Dodaj do ulubionych

zimna woda

17.11.06, 04:01
mieszkam w budynku wielorodzinnym ostatnio czesto mi sie zdarza ze nie mam
cieplej wody.Nie wiem kto jest za to odpowiedzialny miasto czy moj
wlasciciel,bede wdzieczna za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • zyrafa31 Re: zimna woda 17.11.06, 04:06
      mam jeszcze jedno pytanie czy przy temp 60 F u was tez nie grzeja
      • aniutek Re: zimna woda 17.11.06, 05:10
        dzwon na 311 tam Cie pokieruja dalej.

niewiem czy grzeja, zakrecone mam kalroyfery.
      • ru4d2 Re: zimna woda 17.11.06, 05:59
        > mam jeszcze jedno pytanie czy przy temp 60 F u was tez nie grzeja

u mnie nawet przy –459.67F by nie grzali jakbym sobie sam nie wlaczyl.
        60F to dosc chlodno. chlodniej niz w przecietnym laboratorium fizyki. powinni
        grzac. jestes pewna, ze jest az tak chlodno u ciebie? mieszkam prawie nad sama
        woda. wiatr od oceanu smiga i widze na termometrze 66F, a ogrzewanie wylaczone.

chyba najpierw nalezalo by zelzyc wlasciciela budynku ewentualnie uderzyc do
        agencji budynkiem zarzadzajacej. dopiero jesli to nie przyniesie efektow,
        zastosowac sie do zalecen aniutka. byc moze jest jakas awaria na dzielnicy, albo
        w budynku itp. jesli juz to najlepiej by bylo jakbys namowila jeszcze paru
        innych mieszkancow tego budynku, zeby zadzwonili pod wskazany numer z
        pretensjami i to kilka razy. a jak to nie, to czynsz wplacac na escrow czy
        podobne myki, ale siedziec w domu kufajce. <rs>
        • aniutek Re: zimna woda 17.11.06, 15:28
          temp na zewnatrz jest 61 F, nie mozliwe jest aby nizsza byla w srodku chyba , ze oziebiasz :)
          IMO ogrzewanie ( lub jego brak) w tej chwili nie jest problemem i nikt nie bedzie bil na alarm,
          natomiats dlugotrwaly brak cieplej wody - tak.
          oczywiscie - pierwej uderzac do wlasciciela, zarzadzajacego czy po prostu ciecia w budynku, 311 to
          jakby desperacki skok na tasme ;)
    • zyrafa31 Re: zimna woda 17.11.06, 16:11
      Moj wlasciciel nie grzeje juz tydzien jak nie dluzej.rzeczywiscie nie jest
      bardzo zimno na zewnatrz ale bylo by milo gdyby zagrzal chociaz raz dziennie
      zeby chociaz po kapieli powiesic mokre reczniki na kaloryferze i jak pada to
      tez jest przyjemniej posiedziec sobie w cieple no a cieplej wody to dzisiaj
      rano tez nie mam
      • bigapple1 Re: zimna woda 17.11.06, 16:41
        o ile dobrze pamietam, prawo w nowym jorku mowi, ze w sezonie jesienno-zimowym
        temperatura w budynkach mieszkalnych nie powinna spadac ponizej 65F. nie
        jestem natomiast pewna, jaki nacisk moze wywrzec miasto na wlasciciela budynku,
        ktory nie podlega regulacjom takim jak rent control/rent stabilisaton - ale to
        ci powiedza w miejskiej infolinii 311. mozesz tez poczytac o tym tu:
        www.nyc.gov/hpd
        • zyrafa31 Re: zimna woda 17.11.06, 19:13
          budynek podlega pod rent control i wydaje mi sie ze wedlug prawa budynek
          powinien byc ogrzewany jesli temp jest ponizej50F i wyglada na to ze moj
          wlasciciel jest bardzo przepisowy jak jest51F to juz nie grzeje ale ciekawa
          jestem jak jest w innych domach .Moze gdybym mieszkala w domku wlasnie bez rent
          control razem z wlascicielem ktory tez chce miec milo i cieplo bylo by lepiej
          • ru4d2 Re: zimna woda 17.11.06, 23:33
            > Moze gdybym mieszkala w domku wlasnie bez rent control razem z wlascicielem
            ktory tez chce miec milo i cieplo bylo by lepiej

moze, a moze i nie. wlasciciel moglby mieszkac np. nad toba i sobie grzac, a ty
            bys mogla w swoim mieszkaniu nadal puszczac pare z ust. moglby np. byc wscibski
            i wlazic ci do mieszkania i marudzic, ze masz poszewke na poduszki koloru, ktory
            nie pasuje do koloru scian itp. roznie bywa ale o tym sie dopiero przekonasz jak
            juz troche pomieszkasz. roznie bywa. <rs>
    • ampolion Re: zimna woda 17.11.06, 21:38
      Ogrzewanie obowiązuje gdy temperatura spada poniżej 55F przez trzy kolejne dni.
      • ampolion Re: zimna woda 17.11.06, 21:39
        To jest temperatura na zewnątrz.
    • ampolion Obowiązujące przepisy: 17.11.06, 21:48
      www.dhcr.state.ny.us/ora/pubs/html/orafac15.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka