Dodaj do ulubionych

kto jest obecnie w ciazy?

13.10.05, 01:11
jestem w 4 miesiacu ciazy, nyc, i z checia podzielilabym sie wrazeniami i
dowiedziala o doswiadczeniach innych ciezarnych kobiet. pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • agies2000 Re: kto jest obecnie w ciazy? 13.10.05, 03:53
      JAAAAAAAAAAA!jestem w 34tc,to jest moja druga ciaza z druga
      dziewczynka.Mieszkam w New Jersey:)
    • magdula330 Re: kto jest obecnie w ciazy? 13.10.05, 04:01
      I ja,i ja.33 tydzien Niles Illinois.
    • greeneyes27 Re: kto jest obecnie w ciazy? 13.10.05, 15:43
      I ja! Jutro koncze 19 tydzien. To moje pierwsze dziecko, mieszkam w Virginia
      Beach.
      • netmarta Re: kto jest obecnie w ciazy? 13.10.05, 16:41
        szkoda, ze jestescie wszystkie tak ode mnie daleko!!! ja jestem dopiero w 14
        tyg., no i mieszkam obecnie w nyc. ostatni weekend mialam bardzo nieciekawy, bo
        cala sobote spedzilam na pogotowiu ze wzgledu na straszne bole i krwawy sluz.
        teraz wiec odpoczywam w domu.
    • ivi26 Re: kto jest obecnie w ciazy? 13.10.05, 17:41
      Ja jestem w 38 tc i juz nie moge sie doczekac rozwiazania....ciezko mi, spac
      nie moge-wyczekuje jakis objawow ale nic-nic-nic sie nie dzieje... :) Moze moj
      syneczek szykuje sie na weekend..... Mieszkam w CT.

Pozdrawiam

Ivona
      • mamaagnieszka Re: kto jest obecnie w ciazy? 14.10.05, 18:58
        ivi26 a gdzie mieszkasz w CT, ze tak z ciekawosci zapytam?
      • mka16 Re: kto jest obecnie w ciazy? 16.10.05, 00:49
        ja jestem w 18 tygodniu, wiec wcale nie tak daleko od Ciebie. Mieszkam w MI
        • mka16 Re: kto jest obecnie w ciazy? 16.10.05, 18:54
          w moim przypadku to tez pierwsze dziecko, jak sie czujecie? Ja do tej pory nie
          narzekam. Nudnosci trzymaly mnie bardzo krotko, a teraz poza niewielkim
          pobolewaniem tu i owdzie nie mam specjalnie problemow. Tylko chyba sporo
          przytylam, bo juz 6 kg, a to jescze nie polowa.

Zastanawiam sie tez nad jedna rzecza. Tutaj jak leci przypisuja kobietom w
          ciazy witaminy prenatalne. Tez je mialam zapisane i biore. Ale zaczynam sie nad
          tym zastanawiac. Ja zawsze sie zdrowo odzywaialam, owoce to zawsze nr.1 w mojej
          diecie, wyniki krwi zawsze rewelacja,a teraz jeszcze bardziej staram sie zdrowo
          odzywiac. Pije duzo mleka, soki, owocowe i warzywne, warzywa itd. I zaczynam
          sie zastanawiac, czy te ogromne piguly sztucznych suplemento sa mi naprawde
          potrzebne. Wiem, ze to sprawa do przedyskutowania z lekarzem, ale zastanawiam
          sie , co myslicie? Bo mnie sie wydaje, ze w USA w ogole jest jakas mania
          spozywania dodatkowo witamin na wszelkie mozliwe okolicznosci i moze to nie ma
          sensu?
          • mka16 btw, tez jestem MARTA:) 16.10.05, 18:54

• edytais Re: kto jest obecnie w ciazy? 13.10.05, 18:48
      Ja tez, w piatek bedzie 34 tc (ale 35 1/2 wedlug USG).
      To nasze trzecie dziecko, mamy dziewczynki 5 i 2 latka, teraz bedzie chlopak.
      Mieszkam w Arkansas.
      • kasia285 Re: kto jest obecnie w ciazy? 14.10.05, 19:50
        My mieszkamy pod Chicago i jak widac jestesmy teraz w ciazy:)Pozdrawiamy
        wszystkich:)
    • marta2777 Re: kto jest obecnie w ciazy? 16.10.05, 02:42
      a ja jestem z pierwszym moim dzidziuseim w ciazy, 26 tyg, i mieszkam na alasce
    • mka16 Re: kto jest obecnie w ciazy? 02.11.05, 22:57
      myslalam, ze sobie tu pogadamy, ale widze, ze watek upadl, szkoda. Niemniej
      jednak pozdrawiam ciezarowki za oceanem
      • greeneyes27 Bede miala coreczke! 03.11.05, 03:32
        To mozemy sprobowac rozkrecic watek. :)
        Mka - i tak mialam do Ciebie pisac - wyczytalam na "Marcoweczkach", ze w Polsce
        robia USG miedzy 11-14tc kiedy sprawdza się dokładnie przezierność
        fałdu karkowego i kość nosową, dzieki temu mozna wykluczyć pewne wady genetyczne
        u dziecka.
        Czy wiesz, jak tutaj nazywa sie to USG i czy je mialas? Ja nie, dzisiaj mialam
        polowkowe i zapytalam pielegniarke o ta kosc nosowa, powiedziala, ze jest w
        porzadku a o kark zapomnialam zapytac... :(
        W kazdym razie wyniki USG sa dobre no i dowiedzielismy sie, ze bedziemy miec
        dziewczynke!
        A Tobie gratuluje synka! :)
        Czy szczepilas sie przeciw grypie?
        • happiest1 Re: Bede miala coreczke! 04.11.05, 00:47
          I ja sie dopisuje, jestem w 36 tyg. i mieszkam w NM.
        • martavictoria Re: Bede miala coreczke! 04.11.05, 02:23
          To USG tutaj nazywa sie "12 week ultrascreen/Nuchal Folds" ja bede je miala za
          dwa tygodnie :) to badanie usg jest polaczone z pobraniem krwi.
        • mka16 Re: greeneyes 06.11.05, 02:30
          Ja tez mialam tylko USG polowkowe, ale tez genetyczne badanie krwi (mniej
          wiecej w tym samym czasie co USG, wiec mam nadzieje, ze w razie czego cos by
          wykazalo. ) Nie martwie sie tym zbytnio, bo nie jestem w zadnej grupie ryzyka i
          wlasciwie to genetyczne zrobiam dlatego, ze ubezpieczenie pokrywa, wiec
          dlaczego nie? Na razie nie myslalam o szczepieniu sie p. grypie, chyba, ze
          lekarka zasugeruje. Jak dotad nic mnie nie lapie, a zwykle bylam chora ze 4
          razy w roku.
          Wiesz ja w ogole staram sie podchodzic do wszystkiego spokojnie skoro nie ma
          zadnych problemow, a jak slysze nieraz ile to razy dziewczyny w Polsce lataja
          do lekarza i jakie badania co 5 minut robia... to... no mam do tego inny
          stosunek. Ale moze dlatego, ze ufam mojej lakarce, w Polsce pewnie nie bylabym
          tak spokojna.
          Masz juz imie?
          • greeneyes27 Re: greeneyes 07.11.05, 17:52
            mka16 napisała:
            > Ja tez mialam tylko USG polowkowe, ale tez genetyczne badanie krwi

Genetyczne - chodzi Ci o "triple screen"? Jesli tak, to tez mialam i wyniki
            wyszly dobre.
          • greeneyes27 Imie. 07.11.05, 17:55
            Myslimy o Savannah lub Jasmin ale nie jestesmy jeszcze na 100 % pewni.
            Kupilismy ksiazke o imionach, zeby sobie jeszcze przejrzec. :)
    • kkasperka Re: kto jest obecnie w ciazy? 11.11.05, 19:29
      hej dziewczyny:)
      ja mieszkam w Columbus, OH i jestem w 36 tc! na razie jeszcze siedze sobie
      spokojnie w domu i wyczekuje nastepnych tytgodni.
      a moze jest tez ktos z Ohio??
      pozdrawiam
      K
      • agies2000 Re: kto jest obecnie w ciazy? 16.11.05, 03:33
        Dzisiaj bylam u gina i okazalao sie ze mam rozwarcie na 2 cm.Jestem w 39 tc.To
        moja druga ciaza i byc moze niedlugo sie rozdwoje:)Juz nie moge sie
        doczekac!!!!!!!!!!!!!!!
    • patka.f Re: kto jest obecnie w ciazy? 16.11.05, 20:51
      A ja mieszkam w Phila i jestem w 10 tygodniu ciązy z trzecimdzieciaczkiem. Mam
      dwoch synow, wiec teraz chciałabym dziewczynke :)
    • biedroneczka83 Re: kto jest obecnie w ciazy? 23.11.05, 17:36
      Hey kobietki! Ja mizeszkam w Arizonie. Jestem w 8 tc wczoraj bylam u doktora na
      pierwszej wizycie. Ale rozczarowalo mnie to ze nie mialam USG. Poiedziali mi ze
      tu sie robi tylko jedno przez cala ciaze, chyba ze jest potrzeba zrobienia
      wiecej. Czy u Waszych lekarzy tez tak jest? No nic na nastepnej wizycie za
      miesiac mamy sluchac bicia serduszka.
      • edytais Re: kto jest obecnie w ciazy? 23.11.05, 17:43
        Zalezy od lekarza. Ja mialam robiane USG w 3cim miesiacu ciazy podczas
        pierwszej ciazy, potem tylko jeszcze jedno w 20tc.
        Podczas drugiej ciazy lekarze nie robili wczesnego USG tylko w polowie ciazy.
        • happiest1 Re: kto jest obecnie w ciazy? 24.11.05, 22:14
          Ja tez mialam tylko jedno usg w ciagu calej ciazy, ok. 20 tyg. Jesli wszystko
          jest dobrze i slychac serce to nie robia usg. Tak samo jest z badaniami krwi,
          mialam robione 2 razy, teraz juz jestem na samej koncowce, na wtorek mam termin,
          i jesli nic sie nie wydarzy to tydzien po ide na wywolywanie. Narazie!
          • biedroneczka83 Re: kto jest obecnie w ciazy? 25.11.05, 21:56
            O to dobrze, bo juz zaczynalam sie martwic. Na nastepnej wizycie to bedzie 12
            tydzien ciazy beda sluchac serduszka:) I chyba zrobia badania krwi, bo na
            pierwszej robili pap smear, badania ogolne i moczu, ale krwi nie pobierali
            wiec mam nadzieje, ze to tez normalne i ze na nastepnej wizycie pobiora, a jak
            nie to sie o to upomne;)
            • mka16 Re: kto jest obecnie w ciazy? 29.11.05, 02:08
              co do USG, to ja tez mialam tylko polowkowe kolo 20 tyg. tak wiec sie nie martw
              tym, co wypisuja na Polskich forach :) Mysle, ze nie ma potrzeby czesciej, a
              gdyby pojawilo sie cos niepokojacego, na pewno zrobiliby dodatkowo.
    • biedroneczka83 Re: kto jest obecnie w ciazy? 29.11.05, 02:55
      Juz sie staram nie martwic:) bo na tych polskich forach rzeczywiscie panikuja o
      wszystko
    • loira Re: kto jest obecnie w ciazy? 29.11.05, 05:45
      Ja tez w ciazy - 8tyd 4d dzisiaj. A wizyta dopiero za tydzien. Wybralam sobie
      niechcaco obleganego gina. Moze chociaz dobry... :)
      • patka.f do loira.. 29.11.05, 16:20
        To ci sie udało z tak wczesną wizytą..Ja zacznam 13 tydzien i dopiero w czwartek
        mam pierwszą wizytę, i nie mogę powiedzieć, zeby mi się to jakoś podobało
        specjalnie (takie odwlekanie- zwłaszcza ze z poprzednią ciąża miałam kłopoty, a
        w tej juz raz drożdże- dzwoniąć do lekarza- usłyszałam tylko co mam sobie kupic
        i tyle) Dziwny kraj..
        • loira Re: do loira.. 30.11.05, 00:12
          Troche mnie martwi tutejsze podejscie. To moja pierwsza ciaza i najchetniej na
          usg latalabym codziennie, zeby miec pewnosc ze wszystko w porzadku. A tak, skad
          mam wiedziec, ze jest ok? Niby nic mnie nie boli, nie mam zadnych krwawien ale
          i tak sie martwie. Ciekawe czy na tej wizycie zrobia usg czy poczekaja do czasu
          badania przeziernosci karku? Eh... pozostaje wierzyc, ze wiedza co robia i
          przeciez nie ja pierwsza w ciazy jestem. Pozdrawiam
          • netmarta tu nie badaja przeziernosci karkowej 30.11.05, 01:10
            a przynajmniej sie z tym nie spotkalam, moze jak ktos ma jakies super
            ubezpieczenie, lub zrobi to badanie sobie prywatnie. ja jestem w 21 tyg., na
            razie mialam jedno szybkie usg w 6 tyg., na potwierdzenie ciazy, a potem raz na
            pogotowiu, z powodu plamien - ale trwalo to 2 sekundy, by tylko zobaczyc, czy
            dzidzia zywa. w 18 tyg. mialam triple test (badanie "genetyczne") - co ciekawe,
            w Polsce to badanie robi sie miesiac wczesniej. w piatek ide do lekarza, i mam
            nadzieje, ze teraz przynajmniej dostane skierowanie na usg, przeciez powinnam
            miec tzw. polowkowe, dokladne badanie. ogolnie, porownujac wypowiedzi ciazowek
            w Polsce, nic nie wiem o swoim dzidziusiu. dziewczyny w Polsce znaja wielkosc,
            wage, plec, umieszczenie lozyska, czy wszystkie narzady sa ok. a ja w USA -
            totalnie nie wiem nic, ponadto, do tej pory, mialam tylko jedno badanie
            ginekologiczne. kazda wizyta to pytanie czy wszystko ok. skoro tak, to widzimy
            sie za miesiac.
            rozumien, ze dzieci rodza sie od tysiecy juz lat, ale po co cala ta technika i
            medycyna?
            troszke mi sie nie podoba ten system prowadzenia ciazy tutaj, ale nie moge
            narzekac. oby tylko dzidzia byla zdrowa!!!
            • loira Re: tu nie badaja przeziernosci karkowej 30.11.05, 02:33
              No prosze, nie wiedzialam. Cos mi sie wydaje, ze zbyt wielu rzeczy nie wiem. Oj
              przemagluje lekarza w przyszla srode. A czy ktoras sie orientuje ile kosztuje
              zrobienie usg poza ubezpieczeniem? Chyba zaczne sie zastanawiac czy nie
              poleciec do Polski na prowadzenie ciazy, a tu wrocic na sam porod. Eh,
              zamartwie sie chyba na amen do wizyty lekarskiej.
    • biedroneczka83 Re: kto jest obecnie w ciazy? 30.11.05, 04:08
      Loira mnie powiedzieli ze USG kosztuje 175$ Ale tu robia tylko jedno, tak
      jak juz dziewczyny pisaly wczesniej. CHyba, ze sie z lekarzem dogadasz. No i
      oczywiscie jak zaplacisz. W Polsce inaczej traktuja ciążę, ale na przyklad w
      krajach skandynawskich nawet lekarza ciezarne nie widza tylko maja
      pielegniarke, ktora "zastepuje" lekarza. Wiec i tak jestesmy w lepszej sytuacji.
      • loira Re: kto jest obecnie w ciazy? 30.11.05, 05:24
        Biedroneczka, dzieki za info z cena. Pozostaje wierzyc, ze lekarze wiedza co
        robia. Ale i tak nie moge doczekac sie przyszlej srody...
        • netmarta w 21 tyg. jeszcze nie widzialam lekarza 30.11.05, 13:09

znowu chyba przykra wiadomosc dla niektorych :(
          jestem w 21 tyg. i jeszcze tez nie widzialam lekarza (oprocz wizyty na
          pogotowiu, ale to byla dodatkowa historia). nie wiem, czy tak jest wszedzie,
          ale ja, NYC, przychodnia na Greenpoincie, chodze do poloznej (Amerykanka), o
          ktorej caly czas myslalam, ze jest lekarzem. dopiero przez przypadek, ostatnio
          dowiedzialm sie, ze jest to polozna. na poczatku bylam nieco zdziwiona, i zla,
          tak szczerze. ale pomyslalam, ze tutaj chyba wlasnie panuje taki zwyczaj, jak
          np. w Szwecji, jesli ciaza jest ok, prowadzi ja polozna, a tylko w ciezkich
          sytuacjach widuje sie lekarza.
          • mka16 Re: w 21 tyg. jeszcze nie widzialam lekarza 30.11.05, 14:46
            ja podobnie, tutaj tak jest, chodze do mojej zwyklej PCP, a lekarza spotkalam
            pierwszy raz ok 20 tygodnia i teraz pewnie za jakis czas bede czeciej do Niego
            chodzic. Mi to wcale nie przeszkadza, moze dlatego, ze mam zaufanie do mojej
            lekarki i wiem ze gdyby byly jakies watpliwosci odeslalaby mnie do lekarza
            wczesniej, a poki co (odpukac) wszystko przebiega gladko.
            Z kolei w Polsce chocbym chodzila do 5ciu lekarzy to i tak bardziej bym sie
            denerwowala, bo moje doswiadczenia z tamtejsza sluzba zdrowia sa... no nie
            najlepsze w skrocie mowiac, ale to inna bajka
            • claudia207 Re: w 21 tyg. jeszcze nie widzialam lekarza 01.12.05, 00:01
              PCP to Primary Care Physician czyli lekarz ogolny albo rodzinny, ktorego trzeba
              prosic o skierowania do specjalistow. Moze jako lekarza masz na mysli
              ginekologa-poloznika czyli Ob/Gyn?
              • mka16 Re: w 21 tyg. jeszcze nie widzialam lekarza 01.12.05, 04:53
                Wiem kochana co to jest PCP :)
                I sama ja wybralam, bo specjalizuje sie w opiece "prenatalnej" i noworodkow.
                Poza tym (chyba w zwiazku z takim ukierunkowaniem)ta przychodnia ma kontrakt z
                ginekologiem, z ktorym sie na bierzaco konsultuja i do ktorego nie potrzeba
                skierowania. Mi akurat to odpowiada, kwestia kosztow nie ma tu wiekszego
                znaczenia bo mam dobre ubezpieczenie
                • claudia207 Re: w 21 tyg. jeszcze nie widzialam lekarza 01.12.05, 19:22
                  Z Twojego postu wywniosowalam, ze PCP nie uwazalas za lekarza. Sorki za
                  niewlasciwa interpretacje.
          • claudia207 Re: w 21 tyg. jeszcze nie widzialam lekarza 01.12.05, 00:03
            Wiekszosc kobiet w ciazy chodzi do ginekologow-poloznikow. Moze przychodnia
            wyslala Ciebie do poloznej, bo koszt nizszy niz za lekarza?
            • bea_mama polozna w roli glownej... 01.12.05, 06:34
              Sory, ze sie wcinam w dyskusje. W ciazy nie jestem, ale bylam (w Nowym Meksyku)
              i musze powiedziec ze wizyty mialam tylko u poloznej. Ubezpieczenie mialam
              jedno z lepszych wiec moze w niektorych przychodniach-szpitalach po prostu jest
              taka praktyka. Ginekologa-poloznika widzialam tylko raz pod koniec ciazy i to
              tylko dlatego, ze moja polozna obawiala sie ze nie bedzie jej przy mnie podczas
              porodu i dlatego chciala abym znala lekarza ktory wtedy bedzie ze mna rodzil.
              Porod tez byl tylko z polozna. Lekarz przyszedl juz po fakcie sprawdzic czy
              wszystko jest w porzadku. Rozmawialam z kilkoma znajomymi ktore rowniez tam
              rodzily i one tez mialy przez cala ciaze kontakt tylko z poloznymi. Jedyna
              dziewczyna ktora znam ktora chodzila do gina bedac w ciazy miala jakies
              problemy z ciaza.
              • mka16 Re: polozna w roli glownej... 01.12.05, 16:02
                z tego co slysze od osob, ktore maja ginekologa jako prowadzacego ciaze, to i
                tak glownie sa przyjmowane przez jakas pielegniarke/polozna a od 5 miesiaca
                sporadycznie tez przez lekarza.
                Bea, to ja mam wieksze szczescie bo mojego juz "widzialam", a zanosi sie na
                drugie spotkanko. Poza tym to szpital uniwersytecki, lekarz prawie mlodszy ode
                mnie, a przystojniacha... az mi cisnienie skoczylo :)
                • loira Re: polozna w roli glownej... 01.12.05, 19:21
                  No i prosze, co kobieta to inna historia. :) Nie mam jeszcze doswiadczenia, ale
                  moze to zalezy od roznych przrpisow stanowych i wewnetrznych uregulowan
                  szpitalnych. Mnie moja lekarka ogolna wyslala wlasnie do ob-gyn na "obsluge"
                  ciazy i porodu, a potem z malenstwem moge wrocic do niej (co pewnie zrobie) albo
                  wybrac sobie pediatre. Czekam do srody zeby o wszystko dopytac. P.S. Sa tu moze
                  mamy z Teksasu?
                • claudia207 Re: polozna w roli glownej... 01.12.05, 19:31
                  Jestem zaskoczona, ze tak trudno jest wam dostac sie do OB/Gyn i ze polozne
                  robia badania i rpowadza ciaze. "Zaliczylam" juz sporo roznych OB/Gyn. W ciazy
                  jeszcze nie bylam, choc od dawna ja planuje, ale zawsze bylam badana przez
                  lekarza i planowanie ciazy takze rowniez robie z lekarzem. Moze wybieracie
                  bardzo obleganych lekarzy?
                  Nie robilam do tej pory wywiadu wsrod znajomych (chyba bede musiala, bo zaczelo
                  mnie to intrygowac), ale nie slyszalam, aby ktoras z nich byla pod opieka
                  poloznej a nie Ob/Gyn. Dopiero na forum spotkalam sie z paroma osobami, ktore
                  na swoje zyczenie chodza/chodzily do poloznych.
    • biedroneczka83 Re: kto jest obecnie w ciazy? 02.12.05, 01:11
      Ja mieszkam w Arizonie i od poczatku zapisalam sie do OB/Gyn i nie bylo
      problemow. Bylam juz na pierwszej wizycie i badal mnie doktor a pielegniarka
      tylko asystowala. Na nastepna wizyte tez normalnie ide do mojego doktora, ale
      to chyba w kazdym stanie inaczej.
    • karolinka251 do Marty 04.12.05, 04:15
      marta mozesz mi poradzic jak zalatwilas sprawy zubezpieczeniem?.kiedys cie o to
      pytalam ale ne dostalam odpowiedzi. w miare mozliwosci odpisz. Moj mail to
      poli67@op.pl lub gazetowy
      • netmarta odpowiedz 04.12.05, 15:22
        Karolinko251, odpisalam ci na op.pl
    • karolinka251 do Marty 04.12.05, 16:23
      DZIEKUJE!!!!!!
      • mka16 Re: do Marty 04.12.05, 21:51
        Dopiero teraz tu zajrzalam. W sprawie ubezpieczenia niewiele chyba poradze, bo
        my nic nie musielismy "zalatwiac". Moj maz jest studentem doktoranckim i
        uniwerek pokrywa nasze ubezpieczenie, to miedzy innymi dlatego zdecydowalismy
        sie na dziecko akurat teraz, jeszcze przed ukonczeniem jego studiow, bo nie
        wiadomo co bedzie dalej, a tak przynajmniej przez okres ciazy i porodu, a takze
        pierwsze miesiace po mam zapewniona b. dobra opieka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka