Dodaj do ulubionych

Pre-K science project

08.11.06, 16:55
Alexandra ma w przedszkolu science fair, musi zrobic jakis projekt, beda medale etc. Nie mam
pojecia jak to tu wyglada, ani pomyslu. Jedyne co mi przychodzi ze szkoly to roztwor nasycony,
hodowla krysztalkow soli oraz plesni na kromce chleba, ale to chyba za powazne dla czterolatki?
Moze macie jakies sugestie? Poki co znalazlam cos takiego:
www.hometrainingtools.com/catalog/science-by-grade-level/cat_elementary-science-for-prek-2.html
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Pre-K science project 08.11.06, 16:56
      edytkus napisała:

>Jedyne co mi przychodzi ze szkoly

co pamietam ze szkoly
      • edytkus Re: Pre-K science project 08.11.06, 16:57
        a moze rzezucha? ale skad wziac nasiona?
        • hannamay Re: Pre-K science project 08.11.06, 17:08
          Alfalfa Sprouts czyli rzezycha dostepna w sklepach z nasionai np OSH
          (www.osh.com/Cultures/en-US?ft=true)

chodowle plesni bym odradzala ze wzgledu na bakterie i inne ta. Ale mozesz
          posadzic ziarnko grochu w sloiczku, przedszkolaki bardzo lubia obserwowac jak
          peka lupka, jak rosnie mala roslinka itd.
          • olensia Re: Pre-K science project 08.11.06, 17:27
            ja pamietam jak w szkole zalewalismy octem male kosci z drobiu i pozniej mozna
            bylo te kosci wyginac we wszystkie strony. Ale nie wiem czy to dobry pomysl i
            czy wogole pisze na temat :)
            • edytkus Re: Pre-K science project 08.11.06, 18:37
              na temat ale dzieci za male zeby zrozumialy co i jak a dziecko ma jeszcze slownie wytlumaczyc o co
              chodzi w projekcie, chyba jednak roslina jakas, sa gotowe zestawy do obserwacji ale chyba nie o to
              chodzi? Jak dlugo rosnie groch albo rzezucha (mamy czas prawie do konca miesiaca)? O, albo szczypior
              moglby byc? a moze zielnik? nie, na to chyba jednak za mala jest :(
              • bella41 Re: Pre-K science project 08.11.06, 21:09
                ja pamietam rzezuche i fasole, ktora sie obserwowalo i dzien po dniu trzeba
                bylo zapisywac zaobserwowane zmiany
                o ile dobrze pamietam tez sadzilismy ja tak samo, jak rzezuche-na jakims gaziku
                czy bandazu polozonym na talerzyku badz w jakims sloiku
                • olensia Re: Pre-K science project 08.11.06, 21:11
                  rzezucha rosnie bardzo szybko i do konca miesiaca to ona juz napewno osoagnie
                  maksymalne rozmiary...
                  • mazurka313 Re: Pre-K science project 08.11.06, 21:16
                    rzezucha rosnie tydzien potem bedzie gnila i nadawala sie tylko do wywalenia :)
                    wiec maxymalnie 10-12 dni przed data projektu ja zasadz na wacie i codziennie
                    podlewaj woda
                    • ewap_mama_alexa Re: Pre-K science project 08.11.06, 21:44
                      Ale taka fasolka to chyba ciekawsza niz rzezucha...
                      Wez sloik z woda, przykryj kawalkiem gazy (cheese cloth moze byc) ale tak luzno,
                      zeby sie zrobil taki hamak w srodku dla fasolki ;-), zamocuj gumka czy
                      sznurkiem. Fasolka ma byc zanurzona w wodzie, wiec trzeba pilnowac zeby za duzo
                      wody nie wyparowalo. Nie pamietam ile trwa zanim peknie i zacznie wypuszczac
                      pedy, kilka dni napewno. Na moje wyczucie do konca miesiaca mozecie sobie
                      wyhodowac kilka w roznym stadium rozwoju.
                      • edytkus Re: Pre-K science project 08.11.06, 22:26
                        Dziekuje za rady, tak sobie pomyslalam ze przeciez sa Chia Pets z rzezucha wiec ktos moze miec
                        podobny pomysl a w przypadku fasoli male szanse na duplikat wiec zrobimy to. Mysle ze na koniec na
                        planszy mozna umiescic ziarnko fasoli, fasole jako roslinke, i puszke z fasola ;). Teraz pytanie: gdzie
                        kupie ziarna fasoli?

PS. Trzeba pamietac o tym watku w przyszlosci ;)
                        • hannamay Re: Pre-K science project 09.11.06, 00:45
                          fasole kupisz w kazdym ogrodniczym sklepie nawet w targecie w sekcji Garden. a
                          jak ta nie znajdziesz z jakiegos powodu, to biegnij do sklepu spozywczego i kup
                          worek fasoli do gotowania. to przeciez to samo!
                          • edytkus Re: Pre-K science project 09.11.06, 02:26
                            Dzieki, w takim razie sprobuje w Home Depot?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka