Dodaj do ulubionych

Studia w Kanadzie

17.10.05, 11:33
witam :) Mam zamiar aplikować się na studia do Kanady, najchętniej do Quebecu
lub Toronto. Chciałam zapytać osob zorientowanych w temacie czy trudno dostać
się na kanadyjskie uczelnie osobie z polska maturą? Jak dobre trzeba mieć
wyniki? Teraz matura trochę się pozmieniała, wyniki podawane są w procentach.
Czy polski maturzysta ma szanse dostać się na te najlepsze uniwersytety
(McGill, U of Toronto)?? Z gory dzieki za odpowiedz. Wybaczcie jesli ten
temat troche tu nie pasuje, ale nie mogę znaleźć bardziej trafnego forum ;)

PS. Czy to, ze ma sie na te studia pieniadze trzeba udowodnic juz w momencie
aplikowania sie czy dopiero przy ubieganiu sie o wize studencka?
pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • samo Re: Studia w Kanadzie 17.10.05, 12:19
      Te pytania powinnas zadac komus z Admissions Office na wybranych uczelniach, a
      nie polegać na wiedzy z forum
      tiny.pl/qvwg
      www.mcgill.ca/internationalstudents/immigration/
      • Gość: amaranto Re: Studia w Kanadzie IP: *.tvkdiana.net.pl 17.10.05, 12:33
        Zadałam im to pytanie i nie uzyskałam żadnej konkretnej odpowiedzi, a raczej
        cos w rodzaju "aplikuj sie to zobaczymy". Szukam osoby, ktora studiuje w
        Kanadzie albo przynajmniej wie cos na ten temat i jest w stanie mi doradzic.
        Zaden urzednik z Admissions Office nie powie tego co moze powiedziec sam
        student albo przynajmniej aplikant, ktory ma doswiadczenie.:)
        • samo Re: Studia w Kanadzie 17.10.05, 13:28
          www.pracainauka.pl/szuk2.php?types=1113911757
          To prawda,że od osoby studiującej w Kanadzie dowiesz się najwięcej, natomiast
          ja nie przypominam sobie żadnej wypowiedzi na tym forum na ten temat, a trochę
          już tu siedzę. Powiem ci na moim przykładzie (USA) że nikt się nie wdaje w
          temat przyjmowania na studia typu "Jakie mam szanse", bo naprawdę każda
          aplikacja jest traktowana indywidualnie.Akurat o nowe matury bym się nie
          martwiła, bo w wielu krajach matura nie kończy się oceną. Uniwerki w Ameryce
          Pólnocnej od lat przyjmują studentów z całego świata i mają swoje sposoby
          ewaluacji świadectw maturalnych. Radzę ci po prostu wypełnić aplikacje i czekać
          na decyzję.W wypadku odmowy skontaktować się z Admissions Office i poprosić o
          radę co robić żeby dostać się next time.

Może ten koleś odpisze jeśli napiszesz na priv:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=8071560&v=2&s=0
          Poza tym poszukaj Newsweeka o studiach za granicą- pamiętam że tam było kiedyś
          dużo informacji.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=19062957&a=19089896
          Aha, na pewno musisz najpierw pokazać że masz kasę na studia żeby dostać wizę
          studencką.

Zadaj swoje pytania tutaj:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10730&s=0

• Gość: amaranto Re: Studia w Kanadzie IP: *.tvkdiana.net.pl 17.10.05, 16:50
            Dzięki za linki i info. Oczywiście aplikację wypełnię. Nie wiem co złego jest w
            zastanowieniu sie "Jakie mam szanse"? Trzeba realistycznie patrzeć na życie i
            swoją edukację. Co do Newsweeka to jestem sceptycznie nastawiona do tej gazety.
            Tak naprawdę nie ma w niej wielu informacji, a w niektorych artykułach są wręcz
            błędy. Skoro jestes czy studiujesz w USA to sama szybko bys zauważyła
            nieprawdziwe informacje w artykule z ostatniego Newsweeka studia w USA ;).
            pozdrawiam :)
            • samo Re: Studia w Kanadzie 17.10.05, 21:01
              Ależ ja nie uważam że ocenianie własnych szans to coś złego... Po prostu nie ma
              takich rozmów.W Polsce też nikt nie będzie tego oceniał, prawda? Nie mam
              dostępu teraz do Newsweeka o studiach za granicą. Miałam w rękach pierwsze
              wydanie, wtedy nie wiedziałam nawet że będę kiedykolwiek studiować poza Polską,
              więc nie mogłam mieć zastrzeżeń do tych wiadomości.Znalazłam jeszcze jedno
              forum o Kanadzie:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23005&w=25532884&v=2&s=0

Pytaj na polonijnych prywatnych forach.Tu niewiele się dowiesz :o/
    • sylwek07 Re: Studia w Kanadzie 17.10.05, 12:52
      strona na temat studiowania w Kanadzie:
      www.dfait-maeci.gc.ca/canadaeuropa/poland/studyincanada-en.asp
      www.mcgill.ca/
      www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/anglais/immigration/students/step.html
    • marripossa Re: Studia w Kanadzie 17.10.05, 22:16
      Chciałam zapytać osob zorientowanych w temacie czy trudno dostać
      > się na kanadyjskie uczelnie osobie z polska maturą?

Na takie pytanie trudno odpowiedziec, bo kazdy uniwersytet ma inne warunki
      przyjecia. Trudno nawet spekulowac. Na pewno musisz zdac egzamin z
      angielskiego, i to nie zadne FCE, CAE tylko TOEFL albo ewentualnie IELTS.

Jesli ci uczelnia powie, ze polska matura nie wystarczy, to wiekszosc uczelni
      oferuje tzw. "bridging program". Chodzisz rok na rozne wyklady, zdajesz
      egzaminy i po tym roku dopiero decyduja czy cie przyjma czy nie na kierunek
      ktory cie interesuje.

Nie pytaj na forum, tylko wejdz na www uniwersytetow i czytaj wszystko pod
      zakladka "international students".
      • Gość: banita_Canada Re: Studia w Kanadzie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.10.05, 02:26
        niezle wybralas, U of T to jeden z 5 najlpeszych uniwerkow w Ameryce polnocnej.
        a tak miedzy nami, to musisz miec niezle dzianych rodziców, by na ta uczelnie startowac (wiem z autopsji studenta).
        Na Twoim miejscu, usiadlbym jeszcze raz wygodnie w fotelu, wzial pod uwage wszystkie aspekty i...wybral sie na uczelnie w UE, na prawach rownych z citizens of the EU i oczywiscie blizej rodzicow)
        Tutaj, w Kanadzie, bedziesz traktowana jako international student, czyli taki, ktorego nie szczedzi sie jesli idzie o koszty (uwierz mi, mieszkam tutaj, nie sa one niskie, zwlaszcza z pensji polskiej).
        Pozdro
        • Gość: amaranto Re: Studia w Kanadzie IP: *.tvkdiana.net.pl 18.10.05, 07:38
          banita_Canada, do kogo ja mam skąd blisko to ja wiem najlepiej. Poza tym nie
          pytałam CZY studiowac w Kanadzie, to ja juz sama moge rozwazyc. Czesne dla
          international students nie jest tajemnicą.
          • Gość: amaranto Re: Studia w Kanadzie IP: *.tvkdiana.net.pl 18.10.05, 08:21
            PS Czesne o ile się nie mylę wynosi 16 800, prawda? Rzeczywiscie jest to duza
            kwota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka