Dodaj do ulubionych

zzo w stanach

23.06.05, 17:41
czesc dziewczyny ! mam do was jeszcze jedno pytanie otoz chodzi o
znieczulenie z.o czy jest ono tutaj w stanach rutynowe czy wszystkie kobiety
go dostaja?/ mi bardzo na nim zalezy/ i kiedy go podaja od 3 czy 4 cm? a
kiedy go juz nie mozna podac i czy na samo parcie go nie przerywaja? prosze
was napiszcie jak to bylo u was gdy go mialyscie i gdy nie mialyscie to
dlaczego? moj porod zbliza sie a ja umieram ze strachu. dziekuje za
odpowiedzi i pozdrawiam ZOSKA
Obserwuj wątek
    • kotorybka Re: zzo w stanach 23.06.05, 18:11
      Zosiu, koniecznie powinnaś się zorientować jak z tym jest w Twoim szpitalu, bo to właśnie od tego
      zależy. Ja miałam epidural przy rozwarciu 4-5cm, nie był przerywany na parcie, ale dawka była taka, że
      skurcze z powodzeniem czułam (jako minimalnie bolesne) i parcie mogłam sama kontrolować. Gdy
      przyjechaliśmy do szpitala zapytano mnie jak chcę rodzić - bez znieczulenia czy z nim,
      poinformowałam że zobaczę jak pójdzie (powiedzieli, ze anestezjolog jest na miejscu i może szybko
      przyjść jeśli będzie potrzeba). Ale gdy ból szybko okazał się nie do zniesienia (:-O) poprosiłam o
      znieczulenie. Polecam!!!! Oczywiście nie wiem jak z tym będzie u Ciebie, może będziesz w stanie rodzić
      "naturalnie". Pamiętaj, nie martw się na zapas, to będzie wspaniałe przeżycie!!!
      Acha, zapytaj też jak jest z nacięciem (episiotomy), u nas nie robią rutynowo, ale to też nie reguła.
      Good luck :-)
      Marta
      A oto mój Matti
      • agakom Re: zzo w stanach 23.06.05, 21:06
        hejka

u nas tak jak u Marty- w szpitalu jak zajechalam to pielegniarka zapytala, czy
        chce epidural, powiedzialam, ze zobacze czy wytrzymam, ale potem sama
        pielegniarka stwierdzila, ze szybko postepuje rozwarcie i zebym sie
        zdecydowala, niestety u mnie i tak zakonczylo sie cesarka, zanikanie tetna u
        Malego.
        Z tego co slyszalam od znajomych, ktore tu rodzily w roznych szpitalach to
        wychodzi, ze chyba zawsze pytaja sie o to :) A co do dawki to tak dawkuja, zeby
        mozna bylo samemu przec.

Powodzenia
        • mamaagnieszka Re: zzo w stanach 23.06.05, 22:42
          W moim szpitalu (CT) 95% matek dostaje epidural. A co do czasu podania to
          zostaly opublikowane nowe badania stwierdzajace ze mozna znieczulenie poidac
          nawet na poczatku porodu. Bylo to dosyc glosne, zapytaj lekarza, na pewno wie
          cos o tym:)
    • edytkus Re: zzo w stanach 24.06.05, 00:25
      Gdy ob/gyn potwierdzila ciaze i mialysmy rozmowe na ten temat od razu kategorycznie stwierdzilam
      ze chce epidural i uslyszalam uspokajajace "the hospital offers anything you want" :) Kiedy dostalam nie
      pamietam bo uspiono mnie na pierwsze fazy porodu, nie wiem co mi dano ale dano mi to z powodu
      przerazliwego bolu plecow. I to jest jedyny bol jaki pamietam z porodu :), a skurczow nie czulam,
      polozna mowila kiedy przec (T.G. za szkole rodzenia) :)
    • eve77 Re: zzo w stanach 24.06.05, 00:52

Ja od samego poczatku chcialam epidural i anestezjiolog przyszedl od razu gdy
      mialm 4-5 cm rozwarcia. Z porodu jedyny wiekszy dyskonfort to wlasnie samo
      naklucie w plecy, ktore wydawalo mi sie wiecznoscia. Kurde no kaza sie schylac
      a ty babo w 9 miesiacu:) Nie czulam skurczy, parlam kiedy kazali. Polecam ZOO
      kazdemu!!!
      • edytkus Re: zzo w stanach 24.06.05, 21:02
        eve77 napisała:

>
        > Polecam ZOO
        > kazdemu!!!

skoro tak zachecasz to chyba sie w koncu wybierzemy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka