Dodaj do ulubionych

paszport dla dziecka

12.11.05, 19:59
czy ktoras z was wie, jak to jest. Moja corka ma paszport amerykanski i
wyjezdzamy teraz do stanow, ale przebywala w Polsce 4 miesiace bez polskiej
wizy, moze tylko 3. I jak to teraz bedzie przy wyjezdzie z polski. Czy nas
wypuszcza czy bede placic jakas kare?
Marta
Obserwuj wątek
    • dagst Re: paszport dla dziecka 13.11.05, 21:39
      ja mam podobny problem, moj maksio urodzil sie w lutym, a teraz jestesmy juz
      ponad 5 miesiecy tu i do Stanow lecimy w styczniu, tez nie ma wizy polskiej,
      pani w "paszportach" powiedziala , z e to zalezy od urednikow na lotnisku, bo
      jeden moze bez problemu nas wypuscic a drugi moze przyczepic sie ze synek byl
      dluzej niz 90 dni i kaze zazadac polski paszport ( bo synek ma podwojne
      obywatelstwo ), wiec ja dla swojego spokoju i na wszelki wypadek wyrabiam
      synkowi polski paszport tez.

pozdrawiam
      jak ktos wie cos na ten temat to tez prosze o wskazowki
      • milewicz1 Re: paszport dla dziecka 15.11.05, 22:24
        do glowy by mi nie przyszlo, ze moze byc tego typu problem...
        a zdawalo mi sie, ze podwojne obywatelstwo nie jest w Polsce mile widziane?
        pozdrawiam
        monika
      • bea_mama wyrobienie polskiego paszportu w Stanach 16.11.05, 01:41
        Daga, jesli jestes teraz w Polsce to proponuje ci wyrobic tam paszport dla
        synka. Obedzie sie bez klopotow a i czekac nie bedziesz tak dlugo jakbys to
        robila w Stanach.
        Ponizej procedura wyrabiania paszportu w Stanach ktora my musielismy
        przechodzic. Po prostu tragedia:(

Na poczatek potrzebne ci bedzie:
        - tlumaczenie aktu urodzenia na jez. polski przez tlumacza przysieglego w
        Polsce, albo public notary w Stanach
        - napisac upowaznienie dla kogos w Polsce (kto bedzie dla was to zalatwial)
        uprawomocnione przez konsulat
        - prosba do USC o wydanie PESEL i aktu urodzenia dla dziecka

To wszystko wysylasz do Polski i czekasz. W miedzyczasie wysylasz do konsulatu
        prosbe o przyslanie wnioskow paszportowych, bo nie ma ich w internecie.

Po kilku tygodniach powinnas otrzymac polski akt urodzenia i PESEL z Polski
        oraz wnioski z konsulatu. Nastepnie wysylasz wniosek o paszport, zdjecia,
        polski akt urodzenia, PESEL i czek do ambasady i czekasz, czekasz i czekasz...

Powodzenia:)))
    • azjawusa Koniecznie wyrob paszport polski 15.11.05, 22:42
      Ja mialam straszliwe przejscia na Okeciu pare lat temu.Mimoo ze powiedziano mi
      ze corce wystarczy amerykanski paszport to przy odprawie w drodze powrotnej
      zrobiono mi duze problemy. W sumie caly lot sie przez nas opoznil o ponad 2
      godziny!!!
      • edytkus Re: Koniecznie wyrob paszport polski 15.11.05, 23:00
        a sama jaki mialas paszport? z tego co czytalam wazne jest aby matka i dziecko podrozowaly na takich
        samych, tzn albo polskie albo amerykanskie
        • bea_mama Azjawusa/Edytkus 16.11.05, 01:52
          Azjawusa, a mozesz napisac dokladniej na czym polegal ten wasz problem na
          lotnisku?

Edytkus, pierwsze slysze ze matka i dziecko ma podrozowac na tych samych
          dokumentach. My mamy tylko polskie paszporty a Zuza zawsze podrozowala na
          amerykanski. W Polsce bylismy z nia juz dwa razy i zadnego problemu nie bylo
          (ale nigdy dluzej niz 3 m-ce).
          • edytkus Re: Azjawusa/Edytkus 16.11.05, 05:36
            bea_mama napisała:

> Edytkus, pierwsze slysze ze matka i dziecko ma podrozowac na tych samych
            > dokumentach. My mamy tylko polskie paszporty a Zuza zawsze podrozowala na
            > amerykanski. W Polsce bylismy z nia juz dwa razy i zadnego problemu nie bylo
            > (ale nigdy dluzej niz 3 m-ce).

wiesz, co czlowiek to inna historia ;)
            • martal Re: Azjawusa/Edytkus 16.11.05, 14:50
              osoba, ktora powiedziała mi, ze mogą mnie nie wypuscic z polski na amerykanskim
              paszporcie dla dziecka, bo urodzilo sie w Polsce i ma pesel kazala mi gadac z
              komendantem strazy granicznej na Okeciu. Pojechalam napisalam pismo. Kazali
              czekac. Czekalam kilka godzin na Okeciu. W koncu stwierdzili, ze komendant jest
              zajety, zebym nastepnego dnia zadzwonila. Jak wracalam do domu to dzwonili juz
              do mojej mamy, czemu poszlam z Okecia (kazali) i ze to nie w gestii strazy
              granicznej. Dziecko musi miec paszport polski. Zeby jej wyrobic polski paszport
              musi byc poswiadczenie obywatelstwa bo jedno z rodzicow jest obcokrajowcem, mąż
              jest Amerykaninem. Na to sie czeka ok. miesiąca. Ze łzami w oczach prosilam o
              szybsze zaltwienie. Zajelo im to jeden dzien. Teraz czekam bo mąż musial w
              Konsulacie zalatwiac zgodę na wydanie paszporu dla dziecka. W Polskim
              Konsulacie w Chicago spędzil kilka godzin. Ja mu napisalam pismo, tylko bez
              polskich znakow on sobie wydrukowal, ale w konsulacie sie to nie podobalo.
              mieli jakis swoj wiosek. Pobrali 38$. Myslalam, ze zwylky notariusz moze to
              poswiadczyc, ale tu w wydziale paszportowym powiedzieli, ze musi to byc z
              konsulatu potwierdzenie. Teraz czekam na ten wniosek kiedy dojdzie poczta bo
              fax nie moze byc. Chce ja dopisac do swojego paszportu, to trwa 8-10 dni.
              Wyrobienie paszportu ok. 1 miesiaca. Ale znow slyszalam, zeby miala osobny
              paszport bo na granicach moga sie czepiac. Jejku nie wiedzialam, ze tyle bedzie
              z tym zachodu. Bilety mialam juz wykupione na 19 listopada. Musze
              przebukowywac. Dobrze, ze za darmo. Jakbym sie o tym nie dowiedziala wczesniej
              tylko juz przy odlocie, bagaze by poszly a ja z dzieckiem bym zostala i bilety
              bylyby do wyrzucenia.
              Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka