Dodaj do ulubionych

CAR rentals w USA

02.06.05, 11:20
Jaki samochod wypozyczyc dla 2 osob ( 2 walizki: duza + srednia + jakis
drobny bagaz) w USA - Compact czy Midsize ?? Jak to jest z tymi amerykanskimi
samochodami, ja slyszalam ze wszystkie wieksze maja 4 litrowy silnik, to
chyba malo ekonomiczne ?

pozdrawiam , Ania.
Obserwuj wątek
    • pikona Re: CAR rentals w USA 02.06.05, 13:02
      Aniu, czy jest mozliwosc kontaktu z Toba na priv. mail - tez wyjezdzam za 2 tyg
      do LA i mam pare pytan ? pozdrawiam
      • bziubzik Re: CAR rentals w USA 02.06.05, 13:06
        Czesc

Jasne, mail bziubzik@op.pl , albo gg 1896173

Pozdrawiam, Ania
        • Gość: jerzy30 Re: CAR rentals w USA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.05, 17:51
          bziubzik - ale Ty jestes aktywna. ja bralem samochod z ALAMO - chewrolet
          malibu - 3,5 litra silnik, automat, clima - bziubziku - w usa benzyna jest
          tansza od wody z kranu - ja lalem caly bak ~80 litrow chyba i placilem 15
          dolarow - galon [4,5 litra] kosztowal 1,10 $. Przy wypozyczeniu samochodu
          dostaniesz mapke [rodzaj zeszytu] ze wszystkimi hotelami w okolicy 500 km.
          Ponadto w usa hotele sa co 5 km - tak wiec z noclegiem nie ma problemu - LA
          jest pięke ale San francisco to najpiękniejsze miasto swiata. jeszcze jedna
          uwaga - w warszawie w "sklepie podróżnika" mozna kupic atlas usa - jest bardzo
          przydatny - ja mam taki - ponadto mam katalog wszystkich hoteli w usa - do
          udostepnienia - moj gg 4218235 [ to Ci podam szczegóły - od jutra rano
          niestety] - to byla fantastyczna podróz - w tym roku lece do kanady na miesiąc -
          tez na urlop - zamierzam objechac góry skaliste - sorki ze bez polskich liter
          ale duzo pisze poza nasze granice - a tam nie maja polskich liter i czsamie sie
          wiesza komp
          • lipcio Re: CAR rentals w USA 02.06.05, 19:27
            oj chyba dawno byles w stanach... przede wszystkim galon to nie 4.5L a ok 3.7L
            a po drugie srednia cena benzyny w stanach w tej chwili to ok 2$ za galon (sa
            stany gdzie kosztuje 2.6$ - np. Kalifornia a sa stany gdzie kosztuje 1.8$ - np.
            Minnesota)
            • ania_2000 benzyna 02.06.05, 20:37
              no prosze - jerzy wlal do malibu 80 litrow...:))))

nie bierz compact, bo to malutki samochodzik a na taka wycieczke przydalby sie
              troszke wiekszy. co najmniej midsize.

a propos benzyny - wlejesz do baku ok.17 galonow - tj.~63 litry.
              te 17 galonow bedzie cie kosztowoalo ok. $37 czyli przy dzisiejszym kursie
              3.36 = ok.125 zlotych. (litr benzyny niecale 2 zlote)

drogi sa dobre, przy plynnej jezdzie samochodem midsize przejedziesz spokojnie
              spalajac 6-7 l/100km.

samochody z wypozyczalni sa z reguly nowe, albo z malym przebiegiem.

pamietaj, ze drugie tyle (cena wynajmu za dzien) zaplacisz za ubezpieczenie.
              tutaj nie radze go pomijac lub rezygnowac - w razie wypadku, koszty leczenia
              itp. sa niewyobrazalne.

• Gość: Globtrotuar Re: benzyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 20:46
                > no prosze - jerzy wlal do malibu 80 litrow...:))))
                No bo jak u niego galon ma 4,5l, to akurat tyle mu się zmieściło jak dobrze
                ubił:-), Przy normalnym galonie wejdzie tylko 60l.
              • Gość: Maly Re: do ani IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 02.06.05, 22:56
                aniu czy mozesz mi podpowiedziec ktore ubezpieczneia wybrac jest ich sporo i
                pewnie beda prosic o branie wszystkich lecz mi zalezy na kosztach wiec
                chcialbym tylko te niezbedne a nie mam pojecia ktore to sa:??

-Collision Damage Waiver (CDW)
                -Loss Damage Waiver (LDW)
                -Liability Insurance Supplement - LIS
                -Personal Accident Insurance PAI

to 4 najglowniejsze z conajmniej 8 proponowanych
                • ania_2000 Re: do ani 02.06.05, 23:43
                  przede wszystkim musisz sie dowiedziec, czy twoja credit card rowniez ma opcje
                  ubezpieczenia - wtedy dwa podstawowe masz z glowy (CDW i LDW). wszystkie credit
                  card tutaj to maja- nie wiem jak jest z polskimi bankami.
                  jezeli chodzi o dodatkowe - to sa sprawy zwiazane z ewentualnym leczeniem
                  powypadku - musisz sam zdecydowac.

wychodzi to ok 20 -30$ za dzien - nie powiem dokladnej kwoty ale cos kolo tego.
                  ja bym osobiscie placila - roznie moze byc, moze ktos w ciebie wjechac, roznie
                  to moze sie skonczyc. niestety - koszty leczenia w usa sa beznadziejnie drogie,
                  wiec wydaje mi sie, ze nie ma co na tym oszczedzac.
                  lepiej oszczedzic na dodatkowym hamburgerze:) - no ok - na paru hamubrgerach -
                  ale skoro kogos stac na wycieczke do usa to i na ubezpieczenie tez go powinno
                  stac. zreszta benzyna tutaj tansza, wiec az tak zle nie bedzie.

szerokiej drogi:)
                  • Gość: Maly Re: do ani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 13:37
                    wielkie dzieki pozdrawiam
          • Gość: polonus Re: CAR rentals w USA IP: 198.138.227.* 03.06.05, 22:57
            malo miast widziales jesli SF nazywasz najpieknijszym miastem swiata, a benzyna
            jest dzis blizej 3$ za galon niz 1.1$
            • lipcio Re: CAR rentals w USA 04.06.05, 06:28
              najnizsza, najwyzsza i srednia - aktualizowane kazdego dnia z podaniem miast
              www.gaspricewatch.com/usgas_index.asp
    • w357 Re: CAR rentals w USA 02.06.05, 13:47
      bziubzik napisała:

>
      > - Compact czy Midsize ??

ja slyszalam ze wszystkie wieksze maja 4 litrowy silnik,

Midsize mają silniki od 2.4 do 3.6 litra (najczęściej 2.8).

Czy mniejszy, czy wiekszy , to zależy od Twojej kasy i odległości jakie masz
      zamiar przejechać!!!!!!
      Na krótki dystans, 'compact' jest OK.
    • Gość: Celicaman Re: CAR rentals w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 20:40
      Pewnie jest już za późno, ale znalazłem ciekawostke jesli chodzi o wypożyczanie
      auta np. w Avisie. jesli spróbujesz zrobić rezerwacje przez amerykanską stronę
      www.avis.com np na 15 dni z San Francisco, zaznaczysz, ze jesteś resident z
      Polski to zawołają $557,56 za samochód plus $314,25 za ubezpieczenie ( compact
      car). Razem $871,81. Jesli zrobisz identyczna rezerwację przez polska strone
      Avisa www.avis.pl to koszt wynajmu bedzie tylko $678 ( z ubezpieczeniem)
      I jeszcze jedna sprawa, jesli chcesz wynająć samochód w SF a oddać go w LV to
      dodatkowo doliczą koszt zwrotu auta z LV do SF.
      Życze superowych wakacji
    • Gość: PK Re: NATIONAL IP: 213.77.89.* 02.06.05, 21:41
      Jest ponownie dostepna niezla oferta na SUV w Kalifornii i Nevadzie
      www.nationalcar.com/servlet/DocHandler/index_branding_IBE.html?PARAMS=PICK_DAY%3D19%26PICK_YEAR%3D2005%26PICK_MONTH%3DJUNE%26PICK_MERIDIAN%
      3DPM%26PICK_TIME%3D7%3A00%26DROP_DAY%3D13%26DROP_MONTH%3DJULY%26DROP_YEAR%
      3D2005%26DROP_MERIDIAN%3DPM%26DROP_TIME%3D7%3A00%26COUNTRY_OF_RESIDENCE%3DPL%
      26IATA_NUMBER%3D%26RECAP_NO%3D5160011%26PICKUP_STATION_CODE%3DLAXT01%
      26DROPOFF_STATION_CODE%3DLAXT01%26PICKUP_LOCATION%3DLOS+ANGELES+INTL+ARPT%
      26DROPOFF_LOCATION%3DLOS+ANGELES+INTL+ARPT
      • lipcio Re: NATIONAL 02.06.05, 22:25
        no i sproboj teraz ten twoj link wykorzystac... toz 98% osob nawet na niego
        uwagi nie zwroci
        • Gość: jerzy30 Re: NATIONAL IP: 195.187.99.* 03.06.05, 12:50
          5 lat temu bylem w usa - i faktycznie mie sie pomieszaly te galony [sorki za
          wprowadzenie w blad] - placilem 1,10 do 1,20 za galon - mam jeszcze wydruki -
          tak czy siak beznzyna w usa jest tania jak woda - samochod wynajalem z polski
          przez internet
          • Gość: Andrzej Re: NATIONAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 13:40
            teraz podobno benzynka sporo podrozala wiec moga to byc inne kwoty
          • lipcio Re: NATIONAL 03.06.05, 20:40
            jerzy - musze cie zmartwic bo ostatnio kupowalem wode w sklepie taniej niz
            benzyne na stacji wiec twoje teorie nie sa zgodne z prawda... w ciagu 5 lat
            wiele sie zmienilo a o cenach samego paliwa napisalem wyzej
            • jerzy30 Re: NATIONAL 03.06.05, 20:52
              to musiala woda staniec :))))))))))))))))) albo byla
              przeterminowana :))))))))))))))))
              [tak na marginesie to sam przyznasz ze w usa benzyna jest nieslychanie tania] w
              Polsce to jest circa 4 zł za litr czyli [galon = 3,5] za galon 14 zł czyli 4,20
              dolca!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka