Dodaj do ulubionych

San Francisco!!!

03.09.06, 00:03
JADE NA TYDZIEN DO SAN FRANCISCO I WYDAJE MI SIE ZE NAJLEPSZY SPOSOB NA
ZWIEDZENIE MIASTA TO WYNAJECIE ROWERU!!! WIEDZIE GDZIE NAJLEPIEJ I NAJTANIEJ
TO ZROBIC???? BEDE WDZIECZNY ZA WSZYSTKIE RADY W ZIWAZKU Z PODROZOWANIEM PO
TYM MIESCIE1!!! PRZEZ PIERWSZE DNI BEDE TAM SAM , WIEC BEDA MI POTRZEBNE !!!
Z GORY DZUIEKUJE!!! POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • atamanek Re: San Francisco!!! 03.09.06, 01:46
      Witam :)

Jesli masz koncycje, na podjazdy pod gorke, to dasz sobie rade na ulicach SF ;))
      Ja bym chyba wolala na piechotke zwiedzac ;)
    • Gość: bogdan Re: San Francisco!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 21:39
      Rower to nie jest dobry pomysł, SF to miasto na dość stromych górach, bardzo się
      zmęczysz. Spędziłem tam wiele czasu. Jest bardzo dobra komunikacja miejska jak
      to w USA, można kupic za ok 100$ tzw. CityPass na tydzień i masz bilet na
      tramwaj (MUNI), który staje się metrem (jeździ pod ziemią) w niektórych
      dzielnicach i na autobus oraz wstęp do ważniejszych atrakcji łącznie z rejsem po
      zatoce. Co ważne taki Pass pozwala na wejście bez kolejki do muzeum a te czasem
      sa b. długie. Kolejka podziemna BART jest dośc droga i służy raczej do dojazdu
      na druga stronę zatoki np. do Berkley. Ścisłe centrum spokojnie można zobaczyc
      na piechotę. Polecam małe restauracje w Chinatown, jedzenie super. Na suhi
      koniecznie trzeba iśc do JapanCenter.
      Fajnie jest spacerować po mieście i rozpoznawac miejsca znane z licznych filmów
      (brudny Hary, ulice SF, nagi instynkt itd).
      Fajna jest atmosfera miasta zwłaszcza w parkach i nad zatoką, ocean bardzo zimny
      , ja się nie kąpałem. Teraz będzie tzw. indiańskie lato wtedy bywa gorąco, bo
      własciwie przez cały rok jest tam zimno i mgła, zwłaszcza po zachodniej (od
      Pacyfiku) stronie miasta.
      Swoisą "atrakcją" jest dzielnica Castro,okropność-homosie, zalecam dużą ostrożność.
      Pozdrawiam B.
    • Gość: Oberzyswiat Re: San Francisco!!! IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 03.09.06, 22:37
      Ale dlaczego tak krzyczysz?
    • mariusz511 Re: San Francisco!!! 04.09.06, 19:25
      byłem w sierpniu i po pierwsze : jest chłodno, miasto zwiedzałem pieszo i
      tranwajem. Po drugie SF jest sympatyczne dla turystów i ciekawe od strony morza
      godzinny rejs stateczkiem = za 5 $ uciecha dla fotomaniaków . Ze stateczku idź
      na lody lub czekoladę ( 6 $ ) do fabryki Girraldeli zaraz przy porcie i
      odrazu osłodzisz sobie pobyt . pozdr
    • liloom Re: San Francisco!!! 05.09.06, 12:25
      Jesli MASZ KONDYCJE lub jezdzisz rowerem na codzien dlaczego nie?
      O rowerach pisalam kilka watkow wczesniej,
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=205&w=46828114&a=47542899
      rowery w SF sa bardzo popularne z tego co zaobserwowalam, ale jednak chyba nie
      do jezdzenia po miescie.
      Aczkolwiek wycieczke przez Golden Gate i do Sausalito jak najbardziej polecam -
      nie przegap (!)
      Najbardziej znana wypozyczalnia jest na Hyde gdzies mniej wiecej na wysokosci
      Bay St. ale na Fisherman Warf jest sporo stanowisk wypozyczalni rowerow.
      maps.google.com/
      Zreszta zalezy gdzie bedziesz mieszkac, bo tydzien to i malo i duzo, ale np. juz
      odcinek z Fisherman Warf do Alamo Square to niezly kawalek...
      Na Alamo warto sie wybrac i strzelic pare zdjec ;)
      • hjuston Re: San Francisco!!! 11.09.06, 22:29
        po sf spokojnie mozesz chodzic. komunikacja miejska tez jest swietna. jesli
        chodzi o wypozyczenie roweru to zawsze mozna wypozyczyc ze sklepu REI. ale
        chyba ja bym wolala trolejbusem czy tez pieszo.
        jesli juz tam bedziesz to koniecznie idz do restauracji stinky rose. jesli to
        bardzo interesujaca restauracja gdzie wszystkie dania podaje sie z czosnkiem!
        • Gość: btg881 Re: San Francisco!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 11:30
          Pytanko gdzie jest ta restauracja ?

wielbicielka czosnku
          • ygra Stinking Rose in Frisco. 27.09.06, 11:50
            Adres czuc czosnkiem tutaj www.thestinkingrose.com
            • Gość: btg881 Re: Stinking Rose in Frisco. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 17:44
              dzięki ! Mniam
              btg881
      • Gość: zuza Re: San Francisco!!! IP: *.wma.east.verizon.net 25.09.06, 21:35
        Wybieram sie do SF, bede tam kilka dni turystycznie, moze ktos mi moze
        podpowiedziec w ktorym miejscu najlepiej szukac hotelu? tak aby byl dostep do
        komunikacji miejskiej i zeby po nocnym wypadzie w miasto mozna w miare szybko
        powrocic do hotelu,
        mam takze pytanie o parking w SF czy ciezko znalesc miejsce i ile kosztuje?
        lepiej zwiedzac miasto komunikacja miejska czy na wlasna reke wlasnym
        samochodem?
        mam tez pytanie: jak dlugo kursuja autobusy i czy jest jakas komunikacja nocna!?
        pozdrawiam i czekam na podpowiedzi!
        • liloom Re: San Francisco!!! 26.09.06, 22:48
          Zuza adres IP masz z tamtej polkuli ciekawe dlaczeg pytasz tu na forum?
          Ja mieszkalam na Lombard Street blizej Moscone Center i bylo ok. Moze wolisz
          Union Square tzn samo centrum, nie znam twoich priorytetow:)
          Sprawdz czy parking jest w hotelu, z parkowaniem na pewno lepiej niz na
          Manhattanie:) Zalezy gdzie bedziesz chciala sie wybrac.
          My zostawialismy samochod na parkingu hotelowym i poruszalismy sie np. cable car:)
          Caly dzien lazenia od rana do ostatniego tramwaju wystarczal, czasem mozna wziac
          taxi, a czasem podjechac gdzies samochodem. Na kilka dni nie ma chyba problemu?

• Gość: zuza Re: San Francisco!!! IP: *.wma.east.verizon.net 27.09.06, 21:55
            Hey, jestem na wschodnim wybrzezu i wybieram sie na tydzien na zachodnie...
            pytam sie na forum czy to cos zlego?
            zastanawialam sie czy mozna mieszkac w jakiejs innej czesci miasta niz samo
            centrum i nie tracic przy tym czasu na dojazdy....
            • liloom Re: San Francisco!!! 29.09.06, 09:12
              Niepotrzebnie poczulas sie zaatakowana, ja takze tylko zapytalam.
              W drugim watku ktory zalozylas podalam ci konkretne propozycje. Jak jedziesz
              rzeczywiscie na 3 dni, radzilabym zminimalizowac dojazdy, no ale nie znam
              priorytetow, moze ci to nie przeszkadza (?)
              Tu masz ten Walnut Creek
              www.fuller.edu/cll/fnc/walnutcreek.asp
              A tu moja propozycja:
              maps.google.com/
              wrzuc sobie fishermans warf i wyskoczy ci duzo hoteli w cenie do 150.
              stamtad masz cable car do innych czesci miasta
              a 3 dni to wcale nie tak duzo, oczywiscie kieruje sie moimi wlasnymi
              priorytetami, zdecydujesz sama;)))
              milej podrozy;)
              • lotoss Re: San Francisco!!! 08.10.06, 05:12
                Czy moze wiadomo dla kogos, ktore czesci centrum raczej nie odwiedzac wedrujac
                samotnie. Rozumiem, ze zawsze trzeba byc ostroznym i patrzec co sie dzieje
                wokol, ale sa tam dzielnice gdzie raczej nie powinno sie bywac zwlaszcza kobicie
                bez towarzystwa?
                Dzieki za info.
                • lotoss Chinatown... 08.10.06, 05:14
                  Mam pytanie, czy moze ktos moze polecic szczegolnie dobra restauracje w
                  Chinatown? Bede mieszkac w poblizu i pewno czesto wpadne tam na jakis lunch,
                  albo pozniejszy obiad. Dajcie jakies namiary:).
                  • lotoss Re: Chinatown... 12.10.06, 23:03
                    Nikt sie nie chce slowem odezwac w temacie?
                    • liloom Re: Chinatown... 13.10.06, 08:51
                      sluchaj, musialby napisac ktos miejscowy chyba, ja weszlam do pierwszej lepszej
                      knajpki gdzie bylo all in za 5 usd i najadlam sie pysznych dim sum do syta.
                      nazwy knajpki nie pamietam, bo byl to zwykly bar z malo ciekawym wejsciem, zero
                      wystroju. wystroj podobno dla chinczykow nie jest tak istotny jak dla nas (?)
                      w cable car widzialam reklame jakiejs super knajpki w chinatown, ale nie
                      pamietam nazwy. zalezy co jest dla ciebie wazne - wyglad czy smak? ;)
                      latwiej byloby z poleceniem chinskiej knajpy w LA ;)
                    • mariusz511 Re: Chinatown... 15.10.06, 22:28
                      pytanie nie na temat WSF wszystkie lokale są O K np z muzyką Jazzową lub
                      niezłe jedzonko w chińskiej części , a ja polecam lody i słoducze w Girardelii
                      www.globtroter.pl/globbaza/index.phtml?tryb=k&
                      mariusz
                      • lotoss Re: Chinatown... 16.10.06, 20:12
                        Faktycznie, im restauracja mniej 'turystyczna' tym chyba lepsza przez to ze
                        autentyczna:).
                        Miejsc gdzie mozna zjesc w Chinatown jest mnostwo. Wczoraj mialam jezyki kaczek
                        i potrawe z zabami. Nie powiem zeby jezyczki powtorzyla, chociaz dobre (po
                        prostu wygladaja zbyt jezykowato).

Generalnie przebywam w hotelu na terenie tej dzielnicy. Niestety nie jest to
                        najlepsze miejsce (niezbyt czysto i jakies roboty pod moim oknem). Duzy plus,
                        ze cena dostepna i w centrum. Nastepnym razem ja bede wybierac miejsce do
                        spania:).
                        Pozdrawiam z San Francisco:).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka