Dodaj do ulubionych

narzeczenska....juz w US..co dalej?

IP: *.dyn.optonline.net 29.08.05, 06:30
Czesc,od 3 tygodni przebywa juz w US na wizie narzeczenskiej. Bede starac sie
o EAD i AOS.
CZY MUSZE DOOLACZYC TLUMACZONY AKT URODZENIA?
,(oryginal juz przeciez maja bo dostarczylam go w magicznej brazowej
kopercie;) Czy musze dolaczac jakies inne tlumaczenia?
Czy ktos z Was niedawno przechodzil przez ten proces i chcialby sie podzielic
cennymi radami? Bardzo dziekuje....Malwina
Obserwuj wątek
    • lipcio Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? 29.08.05, 07:19
      a moze najpierw wyjdziesz za maz :) masz na to 90 dni :)

do AOS musisz dolaczyc tlumaczenie aktu urodzenia ale jak nie masz to mozesz go
      przetlumaczyc sama i podpisac w obecnosci notariusza (na 100% w kazdym banku) -
      wychodzi darmo (jesli masz tam konto)
    • nika285 Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? 29.08.05, 10:09
      Witam,

Przede wszystkim wyjdz za maz.
      tlumaczone musza byc wszystkie dokumenty ktore nie sa po ang i faktycznie
      mozesz to zrobic sama i dolaczyc oswiadczenie po ang ze wszystko jest
      tlumaczenie ejst zgodne z oryginalem.
      Postaraj sie o ssn jezeli go jeszcze nie masz.
    • anek81 Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? 29.08.05, 10:58
      Witam :)
      W tym roku chcę się ubiegać o wize narzeczeńską i widze, że najgorsze masz już
      za sobą :-) Życze Ci jak najlepiej :)
      W związku z tym chciałabym Cię prosić o udzielenie mi informacji na ten temat:
      ile cała ta procedura trwała (ile czekałaś w Polsce na wize od momentu złożenia
      przez obywatela USA wniosku), jakie dokumenty musiałaś złożyć, przez co
      musiałaś przechodzić....
      Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)
      • Gość: malwina Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? IP: *.dyn.optonline.net 30.08.05, 23:51
        Dzieki za info, ktore od Was dostalam..
        Tak,wiem musze wyjsc za maz:) ale chcialam w miedzyczasie zalatwiac EAD i cala
        reszte bo wiem ,ze czeka sie na to dosc dlugo. No coz, jak sie okazuje,w USA,
        podobnie jak i w Polsce wszystko bedzie przesiakniete biurokracja, i dosc
        czasochlonne..
        Do anek81 : U mnie procedura od momentu zlozenia wniosku do interview trwala
        3mce i 3 tygodnie, to dosc niedlugo ale to dlatego, ze moj narzeczony ubiegal
        sie o przyspieszenie terminu .Jakie dokumenty? Informacje znajdziesz na stronie
        ambasady, przeczytaj dokladnie:)Caly proces bezbolesny, niestety przygotuj sie
        na mala inwigilacje, zbieraj zdjecia, nie wyrzucaj kopert, zeby w razie
        potrzeby udowodnic prawdziwosc zwiazku..pozdrawiam...malwina
        • Gość: ingrid Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? IP: *.dhcp.fdul.wi.charter.com 31.08.05, 00:43
          Nie załatwisz pozwolenia na pracę ani SSN przed ślubem.
          • lipcio Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? 31.08.05, 07:03
            oczywiscie, ze SSN (bez prawa do pracy) dostanie przed slubem, tak samo jak prawo jazdy

"Tak,wiem musze wyjsc za maz:) ale chcialam w miedzyczasie zalatwiac EAD i cala
            reszte bo wiem ,ze czeka sie na to dosc dlugo."

w polowie stycznia skladalem dokumenty o AOS a 5 marca wyjmowalem zielona karte ze skrzynki...
            • samo Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? 02.09.05, 02:58
              Tak, dostanie SSN z adnotacją "Not valid for employment", które właściwie na
              niewiele się zdaje, a później bedzie musiała wystąpić o nową kartę.Ja miałam na
              myśli ten właściwy SSN.
        • anek81 Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? 31.08.05, 07:48
          Dziękuje malwina za odpowiedź i życze Ci szybkiego załatwienia wszystkich spraw
          i gorącej miłości :-)
          • nika285 Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? 31.08.05, 17:05
            Tak jak okres oczekiwania na wize narzeczenska tak i na zielona karte zalezy,
            gdzie sie mieszka w Stanach.
            Ja dostalam wize narzeczenska po 6 miesiacach od wyslania petycji.
            Jezeli chodzi o EAD i AOS, wyslalam papiery pod koniec czerwca i od tego czasu
            cisza... Ani pozwolenia na prace jeszcze nie mam, ani terminu rozmowy w sprawie
            zielonej karty. Sa regiony, gdzie mozna dostac ja wciagu kilku miesiecy lub
            kilku lat!!!
            Pozdraiwam
            • Gość: elka Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? IP: *.osiedle.net.pl 31.08.05, 21:36
              Malwina

Piszesz o inwigilacji. Powiedz komu trzeba przedlozyc koperty, zdjecia, na
              jakim etapie procedury???????? Czy wystarcza tylko zdjecia i bilety ze
              wspolnych podrozy. Nie chcialabym email im pokazywac?
              • anek81 Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? 31.08.05, 21:44
                Masz racje Elka, ja jestem w podobnej sytuacji, wkońcu są takie czasy, że się
                koresponduje do siebie elektronicznie a nie na piśmie, więc też się
                zastanawiam, co im pokaże na spotkaniu oprucz biletów i zdjęć, bo nie mam
                zamiaru pokazywać emaili i archiwum z gg, hihihi ;-)
            • anek81 Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? 31.08.05, 21:48
              Nika a w jakim regionie mieszka Twój wybranek, że czekałaś aż pół roku na wize
              narzeczeńską, to jakiś obłęd??? :/
              • Gość: malwina Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? IP: *.dyn.optonline.net 01.09.05, 02:12
                Do lipcio : Dzieki, przynajmniej wiem ze moge starac sie o SSN...
                Co do inwigilacji, pokazalam im cala liste maili, tzn. tylko adresat i data,
                oraz dolaczylam kilka wybranych, a gdzie trzeba bylo wymazalam, piszac 'omitted
                for privacy reasons'.Wlasciwie zrobilam to nie ja , a moj narzeczony.W
                ambasadzie konsul prosila mnie tyko o wspolne zdjecia...pozdrawiam
                • anek81 Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? 01.09.05, 09:49
                  Dzięki malwina :)
                  Planuje ze swoim narzeczonym razem pójść do ambasady na spotkanie w sprawie
                  wizy, chociaż nie wiem czy będzie mógł wtedy przylecieć, ale mamy taki zamiar
                  wspólnie się pokazać :-)
                  No zobaczymy, na razie on czeka na termin egzaminu na obywatelstwo :)

Pozdrawiam :-)
                  • lipcio Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? 01.09.05, 09:56
                    jeszcze jedna uwaga... na wize narzeczenska NIE SA POTRZEBNE SZCZEPIENIA

beda natomiast potrzebne w momencie ubiegania sie o AOS wiec lepiej wszystkie
                    brakujace zrobic z gory z Polsce (nawet jak lekarz powie, ze nie trzeba) -
                    wyjdzie o wiele wiele taniej, niz potem uzupelnianie ich w USA
                    • Gość: elka Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? IP: *.osiedle.net.pl 01.09.05, 10:18
                      u mnie wlasnie jeden etap do przodu, Moj narzeczony otrzymal dzis
                      potewoerdzenie z USCIS, I-797. I sie ciesze. trwalo 2,5 miesiaca, nebrasca.

Pozdrwaiam
                      • anek81 Re: narzeczenska....juz w US..co dalej? 01.09.05, 10:31
                        elka, a co to jest I-797 ?
                        • Gość: do anek81 napislam ci na priv, pozdrawiam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 11:05
                          • Gość: do anek81 Re: napislam ci na priv, pozdrawiam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 11:06
                            aha,email od alutki :)
                            • nika285 Nebraska 01.09.05, 17:44
                              No trwalo to wlasnie tak dlugo z powodu Nebraski... 3 miesiace czekalismy na
                              zatwierdzenie tam. Ptem czekalam jakies 2 miesiace na termin interview w
                              ambasadzie...
                              Co do zdjec i w ogole dowodow, ze sie faktycznie ludzie znaja, to teraZ mnostwo
                              ludzi poznaje sie przez internet... wiec w nie ma problemu, ze ma
                              sie "elektroniczne dowody"
                              Mialam zdjecia, listy, koperty, ale o nic mnie nie zapytali w ambasadzie
                              • anek81 Re: Nebraska 01.09.05, 18:19
                                Hmmm.... to tak łatwo dają i bezproblemowo wizy narzeczeńskie, że nie pytają
                                nawet o dowody prawdziwości związku? Mój kochany jest z Chicago, więc jest
                                szansa, że nie będe czekała na interview dłużej niż 3 miesiące??
                                • nika285 Re: Nebraska 02.09.05, 00:43
                                  anek81 napisała:

> Hmmm.... to tak łatwo dają i bezproblemowo wizy narzeczeńskie, że nie pytają
                                  > nawet o dowody prawdziwości związku? Mój kochany jest z Chicago, więc jest
                                  > szansa, że nie będe czekała na interview dłużej niż 3 miesiące??

No ja nie slyszalam o tym, zeby ktokolwiek "rozdawal" wizy... W czasie
                                  interview w ambasadzie, prawdziwosc zwiazku jest sprawdzana... jezeli sa
                                  jakiekolwiek watpliwosci, wizy sie nie otrzyma.
                              • karinabar Re: Nebraska 02.09.05, 09:02
                                Cześć! Pozdrawiam wszystkich na forum. Petycja jest już zatwierdzona i czekam
                                na pakiet informacyjny. Mam pytanie: Czy do formularza WRW mam dołączyć DS-230
                                part I, czy to dot. tylko wiz imigracyjnych? I czy oni oczekują, że zaznacze
                                wszystkie te kwadraty na WRW?
                                Z góry dziękuję za odpowiedź!
                                • Gość: elka Re: Nebraska IP: *.osiedle.net.pl 02.09.05, 12:18
                                  czesc!! jestem dokladnie na takim samym etapie co ty. Tak musisz wyslac 230
                                  czesc 1. I trzeba pozaznaczac te kwadratu co ciebie dotycza.
                                  • Gość: karinabar Re: Nebraska IP: *.mofnet.gov.pl 02.09.05, 13:17
                                    Dzięki! Tak też myślałam ale z doświadczenia wiem, że urzędowe historie miewają
                                    różne interpretacje a efekty końcowe bywają czasem okrutne. Pozdrowienia!
                                    • Gość: malwina Do lipcio IP: *.dyn.optonline.net 02.09.05, 16:59
                                      Lipcio, szukam potwierdzenia informacji,ze ubiegajac sie o EAD i AOS nie
                                      potrzebuje na razie karty szczepien..Bedzie mi ona potrzebna dopiero pozniej,
                                      prawda? Mialam, lecz jak sie okazuje,gdzies ja cholera zgubilam.pozdrawiam
                                      • nika285 Re: Do lipcio 02.09.05, 19:37
                                        Ubiegajac sie o AOS trzeba wyslac karte szczepien.
                                        • nika285 Re: Do lipcio 02.09.05, 19:38
                                          W ogole nie wysyla sie formularza ds 230, tylko wrw1
    • Gość: malwina dzieki nika IP: *.dyn.optonline.net 03.09.05, 05:17
      • Gość: elka do nika i malwina IP: *.osiedle.net.pl 03.09.05, 05:44
        formularz WRW 1 + Ds-230 czesc1 sie wysyla cytuje co napisane jest drukowanymil
        literemi i grubym drukiem:

"WYZNACZENIE TERMINU ROZMOWY W SPRAWIE WIZY NASTAPI DOPIERO GDY, ODESLA NAM
        PANSTWO FORMULAZE WRW1 ORAZ DS-230, CZESC 1"

koniec cytatu, prosze poczytajcie co pisze ambasada, bo mozna czegos nie wyslac
        i czekac rok, tak jak tu jedna odoba na forum. juz dosc dlugo czytam info na
        temat wizy narzczecnskiej.
        pozdrwaiam
        • nika285 Re: do nika i malwina 03.09.05, 21:08
          A ja nietylko czytalam na ten tej wizy, ale nawet ja otrzymalam pare miesiecy
          temu. Ds 230 wysyla sie przy ubieganiu sie o wize imigracyjna, a wiza
          narzeczenska nie jest wiza imigracyjna.
          • anek81 Re: do nika i malwina 04.09.05, 14:25
            nika285 napisała:

> A ja nietylko czytalam na ten tej wizy, ale nawet ja otrzymalam pare miesiecy
            > temu. Ds 230 wysyla sie przy ubieganiu sie o wize imigracyjna, a wiza
            > narzeczenska nie jest wiza imigracyjna.
            Dziwne, bo ja wyraźnie czytałam na stronie ambasady amerykańskiej, że wiza
            narzeczeńska właśnie jest jedną z wiz imigracyjnych :-)
            • Gość: malwina DS 230..ja wysylalam IP: *.dyn.optonline.net 04.09.05, 18:10
              Informacje na ten temat sa niestety sprzeczne, ja wyslalam DS 230 , czsec
              pierwsza razem z formularzem WRW1.. dla swietego spokoju. (faksem)
              • Gość: meadow do malwina IP: *.merr.com 05.09.05, 05:39
                czesc:)
                jestem w bardzo podobnej sytuacji jak twoja, od kilku tygodni w usa z wiza
                narzeczenska... z doswiadczenia wiem, ze nigdy za wiele informacji na
                temat "papierkowej roboty", wiec bede bardzo wdzieczna jesli podzielisz sie ze
                mna wszystkim co wiesz na ten temat... z gory dziekuje:)
                • Gość: elka Re: do malwina IP: *.osiedle.net.pl 07.09.05, 06:28
                  a wy eypelnialyscie ze papiery na komputerze, czy odrecznie. Poniwaz te
                  formularze z Ammasady sa tak skonstruowane ze nie za sie na kompie uzupelnic.

Pozdrwaiam
                  • Gość: karinabar Re: do malwina IP: *.mofnet.gov.pl 07.09.05, 07:56
                    Cześć! Właśnie dostałam WRW i wypełniam wszystkie druki ręcznie. Petycje też
                    tak wypełnialiśmy.
                    Pozdrowienia!
                    • Gość: elka Re: do malwina IP: *.osiedle.net.pl 07.09.05, 08:15
                      czy wyslałas pocztą czy faksem czy emailem??
                      • Gość: karinabar Re: do malwina IP: *.mofnet.gov.pl 07.09.05, 11:02
                        Mam zamiar wysłać faksem. A ty?
                        • lipcio Re: do malwina 07.09.05, 11:19
                          "samo:
                          Tak, dostanie SSN z adnotacją "Not valid for employment", które właściwie na
                          niewiele się zdaje, a później bedzie musiała wystąpić o nową kartę.Ja miałam na
                          myśli ten właściwy SSN."

nie bedzie musiala bo numer jest ten sam, a pracodawcy moze pokazac zielona
                          karte, ktora sama w sobie upowaznia do pracy i podyktowac numer SSN - po nowy
                          druk SSN moze isc w kazdej chwili

"Gość: malwina:
                          Lipcio, szukam potwierdzenia informacji,ze ubiegajac sie o EAD i AOS nie
                          potrzebuje na razie karty szczepien..Bedzie mi ona potrzebna dopiero pozniej,
                          prawda? Mialam, lecz jak sie okazuje,gdzies ja cholera zgubilam.pozdrawiam"

tak jak napisala nika - do AOS potrzebna jest karta szczepien - nie jest ona
                          tylko wymagana do wizy K1
                          • Gość: elka Re: do malwina IP: *.osiedle.net.pl 07.09.05, 12:40
                            mysle ze fajsem najlepiej, bo emailem trzeba zeskanowac.
                            • Gość: malwina do meadow IP: *.dyn.optonline.net 09.09.05, 06:24
                              Czesc..A wiec ja na razie bede ubiegac sie o SSN. Potem ,za jakis miesiac slub,
                              potem bede jednoczesnie ubiegac sie o AOS i EA. By ubiegac sie o nie potrzebne
                              sa swiadectwo szczepien, i akt urodzenia-przetlumaczony.Moje plany nie siagaja
                              na razie dalej..A Ty Meadow? Na jakim jestes etapie?? pozdrawiam. malwina
                              • lipcio EA 10.09.05, 07:25
                                o EA staraj sie tylko jesli zamierzasz pracowac zaraz po slubie bo w innym
                                przypadku to beda tylko wyrzucone pieniadze - po kilku miesiacach dostaniesz
                                zielona karte a ona tez upowaznia cie do pracy - no chyba, ze wydatek od tak
                                200-300$ nie jest problemem - nie pamietam ile w tej chwili sie placi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka