agawa75 08.03.08, 22:03 W USA lepiej miec karte kredytowa VISA czy MasterCard? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: e 57rfy c Re: USA - lepiej VISE czy MasterCard IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 08.03.08, 22:20 czy lepiej jest miec syfa czy trypra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arnie Re: USA - lepiej VISE czy MasterCard IP: *.icpnet.pl 09.03.08, 12:33 miałem visę w zeszłym roku-żadnych problemów Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: USA - lepiej VISE czy MasterCard 10.03.08, 17:36 Obie sa przyjmowane w wiekszosci miejsc tak wiec - obojetnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolbet Re: USA - lepiej VISE czy MasterCard IP: *.cable.mindspring.com 11.03.08, 02:32 Wazne, zeby byla wypukla. Czasem nie chca brac elektronicznych kart. Kolbet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nextonext Re: USA - lepiej VISE czy MasterCard IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.08, 17:03 A często to się zdarza? niestety nie mam wypukłej karty i zastanawiam się czy to duży problem, a wkrótce wybieram się do stanów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Globtrotuar Re: USA - lepiej VISE czy MasterCard IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 09:53 Tak jak pisali inni to w zasadzie bez różnicy. Ale sprawdź jak bank wydający karte rozlicza transakcje zagraniczne. Sa banki, które za zagraniczną walutę rozliczeniową przyjmuje $ i wtedy oczywiscie przelicza Ci tylko dolary na złote. Ale są banki które za walutę przyjmują € i wtedy najpierw przeliczą $ na €, a potem € na złotówki. Jak się łatwo domyślić, kursy walut przy każdym z tych przeliczeń nie sa zbyt korzystne dla posiadacza karty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: USA - lepiej VISE czy MasterCard IP: *.isp.broadviewnet.net 11.03.08, 17:54 Bez roznicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karta Re: USA - lepiej VISE czy MasterCard IP: *.isp.broadviewnet.net 04.04.08, 20:16 zadna roznica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc przede wszystkim niech to bedzie karta IP: *.dyn.centurytel.net 05.04.08, 00:27 kredytowa, nie debetowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc co to jest "karta niewypukla"? IP: *.dyn.centurytel.net 05.04.08, 00:27 Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: co to jest "karta niewypukla"? 05.04.08, 03:56 To chyba karta gdzie nazwisko, numery i daty sa nadrukowane w oodroznieniu od tych ktere maja to "wycisniete". Kiedys uzywano takich maszynek gdzie przykladalo sie papierowy rachunek na karte i przesuwalo walek ktory odbijal dane na papierze. Teraz jeszcze sie takich uzywa jak nie mozna potwierdzic karty przez lacze. Odpowiedz Link Zgłoś
filotet Re: USA - lepiej VISE czy MasterCard 18.05.08, 19:59 A jesli chodzi o Vise to jak jest z Visa Electron. Akceptuja wszedzie w bankomatach, restauracjach i hotelach jak w Polsce, czy jest z tym jakiś problem, bo slyszalem, że w niektórych krajach robią wielkie oczy na widok electronu Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Problem stary jak...... 18.05.08, 20:54 Ten problem/pytanie jest tak stare jak "historia" wydawania kart kredytowych w Polsce. 99 % sklepów/hoteli itd. w usa/canada akceptuje obydwie te karty! Różnica jest tylko w przeliczniku(jak to ktoś wcześniej napisał). Problem z użyciem karty może tylko być na "amerykańskim zadupiu", gdzie używają "żelazka" do kopiowania danych z karty(jeżeli elektronika zawiedzie)lub w wypożyczalniach/hotelach, gdzie blokują "depozyt" na czas wynajęcia..... Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: Problem stary jak...... 18.05.08, 21:02 ps. Niektóre Firmy zastrzegają sobie ---> MAJOR CREDIT CARD ONLY ! Wtedy karta np. Visa Electron czy Maestro nie jest akceptowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Problem stary jak...... IP: 193.108.194.* 19.05.08, 11:28 Ja uzywalem w USA kredytowke Visa i "bankomatowke" elektroniczna MC i nie bylo problemow z zadnymi z nich. Ale zwroc uwage na to co opisal ktos wczesniej - w jakiej walucie bank rozlicza transakcje zagraniczne. Jesli w USD - wszystko za co zaplacisz zostanie przeliczone bezposrednio z USD na PLN. Ale jesli waluta rozliczeniowa jest EUR to najpierw bedzie przeliczenie z USD na EUR a dopiero potem na PLN. A dodatkowo - tu uwaga - NIEKTORE BANKI POBIERAJA DODATKOWO PROWIZJE ZA PRZEWALUTOWANIE transakcji z waluty innej niz rozliczeniowa na rozliczeniowa. Na 100% tak jest w Citi, BPH i mBank. Bedziesz mial ten problem jesli Twoj bank rozlicza karte w EUR. Wg reklam Polbank przelicza wszystkie transkacje bezposrednio na PLN. Ale czasami ma problemy wieku dziececego i - sa problemy z platnosciami... Pozdrawiam art Odpowiedz Link Zgłoś
frequentflyer Re: Problem stary jak...... 05.06.08, 14:50 w357 napisał: > Ten problem/pytanie jest tak stare jak "historia" wydawania kart > kredytowych w Polsce. > 99 % sklepów/hoteli itd. w usa/canada akceptuje obydwie te karty! > Różnica jest tylko w przeliczniku(jak to ktoś wcześniej napisał). w kanadzie parę lat nie byłem a przynajmniej z kart nie korzystałem, ale w 2002 r to nie było wszystko jedno - w USA visa electron z mBanku chodziła jak burza, taka sama visa electron z pko bp miewała humory ale w zasadzzie działała. w kanadzie wszelako z visy elektron jednego czy drugiego banku udało się skorzystać dwa razy w ciągu miesiąca, na przeciwległych jej końcach, a Nanaimo i Quebec City, a poza nimi ani w bankomatach ani sklepach jej nie honorowali. może coś poprawili, sprawdzę niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
filotet Re: USA - lepiej VISE czy MasterCard 20.05.08, 20:57 Dzięki za te informacje. To nie będę brał wypchanego dolarami portfela :) Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Jedna uwaga ! 20.05.08, 21:35 W wielu duuuużych sklepach są linie kasowe, gdzie kupujący sam "przeciąga kartę" przez czytnik i osobiście musi przycisnąć jaki rodzaj karty używa ! CREDIT or DEBET , uwentualnie kasjerka/jer pyta (o to samo). Maestro i Electron, to są "Debit Card" ! Inne, to Credit Card. Odpowiedz Link Zgłoś
mknes Re: Jedna uwaga ! 20.05.08, 22:34 faktycznie karta visa electron nalezy do kart platniczych tzw. debetowych jest jednak ona popularna głównie Polsce. Na zachodzie Europy nie spotkałem się jeszcze z takimi kartami. Tutaj występują głównie karty które mają dokładnie w nazwie visa debit ale płacić tymi polskimi można prawie wszędzie tylko czasami się dziwią jak karta jest z paskiem magnetycznym bo tu gdzie mieszkam to banki wydają karty z czipem. Jeżeli chodzi o USA to używałem tam kilku kart również visy electron i nie było żadnych problemów z płatnością. Jedynie w wypożyczalnie samochodów nie honorują electronów natomiast visa debit można płacić bez problemów. W USA tankując paliwo najczęściej płaci się kartą bezpośrednio wkładając ją do czytnika w dystrybutorze paliwa i czasami trzeba podać kod pocztowy który musi być amerykański. Można wpisać jakikolwiek byle by był prawidłowy. Ja wpisywałem 90210 i zawsze działało :) Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: Jedna uwaga ! 20.05.08, 23:37 mknes napisał: Ja wpisywałem 90210 i zawsze działało :) _______________________________________________ .... i "automat" odpowiadał ---> Cześć Chłopaku z Beverly :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owner Re: Jedna uwaga ! IP: 12.126.158.* 28.05.08, 18:20 no co ty - jemu bankomat powiedzial "CZESC WIESNIAKU Z MIASTA LODZI GDZIE NAWET BIEGANIE PSOM SZKODZI" Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Jedna uwaga ! 05.06.08, 11:48 mknes napisał: > W USA tankując paliwo najczęściej płaci się kartą bezpośrednio > wkładając ją do czytnika w dystrybutorze paliwa i czasami trzeba podać kod > pocztowy który musi być amerykański. Można wpisać jakikolwiek byle by był > prawidłowy. Ja wpisywałem 90210 i zawsze działało :) A mnie automat na lotnisku w SFO zapytał o numer ubezpieczenia społecznego czy coś takiego, po braku odpowiedzi kazał spadać i spróbować z tą kartą najwcześniej za 24h. Ten sam scenariusz przy 2 różnych wypukłych Amex/MC. Maestro na PIN przeszło bez problemu, mimo że na automacie nie było znaczka Maestro.... Odpowiedz Link Zgłoś