137.* 27.06.02, 23:12 lala, jakim cudem na turystycznej masz SS# ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankes Re: Social Security Number??? IP: *.oc.oc.cox.net 28.06.02, 07:52 Nie,nie pracuje na wizie turystycznej. Jest to niemozliwe. Zeby dostac SSN musisz miec pozwolenia na prace. Jak masz tylko wize turystyczna to nie trac czasu. Jankes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Social Security Number??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 09:32 ale ja mam SSN...to co, ta karteczka, ktora mam nic nie znaczy?? ten numer takze??? W ogole troche to wszystko dla mnie jakies dziwne..ktos pisal ze pracowal nielegalnie i placil podadki(!!??)...ktos w ogole zauwazy, ze chcialabym pracowac na turystycznej? Amerykanie? przeciez zapytaja mnie o SSN..a ja ten posiadam. Tylko powiedz mi czy to jest gdzies wysylane?? przekazuja komus, kto u nich pracuje?? Dzieki za informacje!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
canadian Re: Social Security Number??? 28.06.02, 18:02 Lala, Pracodawca ma obowiazek poprosic Cie o pokazanie I-94 record czy jakos tak. A tam jak wol stoi co masz za wize. Nie kombinuj. Jedz na wakacje a pracuj tam gdzie masz pozwolenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Social Security Number??? IP: *.244.100.238.Dial1.NewYork1.Level3.net 10.07.02, 06:26 Moze ja troche tu podpowiem... gdy SS ma VALID FOR WORK ONLY WITH INS AUTHORIZATION to jak juz ktos tu wspomnial musisz miec INS AUTHORIZATION... 1.Na turystycznej wizie nie dostaniesz INS AUTHORIZATION. 2.Ta SS umozliwi Ci tylko np. otworzenia konta w Banku itp. 3.O wize i o dany typ wizy starasz sie w Polsce - gdybys miala wize uprawniajaca do podjecia pracy wtedy tak na miejscu mozesz sie starac o INS AUTHORIZATION 4.Przed podjeciem legalnej pracy pracodawca prosi Cie o pokazanie swojej SS a takze documentu uprawniajacego Cie do podjecia pracy (Paszport, Akt urodzenia, karta do glosowania, zielona karta,wiza,INS AUTHORIZATION itp.) 5.Gdy podatki sa odciagane - mozna na koniec roku z nich sie rozliczyc. Co do przekretow jest ich dosc duzo gdzie ludzie pracuja na lewych papierach lub podajac wlasnie taka SS maja "pobierane" podatki (ktore raczej ida do tez lewej kieszeni "pracodawcy") jest coraz wiekszy nacisk aby te przekrety wyeliminowac wiec naprawde niepolecam tych opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: Social Security Number??? PYTANIE DO JURKA !!! IP: 157.25.84.* 10.07.02, 09:59 Pytanie do poprzedniej odpowiedzi: (do Jurka) Mam wizę turystyczną. Wybieram się na krótkie wakacje. Chciałbym kupić, bądź też wynająć samochód np: przez internet(Tam też jest wymagany jakiś numer). Czy ten numer SS nie będzie mi czasami niezbędny i gdzie/kiedy mógłbym go otrzymać. Jakich argumentów należałoby użyć, bym nie był podjerzewany przy wjeździe do USA o jakieś machlojki?? Proszę o odpowiedź. Pozdr Carlos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankes Re: Social Security Number??? PYTANIE DO JURKA !! IP: *.oc.oc.cox.net 11.07.02, 03:50 Do wynajecia samochodu potrzebna jest karta kredytowa a do kupna ta sama karta albo gotowka. nie potrzeba zadnego SSN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Social Security Number??? PYTANIE DO JURKA !! IP: *.244.182.1.Dial1.NewYork2.Level3.net 11.07.02, 04:29 Gość portalu: Carlos napisał(a): > Pytanie do poprzedniej odpowiedzi: (do Jurka) > Mam wizę turystyczną. Wybieram się na krótkie wakacje. Chciałbym kupić, bądź > też wynająć samochód np: przez internet(Tam też jest wymagany jakiś numer). Czy > ten numer SS nie będzie mi czasami niezbędny i gdzie/kiedy mógłbym go otrzymać. > Jakich argumentów należałoby użyć, bym nie był podjerzewany przy wjeździe do > USA o jakieś machlojki?? Do wynajmu bedziesz potrzebowal tylko karty kredytowej i waznego prawka - oczywiscie ktore moze byc bez problemu Polskie (na Polskim normalnie prawnie mozesz jezdzic bez wymiany na lokalne przez 3miesiace (Stan Nowy Jork inne sa tyle samo lub dluzej), po trzech miesiacach jesli caly czas jestes w tym samym stanie recomenduja nie zadaja abys sobie prawko wymienil na lokalne (aby uzyskac prawko w Nowym Jorku wymagany jest numer SS - ktory mozesz uzyskac idac do biura Social Security i proszac o numer bo chcesz sobie zalozyc konto w Banku - to wszystko jest legalne i nikt sie do tego nie bedzie czepial - w innych stanach SS moze byc wogule nie wymagane do wyrobienia/wymiany prawka...). Przy wymianie prawka zdajesz tylko egzamin pisemny - gdzie w wielu stanach i duzych raczej miastach mozesz zdawac nawet w jezyku Polskim. Przygotowanie do takiego egzaminu trwa godzine lub dwie moze i krocej jesli juz jezdzisz - nauczyc sie trzeba pewnych roznic czy tez nowosci w przepisach np. jak daleko w feet-ach od hydrantu mozna parkowac... Co do kupna samochodu to raczej bym Ci odradzal... przyjezdzajac na krotko nie dojdzie do Ciebie nowy dowod wlasnosci samochodu - bez ktorego nie sprzedasz samochodu. Gdy kupujesz samochod poprzedni wlasciciel (czy tez dealer) z dowodem kupna daje Tobie podpisany przez siebie dowod wlasnosci samochodu. Potem ubezpieczasz samochod i wtedy z tym wszystkim idziesz do Dept. of Motor Vehicles aby samochod zarejestrowac (wszystko mozna zalatwic w jeden dzien - duzo ubezpieczalni tez za jakas oplata pujdzie za Ciebie postac w kolejce), rejestrujac sprawdzaja czy oplaciles podatek (jesli prywatna trazakcja to podatek nie byl pobrany), jesli nie to tu oplacasz od wartosci samochodu lub ceny wpisanej na kwicie sprzedazy, tu tez biora od Ciebie stary dowod wlasnosci i wpisuja prosbe o wydanie nowego do komputera - takowe w ciagu od 3-6miesiecy (nowy jork) jest przysylane na address lokalny ktory podales. Co do ubezpieczenia to tez wiedz ze stawki nie tylko sa inne pomiedzy roznymi firmami ale takze sa nizsze i to bardzo czesto dosc duzo dla zamieszkalych poza duzymi metropoliami. Wiem ze odpowiedz troche wyczerpujaca - ale moze inni tez skozystaja. Dobra strona z linkami do Dept. of Motor Vehicles z roznych stanow www.carbuyingtips.com/dmv.htm Niektore Europejskie firmy samochodowe oferuja bardzo ulatwiony i nie zobowiazujacy Leasing gdzie mozna np. nowke samochod wziasc w Leasing na miesiac a puzniej bez problemu oddac (taniej wychodzi niz wynajem) ale niestety nie jest to jeszcze oferowane w USA (Leasing jest ale nie taki udogodniony). Wynajmujac samochod... Spytaj sie wydawcy swojej karty kredytowej co oferuje jako bezplatne ubezpieczenie samochodowe i jakie sa procedury i limity... W USA wszystkie karty oferuja jakies darmowe ubezpieczenie ktore pozniej zaoszczedza Tobie sporo kasy gdy odzucasz ubezpieczenie oferowane przez car rentals ... druga sprawa to znow troche musisz poszukac dobrej ceny 1. miedzy firmami 2. lokalizacja . np. wynajmujac obojetnie z jakiej firmy np. na lotniskach Nowego Jorku zaplacisz za cos $90/doba a gdzies indziej np. godzine od Nowego Jorku gdzie mozesz sobie dojechac np pociagiem lub autobusem za to samo i ta sama firma $30/doba... Pozdrawiam i zycze milych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Social Security Number??? PYTANIE DO JURKA !! IP: *.244.182.1.Dial1.NewYork2.Level3.net 11.07.02, 04:58 po zerkneciu do www.nydmv.state.ny.us/license.htm#driversfromothernations musze sprostowac ze bez limitu mozna jezdzic na Polskim prawku ze nawet nierekomenduja wymiany na lokalne, no chyba ze ktos sie juz uparl to wtedy jak juz pisalem trzeba okazac sie SS#... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: Social Security Number??? PYTANIE DO JURKA !! IP: 157.25.84.* 11.07.02, 09:55 Dzieki Jurek za bardzo wyczerpujaca odpowiedz, ktora w sumie wyjasnila mi wszystko Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś