Dodaj do ulubionych

Do Edytkus!!!

02.08.06, 03:35
Mam do Ciebie ogromna prosbe [do Ciebie jako eksperta w sprawie fotelikow do
auta]-mamy dwa auta[1998 i 1999 rok] i jak dobrze wiesz te auta nie maja tych
zaczepow do mocowania w systemie "latch" do tej pory fotelik Kevina byl
zapiety pasem z auta i pozniej w pasy z fotelika ale teraz juz jest za duzy
na ten system i wziazku z tym mamy problem co dalej???Nie rozumiem jak ludzie
mocuja foteliki jesli maja auta starsze niz z 2001 roku-mam nadzieje,ze nie
napiszesz mi abysmy zmienili auto na nowsze.Drugie pytanie mam z tej samej
dzialki-te booster seat montuje sie tez w sytemie "latch"[widzialam kilka
osob,ktore nie maja przymocowanych do siedzenia tylko zapinaja dziecko razem
z ta podkladka-czy to mozliwe aby te podkladki zapinalo sie razem z
dzieckiem??Caly dzien siedze na internecie i mecze ten temat ale za duzo nie
znalazlam,a Ty wiem,ze jestes obcykana w tym temacie.Za pomoc z gory
dziekuje!!!
P.S.Jak trwoga to do Boga!!!!Nie odpisalam Ci bo ja normalnie w swiecie nie
mam czasu-jestem teraz taksowkarzem mojego syna.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Do Edytkus!!! 02.08.06, 04:57
      napisz czy juz masz booster seat czy dopiero zamierzasz kupic, i czy masz na mysli fotelik czy
      podkladke?
      • musia2002 Re: Do Edytkus!!! 02.08.06, 06:04
        Narazie chce mlodego wozic w foteliku tylko chcialabym zapinac go pasem
        samochodowym,a pytam o te podkladki bo ostatnio widzialam kilka osob ktore
        zapinaly dzieci razem z ta podkladka.Moj fotelik[a wlasciwie dwa] sa do 100
        pounds wiec po co mam kupowac cos nastepnego[mniej bezpiecznego-moim
        zdaniem].Kevin ma juz 42" wzrostu i 40 pounds wagi wiec chyba powinien juz
        jezdzic zapinany samochodowym pasem-tylko jak ja mam przypiac fotelik??Dzieki
        za odzew!!
        • edytkus Re: Do Edytkus!!! 02.08.06, 08:02
          zalezy jaki masz fotelik? niektore mozna przypinac pasem samochodowym razem z dzieckiem a w
          innych dziecko jest przypiete pasem fotelikowym do fotelika. Znowu zalezy jaki masz fotelik czy
          convertible czy booster seat, a jesli booster to jaki?

Jesli chodzi o podkladki to jak sama nazwa mowi ;) sluza podwyzszeniu dziecka tak aby pas
          samochodowy przebiegal na odpowiedniej wysokosci i czesto nie mocuje sie ich w zaden sposob. Tak
          samo jest z niektorymi fotelikami booster: stawiasz fotelik na siedzeniu, wkladasz dziecko i calosc
          przypinasz pasem samochodowym prowadzac pas wg "guides/slots/whatever" w foteliku. Moze Twoj
          fotelik nie moze byc zainstalowany w ten sposob - moj jest do 65lb (wg dziewczym z edziecka taka
          wage osiaga sie w okolicach osmego roku zycia) i nie moze (swoja droga tak jest bezpieczniej). Podaj
          jaki masz model, postaram sie znalezc jak sie go montuje (jesli zgubilas instrukcje na stronie
          producenta moze byc pdf, mozesz tez zadzwonic i powinni nieodplatnie Ci wyslac).

LATCH, o ile producent nie zastrzega inaczej, mozna uzywac tylko do wagi 48lb. Moj maz ma auto
          starsze niz Twoje i wozi fotelik na srodku z tylu zapiety lap bealt, ale fotelik jest scislo zamocowany (w
          ogole sie nie przesuwa) i taka mozliwosc montazu dopuszcza producent. Ten fotelik tez jest do 65lb i
          ma pasy pieciopunktowe.
          • musia2002 Re: Do Edytkus!!! 02.08.06, 19:49
            shopping.yahoo.com/p:Cosco%2022-870%20BLT%20Eddie%252...ther%
            20Booster:2000657209

To jest nasz fotelik[mamy dwa takie same].Instrukcje mam ale ja juz albo jestem
            zmeczona tymi upalami albo nie potrafie czytac ze zrozumieniem[z tym to akurat
            czesto mam problem-bo czytam po lebkach].Z mojem instrukcji wynika,ze Kevin
            przy swojej wadze powinien juz jezdzic zapiety pasem samochodowym,a nie tym
            pieciopunktowym z fotelika.Jesli mozesz to zobacz i napisz tumanowi jak mam go
            zapinac teraz-chyba,ze ten fotelik do niczego sie juz nie nadaje to doradz mi
            co teraz kupic.Moze juz kupic ten booster seat??A i jeszcze jedno w moim aucie
            tego fotelika nie da sie zamontowac z tylu na srodku-caly sie rusza[mimo
            mocnego zapiecia go pasem],wiec maly jezdzi za mna.W meza aucie na srodku
            trzyma sie perfekt.Nie daje mi spokoju ta sprawa dlatego jesli pozwolisz to
            troche Cie pomecze.
            • musia2002 Re: Do Edytkus!!! 02.08.06, 19:54
              Nie potrafie skrocic tego linku-ale to jest fotelik--cosco model 22-870 BLT.
              • musia2002 Re: Do Edytkus!!! 02.08.06, 20:02
                tinyurl.com/hk7r6
                Dokladnie taki.
                • musia2002 Re: Do Edytkus!!! 02.08.06, 20:15
                  O!!I jeszcze cos-widzialam i te booster seat i same juz tylko spody[czyli same
                  podkladki]-oba te widzialam jak ludzie zapinaja razem z dzieckiem-czy to jest
                  bezpieczne??-przeciez to tak jakbys nie miala przymocowanego fotela kierowcy do
                  podlogi ale zapiela pasy-ja to tak widze.Wczoraj z mezem poklucilismy sie o to
                  ba ja twierdze,ze to powinno byc przymocowane do siedzenia w aucie,a maz
                  twierdzi,ze skoro juz kilka razy widziala,ze ktos tam swojego dzieciaka zapina
                  razem z tym to znaczy,ze tak ma byc.I cos mi sie wydaje,ze maz mial racje-co??
                  • kashunda Re: Do Edytkus!!! 02.08.06, 22:23
                    Zobacz tutaj ,moze ta stronka okaze sie pomocna
                    www.aap.org/family/carseatguide.htm
                    • edytkus Re: Do Edytkus!!! 03.08.06, 03:50
                      Tego modelu chyba juz nie produkuja weic instrukcja nie jest dostepna w internecie ale w specifications
                      do Twojego fotelika pisza "Belt-positioning booster for 30-80lbs" - czyli Twoj maz ma racje, stawiasz
                      fotelik na siedzenie, sadowisz dziecko, przeciagasz pas przez biodra (tuz nad fotelikiem tak zeby lezal
                      na biodrach syna jak u osoby doroslej) ale pod podlokietnikami, zapinasz, czesc nad ramieniem
                      przeciagasz jak u doroslego ale przeprowadzasz tez przez jeden gorny uchwyt w foteliku (jesli jest
                      kilka to przez ten na wysokosci ramienia lub tuz nad, ale sprawdz dla pewnosci w instrukcji). Twoj
                      fotelik od tego przedzialu wagowego to high back booster seat czyli podkladka z wysokim oparciem
                      (wyciagnij pasy pieciopunktowe). Jesli dopilnujesz zeby Kevin nie wychylal sie z pasow i mial je
                      odpowiednio zapiete to nie masz sie czym martwic, w razie niebezpiecznej sytuacji pasy samochodowe
                      powinny sie napiac i wytrzymac ciezar. Synek na pewno bedzie zadowolony ;))
                      • musia2002 Re: Do Edytkus!!! 05.08.06, 17:38
                        Dopiero dzis mam chwilke wiec przeczytalam i dzis wymontuje te pieciopunktowe
                        pasy i zapne malego juz pasami samochodowymi-nadal mam obiekcje co do tego
                        systemu.Bardzo ale to bardzo dziekuje-w instrukcji wszystko dokladnie jest
                        napisane[ale ja jak to ja przejrzalam kilka razy ta instrukcje i odrazu
                        pomyslam o Tobie].W czwartek wracalismy z mezem z nad oceanu[na dwa samochody-
                        maz wyprzedzil mnie o kilkanascie aut] i to musialo sie stac zaraz za mezem a
                        jeszcze przede mna-wypadek auto wywrocone na bok-radiowoz ktory przyjechal
                        stanol przed moja maska wiec przyblokowal mnie na kilka minut-i do czego
                        zmierzam widzilismy z Kevinem jak przez bagaznik wyciagneli na moje oko 3-4
                        miesiecznego chlopczyka-nie byl nawet zadrasniety[mysle,ze byl w foteliku
                        dobrze zapiety].W takich sytuacjach czlowiek dopiero sobie uswiadamia jakie to
                        wazne aby dziecko bylo bezpieczne w samochodzie.I jeszcze tylko jedno pytanko-
                        jak myslisz lepiej malego nadal wozic w tych naszych fotelikach czy kupic te
                        booster seat[pytam bo ten nasz fotelik jest ciezszy od tych drugich].I jeszcze
                        jedno pytanie ale juz zwiazane z Alekasndra-jak jej apetyt-bo moj maly robi sie
                        coraz wyzszy i coraz chudszy-nic nie chce jesc-i to nie tylko teraz jak jest
                        cieplo?Pozdrawiam.
                        • edytkus Re: Do Edytkus!!! 14.08.06, 06:46
                          musia2002 napisała:

>I jeszcze tylko jedno pytanko-
                          > jak myslisz lepiej malego nadal wozic w tych naszych fotelikach czy kupic te
                          > booster seat[pytam bo ten nasz fotelik jest ciezszy od tych drugich].

trudno powiedziec, ja celowo kupowalam foteliki w ktorych dziecko az do max. wagi musi byc
                          przypiete pasem pieciopunktowym i dopiero przy wadze 65lb bede sie zastanawiac co dalej. z tego co
                          wiem nie ma zadnych wytycznych rzadowych co do testow booster seats wiec na Twoim miejscu chyba
                          bym jednak pozostala przy foteliku, chyba ze uda Ci sie znlaezc booster dobrej firmy (np. Britax, a
                          Safeguard Go jest nawet portable) z bocznymi zabezpieczeniami na glowe i biodra. Wydaje mi sie
                          jednak ze fotelik bardziej chroni dziecko, no i dziecko ma wyzej wiec wiecej widzi w podrozy.
                          Przy okazji przypomne ze w NY rok temu weszly w zycie przepisy wg ktorych dziecko ponizej 7 roku
                          zycia lub mierzace mniej niz 4-feet-9 maja obowiazek podrozowania w booster seats (mlodsze niz 4
                          lata w fotelikach) przypietych lap and shoulder belts (NOT with lap-only belts). kara za niedostosowanie
                          sie to $25-100 i 3pkt.

I jeszcze
                          > jedno pytanie ale juz zwiazane z Alekasndra-jak jej apetyt-bo moj maly robi sie
                          >
                          > coraz wyzszy i coraz chudszy-nic nie chce jesc-i to nie tylko teraz jak jest
                          > cieplo?Pozdrawiam.

moja zyje tylko jogurtem do picia, rosnie wzwyz ale nie wszerz, troche z tym klopotu, kupowalam jej
                          niedawno dzinsy na jesien i wszystkie dobre na dlugosc musialam sciskac maksymalnie gumka w pasie
                          wiec robil sie balon w pupie i na udach. Takie uroki lata :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka