Dodaj do ulubionych

ile pieniędzy do Kanady

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 15:03
Chcę się starać o wiże turystyczną do Kanady, mam zaproszenie od osoby z
tamtąd, u której się zatrzymam. Ile powinnam mieć pieniędzy na koncie, aby w
ambasadzie (i przy wjeździe do Kanady) uznali, że to mi wstarczy na 6-
miesięczny pobyt w Kanadzie?
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: ile pieniędzy do Kanady 11.05.06, 16:58
      6 miesieczny pobyt w Kanadzie to chyba nic Cie nie trzyma w Polsce?jesli tak
      powiesz w Ambasadzie to raczej dostaniesz odmowe a nie wize .
    • Gość: OldPal Re: ile pieniędzy do Kanady IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.05.06, 18:03
      Ehhh, jeszcze tylko kilka lat i witaj "Freedom 55". Tez bede mogl sobie
      pojechac na polroczne wakacje- jahty na Karaibach, golf, Afryka dzika, wloczegi
      po bezkresnych przestrzeniach Kanady. Chyba w zlym sektorze gospodarki sie
      ulokowalem, bo nijak nie moge sobie pozwolic na kilkumiesieczne pozostawienie
      biznesu, a do tych paru milionow na koncie tez mi jeszcze troche brakuje, by
      spokojnie odcinac kupony. Ale widac sa szczesliwcy na swiecie.
    • Gość: karol Re: ile pieniędzy do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 22:19
      Z tego co wyczytałam na forum to są tu osoby, które wyjechały na 5 miesięcy.
      Jeśli mam urlop dziekański, a ktoś z Kanady chce za tą moją podróż zapłacić, to
      czy naprawdę wiza na taki długi okres czasu jest takim dużym problemem?
      • sylwek07 Re: ile pieniędzy do Kanady 11.05.06, 22:33
        nie wiem jak podejda do urlopu dziekanskiego.co do pobytu tego 5 miesiecznego
        to czesc osob pisze w formularzu ze leci na pare tygodni a zostaja pare
        miesiecy bo na granicy dostaja pobyt na max.6 miesiecy.A co do wizy to musisz
        Konsula przekonac ze tam nie bedziesz pracowac i ze wrocisz do Polski .
        • Gość: karol Re: ile pieniędzy do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 07:39
          czyli mogę wpisać, żę chcę jechać np. na miesiąc czy dwa i zostać sześć?
      • Gość: OldPal Re: ile pieniędzy do Kanady IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.05.06, 02:01
        Czy Ty sam, ale tak z reka na sercu wierzysz w to co piszesz? Konsul takich jak
        Ty ma w roku kilkadziesiat tysiecy i wiekszosc go przekonuje, ze w Kanadzie
        czekaja tylko na to, zeby moc go goscic przez pol roku, dac mu wikt i
        opierunek, o niczym innym nie marza i nic im wiecej do szczescia juz nie jest
        potrzebne. Sami zap...dalaja przez caly rok, by raz czy dwa razy wyjechac na
        dwutygodniowe wakacje, przeznaczajac spora sume zaoszczedzonych pieniedzy na
        ten cel, ale goscia z Polski to beda trzymac i goscic przez pol, a jak sie da
        to nawet przez caly rok.
        Na calym swiecie normalnym jest, ze jak student przerywa nauke to po to, by
        isc do pracy zarobic na dalsze studia, a nie przerywa po to, by lezec bykiem
        pol roku na cudzym garnuchu. (nie bierz tego osobiscie do siebie, ale spojrz
        globalnie, tak jak to widac z tej strony i jak na to patrza ci, co te wizy
        przyznaja). Personalnie, to ja Ci zycze powodzenia w przekonywaniu Konsula.
        I jeszcze jedno juz tak ogolniej korzystajac z okazji. Z Polakami to jest
        dziwne zjawisko. Zapraszasz kogokolwiek z Polski, by wpadl do Kanady czy Stanow
        na dwa/ trzy tygodnie urlopu, a on ci mowi, ze na tak krotko, to mu sie nie
        oplaca. Q...wa, caly swiat tak jezdzi, wydajac przy tej okazji spore pieniadze,
        a jemu sie musi oplacac, albo przynajmniej zwrocic. Czysta paranoja. I na
        koniec, jak nie dostanie wizy, to sie dziwi i ma pretensje do konsula, ze jak
        to- taki osiol i prostak, a nie dal sie zrobic w hoo..a.
        Wszystkim podroznikom udanych wakacji zycze.
        • Gość: karol Re: ile pieniędzy do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 07:37
          Ja wiem, że konsul pewnie w to nie uwierzy, ale prawda jest taka, że ja
          naprawdę nie mam zamiaru tam pracować i że jest ktoś kto za to zapłaci:(
          • Gość: odp logicznie rzecz biorąc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:02
            to jeśli ktoś ma cię utrzymywać, to pewnie może (musi) poręczyć i poświadczyć,
            mając odpowiednie dochody swoją drogą - kiedys to działało na zasadzie zaproszenia

jesli natomiast ty sam starasz się o wizę, to musisz wykazać, że masz pieniądze
            - na tydzień, miesiąc czy 6 - oczywiście to odpowiednio więcej

jeśli konsul zapyta się o potwierdzenie środków na utrzymanie, masz szansę
            pokazać mu pewnie z 6 tys. dolarów (zakładając że nie wynajmujesz mieszkania)

jeśli dają zwykle na 6 miesięcy (tak samo chyba działa to w USA), to wtedy można
            zostać przez 6 miesięcy

6 miesięcy to długo jak na pobyt 'turystyczny'
    • Gość: hm Re: ile pieniędzy do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 21:55
      jeśli dają zwykle na 6 miesięcy (tak samo chyba działa to w USA), to wtedy można
      zostać przez 6 miesięcy
      ---------------------------------------
      ten kij ma dwa konce poniewaz jesli na lotnisku dadza Ci pobyt 6 miesieczny i
      tyle bedziesz to potem jak bedziesz sie starac drugi raz o wize (w krotkim
      czasie )to wyjdzie w Ambasadzie ze mialas byc np 1-2 miesiace a bylas 6
      miesiecy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka