Dodaj do ulubionych

Do dziewczyn z Texasu

01.06.06, 01:01
Na przyszly rok planujemy przeprowadzke. prawdopodobnie do Texasu. Mamy dwa
wybrane miasta Dallas i Austin. Jeszcze nie jestesmy zdecydowani, ktore
dokladnie. I wlasnie chcialam sie Was doradzic. Po pierwsze, ktore z tych
dwoch miast jest "lepsze" no i oczywiscie jakie dzielnice polecacie jako
najbezpieczniejsze, z dobra lokalizacja. Za wszelkie informacje dziekuje.
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Do dziewczyn z Texasu 01.06.06, 02:15
      napisz do Niepytanej, ona jest z Dallas (sama chetnie przeprowadzilabym sie gdzies w okolice Las Colinas, bardzo mi sie tam podobalo).
    • doris-ek Re: Do dziewczyn z Texasu 01.06.06, 02:15
      a Houston to pies?

To zalezy czy wolisz metropolie czy miasteczka. Ja wole Dallas od Austin, ale w ostatecznym
      rozrachunku Houston jest nie do pobicia. Obiektywnie rzecz biorac Austin jest w pierwszej dziesiatce
      najlepszych miast "do rodzinnego mieszkania" w USA.
      • bozena73 Re: Do dziewczyn z Texasu 01.06.06, 14:58
        Moja przyjaciolka wlasnie za tydzien przeprowadza sie w okolice San Antonio...Kupili tam nowy dom i
        wlasnie tam zdecydowali ze chca mieszkac (maja dwojke malutkich dzieci). Nikogo tam nie znaja, tutaj
        rzucaja swoje dobre prace i zaczynaja kompletnie nowe zycie..Naprawde podziwiam ich odwage ale ja
        osobiscie nigdy bym sie nie przeprowadzila gdzies gdzie jest non stop cieplo a daleko od wody...
        I najdziwniejsze jest to ze oni sa bardzo zwiazani z Polonia..kupuja w polskich sklepach, chodza do
        polskiego kosciola, maja tylko polskich znajomych wiec tam czeka ich kompletnie inne zycie..
        Jestem tez sceptyczna do tego ich pomyslu chyba najbardziej dlatego ze bedzie mi jej STRASZNIE
        brakowalo :-((((
        • carina2004 Re: Do dziewczyn z Texasu 01.06.06, 21:16

Nie umiem nic powiedziec o Austin, ani o Houston. Ja mieszkam bardzo blisko
          Dallas w Las Colinas (ktore jest czescia miasteczka Irving, tak jakby
          miasteczko w miasteczku). Mnie osobiscie okolice Dallas sie bardzo podobaja,
          bezpiecznie i fajnie mieszka sie w Plano, Las Colinas, Grapevine .... .
          Klimat jest suchy i raczej goracy - rzecz gustu, ja to uwielbiam. W okolicach
          Dallas jest raczej duzo zbiornikow wodnych - jezior i jeziorek, sa mysle w
          wiekszosci sztuczne, ale jak ktos lubi uprawiac sporty wodne to ma tu wiele
          mozliwosci. Nieopodal Dallas jest drugie miasto Fort Worth, a caly ten obszar
          nazywa sie metroplex area. Ja czuje sie tu bardzo dobrze, polecam ta czesc
          Stanow, ale oczywiscie to kwestia osobistych preferencji co kto lubi.
          Pozdrawiam
          Carina
          • edytkus Re: Do dziewczyn z Texasu 02.06.06, 01:26
            carina2004 napisała:

> Ja mieszkam bardzo blisko
            > Dallas w Las Colinas (ktore jest czescia miasteczka Irving, tak jakby
            > miasteczko w miasteczku).

masz blisko na stadion, a jeszcze blizej do studia filmowego, i do Galerii, bylam w Las Colinas w
            okolicach Bozego Narodzenia, podobala mi sie atmosfera, ludzie bardzo mili
            • kashunda Re: Do dziewczyn z Texasu 02.06.06, 02:46
              Moja bratowa ktora przeprowadzila sie do Texasu tez twierdzi ze ludzie sa tam
              bardzo mili.
              • doris-ek Ditto! n/t 02.06.06, 02:51

• aagusia1977 Re: Do dziewczyn z Texasu 17.01.07, 18:04
            Witam,
            4.02 wylatuje z Polski do Texasu.
            Bede mieszkac w Irving.
            Prosze o kontakt osoby z Texasu - aagusia1977@gazeta.pl.

Pozdrawiam
            Agnieszka
    • biedroneczka83 Re: Do dziewczyn z Texasu 02.06.06, 18:59
      Ja mieszkam teraz w Arizonie, takze wiekszego piekla pod wzgledem temperatury
      chyba w Texasie nie ma;) I tego sie nie boje. Na pocztku przyszlego roku
      planujemy wakacje i wlasnie chcemy sie wybrac "obczaic" okolice, gdzie
      moglibysmy sie przeniesc. Pojechalibysmy juz teraz, ale czekamy na narodziny
      naszego brzdaca termin mamy na 5go lipca:), wiec z wakacji narazie nici.
      • foczka_1 W Houston mamy problem:) 26.06.06, 02:59
        Biedroneczko!
        Mieszkam w Houston. Najpierw plusy. Ludzie są bardzo mili, to prawda, prawie
        każdy dzień to potwierdza. Jest taniej niż w innych stanach, nie ma podatku
        stanowego od dochodów... i pewnie wiele innych. Natomiast wielkim minusem jest
        niestety pogoda. To, że jest gorąco to mało powiedzane. Jest bardzo gorąco (nie
        wiem jak ma się to do pogody w Arizonie, średnio w lecie 34 C, 36 C w nocy
        temp. nie spada poniżej 30 C) a wilgotność naprawdę bardzo zwiększa odczuwalną
        temperaturę. Lato trwa około 6 miesięcy (od maja do października). W tym czasie
        wiadomo, klimatyzacja non stop, wszędzie. To nie jest klimat do życia dla ludzi
        białych. Ludzie którzy żyją tuaj dłużej i nie chronią się przed słońcem mają
        plamy na skórze. Komfortowo czują się tutaj Meksykanie ale podobno u nich jest
        jeszcze cieplej. Tutaj duży wpływ na pogodę ma Zatoka Meksykańska, wilgotność
        właśnie stamtąd tutaj dociera. Poza tym czasem zdarzają się tutaj huragany. W
        ubiegłym roku bardzo dużo ludzi ewakuowało się przed tym jak Rita "wylądowała",
        choć całe szczęście nie tutaj. Poza tym pewnie wiesz, że najgorszy huragan w
        historii Stanów (pod względem strat) miał miejsce w 1900 roku i uderzył w
        Galvestone (kiedyś największy port w Texasie teraz małe miasto, bardzo dużo
        ludzi wtedy zginęło. Zdarzają się także tornada. Pewnie brzmi to wszystko
        okropnie ale chcę Cię ostrzec przed Houston. Wydaje się, że już w Dallas jest
        lepsza pogoda. Wilgoć tam nie dochodzi a poza tym w zimie tempreratura spada
        poniżej zera więc choć część z robaków wymarza. Tutaj zdarzają się naprawdę
        wielkie żuki. To chyba na razie tyle informacji. Nic więcej nie przychodzi mi
        do głowy. Jeżeli masz jakiekolwiek pytania pisz proszę a chętnie na nie
        odpowiem. Pozdrawiam serdecznie:)
        • doris-ek Foczko:o) W jakiej czesci mieszkasz? 26.06.06, 22:37
          Mieszkam w Medical Center i pracuje przy 290/Belway 8. Jestes daleko ode mnie?
    • edit_ka07 Re: Do dziewczyn z Texasu 27.06.06, 18:26
      Tak jak Carina napisała - Plano jest fajnym miejscem do mieszkania, za dużo
      jeszcze nie zwiedziliśmy, jesteśmy tu raptem od 3 tygodni :) Do Dallas
      autostradą bliziutko, a na pewno o wiele bezpieczniej.
      Nie wiem jak w innych miastach ale w Plano jest wiele atrakcji dla dzieci.
      Jako że moja Maja uwielbia inne dzieci to szybko rozeznałam sie w okolicy i
      okazało sie że mamy w Plano Gymboree, kryty basen z instruktorami do nauki
      pływania, są również organizowane spotkania tzw. Polskiego przedszkola, raz na
      jakiś czas spotykają sie dzieci w dowolnym wieku i poprzez zabawę szkolą swój
      polski, chyba są tam również jacyś animatorzy prowadzący zajęcia. Jeszcze nie
      uczestniczyłam w tych spotkaniach, ale to też może być fajna okazja do
      spotkania sie z innymi dziećmi, no i mamami również.
      Gorąco jest, to fakt... wychodzę z Mają na specerek o 8 rano i po godzinie
      uciekamy do domu bo robi sie piekiełko. I ewentualnie o 19 też na godzinke
      przed snem co by się dziecko dotleniło.
      Jeśli chodzi o sam Teksas - to tak jak dziewczyny pisały, jest taniej,
      nieruchomości o wiele tańsze, jedzenie. To był jeden z ważniejszych powodów dla
      których zdecydowaliśmy się na TX. To tyle co mogę powiedzieć z własnego
      krótkiego doświadczenia :)
      zapraszam do Plano :)
      pozdrawiam
      E.
    • duniaw77 polskie forum w Texasie 17.01.07, 19:18
      Dziewczyny, tutaj link do polskiego forum w texasie, sa wszystkie informacje,
      glownei z okolicy Dallas, takze te o polskim przedszkolu. Co prawda, na stronie
      tegoz przedszkola nie ma informacji o kolejnym spotkaniu, ale wiem, ze
      dziewczyny juz cos szykuja. takze pewnie niedlugo cos bedzie.
      Pozdrwoienia z Irving, Dunia
      • duniaw77 <a href="http://dallas.pl/forum/viewforum.php?f=24&sid=410a" targe 17.01.07, 19:19
        dallas.pl/forum/viewforum.php?f=24&sid=410a5f2b1b4786ba10bf4dd3ebdfc709
      • duniaw77 link raz jeszcze 17.01.07, 19:20
        dallas.pl/forum/index.php
        to link do strony glownej forum

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka