Dodaj do ulubionych

BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan technicznych.?i

17.06.06, 01:00
Jade z dziewczyna realizowac marzenie zycia :-) czyli 25sierpien do 6
wrzesnia na zachod a dokladnie z NY do Las Vegas i dalej z L. Veg. docelowo
(obok przejezdzajac oczywiscie grand canionu z daleka) do punktu jakim jest
Bryce i tam chce "pochodzic" ... Mam pare pytan technicznych a mianowicie 1)
wynajem samochodu (posiadam amerykanska karte Visa i polskie prawo jazdy
(plastik) oraz wazna amerykanska wize (czy beda problemy z wynajeciem
jakiegos samochodu ??? To BYLO pytanie ktore jest generalnie dla mnie
najwazniejsze... 2) Czy zna ktos w miejsca gdzie mozna nocowac (tj. Hotele,
motele, oraz camp) PROSZE ROWNIEZ O WSZELKIE WSKAZOWKI WYNIKAJACE Z WASZEGO
DOSWIADCZENIA ZDOBYTEGO Z PODROZY generalnie cala moja wiedza jest oprta
tylko na tych filmach www.cinemanow.com/SearchResults.aspx?q=Bryce%
20canyon&grpID=0&noExpand=1&page=1
SERDECZNIE DZIEKUJE I POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny 17.06.06, 03:45
      W las Vegas mozna spokojnie przenocowac w Stratosphere za $40-$50 za noc (w
      ciagu tygodnia). W Cedar City albo w St. George mozesz spokojnie znalezc jakie w
      miare porzadny hotel w podobnej cenie.
    • agree1977 Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny 17.06.06, 05:17
      www.cinemanow.com/SearchResults.aspx?q=bryce&grpID=0&noExpand=1&page=1
      to jest poprawny link do filmow :-)
      • toolie Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny 17.06.06, 11:24
        A z wynajeciem samochodu nie bedzie problemu. Masz wszystko, co potrzebne:)
        Oczywiscie, na karcie musi byc odpowiednia suma pieniedzy:)
        • voyager747 Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny 17.06.06, 11:42
          Jeżeli jest to karta kredytowa, a taka musi być , to wiadomo- nie musi tam nic
          być, wystarczy limit.Nie ma problemów z samochodem.
    • voyager747 Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny 17.06.06, 12:22
      Miesiąc temu właśnie odwiedzałem Bryce, Zion, Monument Valley, Antelope Canyon
      itp. Moja trasa niestety była trochę inna niż Ty sobie zaplanowałaś. Wszystkie
      hotele możesz sobie znaleźć na stronach typu hotels.com itp. albo bezpośrednio
      na stronie hotelu. Z moich obserwacji wynika,że w Las Vegas można w miarę
      niedrogo przenocować w hotelach: Circus Circus, Stratospere,Sahara, Plaza(
      najwyższe ceny w weekend oczywiście), ale np. teraz w maju na 1 noc w
      stratosphere płaciłem 40 USd za nac, a w Plaza ok. 30 usd za dwie osoby. Musisz
      sobie dobrze rozplanować ile mil przejechać do następnego hotelu.Sprawdź dobrze
      odległości pomiędzy kolejnymi noclegami. Ja teraz nocowałem dwa razy w Vegas,
      kilka dni w Page i w LA. Samochód wypożyczam albo w Budget albo Dollars( ci nie
      podają w cenie ubezpieczenia). Jeśli masz ochote to tu jest parę zdjęć z mojej
      ostatniej wyprawy:
      -Bryce:
      voyager747.fotosik.pl/albumy/24147.html
      -Antelope:
      voyager747.fotosik.pl/albumy/23444.html
      -Zion:
      voyager747.fotosik.pl/albumy/23415.html
      -Monument:
      voyager747.fotosik.pl/albumy/23327.html
      -okolice Page:
      voyager747.fotosik.pl/albumy/23426.html
      -droga:
      voyager747.fotosik.pl/albumy/23598.html
      Jeżeli masz jescze jakieś pytania to proszę pytaj, bo jestem jeszcze w miarę na
      świeżo po wyprawie.
      Pozdrawiam
    • agree1977 Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny 18.06.06, 18:25
      Voyager 747 foty sa naprawde niezle, mam pytanie jaki wariant trasy Ty wybrales
      u mnie jest to wszysko jeszcze w pieluchcach,a juz sa pierwsze schody w moim
      terminie pojawilo sie swieto L. day....A dodam ze ten termin jest ostateczny, a
      z rezerwacja juz mam klopoty moze masz adresy i telefomn i prosze o Twoj
      wariant....??? POZDRAWIAM WSZYSTKICH
    • voyager747 Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny 18.06.06, 20:15
      A Ty jedziesz tam z Polski? Z NY chcesz jechać samochodem? Skąd lecisz?
      Ja leciałem z Warszawy do LA, potem samolotem do Vegas. W Vegas wzięliśmy
      samochód i dalej przez Bryce do Page. W Page mieszkaliśmy parę dni i
      zwiedzaliśmy Monument, Antelope. Potem powrót przez Zion do Vegas, hotel w Vegas
      i samolotem do LA.
      Szukaj hoteli na www.hotels.com. Są też inne podobne strony, ja akurat u nich
      rezerwowałem Stratosphere. Tras można wymyśleć sporo różnych. Sprawdź sobie
      wszystkie odległości. Jeśli będziesz chciał zwiedzić wszystko od razu, to może
      się nie udać i będziecie w każdym miejscu tylko chwilę( jak Japończycy) :)
      Za pierwszym razem też mi się wydawało,że spoko wszędzie dojedziemy. Potem
      okazywało się,że się tak nie da. Ja Vegas, Grand Canyon, Death Valley zwiedzałem
      oddzielnie. Wtedy już chciałem dojechać do Monument ale się nie
      udało.Najważniejsze to dobrze wszystko zaplanować.
    • agree1977 Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny 18.06.06, 23:07
      Ha, ha... "najwazniejsze wszystko dokladnie zaplanowac" dobre stwierdzenie
      tylko troszeczke przeraza mnie planowanie po ciemku i nie jestem stanie
      wszystkiego przewidziec, ale nie ukrywam sprobuje planowac lepiej niz Janas by
      nie wrocic szybciej i z jego mina...Vojager pozdrawiam "Pytales" lece z NY
      jezeli sa chetne 2 osoby przylaczyc sie z NY na wyprawe chetnie to rozwarze....
      • saturn5 Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny 20.06.06, 02:16
        agree1977 napisał:

> Ha, ha... "najwazniejsze wszystko dokladnie zaplanowac" dobre stwierdzenie

Nie musisz planowac wszystkiego na zapas. Ja wiele raz jechalem w tamte rejony
        nigdy nie wiedzac gdzie bede spac nastepnej nocy.
        • Gość: ania Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny IP: *.grupalotos.pl 20.06.06, 12:31
          My w sumie podobnie - znaliśmy kierunek, cel ogólny. Nocleg się jakoś
          znajdowało. A bylismy w sezonie...
          • voyager747 Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny 20.06.06, 12:39
            a to już zależy co kto lubi,ja miałem wszystkie hotele zaklepane w Polsce przed
            wyjazdem.
    • atamanek Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny 19.06.06, 09:09
      Witam :)

Tez jestem na etapie planowania podrozy w tamtych rejonach. Znalazlam w sieci
      duzo fajnych linkow, pod ktorymi mozna zarezerwowac tansze noclegi, auto,
      przeloty, dziele sie tym, co mam :)

www.budget.com/ wynajecie auta
      www.sidestep.com/ tu mozna auto,przelot,hotel
      www.mapquest.com/ tu dokladnie wytyczysz trase i odleglosci
      www.enterprise.com/ kolejne auta
      www.motel6.com/ siec tanich moteli
      www.expedia.com/ bardzo przydatna wyszukiwarka aut,lotow i hoteli na
      trasie podrozy
      www.campusa.com/ adresy campingow w USA
      www.priceline.com/ kolejna bardzo dobra wyszukiwarka aut, noclegow i
      przelotow
      tickets.amtrak.com/ rezerwacja biletow kolejowych amtrak
      www.usacampsites.com/ ponownie campingi w USA
      www.ymcanyc.org/ jedno ze schronisk sieci YMCA, tu w NYC
      www.fly4less.com/ tanie loty wewnatrz USA
      www.reserveusa.com/index.jsp rezerwacja campingow w USA
      www.travelcombo.com/ kolejna wyszukiwarka aut,noclegow,lotow
      www.orbitz.com/ wyszukiwarka, bardzo chwalona i przydatna
      www.hostelspoint.com/ ogolnoswiatowa wyszukiwartka tanich noclegow
      htts://www.thrifty.com/ tansze auta
      www.tripadvisor.com/ kolejna wyszukiwarka
      www.greyhound.com/ rezerwacja biletow autobusowych sieci greyhoud
      www.res99.com/ wyszukiwarka

Do tego potrzeba wielu godzin w necie i szperania na stronach.
      Powodzenia :)
      • moped Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny 19.06.06, 20:07
        Kilka technicznych odpowiedzi.
        Pomijam Las Vegas-inni to lepiej zrobia.

Bryce Canyon - mam wrazenie, ze po opuszczeniu Freeway 15 wjezdziesz od Zion
        Nat'l. Park images.google.ca/images?
        svnum=10&hl=en&lr=&q=zion+national+park+photos
        i dalej przez Red Canyon dotrzesz do swego celu.
        images.google.ca/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=red+canyon+utah+photos&btnG=Search

W samym Bryce Canyon nie masz zadnych hoteli do spania
        images.google.ca/images?hl=en&q=bryce%20canyon%20photos&sa=N&tab=wi
        .. natomiast obok znajduja sie campgroundy na ktorych zawsze znajdziesz miejsce
        zatrzymujac sie b. wczesnie rano.
        Hotel- zajmie troche czasu na dojazd z okolicznych miejscowosci.

Jak chcesz rozplanowac tam swoj pobyt?
        1/ Czy bedziesz jechal z Las Vegas przez St. Georges (lub Cedar City) Zion,
        Bryce oraz powrot do Las Vegas?
        2/ Czy zamierzasz zrobic runde na okolo wlacznie z zachaczeniem o Grand Canyon
        (od South Rim) lub North Rim?
        images.google.ca/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=grand+canyon+photos&btnG=Search

Dlaczego?
        Po drodze masz jeszcze wiele innych spraw do obejrzenia wlacznie z nadlozeniem
        ekstra trasy poprzez Monument Valley
        images.google.ca/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=monument+valley+photos
        lub jadac do Salt Lake City Capitol Reef National Park.
        images.google.ca/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=capitol+reef+national+park+photos&btnG=Search

2A- Jadac z Bryce do Capitol Reef N. Park bedziesz jechal scenic route mijajac
        Kodak Valley i dalej przez Escalante- tam znajduje sie Petrified Forest.
        images.google.ca/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=escalaNTE+photos
        3/ Jesli jeszcze dalej - to juz dojedz do Mesa Verde w Cortez, w Colorado
        images.google.ca/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=MESA+VERDE+photos
        i jadac dalej zachac o MOAB.
        images.google.ca/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=MOAB+photos&btnG=Search

Wtedy zaliczysz jedna z najciekawszych czesci swiata pod wzgledem "Amazing
        Geology" jak rowniez indianskie stare Pueblos.

To wszystko zalezy od twego czasu oraz energi. Koniec sierpnia dobry okres -
        dalej cieplo i juz mniej ludzi..

Osobiscie zrobilismy to kilka razy "pod namiotami", zeby nie marnowac czasu na
        dojazdy oraz rozjazdy...a byc jak najwiecej na miejscu...

Zrob sobie research w obejrzeniu zdjec oraz czytaj komentarze ludzi,
        ktorzy tam byli. Kazdy ma inne doswiadczneia -co pozwoli tobie byc
        przygotowanym na rozne niespodzianki..
        Ogolnie, jest to jedna z najpiekniejszych tras po Nevada, Utah, Arizona oraz
        Colorado...
      • Gość: Cwany70 Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny IP: *.europe.hp.net 21.06.06, 15:25
        Linków cała masa.
        Mogę dodać jeszcze
        www.nps.gov - o parkach, monumentach i innych atrakcjach
        www.super8.com - siec moteli, ciut droższa od proponowanego motel6, ale za to w
        cenie poranna kawa i ciasteczko.

Ja sam wynajmowałem samochód we wspominanym tu Holliday autos, ceny wyszły
        niższe niż bezpośrednio w Avisie, Enterprise czy Hertzu (nawet przy
        wykorzystaniu korporacyjnych lub "frequent flyerowych" zniżek i kodów). Chyba,
        że masz kartę kredytową pokrywającą koszty ubezpieczenia.

Przy korzystaniu z moteli warto zapytać (przy pierwszym noclegu lub wcześniej
        przesz Web) o kartę stałego klienta. W super8 to 10-15% taniej za nocleg. Warto
        jest też oczywiście zabrać folder z lokalizacjami poszczególnych moteli sieci.

Moim zdaniem nie warto planować dokładnie całej trasy od razu, lepiej mieć
        gotowy plan na 2-3 dni i zgrubny na resztę i uszczegóławiać go na miejscu. Z
        noclegami zwykle nie ma problemu, najwyżej podjechać trzeba trochę dalej i się
        coś znajdzie ( czasie mojej wycieczki zdażyło się to ze 2-3 razy)

Jeśli planujecie odwiedzenie kilku parków narodowych to warto zanabyć za 50$
        Annual Pass.

AAAA i oczywiście konieczna jest mapa.

od mojej wycieczi minęło już co prawda 3 lata, ale nieiele się chyba zmieniło w
        tamtejszych realiach.
        pozdrawiam
        Marek
        • atamanek Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny 07.07.06, 18:20
          Witam :0

No wlasnie, jak to jest z tym wypozyczaniem auta w USA?
          Wiem,z e Amerykanie maja swoje ubezpieczenia osbiste, czyli nie sa one
          przypisane do konkretnego auta i jak bedac na wakacjach daleko od domu bierze
          auto z wypozyczalni, to ma swoje wlasne ubezpieczenie.
          Gdzies mi sie obilo o uszy, ze wypozyczajac auto poprzez ktoras z europejskich
          sieci ma sie ubezpieczenie w cenie a juz tam na miejscu to trzeba dodatkowo
          ladnych pare $ dolozyc wlasdnie na ubezpieczenie?
          • Gość: Cwany70 Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny IP: *.europe.hp.net 10.07.06, 16:55
            Witam,
            Jest całe mnóstwo wątków na temat wynajmowania samochodów. Jeden z nich całkiem
            świeży i aktywny. Ze sporą ilością informacji o cenach, ubezpieczeniach itp.
            Nie będę powtarzać informacji tam zawartych.
            Generalnie jest tak, że do wynajęcia samochodu musisz mieć kartę kredytową i
            prawo jazdy. Z tego co wiem w znakomitej większości stanów wystarczy zwykłe
            polskie. Nie pytają, ani nie wymagają wykupowania ŻADNYCH ubezpieczeń. Dlatego,
            że ubezpieczenia prrywatnych samochodów pokrywają również ubezpieczenie
            samochodów wynajmowanych, czasem też karty kredytowe oferują darmowe
            ubezpieczenie, jesli nią zapłacimy za wynajem.
            (Troszkę inaczej jest w Europie, bo tu każdy wypożyczany samochód ma w cenie OC
            (i zieloną kartę), nie ma opcji, żeby wypożyczyć bez tego. Możesz oczywiście
            dokupić inne rodzaje ubezpieczenia:))

Natomiast będą usiłowali wcisnąć jak największą ich liczbę oraz dodatkowych
            serwisów (zwykle zbytecznych i kosztownych, jak dotankowanie auta po zwrocie za
            cenę paliwa ~4 x cena rynkowa). Musisz też dopłacić za każda dodatkową osobę
            zgłoszoną jako kierowca uprawniony do prowadzenia samochodu. Tu uwaga
            ubezpieczenia działaja wtedy, gdy prowadząca osoba jest wyszczególniona na
            umowie najmu.

Koszty ubezpieczenia i samego wynajmu możesz spokojnie znaleźć na stronach
            internetowych wypożyczalni (uwaga na dodawany do cen podatek). Warto sprawdzać
            też promocje, jakie tam oferują. Niewielkie zniżki mają też członkowie
            programów lojalnościowych linii lotniczych (np. Flying Dutchman KLM-u) i
            pracownicy firm mających podpisane umowy z danym "wypożyczaczem".

Sam korzystałem z Avisa i Enterprise. Avis jest droższy, ale z tego co
            pamiętam, to Enterprise miał limit przebiegu w najtańszych taryfach, restrykcje
            co do miejsca wypożyczenia i zwrotu samochodu. Przy wykupie ubezpieczenia warto
            zapytać o wartość do jakiej pokrywa się koszty z własnej kieszeni, czyli cos w
            rodzaju naszego polskiego "udziału własnego".

Druga opcja z jakiej korzystałem to wynajęcie samochowu za pośrednictwem
            www.holidayautos.co.uk . Zaletą jest zawarte w cenie pełne ubezpieczenie (z
            deductible=0$). Zresztą warunki są szczegółowo opisane na ich stronie
            internetowej, warto się z nimi zapoznać. Cena generalnie jest niższa, ale
            niewygodne jest to, że płaci się w momencie rezerwacji, więc jeśli się z
            vouchera nie skorzysta, to ponosi się koszty.

Pozdrawiam
            Marek
    • Gość: japaga Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny IP: *.gdynia.mm.pl 20.06.06, 23:51
      Ja byłem 3 tygodnie w okresie kwiecień/maj: LA, Palm Springs, Las Vegas,
      Kayenta (koło Monument Valley), znowu Las Vegas, San Francisco i LA.

Jeśli chodzi o wynajęcie samochodu to dokumentów masz aż za dużo, o wizę raczej
      nikt nie zapyta. Sprawdź niemiecką stronę www.mietwagenmarkt.de, także po pol.
      i ang., najlepsze ceny mają 2-3 miesiące przed wynajmem, czyli dla Ciebie
      akurat.

Do zamieszkania polecam Kayenta, trochę senne miasteczko blisko Monument
      Valley, w środku rezerwatu Indian Navajo. Obcowanie z Indianami to niezłe
      doświadczenie, mają białego człowieka w głębokim poważaniu, np. jak stoi 3
      białych na stacji benzynowej i wchodzi Indianin to sprzedwca rzuca wszystko
      żeby obłużyć czerwonego. Ciekawe jest jak oni łączą tą zlewkę dla białego
      człowieka z customer care w miejscach typu McDonalds, czy hotele sieciowe. Do
      dziś nie działają komórki bo od kilku lat dyskutują gdzie postawić przekaźniki.
      W Kayenta jest też ksiądz katolicki, jak sam powiedział jedyny na jakieś 200
      mil kwadratowych, bardzo chętny żeby pogadać czy opowiedzieć coś o okolicy.

Przyjemnie jest też w Page. B. blisko do Antelope Canyon i można odpocząć na
      Powell Lake np. pływjąc statkiem.

Hotele najlepiej szykać na:

lasvegas.com
      arizonahotels.com
      albo na ogólnym
      hotels.com

Ja rezerwowałem hotele z Polski, głównie dlatego że jechałem z 3-letnim
      dzieckiem. Jazda w ciemno na pewno ma swój urok, prawie wszędzie coś się
      reklamuje przy drodze za 39 czy 49 USD za pokój. W okolicy Las Vegas najtańsze
      hotele (poza weekendem od USD 19) są w Primm, niecałą godzinę autostradą w
      stronę LA (choć dla Ciebie chyba trochę nie po drodze).

Ogólnie widoki są wspaniałe, na pewno nie będziesz żałował.
    • agree1977 Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny 21.06.06, 00:34
      Teraz, pojawily sie konkrety za co Wam wszystkim dziekuje... Juz wychwycilem I-
      wszy swoj blad, a mianowicie czas na realizacje projektu oraz wstepnie dodalem
      pare nowych watkow... W sobote bilet, najgorsze moje obawy byly zwiazane z
      wynajeciem samochodu troszeczke sie uspokoilem :-) POZDRAWIAM I CALY
      CZAS~CZEKAM NA WSKAZOWKI....
      • Gość: liloom Re: moje uwagi IP: *.19.11.vie.surfer.at 21.06.06, 10:39
        a ja szukalam hoteli m.in przez szukarke ogolna (zbiorcza), a mianowicie:
        www.onetime.com/hotels/755464/San_Diego_CA.html?city=san+diego&inDate=mm%2Fdd%2Fyyyy&hotel=All+Hotels&outDate=mm%2Fdd%2Fyyyy&travelers=1
        ale jest mnostwo sieci hotelowych, ktore maja oddzielne strony.
        Warto jest czasem wejsc na stronke danego miasta i wylapac aktualne "discounts"
        np. PALM SPRINGS ma wiele, znalazlam tez sporo w San Diego itd.
        Samochod przez, ktos wczesniej podawal odpowiednik w UK.
        www.holidayautos.at/
        Trase ustalilam na podstawie katalogu TUI (trasy indywidualne - USA WEST) +
        przewodnika turyst. POLYGLOTT (robimy ok 3000 km przez 2 tygodnie) + wlasnych
        zyczen ;)
        Warto zajrzec na mapy google zeby sobie obliczyc odleglosci i zaplanowac dzienna
        droge. My staramy sie nie robic dziennie wiecej niz 450 km.
        Odleglosci, plany miast etc:
        www.uk.map24.com/
        www.de.map24.com/
        Np. Las Vegas-Bishop to 450 km ale podobno 8 godz.
        • 04sonia Re: moje uwagi 23.06.06, 16:08
          O noclegi nie masz ci co martwić. Na tej trasie jest naprawdę sporo hoteli ,
          moteli czy kempingów. Już ktoś podał tą stronę www.expedia.com ja też z niej
          korzystałam i zdecydowanie mogę polecić. Możesz na niej zarezerwować przelot,
          samochód i np. pierwszy nocleg, a resztę znajdziesz "po drodze" bo naprawde
          cieżko wyliczyć wszystko czasowo i 3 miesiące wczesniej rezerwować hotele w
          rożnych miejscach na konkretne dni.

Pozdrawiam i życzę udanej wycieczki.

P.S to moja strona ze zdjęciami, na której są też fotki z tamtego regionu -
          jeżeli cie interesuje możesz zajrzeć a może zainteresuje cie coś jeszcze co
          bedziesz chciał zobaczyć.
          www.agatkag.friko.pl/
    • Gość: Observer Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny IP: *.aster.pl 04.07.06, 19:53
      Robilem rok temu trase LA-Arizona-Utah-Nevada-Polnocna California-LA.
      Ani razu nie robilem rezerwacji na hotele, wszystko bylo na zasadzie - jade tak
      daleko jak mi sie uda danego dnia i rozgladam sie za motelem ok 19-20.Nigdy nie
      mialem problemu!
      Proponuje korzystac z sieci Motel8 - sa najtansze, jest ich pelno i masz pokoj
      za okolo 35-40$
      Ktos tu juz wymienil super miejsca ktore warto odwiedzic i popieram te wybory -
      ja tylko zbojkotowalem Antelope Canyon poniewaz indianie zazyczyli sobie oplat
      rzedu - 30$ wejscie/os, 25$ od aparatu za mozliwosc robienia zdjec. Plus byli
      nieslychanie chamscy wiec sie wkurzylem. Choc miejsce jest wyjatkowe, przyznaje.
      Bardzo polecam okolice MOAB - to mekka dla amerykanow. A w okolicy jest kilka
      parkow nie tak restrykcyjnych jak Grand Canyon gdzie mozesz zejsc tylko kilkoma
      sciezkami. Tam masz Arches Nat.Park i Canyonland Nat.Park. Oba super i godne
      polecenia. Canyonlands ma ok 200km dlugosci, mozna po nim jezdzic, nocowac w
      nim itp.I widoki przy ktorych odpadasz. A MOAB to super baza noclegowa z bardzo
      dobrymi kempingami - domek ok 30$
      Koniecznie odwiedz Grand Canyon, Monument Valley (mnie sie jeszcze podobala
      sasiednia Valley of the Gods), Sequoja, Yosemite (tak ladny ze az kiczowaty -
      brakuje jeleni na rykowisku).Niesamowity jest ZION. Warto tez wpisac do podrozy
      Meteor Crater w Arizonie - jedyny tak zachowany na swiecie!
      I uprzedzam ze po obejrzeniu np Grand Canyon,Arches czy Canyonland masz juz
      troche dosc - Reef, Bryce to znow łuczki,slupki i kaniony. Mnie sie codziennie
      pytano rano czy dzisiaj sa w programie łuczki czy slupki ;-))Dlatego dla
      odmiany pojechalismy ogladac kosmitow do Area51! :-)
      Na Vegas nie przeznaczaj moim zdaniem wiecej niz dzien - my planowalismy 2 ale
      wszyscy mieli dosc po 1 nocy i polowie dnia. I co juz zostalo napisane - unikaj
      weekendow - zwala sie chmara Yuppies z LA i ceny skacza 100%
      Na razie wystarczy...musze pedzic :-)
    • Gość: Aga Re: BRYCE CANYON (docelowo) pare pytan techniczny IP: 62.29.248.* 18.07.06, 11:34
      Mam pytanie dotyczące noclegów na terenie zachodnich USA, wchodziłam na kilka
      linków podanych na tym wątku min. na Motel6 i Super8 nie jestem bardzo lotna
      jezykowo ale chcąc zrobic rezerwacje w systemie pyta mnie system o nr karty
      kredytowej. Czy za rezerwacje musze płacić? Chce zarezerwowac noclegi w kilku
      miescach żeby mieć pewnosć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka