Dodaj do ulubionych

infant/toddler car seat - jakie ??

19.06.06, 08:35
dziewczyny , jak zwykle musze sie Was poradzic. Wasze sugestie zawsze bardzo
mi pomagaja w zakupach :-)
Otoz za niedlugo bede musiala rozejrzec sie za wiekszym car seat dla mojego
synka. Jest wysokim chlopakiem i powoli zaczyna wyrastac z bejbikowego
fotelika :-).
Zanim jednak zaczne cos szukac, prosze poradzcie na co mam zwrocic uwage
kupujac infant/toddler car seat, i ktore byscie polecaly a ktore nie.
Dziekuje z gory za rady :-)
POzdrawiam.
Obserwuj wątek
    • edytais Re: infant/toddler car seat - jakie ?? 19.06.06, 15:25
      edytkus kiedys podala strone, gdzie sprzedaja te naj najbezpieczniejsze (cos
      kolo $400). Z tych tanszych tylko napisze, ze nie polecam Cosco Alpha Omega.
      Ma za krotkie szelki. Moja corka mlodsza jest duza. Jak miala poltora roku w
      zimie jak miala kurtke na sobie to nie moglam jej zapiac bo pasy byly za
      krotkie. Niby to krzeselko jest na tyle duze, ze przez kilka lat ma
      wystarczyc.. Szkoda, ze pasow odpowiednich nie wstawili!
    • bea_mama Re: infant/toddler car seat - jakie ?? 19.06.06, 17:08
      Zobacz tutaj: tinyurl.com/nf64h
    • marta2777 ivenflo triumph deluxe 19.06.06, 19:55
      zdecydowalam, ze kupimy cos takiego
      www.target.com/gp/detail.html/ref=cm_reviews_dp_seemore/602-3770790-8570246?%5Fencoding=UTF8&coliid=&frombrowse=1&alt%
      5Fview=custReviews&asin=B0006NM09A
      Czy ktoras z Was posiada taki fotelik i jakie sa Wasze opinie na jego temat ?
      Dzieki
      • bea_mama Re: ivenflo triumph deluxe 19.06.06, 22:15
        My mamy ten sam typ, ale inny model i nasz nie wyglada tak swietnie jak ten
        wybrany przez ciebie:) Ciekawe sa na tej stronie review (3 negatywne),
        czytalas?
        Jestesmy z niego zadowoleni, ale im dluzej go uzytkujemy tym wiecej mamy "ale".
        Jesli dziecko jezdzi tylem do kierunku jazdy, to bardzo ciezko rozlozyc ten
        fotelik do pozycji pol-lezacej, bo raczka do rozkladania jest z przodu pod
        fotelikiem (na fotce: to zolte pod napisem evenflo), a to przylega do siedzenia
        samochodu. Gdy dziecko jezdzi przodem tez rozlozyc nie mozesz.
        Ja mialam tez problemy z dopasowaniem dlugosci pasow, tzn. ciezko bylo je
        znacznie poluzowac (ale to moze tylko moj problem).

P.S. Tutaj tinyurl.com/ link do strony, gdzie mozna skracac dlugie
        linki:)))
        • marta2777 Re: ivenflo triumph - link 19.06.06, 22:59
          > P.S. Tutaj tinyurl.com/ link do strony, gdzie mozna skracac dlugie
          > linki:)))

Dzieki !! jestes Wielka :-)
          tinyurl.com/mv8x4
          dzieki Beato za Twoje uwagi:-)

> My mamy ten sam typ, ale inny model i nasz nie wyglada tak swietnie jak ten
          > wybrany przez ciebie:) Ciekawe sa na tej stronie review (3 negatywne),
          > czytalas?
          > Ja mialam tez problemy z dopasowaniem dlugosci pasow, tzn. ciezko bylo je
          > znacznie poluzowac (ale to moze tylko moj problem).

Przelecialam szybko. W porownaniu do innych to i tak ten wypada niezle.
          Ludzie maja podobne uwagi jak TY co do regulacji pasow.
          Te najbardziej negatywne opinie sa totalnie negatywne , ale zawsze znajdzie sie
          ktos kto bardzo nie lubi danego produktu :)

> Jestesmy z niego zadowoleni, ale im dluzej go uzytkujemy tym wiecej
          mamy "ale".
          > Jesli dziecko jezdzi tylem do kierunku jazdy, to bardzo ciezko rozlozyc ten
          > fotelik do pozycji pol-lezacej, bo raczka do rozkladania jest z przodu pod
          > fotelikiem (na fotce: to zolte pod napisem evenflo), a to przylega do
          siedzenia samochodu. Gdy dziecko jezdzi przodem tez rozlozyc nie mozesz.

Wlasciwie wiekszosc fotelikow ma ten problem z tego co wyczytalam.

Czekam na uwagi innych dziewczyn - moze ktos jeszce posiada ten typ.
          Z gory dziekuje !!

• edytais Re: ivenflo triumph deluxe 19.06.06, 23:36
          Widze, ze nie tylko Cosco robi za krotkie pasy.

Jak kupujesz car seat to bierz pod uwage jak latwo sie zmienia obicie i jak
          bedzie wygladalo po kilkakrotnym praniu. Ja mam 2 rozne ten alpha omega tez
          jest paskudny do zmiany. Musze pol godziny meczyc sie ze srubokretem. Moj
          jeszcze mial tzw shield (cos co przeklada sie przez glowe, taki plastikowy
          walek na kolanach do ochrony klatki piersiowej). Tragiczne bylo do
          zamontowania i rozmontowania przy praniu obicia. Wkurzylam sie i na stale to
          zdjelam. Odrobine to ulatwilo sprawe.
          Wyciagnij tez te pasy na maks. Zobaczysz czy ci wystarcza czy za rok nie
          bedziesz kupowac nowego fotelika...
          Poza tym wez tez pod uwage latwosc zmiany dlugosci pasow. Ten nasz wspomniany
          tez nie latwy w obsludze. Na jesien i wiosne zmieniamy dlugosc pasow prawie
          codziennie. RAz jest 70 stopni i jedziemy bez kurtki, nastepny dzien jest 45 i
          kurtka potrzebna. Wymontowanie i znowu przypinanie fotelika moze byc bardzo
          klopotliwe na codzien.

bea_mama, tinyurl.com jest super!
          • marta2777 Re: ivenflo triumph deluxe 19.06.06, 23:48
            wraz z moja forumowa-styczniowa kolezanka z Chicago 81karolcia
            przedyskutowalysmy wlasnie na GG te sprawe i zdecydowalysmy sie na zakup Britaxu
            tinyurl.com/pmtky
            Lepszy bo nie ma "wad" :), opinie wszystkie pozytywne i co najwazniejsze
            posluzy az do 65 lbs !!! w przeciwienstwie do Evenflow Triumph, ktory tylko do
            40 lbs jest.
            Teraz pozostaje nam jedynie przekonac mezow do tego zakupu :)

PS. Mamy jeszcze pytanie: mniej wiecej w jakim wieku dziecko przekracza 65
            lbs ? pytamy z ciekawosci, bo my debiutujace mamy jestesmy. Dzieki :)
            • kashunda Re: ivenflo triumph deluxe 20.06.06, 00:19
              My uzywamy evenflo triumph 5 jak do tej pory sprawuje sie o.k.Nigdy nie mialam
              problemu z pasami,bez trudnosci reguluje dlugosc pasow.Kupilismy ten sam
              fotelik do naszych samochodow jak i do auta mojej mamy,w jej samochodzie mam
              wrazenie ze fotelik jezdzi po siedzenie nie wiem czy to nie wina skorzanego
              poktycia siedzenia.Jedyne moje obawy wiaza sie z wysokoscia fotelika tzn wydaje
              mi sie ze mala wyrosnie z niego przed osiagnieciem wagi.
            • edytkus Re: ivenflo triumph deluxe 20.06.06, 02:59
              Zanim kupisz Britax upewnij sie ze da sie zamontowac w aucie, do niego trzeba wyciagnac zaglowek z
              oparcia fotela a nie w kazdym samochodzie to jest mozliwe. Ja z Triumpha jestem zadowolona,
              posluzyl prawie cztery lata i nigdy nie mialam problemu z pasami, wrecz przeciwnie bardzo latwo sie
              regulowaly. Za to nie przepadam za naszym Britaxem w ktorym naciagniecie pasow to mordega, nie
              mowiac o tym ze jest niesamowicie ciezki i chyba niezbyt wygodny.
              Najlepszym fotelikiem w USA wg mediow jest ten www.safeguardseat.com/child/index.htm,
              regulacja pasow to pryszcz, za ta cene moglby miec troche przyjemniejsza tapicerke, jest w miare lekki,
              troche waskawy (mam nadzieje ze Alexandra urosnie wzwyz a nie wszerz).

na edziecku dziewczyny mi napisaly ze wage 65 lb dziecko osiaga ok. 6-8 roku zycia a fotelika
              przeciez nie powinno sie uzywac dluzej niz piec lat ("zmeczenie" materialu), SafeGuard siedem, wiec
              przed tym okresem i tak bedziesz musiala kupic cos nowego (Triumph wystarczyl na 3,5 roku)
              • marta2777 edytkus 20.06.06, 03:33
                >Najlepszym fotelikiem w USA wg mediow jest ten
                >www.safeguardseat.com/child/index.htm

niestety tylko forward -facing.
                Czy rear-feacing ponizej 1 roku jest w USA wymogiem czy to tylko w ramach
                lepszego bezpieczenstwa??
                Dzieki :)
                • edytkus Re: edytkus 20.06.06, 03:57
                  marta2777 napisała:

> niestety tylko forward -facing.
                  > Czy rear-feacing ponizej 1 roku jest w USA wymogiem czy to tylko w ramach
                  > lepszego bezpieczenstwa??

wymog MINIMUM do roku czasu ORAZ 20lb wagi! a najlepiej jak nadluzej, Alexandra nie jest drobna a w
                  Triumph'ie jezdzila tylem dopoki nie skonczyla poltora roku (jezdzilaby dluzej gdybym nie zmienila
                  auta - fotelik powinien byc zamontowany na srodku tylniej kanapy gdzie u mnie jest zainstalowany na
                  stale rozkladany podlokietnik, a ruchome podlokietniki nie moga byc na przeciw dziecka).

www.car-safety.org/rearface.html
                  • marta2777 Re: edytkus 20.06.06, 04:06
                    >wymog MINIMUM do roku czasu ORAZ 20lb wagi! a najlepiej jak nadluzej, Alexandra
                    > nie jest drobna a w
                    > Triumph'ie jezdzila tylem dopoki nie skonczyla poltora roku

No wlasnie. Mi zalezy zeby Adas jezdzil jak najdluzej sie da tylem, a fotelik
                    zamierzam zmienic grubo przed jego 20 lbs, bo juz nogi mu wystaja. Wiec
                    musialabym kupic "tymaczasowy" co jest bez sensu, poza tym jak na moj domowy
                    budzet jest on za drogi. Ale dzieki za info :-), dobrze wiedziec.
                    • edytkus Re: edytkus 20.06.06, 04:21
                      marta2777 napisała:

>
                      > No wlasnie. Mi zalezy zeby Adas jezdzil jak najdluzej sie da tylem, a fotelik
                      > zamierzam zmienic grubo przed jego 20 lbs, bo juz nogi mu wystaja.

Alexandra wyrosla (nie tylko waga sie liczy) z Graco Snugride nie majac nawet pol roku, za dwa m-ce
                      skonczy cztery lata a wciaz (co prawda na styk) miesci sie w Triumph 5, wiec trzy i pol roku raczej nie
                      podchodzi pod pojecie "fotleika tymczasowego" ;) Teoretycznie moge ja juz przesadzic na podkladke
                      ale nie mam takiego zamiaru ;)
          • edytkus Re: ivenflo triumph deluxe 20.06.06, 02:44
            edytais napisała:

> Moj
            > jeszcze mial tzw shield (cos co przeklada sie przez glowe, taki plastikowy
            > walek na kolanach do ochrony klatki piersiowej). Wkurzylam sie i na stale to
            > zdjelam.

Bardzo dobrze postapilas, w razie wypadku to cos wyrzadziloby wiecej szkody niz pozytku.
            • edytkus niezbedniki czyli pare linkow 20.06.06, 04:16
              www.carseatdata.org/database.html
              www.nhtsa.dot.gov/portal/site/nhtsa/template.MAXIMIZE/menuitem.f2217bee37fb302f6d7c121046108a0c/?
              javax.portlet.tpst=1e51531b2220b0f8ea14201046108a0c_ws_MX&javax.portlet.prp_1e51531b2220b0
              f8ea14201046108a0c_viewID=detail_view&javax.portlet.begCacheTok=token&javax.portlet.endCacheT
              ok=token&itemID=81e87898879cb010VgnVCM1000002c567798RCRD&overrideViewName=PressRelea
              se

NHTSA takze co ok. dwa lata przeprowadza testy crash'owe fotelikow, ale znalezienie strony z
              wynikami nie jest latwe wiec powodzenia w szukaniu ;)

www.consumerreports.org:80/cro/babies-kids/child-car-booster-seats/child-car-booster-
              seats-505/overview/index.htm - warto sprawdzic ranking fotleikow na uch stronie (moze ktos ma
              subskrypcje?)
        • marta2777 bea_mama 20.06.06, 09:01
          >Gdy dziecko jezdzi przodem tez rozlozyc nie mozesz.

Znowu z powodu niedostepnosci raczki czy poprostu sie nie da?
          Ale ostatecznie mozna rozlozyc jesli sie z ta raczka powalczy, czy nie ??
          :-)
          • bea_mama Re: bea_mama 20.06.06, 16:46
            Nie da sie, bo fotelik opiera sie o tylne siedzenie i jak bys chciala go
            rozlozyc, to trzeba wtedy poluzowac pasy i nie jest juz wtedy bezpiecznie.
            tinyurl.com/jup4j
            • marta2777 Re: bea_mama 20.06.06, 17:48
              dzieki bea

no to jakim sposobem fotelik ten jest uznany za jeden z najbezpieczniejszych
              jak nie moze by bezpieczny po rozlozeniu :-/

ech, trudno sie na cokolwiek zdecydowac...
              • aniutek Re: bea_mama 20.06.06, 20:47
                mamy britax marathon wzor w lapki :) ( chyba , rozlozyc chociaz troche sie nie da ( olalam bo jak pisze
                Edyta bezpieczniej jest), stawialam na bezpieczenstwo a ten podobno najlepszy, samochod tez z tych
                najbezpieczniejszych wiec poza jakimis tam nieudogodnieniami najwazniejsza sprawa jest OK.
                fotelik ten jest ciezki i duzy, ma wystarczyc na dlugo i chyba tak bedzie bo i Zuzek drobiazg jest,
                zaczepiony jest o anchors ( haki w podlodze i pod siedzeniem) zaglowka nie trzeba bylo wyjmowac do
                jego instalacji ktora nb byla bardzo prosta a instrukcja jest na sznurku umocowana do fotelika :)
                pokrowiec latwo sie sciaga do prania i nie traci kolorow. generalnie polecam! a Edytkus dziekuje raz
                jeszcze za dobra rade :)
                • edytkus Re: bea_mama 21.06.06, 04:01
                  aniutek napisała:

>
                  > zaczepiony jest o anchors ( haki w podlodze i pod siedzeniem)

czyli LATCH lub ISOFIX

>zaglowka nie trze
                  > ba bylo wyjmowac do
                  > jego instalacji

ja powyciagalam (mam Britax Wizard), tak mi bylo wygodniej ale ja mam hak na tyle oparcia fotela

>ktora nb byla bardzo prosta a instrukcja jest na sznurku umocow
                  > ana do fotelika :)

mnie to denerwowalo i obcielam

> pokrowiec latwo sie sciaga do prania i nie traci kolorow.

moj troche wyblakl :(, jednak to zupelnie inny rodzaj materialu

generalnie polecam! a
                  > Edytkus dziekuje raz
                  > jeszcze za dobra rade :)

:)
              • edytkus Re: bea_mama 21.06.06, 03:42
                marta2777 napisała:

> no to jakim sposobem fotelik ten jest uznany za jeden z najbezpieczniejszych
                > jak nie moze by bezpieczny po rozlozeniu :-/

walsciwie to model z 2002 (albo 2003, nie pamietam) uzyskal wysokie noty, w roku nastepnym w
                testach fotelik wypadl fatalnie (producent uzyl innych materialow). Jak jest w tym roku nie wiem, ale
                musisz pamietac ze takie historie - raz na wozie a raz pod - dotycza praktycznie kazdej marki, nawet
                Britaxow, ktore sa drogie nie tyle dlatego ze bezpieczne a importowane (sa i w Polsce ale pod inna
                nazwa).
                >
                > ech, trudno sie na cokolwiek zdecydowac...

oj trudno, trudno
                • edytkus Re: bea_mama 21.06.06, 03:53

> marta2777 napisała:
                  >
                  >
                  > > no to jakim sposobem fotelik ten jest uznany za jeden z najbezpieczniejsz
                  > ych
                  > > jak nie moze by bezpieczny po rozlozeniu :-/

dziz, zapomnialam o najwazniejszym czyli male kazanie na temat rozkladania oparcia ;) Mozliwosc
                  regulacji polozenia oparcia ma sluzyc nie tyle komfortowi dziecka co prawidlowej instalacji fotelika w
                  stosunku do profilu foteli w aucie (niemowleta to inna para kaloszy ale te maja swoje infant carseats).
                  Zbyt plasko ulozone dziecko w razie wypadku moze zwyczajnie z pasow wyleciec. Inna sprawa to
                  dlugosc pasow ktora powinna byc jak najkrotsza a przy rozlozonym foteliku zainstalowanym przodem
                  do kierunku jazdy niestety pasy sie niebezpiecznie wydluzaja. Zreszta dorosli tez nie powinni odchylac
                  oparc ani odsuwac foteli za bardzo do tylu - pas powinien dotykac ramienia! Na zakonczenie dodam
                  mala uwage: im grubsza warstwa odziezy tym mniejsza skutecznosc pasow.

PS. Ja chyba jednak zrobie ten certyfikat na carseat inspector ;)))
                  • aniutek Re: bea_mama 21.06.06, 04:15
                    > PS. Ja chyba jednak zrobie ten certyfikat na carseat inspector ;)))

zrob jesli istnieje !! serio, Twoje instrukcje sa jasne i latwe do wcielenia w zycie.

• nanuk24 Re: bea_mama 21.06.06, 04:16
                    > PS. Ja chyba jednak zrobie ten certyfikat na carseat inspector ;)))

haha! wlasnie mialam Ci to napisac:-))
                    • marta2777 :) Edytkus na inspector'a !!!! 21.06.06, 04:50

• edytkus Re: bea_mama 28.06.06, 08:27
              Marta, a moze Radian? Ma bardzo dobre opinie, porownywany jest z Safeguard i Britax
              www.elitecarseats.com/Sunshine-Kids-Radian.pro#specs

PS. Sprawdzilam, nie oplaca sie robic certyfikatu :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka