Dodaj do ulubionych

soczewki kontaktowe w USA

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 21:08
mam pytanko
wybieram sie do USA na 3 miesiace i nie wiem czy musze ze soba zabrac na ten
czas szkla kontaktowe ( nosze jedniodniowe wiec 6 paczek juz troszke zajmuje
miejsca w bagazu) czy nie ma problemu kupic na miejscu
czy tam sa na recepte czy mozna kupic tak jak w polsce po prostu wchodzac do
sklepu???
poza tym jakie sa ceny w porownaniu z Cenami polskimi???
dzieki za odpowiedzi:)
bo chcialam kupic na stronie internetowej i prosza o podanie nr lub recepty
osoby przepisujacej szkla wiec juz nie wiem co mam myslec
Obserwuj wątek
    • katy_m Re: soczewki kontaktowe w USA 29.05.05, 01:21
      witam

Sama nosze szkla kontaktowe i szczerze powiem tutaj sa one o wiele drozsze.
      Kiedys z ciekawosci pytalam o cene moja klientke ona nosi jednodniowe o mocy
      kolo -3.5 tak wiec kuracja na 3 miesiace kosztuje ja 275 dolarow.... poecam
      wziasc z Polski. Poza tym jezeli chodzi o kupienie na miejscu, najpierw musza
      Ci zrobic badania bo inaczej nie kupisz musza miec recepte. Gdy poszlam i
      powiedzialam ze chce kupic soczewki (a wiem jakie i co bo moj brat jest
      optykiem i sam mi mierzyl wade) to sie nie zgodzili. Poza tym szkoda pieniedzy
      szczegolnie jak nie masz ubezpieczenia, ja nie mam i co 6 miesiecy brat mi
      przysyla opakowanie soczewek (nosze miesieczne).

Pozdrawiam i zycze milego pobytu.
      Katarzyna
      • Gość: Ewa Re: soczewki kontaktowe w USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 02:11
        az tyle ja to kosztuje to dziwne bo na stronie www.justlenses.com ceny sa
        bardzo atrakcyjne duzo taniej niz w polsce no ale wlasnie chyba wymagaja
        recepty niestety
        czy po jednej wizycie mozna kupowac juz bez problemow?? czy za kazdym razem
        trzeba miec recepte czy odwiedzic okuliste??
        • Gość: Eve Re: soczewki kontaktowe w USA IP: *.ph.ph.cox.net 29.05.05, 07:05
          www.1800contacts.com/?ac=2.0577
          www.coastalcontacts.com/GoogleIndex.cfm?CMP=KNC-GoogleLandingPage

Wystarczy w wyszukiearke GOOGLE wpisac "contact lenses" i wyskoczy tona stron.
          Soczewki, bedace w promocji sa konkurencyjne dla cen polskich.
          O ile posiadasz amerykanska karte platnicza powinnas "przeliczajac dolar na
          zlotowki dobrze na tym wyjsc.
          I oczywiscie musisz znac namiary na swoje oko..
          • Gość: Ewa Re: soczewki kontaktowe w USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 14:38
            tak tyle to wiem
            mam dolarowa karte i bede w usa w wakacje chce sie zaopatrzxyc w soczewki
            kontaktowe w usa via internet tylko ze z tego co wyczytalam wymagaja tam
            recepty lub nr okulisty wiec nie wiem czy nie styknie im recepta od polskiego
            okulisty czy jesli jestem nie z usa to mi moga bez niej sprzedac??
            po prostu czy moge ko=rzystsac z tych sklepow internetowych bez okazywania
            prescription ??
            • snowbirdie Re: soczewki kontaktowe w USA 29.05.05, 14:55
              TAK
              wymagaja recepty, czyli najpierw badanie okulistyczne
              pozniej contact lenses
              badanie moga zrobic ci na miejscu za ok $80
            • Gość: Eve Bez recepty....! IP: *.ph.ph.cox.net 30.05.05, 07:10
              Ewa nie potrzebujesz zadnej recepty, ja zamawiam soczewki przez internet od
              kilku lat. Pamietam jak kiedys kolezanka zamawiala dla nas obu soczewki z
              jakiejs strony i pytali o doktora i wpisala....dr. White.....
              Bez problemu zaopatrzysz sie w soczewki..na 100000000%
    • 11cynamon Re: soczewki kontaktowe w USA 14.01.06, 18:13
      Badanie okulistyczne tak jak tu ktos podal nie jest drogie. Zamawiam soczewki z
      1800contacts.com Jesli znacie tansza strone, to prosze podajcie. Mam do Ciebie
      pytanie: dlaczego nosisz soczewki jednodniowe. To powoduje, ze sa takie drogie.
      Ja moje wyrzucam po mniej wiecej miesiacu albo wtedy gdy nie sa komfortowe do
      noszenia. Ostatnio dopiero dowiedzialam sie, ze liczy sie ilosc dni kiedy
      soczewki sa w oku, a nie kiedy otworzylismy nowe opakowanie. Jesli wiec mam
      soczewki miesieczne, to zapisuje sobie kiedy je nosze (czasami wybieram
      okulary) i dodaje ilosc dni.
    • 11cynamon Re: soczewki kontaktowe w USA 14.01.06, 18:15
      Nie dodalam, ze na 1800contacts wymagaja recepty i honoruja ja przez rok.
      Powinno sie zreszta co roku robic badanie okulistyczne. Jesli ktos chce
      rzadziej, to moze kupic wiecej soczewek ("na zapas")
    • marekatlanta71 Re: soczewki kontaktowe w USA 14.01.06, 19:44
      Nie trzeba miec zadnej recepty zeby zamowic soczewki przez internet. Ceny sa
      niestety wygorowane, ale i tak sa tansze od porzadnych okularow.
      • 11cynamon Re: soczewki kontaktowe w USA 17.01.06, 00:43
        Mozesz podac strone, z ktorej zamawia sie soczewki bez recepty? Ja te ceny maja
        sie do cen oferowanych przez 1800contacts.com ?
    • crz4u Bez recepty .... 23.01.06, 04:52
      Bez recepty nie kupisz soczewek w "normalnych rynkowych cenach". Wymagane jest
      badanie wzroku, po nim dostaniesz recepte, czesto lekarz daje tylko jej numer.
      Wtedy mozna zamowic. Ceny tylko na pierwszy rzut oka sa duzo nizsze niz w
      polsce, kiedy sie juz zamowi, to z przesylka i podatkami wychodzi niewiele
      mniej niz w polsce. Polecam zabrac soczewki ze soba soczewki.
      Istnieja serwisy internetowe oferujace soczewki "bez recepty". Ceny sa tu
      jednak znacznie wyzsze, a w przypadku reklamacji trzeba sie liczyc ze sie to
      nie uda. Wiekszosc takich sklepow ma siedzibe poza granicami usa.
      Zaden lokalny detaliczny sklep w usa nie sprzeda ci soczewek bez recepty.
      • Gość: mamba ja kupiłam bez recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 18:12
        mi się udało kupić soczewki w stanach bez recepty. miałam problem, bo pękła mi
        soczewka przy ściąganiu i musiałam szybko dokupić następną parę. nie chciałam
        robić badań, bo robiłam je tuż przed przyjazdem, znałam swoją wadę i wymiary
        soczewki. masz rację pisząc, że w większości sklepów nie sprzedają soczewek bez
        recepty, szczególnie w większych sklepach, w centrach handlowych. dlatego
        wybrałam się ze znajomym, który się często zaopatruje w soczewki, do
        niewielkiego optyka w dzielnicy, w której mieszkałam i powiedziałam co się
        stało, podkreślając, że badania miałam niedawno robione. na szczęście
        sprzedawca nie był sztywnym formalistą, także nie musiałam robić ponownych,
        niepotrzebnych badań. na koniec podałam wszystkie informacje dotyczące wady,
        średnicy i po paru dniach mogłam odebrać zamówione soczewki.
    • Gość: Elena Re: soczewki kontaktowe w USA IP: *.hr.hr.cox.net 21.02.06, 20:03
      Pomozcie - z jakiej strony www mozna kupic soczewki bez recepty?

Bylam wlasnie u okulistki i na podstawie recepty z Polski przepisala mi
      dokladnie te same soczewki 3 miesieczne, podczas gdy ja chce 1-dniowe, poniewaz
      nosze je rzadko.
      Jaka macie roznice miedzy dioptriami okularow i soczewek?
      Mi okulistka polska przepisywala 0,25 dioptrii mniej na soczewki w porownianiu
      do okularow, a tutaj przepisala mi 0,5 mniej. Wydaje mi sie, ze to za duzo, bo
      nie bede wtedy dobrze w soczewkach widziec.
      • Gość: Portalka Badanie okulistyczne IP: *.pronet.lublin.pl 22.02.06, 15:59
        Eleno, ja wlasnie bylam u okulistki w Polsce, i powiem Ci, ze mi powiedziala,ze
        okulary zazwyczaj powinny byc o 0,5 dioptria mocniejsze. Jednak gdy ja
        powiedzialam okulistce,ze inna okulistka mi przepisala takie same szkla
        kontaktowe jak i szkla w okularach, to okulistka powiedziala,ze jesli dobrze
        widze w tych okularach to nic to nie szkodzi,ze nie mam o te 0,5 dioptria wiecej.

I jeszcze jedno, dodam jako ciekawostke, ze w moim miescie, mimo, ze jest to
        duze miasto, to w panstwowych przychodniach okulistycznych lekarze okulisci nie
        dobieraja soczewek kontaktowych poniewaz nie maja spexcjalnej jakiejs aparatury
        do tego by zbadac oczy , i na pytanie moje do okulistki , jak to mozliwe i czy
        to znaczy,ze panstwo polskie uwaza,ze Polacy nie powinni nosic soczewek, pani
        okulistka zasmiala sie i powiedziala,ze to prawda, panstwo polskie nie
        przewiduje,ze Polak moze nosic soczewki kontaktowe bo to luksus, a Polske nie
        stac na specjalne przyrzady, niemniej jednak jesli bym chciala nosic ten
        "luksus" to uliczke dalej i w wielu punktach miasta sa prywatne gabinety
        okulistyczne,gdzie za oplata moga mi dobrac szkla kontaktowe.
        Badanie w panstwowym gabinecie wygladalo tak: wchodze, siadam na zdezelowanym
        krzesle, ktore sie kolysalo na wszystkie strony(zaznaczam,ze nie byl to fotel
        bujany), potem pani okulistka zalozyla mi takie staroswieckie okulary i spytala
        jaki numer szkiel nosze, ja powiedzialam i pani mi wlozyla te szkla w te ciezkie
        okulary, spytala czy dobrze widze literki z tablicy i skoro bylo dobrze to
        znaczy ze mam ten rozmiar okularow, na koniec jeszcze zaswiecila mi swiatlem w
        oczy w takiej maszynie gdzie glowe sie opiera i patrzy w takiego "judasza" , i
        koniec badana.
        Mysle,ze takie badanie to kazdy by potrafil przeprowadzic, zakladam szklo i
        pytam:dobrze pani widzi literki?, pani mowi,ze troche nieostro, wiec zakladam
        mocniejsze, pytam czy teraz ok widzi, pacjent odpowida , teraz ok, i widzicie
        poco te lata studiow??? hahahaha
        • dunia77 Re: Badanie okulistyczne 22.02.06, 16:18
          Nie rozumiem, o co Ci chodzi. Badanie ostrosci wzroku przebiega identycznie
          chyba na calym swiecie i nie potrzeba do niego jakiejs specjalistycznej
          aparatury. I rzeczywiscie nie jest do niego potrzebny absolwent medycyny,
          przeciez w wiekszych sklepach optycznych tez jest zwykle taka usluga.
          Co innego, gdybys miala jakies problemy, wtedy rzeczywiscie czasem wyjezdza caly
          arsenal nowoczesnej medycyny.
          I bardzo bym chciala sie jeszcze dowiedziec, jakie to wysoce specjalistyczne
          "przyrzady" sa potrzebne do dopasowania soczewek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka