Dodaj do ulubionych

z czym na chrzciny?

13.02.06, 20:42
Jestesmy zaproszeni na chrzciny do znajomych (Polacy). Nie jestesmy bardzo
bliskimi znajomymi, ale spotykamy sie raz na jakis czas. Co w takiej sytuacji
mozna dac w prezencie? Pieniadze (ile?), ubranka? Nie chce dawac zadnych
medalikow, i tym podobnych akcesoriow, bo jestem pewna ze rodzina i chrzestni
sie tym zajma (moja mala dostala 3 medaliki na chrzest:))

Bardzo bym byla wdzieczna za sugestie, bo nie mam pomyslow:((
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: z czym na chrzciny? 13.02.06, 20:52
      tylko i wylacznie pieniadze w kartce (gotowka, czek, bon oszczednosciowy, akcje ;)) ) a ile to zalezy od
      zwyczajow w danej okolicy/grupie spol., mozliwosci ofiarodawcy, oraz gdzie odbywa sie impreza (jesli
      w restauracji to trzeba pokryc swoj obiad z nawiazka, jezeli w domu to moze byc mniej).
      • netmarta Re: z czym na chrzciny? 13.02.06, 22:20
        potwierdzam to, co napisala edytkus. tu nie daje sie prezentow "rzeczowych", a
        jedynie pieniadze. jesli chrzciny odbywaja sie w konkretnym lokalu, nalezy dac
        minimum tyle, ile wynosi koszt "ugoszczenia" 1 osoby, tzn. przynajmniej trzeba
        zaplacic za siebie.
    • cyborgus Re: z czym na chrzciny? 13.02.06, 22:28
      ooops, tak sobie myslalam ze damy $50, ale impreza jest w knajpie, to chyba
      trzeba wiecej. Dzieki za odpowiedzi, sa to dla mnie pierwsze chrzciny i nie
      mialam pojecia co z tym zrobic.

"Life is not fair. Get used to it" - Bill Gates
      • edytkus Re: z czym na chrzciny? 13.02.06, 22:45
        cyborgus napisała:

> ooops, tak sobie myslalam ze damy $50, ale impreza jest w knajpie, to chyba
        > trzeba wiecej.

nie napisalas gdzie mieszkasz, w NJ w takim przypadku musialabys dac min. 100 na dwie osoby + po
        25 od kazdego malego dziecka (oprocz noworodkow, od takich ktore sa za duze na kids meal tez juz
        po 50). Jesli idziesz w pojedynke to tak $75 przewaznie daja. To sa prezenty przecietne, niektorzy
        daja mniej (to nie najlepiej o nich swiadczy o ile wiadomo ze nie maja problemow aby zwiazac koniec z
        koncem), inni duuuuzo wiecej. Ale tak $50 w NJ to najczesciej spotykana i spodziewana kwota.

Odpowiedzialas w terminie ze przychodzisz i w ile osob?
        • cyborgus Re: z czym na chrzciny? 14.02.06, 22:20
          tak, wiedza ze przychodzimy oboje plus nasza 11-miesieczna pannica, ktora nie
          bedzie jesc. mieszkamy w indianie, mysle ze te stowke trzeba bedzie dac. Teraz
          rozumiem czemu niektorzy robia takie duze imprezy z okazji chrzcin:):):)
          • netmarta Re: z czym na chrzciny? 17.02.06, 13:15
            a my juz 2 lata temu dawalismy po 100 od osoby (ny), bo wiadomo bylo, ze w
            wynajetej restauracji koszt na 1 osobe to 75$. uwazam, ze przesadzaja z tymi
            cenami!!!
            • edytkus Re: z czym na chrzciny? 17.02.06, 15:41
              netmarta napisała:

> a my juz 2 lata temu dawalismy po 100 od osoby (ny), bo wiadomo bylo, ze w
              > wynajetej restauracji koszt na 1 osobe to 75$. uwazam, ze przesadzaja z tymi
              > cenami!!!

zalezy od resaturacji, w naszej okolicy tak drogo nie jest, znajoma w zeszla niedziele robila pierwsze
              urodziny i nie kosztowalo ja to wiecej niz 35 na osobe, ale nie miala obiadu tylko bufet. Jednakze
              wesela to juz inna sprawa, mniej niz 100 rzeczywiscie nie wypada dac.
              • jasti Re: z czym na chrzciny? 17.02.06, 17:21
                Ja na chrzcinach nie bylam ale pare miesiecy temu chrzcilismy Karolinke.
                Impreza byla w domu, przewazala suma 100 dolarow. Od rodzicow chrzestnych
                dostala po $200. Mieszkamy w NJ. Pozdrawiamy cieplutko.
    • cyborgus Re: z czym na chrzciny? 18.02.06, 02:03
      dziekuje wszystkim za odpowiedzi, dzieki Wam nie musze sie juz stresowac, co z
      tym zrobic. Sprawa wyglada dosc jednoznacznie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka