karla007 01.05.07, 22:27 Czy ubezpieczenie to pokrywa, czy takie zdjecia to sie robi dodatkowo, poza rutynowymi badaniami, glownie po to, zeby miec pamiatke? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytkus Re: 3D/4D USG 02.05.07, 01:47 nie pokrywa, ubezpieczenie uwaza ze to ciekawostka dla rodzicow i nic nowego do nauki nie wnosi Odpowiedz Link Zgłoś
karla007 Re: 3D/4D USG 02.05.07, 02:12 tak tez sie obawialam... ale to takie fajne, ze moze jednak sobie zafunduje... Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: 3D/4D USG 02.05.07, 02:50 hmm 4 dimension to jest czas, jak moze byc USG 4D? czy czegos nie doczytalam? Odpowiedz Link Zgłoś
karla007 Re: 3D/4D USG 02.05.07, 12:34 bo to mozna tez film DVD i wtedy jest 4D, 3D to tylko zdjecia Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: 3D/4D USG 02.05.07, 18:59 dla Aniutka: Walory trójwymiarowego USG 4D najbardziej ewidentne są w przypadku badań kobiet ciężarnych ? obrazowanie w tej technologii oferuje zapis całych sekwencji ruchu płodu w jakości zbliżonej do filmu. Do zalet przestrzennego obrazowania USG 3D dodany zostaje tutaj czas, dzięki temu wszelka aktywność ruchowa płodu widoczna jest krok po kroku. Trójwymiarowe USG 4D, posiadające funkcję zapisu wielu obrazów jednocześnie, umożliwia wyszukiwanie poszczególnych faz ruchowych i regionów anatomicznych oraz ich dokładną analizę medyczną dzięki wysokiej jakości zapisowi cyfrowemu. dla Karli: dobrze sie zastanow czy na pewno chcesz. Ja nie robilam (w 2002 to byla nowosc) i z perspektywy czasu w ogole nie zaluje bo z tego co widze wizerunek na zdjeciach i tak nie wyglada jak w realu. Do dzis nie wiadomo jak wplywaja fale USG na plod i m.in dlatego w USA nie robi sie rutynowo tylu badan co np. w Polsce. Rozumiem doskonale ze Cie korci pomimo sporego wydatku i zawsze to jakas pamiatka bedzie ale pamietaj ze jest spora szansa ze dziecko na pokaz sie wypnie i tyle zobaczycie ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
karla007 Re: 3D/4D USG 03.05.07, 02:55 naprawde w Polsce robi sie wiecej rutynowych badan? jakich na przyklad, ktorych tutaj nie robia? jestem zupelnie zielona w tych sprawach... a co do USG to mam jeszcze chwile na zastanowienie - jak sobie wyliczylam najlepszy obraz bylby gdzies w polowie czerwca - no chyba, ze jak mowisz mala sie wypnie i guzik bedzie widac:-) Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: 3D/4D USG 03.05.07, 03:10 karla007 napisała: > naprawde w Polsce robi sie wiecej rutynowych badan? jakich na przyklad, ktorych > > tutaj nie robia? mialam na mysli USG, tutaj robi sie standardowo jedno czy dwa a gdy bylam w ciazy pamietam ze dziewczyny z forum w Polsce mialy chyba co miesiac Odpowiedz Link Zgłoś
bea_mama Re: 3D/4D USG 05.05.07, 23:01 edytkus napisała: > dziewczyny z forum w Polsce mialy chyba co miesiac Wiekszosc moich kolezanek z Polski bedac w ciazy mialo USG przy KAZDEJ wizycie u ginekologa. To chyba teraz w Polsce standard. I sie dziwily ze ja tylko dwa mialam. Odpowiedz Link Zgłoś
cyborgus Re: 3D/4D USG 03.05.07, 22:19 ubezpieczalnia ich nie pokrywa, i tak musisz miec zrobione normalne USG. 4D u mojego ob-gyn kosztuje albo $50 albo $75, i mozesz dostac to mejlem. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: 3D/4D USG 05.05.07, 09:01 cyborgus napisała: >4D u > mojego ob-gyn kosztuje albo $50 albo $75, i mozesz dostac to mejlem. badanie tez wirtualne? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: 3D/4D USG 05.05.07, 22:20 dzieki Edyta za wyjasnienie. tak tutaj zdecydowanie mniej robi sie USG, na wykladach z OBGYN profesorka wspominala o zmniejszaniu czestotliwosci tych badan gdyz znalezli dowody na zly ich wplyw na rozwoj plodu. Odpowiedz Link Zgłoś
onthelake Re: 3D/4D USG 08.05.07, 08:07 aniutek a moglabys rozwinac temat,zly tzn.co konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
kz_76 Re: 3D/4D USG 07.05.07, 20:45 Hej, pierwszy raz trafilam na to forum i odrazu dodalam do ulubionych :) Nie mialam pojecia o jego istnieniu a "forumuje" juz od jakiegos czasu. 4D USG nie jest pokrywane przez ubezpieczenie jak juz wczesniej ktos pisal, bo sprawy "medyczne" i tak sie bada 2D. Na pewno jest to fajny bajer, ale warto poczekac do 30 tc co najmniej, bo wczesniej niewiele widac niestety. Odpowiedz Link Zgłoś