Dodaj do ulubionych

buty ortopedyczne

08.09.06, 03:04
witajcie
Zastanawiam sie jakie w usa sa buty ortopedyczne? Moj maly nosi NEMO, (bedac
na wakacjach w Polsce zrobilam zakupy na zapas), ale co dalej. WYbieram sie w
najblizszym czasie do ortopedy. I tak sie zastanawiam jaka jest tu metoda
leczenia koslawosci kolan. Jakiej firmy buty sa najlepsze? Usztywniajace kostke?.
Dzisiaj musialam kupic buty sportowe na gimnastyke. Moj maly nigdy nie nosil
butow sportowych, nie wiem jak jego noga zareaguje, zawsze mial wkladki w butach.
Moze ktoras z was wie cos na temat leczenia koslawosci kolan w usa?
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: buty ortopedyczne 08.09.06, 05:38
      izza25 napisała:

> Dzisiaj musialam kupic buty sportowe na gimnastyke. Moj maly nigdy nie nosil
      > butow sportowych, nie wiem jak jego noga zareaguje, zawsze mial wkladki w butac
      > h.

masz na mysli adidasy? jesli tak to w USA uchodza za najzdrowsze obuwie dla dzieci. Jesli chdozi o
      buty specjalistyczne to robione sa na zamowienie.
      • edytkus Re: buty ortopedyczne 08.09.06, 06:05
        edytkus napisała:

>Jesli chdozi o
        > buty specjalistyczne to robione sa na zamowienie.

tzn. buty sa gotowe ale musza byc dopasowane indywidualnie
      • bea_mama Re: buty ortopedyczne 08.09.06, 06:59
        edytkus napisała:

> masz na mysli adidasy? jesli tak to w USA uchodza za najzdrowsze obuwie dla
        dzieci.

To znaczy, ze ludzie tak mowia? czy lekarze tak uwazaja i zalecaja?
        Dlatego sa zdrowe ze maja usztywniony zapietek? Edytkus, napisz cos wiecej.
        • edytkus Re: buty ortopedyczne 08.09.06, 07:56
          z taka opinia spotkalam sie kilka razy (internet, magazyny itp.), zawsze pochodzila od lekarzy. Na
          pewno sztywny zapietek i elastyczna podeszwa to plusy, ale tez lepsza amortyzacja, stopa w adidasach
          lepiej pracuje oraz ryzyko urazow jest mneijsze. Slowem adidasy zazwyczaj spelniaja wszystkie warunki
          zdrowego buta.
    • edytkus Re: buty ortopedyczne 08.09.06, 07:46
      izza25 napisała:

> I tak sie zastanawiam jaka jest tu metoda
      > leczenia koslawosci kolan.> Moze ktoras z was wie cos na temat leczenia koslawosci kolan w usa?

calkiem na bosaka:
      Lynn Staheli, MD
      Quoted in The New York Times on Aug 14, 1991

Children with the healthiest and most supple feet are those who habitually go barefoot, according to
      Dr. Lynn T. Staheli and a growing number of other pediatric orthopedists. His studies of developing
      nations show that non-shoe-wearers have better flexibility and mobility, stronger feet, fewer
      deformities, and less complaints than those who wear shoes regularly. He says that, when a child must
      wear a shoe, it should be lightweight, flexible, shaped more or less quadrangularly, and above all,
      should not have the arch supports and stiff sides once deemed necessary to give the foot support.
      Many pediatric orthopedists strongly oppose "corrective" or "orthopedic" shoes for straightening foot
      and leg deformities like flat feet, pigeon toes, knock-knees, or bowlegs. Dr. Staheli and others contend
      that there is no evidence that corrective shoes correct anything, and that most of the supposed
      deformities correct themselves in almost all cases. (click here for the full version of this article).

Dr. Staheli is a very prominent pediatric orthopedist ...
      • edytais Re: buty ortopedyczne 08.09.06, 22:10
        Tez slyszalam, ze najlepiej na bosaka, lub w butach, ktore pozwalaja stopom na
        prace tak jakby byly na bosaka. Czyli buty typu robeez. Target ma takie jak
        robeez ale o wiele tansze (wygladaja identycznie bo mam i robeez i te z
        Targetu, nie pamietam nazwy circo chyba, buty sa u synka w pokoju a ten teraz
        spi i nie moge tam wejsc...)
        • izza25 Re: buty ortopedyczne 09.09.06, 15:57
          Dziekuje za odpowiedzi, buty kupione.Niestety nie udalo mi sie kupic butow za
          kostke, wiec narazie bedzie je nosil tylko na zajecia gimnastyczne. Po wizycie
          u ortopedy kupimy buty ktore on zaleci. Maly nosi memo od kilku lat i niestety
          nie ma zadnej poprawy :(

Dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
          • edytkus Re: buty ortopedyczne 09.09.06, 16:25
            izza25 napisała:

> Maly nosi memo od kilku lat i niestety
            > nie ma zadnej poprawy :(

czyli tutejsi lekarze maja racje
      • kathiekp Re: buty ortopedyczne 11.09.06, 15:08
        nie znam sie na koslawosci kolan ale moj syn mial deformacje stop (sa juz po
        korekturze) i takze kazdy lekarz mowij na bosaka jest najzdrowiej bo miesnie
        stopy sie wtedy najlepiej rozwijaja. Jesli koslawosc kolan jest zwiazana z
        plaskostopiem to wiekszosc lekarzy tutaj uwarza ze do okolo 7 roku zycia nie
        powinno sie nic robic chyba ze dziecko mowi ze go stopy bola, takze w tym
        przypadku radzi sie jak najwiecej chodzic boso.
        Zycze powodzenia
        Kasia
        • onlymama Re: buty ortopedyczne 11.09.06, 15:29
          Dlaczego popieracie akurat firme Addidas? Dobre running shoes warto dopasowacz
          indywidualnie w sklepie sportowym. Czy to musi byc Addidas?
          Pozdrawiam.
          • edytkus lekcja polskiego dla niewtajemniczonych 11.09.06, 16:09
            onlymama napisała:

> Dlaczego popieracie akurat firme Addidas? Dobre running shoes warto dopasowacz
            > indywidualnie w sklepie sportowym. Czy to musi byc Addidas?

po polsku adidasy=(any) sneakers tak samo jak pampersy=(any) diapers (chyba ze pisane z duzej litery
            wtedy to nazwa marki), a tak sie utarlo pewnie dlatego ze Adidas i Pampers pierwsze spopularyzowaly
            polski rynek ale reki sobie uciac nie dam
            • onlymama Re: lekcja polskiego dla niewtajemniczonych 11.09.06, 22:19
              :))) Dziekuje. Czy to znaczy ze w Polsce na wszystkie pieluszki sie
              mowi "pampers"? To kiedy kupuje dla przykladu Huggies mowie w Polsce, ze
              kupilam pampers Huggies? I z butami tak samo? Kupilam adidasy Brooks? Ja nie
              zawsze moge pytacz moja mame wiec ja bardzo dziekuje, to jest naprawde bardzo
              ciekawe :)
              Pozdrawiam.
              • edytkus Re: lekcja polskiego dla niewtajemniczonych 12.09.06, 02:01
                onlymama napisała:

> :))) Dziekuje. Czy to znaczy ze w Polsce na wszystkie pieluszki sie
                > mowi "pampers"?

nie pampers a pampersY

>To kiedy kupuje dla przykladu Huggies mowie w Polsce, ze
                > kupilam pampers Huggies?

przy podawaniu konkretnej marki uzywa sie raczej okreslenia pieluchy ale akurat pieluchy Huggies to
                "hagiesy" ;)

> I z butami tak samo? Kupilam adidasy Brooks?

nie zawsze ale czesto, zalezy od marki. NP. buty Reebok to riboki ;)

>Ja nie
                > zawsze moge pytacz moja mame wiec ja bardzo dziekuje, to jest naprawde bardzo
                > ciekawe :)

wiecej takich kwiatkow jest ale akurat nie przychodza mi do glowy
                • musia2002 Re: lekcja polskiego dla niewtajemniczonych 12.09.06, 04:57
                  Ja mowie,ze ide kupic synowi adidasy z Nike,albo ide kupic pampersy Huggies
                  [sama sie z tego smieje ale nadal tak mowie].To jest dokladnie tak jak mowi
                  edytkus-adidasy ogolnie na buty sportowe,a pamersy ogolnie na pieluchy i
                  dlatego tak bo Adidas i Pampers byly na rynku jako pierwsze.
                  • onlymama Re: lekcja polskiego dla niewtajemniczonych 13.09.06, 18:35
                    To ja przepraszam ze jeszcze zapytam nie na temat watku. Czy w Polsce ludzie
                    sobie zycza milego dnia (have a nice day)? Bo moi rodzice maja inne opinie,
                    tata mowi ze sobie zycza a mama ze tylko mowia dowidzenia. Wiem, ze sie pyta na
                    poczatku rozmowy jak sie masz, ale jestem ciekawa czy sie na koniec zyczy
                    milego dnia. Jeszcze raz przepraszam ze to nie jest o butach.
                    Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka