Dodaj do ulubionych

Metro w NY

IP: *.chello.pl 21.07.08, 20:26
Będę jechała z lotniska JFK do centrum Manhattanu. Trasę mam mniej więcej
opanowaną, ale interesują mnie opłaty. Gdzie kupuje się bilet? Ile kosztuje?
Czy lepiej jednorazowy, dobowy itp.? Czy są jakieś bilety kilkudniowe?
Obserwuj wątek
    • Gość: frequentflyer Re: Metro w NY IP: *.acn.waw.pl 21.07.08, 20:36
      www.mta.info/mta/news/releases/?en=080228-NYCT34
      tu jest wszystko czego potrzebujesz. masz jakiś inny internet niż ja, że nie
      możesz tego sama znaleźć?
    • Gość: kabanos Subway w NY IP: *.dyn.optonline.net 21.07.08, 21:08
      Jestem pewien ze wiesz mniej niz wiecej (nie pisala bys w ten sposob), ale to
      moja opinia.
      Bilety kupuje sie w automatach lub w budce o ile jest otwarta/kasjer.
      Mapy merta ( w NY nazywa sie subway - metro ma inne znaczenie) sa bezplatne.
    • Gość: ania poszło trochę na ostro ;-) IP: 62.61.58.* 21.07.08, 21:44
      ja prawdę mówiąc też wolę info od kogoś, kto coś sam zrobił (jechał
      metrem, miał zabieg medyczny) niż szukać info na oficjalnych
      stronach.
      Ostatnio byłam w NYC jesienią, więc mogę coś przekręcić ;-)
      O ile dobrze pamiętam (asekuruję się, bo zaraz zacznie się krzyk...)
      pojedynczy przejazd kosztował $2, ale jest sporo
      opcji "oszczędnościowych", np. całodzienny, tygodniowy, miesięczny -
      jeśli sporo się jeździ to każda z tych opcji się opłaca. Byłam chyba
      11-12 dni i miałam kupiony 1 tygodniowy, a potem w zależności od
      potrzeb...
      Prawie na każdej stacji jest punkt sprzedaży kart na subway i zawsze
      są tam bardzo uprzejme osoby. Nowojorczycy kupują w automatach, ale
      tych nawet nie próbowałam rozgryzać i tak musiałam się radzić pani
      lub pana w okienku.
      Sama nie jechałam ostatnio, ale słyszałam że jest jakaś specjalna
      linia z lotniska i chyba kosztuje to więcej. Dawno temu dojeżdżało
      się normalnym subwayem, a potem był jakiś shuttle bus. Sorki tego
      nie wiem. Ale miasto jest przyjazne - zapytasz - pomogą :-)
      • Gość: kakanos Re: poszło trochę na ostro ;-) IP: *.dyn.optonline.net 21.07.08, 22:28
        >Dawno temu dojeżdżało
        >się normalnym subwayem, a potem był jakiś shuttle bus. Sorki tego
        >nie wiem. Ale miasto jest przyjazne - zapytasz - pomogą :-)

Mieszkam tu, ale nie moge Ci pomoc. Subway nigdy nie jezdzil na lotnisko -
        piszesz kompletne bzdury a Twoja fantazja graniczy juz z choroba.
        • Gość: frequentflyer Re: poszło trochę na ostro ;-) IP: *.acn.waw.pl 21.07.08, 22:37
          ja bez problemu zrozumiałem że dojeżdzałeś subwayem do miejsca skąd na lotnisko
          brałeś shuttle bus. pewnie czytałem inny tekst.
          • Gość: kabanos Re: poszło trochę na ostro ;-) IP: *.dyn.optonline.net 21.07.08, 22:45
            On-ona robi sobie tylko zarty typu maslo bardziej maslane. Bylem ale nie
            pamietam. Zgaduje ale podpowiadajcie bo chce miec racje.
            Moze po prostu dawno w Polsce nie bylem?
        • Gość: ania wygrzebałam z szafki starą mapę, dla Ciebie... IP: 62.61.58.* 21.07.08, 22:42
          1. otóż subway'em A jeździło się na lotnisko - jest nawet stacja
          Howard Beach JFK Airport, potem był shuttle bus (kiedyś ten autobus
          był bezpłatny),
          2. widać fakt "mieszkania" nie znaczy, że ludzie orientują się w
          systemie komunikacyjnym,
          3. fajnie, że znalazła się osoba, która może nie mieszka, ale jest
          chętna i przyjazna, i swoim wpisem chce pomóc, a nie zaistnieć.
          Nie wypowiadałabym się gdybym sama często nie poszukiwała w ten
          sposób rad, a w tym przypadku gdybym nie była wiele razy w NYC.
          Serdecznie pozdrawiam, jeśli będziesz potrzebował info o Gdańsku
          śmiało pytaj :-)
    • Gość: Lena Re: Metro w NY IP: *.multimo.gtsenergis.pl 21.07.08, 22:16
      1 przejazd kosztuje w NY w sabway - 2 USD a całodniowy - 7,5 USD.
      Na automatach na stacjach masz wszystko jasno i prosto napisane ;)
    • ela.tu-i-tam Re: Metro w NY 21.07.08, 22:25
      Bylam w maju. Teraz bilet jednorazowy kosztuje $US 2,5, jednodniowy
      $7,5, a tygodniowy $25. Kupujesz w automatach, gdzie placisz karta
      kredytowa (pewnie takze cash).
      Z JFK na Jamaica jest Air Train, chyba $5,5 (poltora roku temu bylo
      $5). Potem linia E na Manhattan.
      Mozesz takze na Jamaica (to znaczy po wzieciu Air Train, ktory cie
      dowiezie na Jamaica) wziac pociag na Penn, tzw LRR, nie pamietam za
      ile ($7 ?). Ten pociag bralam jadac na JFK, bo E mialo problem, a na
      objazd w druga strone bylo za malo czasu. LRR jest szybszy niz
      metro, bo staje na jakis 3-4 przystankach.

Ja osobiscie biore karte za $25, co mi pozwala miec swiety spokoj w
      razie gdy trzeba zmienic metro bo nawalilo. Z mojego doswiadczenia
      nie jezdze wiecej niz 2 razy dziennie (ale ja lubie chodzic), co na
      pojedynczych biletach na tydzien by dalo jakies $35.

Bon voyage !
      • Gość: Anisa Re: Metro w NY IP: *.chello.pl 22.07.08, 08:49
        Dziękuje wszystkim, którzy udzielili mi odpowiedzi. Co do zjadliwych uwag
        niektórych - cóż... Po co jatrzyć i kłócić się na internetowym forum?! Przecież
        nie trzeba obowiązkowo odpowiadać na wszystkie posty, żeby zaistnieć ;)
        • Gość: Polak z Polski Re: Metro w NY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.08, 12:31
          Nasza "wspaniała" Polonia niestety tak ma, nic w tym dziwnego.
          Jak ktos mieszka na Greenpoincie to nawet nie wie, że mozna dojechać metrem z
          JFK na Manhattan. Też tak jeździłem i to 4 razy, w 2004 i w 2005. Jedzie się ok.
          godziny, to dość daleko.
      • Gość: ania gdzie sie kupuje bilet na Air Train? IP: 62.61.58.* 03.08.08, 02:06
        uprzejmie prosze o rady osob, ktore kupowaly, a nie o adres strony...
        dzieki :-)
    • Gość: re to metro już jeździ na lotnisko? IP: *.chello.pl 22.07.08, 10:33
      bo kiedyś nie jeździło i dojazd był - delikatnie mówiąc - dosyć kiepski

ale ogólnie, to zależy gdzie będziesz mieszkać

zwykle jakieś okresowe (może są turystyczne, np. połączone z wejściami do
      muzeów) są bardziej opłacalne, ale w sumie gdy już się jest na Manhattanie, to
      lepiej chodzić piechotą

tak więc w sumie zależy gdzie nocujesz
      • Gość: Marcepan Re: to metro już jeździ na lotnisko? IP: 193.59.95.* 23.07.08, 11:11
        Przy okazji tej dyskusji mam pytanie. Otóż w drugiej połowie
        września przylatuję na JFK. Lądowanie przewidziane jest niestety ok
        godz 0:30 ! Hotel do, którego mamy wraz z synem się dostać jest w
        Secaucus New Jersey (na wysokości Lincoln Tunnel), podobno ok. 5 min
        busem od Manhatanu. Jak najtaniej dostać się o tej porze z JFK so
        Secaucus ? Czy są o tej godzinie tj ok 1 - 2 w nocy połączenia JFK -
        Manhatan ?
        Jak możecie to proszę o podpowiedź. Będę wdzięczny za każdą info
        Pozdrawiam
        • ela.tu-i-tam Re: to metro już jeździ na lotnisko? 23.07.08, 11:45
          Gość portalu: Marcepan napisał(a):

> Czy są o tej godzinie tj ok 1 - 2 w nocy połączenia JFK -
          > Manhatan ?

Tak. Subway czyli metro po naszemu jezdzi 24/24.
          Jak dalej z Manhattanu do NJ nie wiem, natomiast wiem ze w
          odroznieniu od JFK, transport miejski z Newark na Manhattan nie
          dziala w nocy (lekcja z taksowka za $60).
          • Gość: Marcepan Re: to metro już jeździ na lotnisko? IP: 193.59.95.* 23.07.08, 14:13
            Dzięki za info. Jak dotrę subway'em do centrum Manhattanu to już
            będzie ok. Dalej sobie poradzimy. W ostateczności z Manhattanu
            weźmemy taxi - nie powinno być chyba bardzo drogo.

pozdrawiam
            • Gość: janek Re: to metro już jeździ na lotnisko? IP: *.dyn.optonline.net 23.07.08, 15:11
              Najpierw musisz dotrzec z lotniska do metro ( merto nie dojezdza na JFK).
        • Gość: Hamerykanin Re: to metro już jeździ na lotnisko? IP: *.nwrk.east.verizon.net 04.08.08, 22:40
          Mieszkam w NJ, calkiem niedaleko od Secaucus (kilka mil). Jak tu pierwszy raz
          przyjechalem to sam sie zrobilem w konia, bo autobusy noca nie jezdzily do NJ, i
          trzeba bylo sie Taxowka wozic.

W dzien najleprzym rozwiazaniem jest autobus z Penn Station (na 42 ulicy). Tu
          masz rozklad:
          www.njtransit.com/pdf/bus/T1124.pdf
          Ale ostatni wyjezdza okolo polnocy, i nic nie ma potem to 6 rano wiec to nie
          jest dla ciebie opcja. Dystans nie jest za duzy, wiec sie szybko leci,
          szczegolnie o tej porze, wiec taksowka nie powinna cie kosztowac wiecej niz $50,
          z Manhatanu (tunel jest teraz chyba 7 dolarow).

A jak chcesz to daj mi znac, i cie moge podwiezc (eternal24@gmail.com). Rodakom
          zawsze pomagam.
          • Gość: frequentflyer Re: to metro już jeździ na lotnisko? IP: *.acn.waw.pl 04.08.08, 23:01
            a jakby wzięła PATH z 33rd na manhattanie do Hoboken (jeździ całodobowo) to coś
            zmieni?
          • Gość: Marcepan Re: to metro już jeździ na lotnisko? IP: 193.59.91.* 05.08.08, 15:49
            Dzięki za info Hamerykanin. Te 50 $ jakby miało być każdego wieczora
            to nie jest tak mało.
            Ale przede wszystkim jestem w szoku po przeczytaniu Twojej
            propozycji. Pewnie nie będę Cię prosił o podwózkę, ale i tak WIELKIE
            DZIĘKI.
            Czy może wiesz na którym przystanku należy wysiąść, aby się dostać
            na 875 Route 3 East Service Road Secaucus/Meadowlands ?
            • blkt Re: to metro już jeździ na lotnisko? 05.08.08, 23:23
              hilton garden inn - twierdza, ze nalezy wysiasc
              przy Home Depot (cos w rodzaju castoramy, leroy merlina itp)
              i o to nalezy poprosic kierowce.
              autobus 190 - rozklad
              www.njtransit.com/pdf/bus/T0190.pdf
              w strone Nowego Jorku przystanek blisko hotelu.

na stronie njtransit znajdziesz planowanie trasy,
              ale chyba tu niezbyt przydatne
              www.njtransit.com/sf/sf_servlet.srv?hdnPageAction=TripPlannerItineraryTo
              na tripadvisor jedna z recenzji opisuje dojscie przy powrocie do hotelu (rowniez wspomina o Home Depot).

Moge sie mylic, ale oplata $50 za taksowke wydaje mi sie lekko wygorowana. Hotel jest nieco ponad 3 mile od dworca autobusowego.
              Oplata za przejazd ustalasz wczesniej z kierowca, bo wyjazd jest poza Nowy Jork.
              Przy jezdzie po Nowym Jorku 7 mil (zalozmy w obie strony) wieczorem to ok $17. Plus oplata za tunel z powrotem $6 (poza godzinami szczytu).
              Oczywiscie taksowkarz policzy wiecej niz $17, ale nawet jesli policzy dwukrotnie to i tak wyjdzie ok. $40.
              Pewnie najprosciej zaproponowac oplate za przejechane mile w obie strony np $3-$3.50 plus tunel. Dla porownania w Nowym Jorku zlamanie choragiewki $2.50 plus 40c za 1/5 mili plus 50c doplata miedzy 20 a 6 rano.
              (oczywiscie niech taksowkarz pierwszy cos zaproponuje).
              I mozecie zapytac sie kilku taksowkarzy.

I jeszcze dla porownania - z dworca autobusowego na lotnisko Newark jest ok. 16 mil. Taksowka kosztuje ok. $85-90 plus oplaty za autostrade i tunel. To moze sugerowac przelicznik $3 za mile (liczac w dwie strony).
              • Gość: Marcepan Re: to metro już jeździ na lotnisko? IP: 193.59.95.* 06.08.08, 09:40
                blkt bardzo dziękuję za przydatne i rzeczowe informacje. Pozdrawiam
                • Gość: Anisa Opłata za bagaż IP: *.chello.pl 06.08.08, 20:36
                  Czy w metrze trzeba dodatkowo płacić za bagaż?
                  • Gość: Hamerykanin Re: Opłata za bagaż IP: *.nwrk.east.verizon.net 06.08.08, 22:01
                    Nie trzeba. Ale mozesz miesc problem przejsc przez te krecace sie bramki (od
                    dolu do gory).
            • Gość: Hamerykanin Re: to metro już jeździ na lotnisko? IP: *.nwrk.east.verizon.net 06.08.08, 20:30
              Powinienes rowniez sobie popatrzyc na Google maps, bo ostatnio dodali Street
              View w calej okolicy, z widokiem 360 stopni co kilka metrow, wiec dokladnie
              mozesz sie zorientowac jak wyglada teren.

Jak juz wpomniano, autobusy noca nie jezdza, wiec przystanek za bardzo ci nie
              pomoze. Ale jezeli o innej porze, i nie jestes pewien gdzie wysiasc to zawsze
              zaraz po wejsciu do autobusu jak bedziesz placil (tu sie zazwyczaj placi
              kierowcy w autobusie, nie kupujesz biletow), po prostu pokaz mu kartke z
              adresem/nazwa hotelu i popros zeby dal ci znac gdzie wysiasc. ("Could you let
              me know when to get out for this hotel?"). Kierowcy autobusow sa tu bardzo
              uprzejmi (usiadz gdzies z przodu, zeby o tobie nie zapomnial).

Noca bedziesz mial problem zorientowac sie gdzie jestes. Szybko jezdza i latwo
              przegapic. Nie licz na to ze bedziesz widzial nazwy ulic, szczegolnie w nocy.
              I o ile Secaucus jest bezpieczny, to jak przegapisz to potem zaczyna sie
              nieciekawie. Patterson = murzynowo. Lepiej sie po nocy nie krecic.

Z tego co pamietam to autobusy w polsce zatrzymywaly sie na prawie kazdym
              przystanku. Tutaj zatrzymuja sie tylko jak wcisniesz taka zolta tasme na ramie
              okna, albo jak ktos jest na przystanku i macha na autobus reka (wszystkie
              przystanki sa praktycznie na zadanie, ale jest ich za to wiecej).

• Gość: janeczek Re: to metro już jeździ na lotnisko? IP: *.dyn.optonline.net 06.08.08, 20:45
                Jako ze w Stanach nie spotyka sie taszczace bagaz osoby po polnocy - duza sansa
                na mase przygod ze strony zarowno strozow prawa jak i cienmego polswiatka. Moga
                byc np. ciekawi czy nie ma w walizkach przemycanych substancji zakazanych. Hehe,
                powodzenia,
                • Gość: Hamerykanin Re: to metro już jeździ na lotnisko? IP: *.nwrk.east.verizon.net 06.08.08, 22:07
                  Raz mnie zatrzymali na wjezdzie to Lincoln tunnel, bo mialem w samochodzie na
                  siedzeniu pasazera uklad scalony z labu ze szkoly. Cop myslal ze to bomba.
              • Gość: Marcepan Re: to metro już jeździ na lotnisko? IP: 193.59.91.* 07.08.08, 12:39
                Hamerykanin,
                jeszcze raz wielkie dzięki za bardzo konkretne i praktyczne
                podpowiedzi
                POZDRAWIAM
                • Gość: Hamerykanin Re: to metro już jeździ na lotnisko? IP: *.nwrk.east.verizon.net 07.08.08, 17:10
                  Tak wogole, to nie wiem jak to jest w JFK bo ja zazwyczaj latam do Newark
                  Airport (o wiele szybciej jezeli chcesz sie potem dostac gdziekolwiek w New
                  Jersey, bo jest zaraz przy Turnpike (jedna z glownych autostrad tutaj).

W kazdym razie najlatwiej jest po prostu wziac taksowke prosto z lotniska.
                  Nawet teraz zrobili tak specjalnie, ze nie lapiesz sobie sam taksowki, tylko
                  podchodzisz do budki - a tam klient pyta sie gdzie jedziesz, i daje ci wydruk z
                  dystansem i kosztem, a potem inny pracownik wskazuje do ktorej taksowki w
                  kolejce masz wsiasc. W ten sposob, zaden taksowkarz cie nie zrobi jezdzac na
                  okrago, bo widza ze turysta.

I moze rzeczywiscie byc dla ciebie lepiej po prostu wziac taksowke prosto z
                  lotniska. Bedzie pewnie ponad 70 dolcow + napiwek, ale przynajmniej bez stresu.
                  Pewnie mozesz tez z JFK na Manhatan, i dopiero wtedy taksowke, ale duzo na tym
                  nie zaoszczedzisz, a Nowy Jork chociasz bardzo bezpieczny, ma tez swoje ciemene
                  zakatki. Nie ma nic gorszego jak po 8-godzinnym locie, zamiast pojsc sie
                  wyspac, musisz sie telepac metrami/autobusami z bagazem po nocy w obcym miescie
                  (w twoim wypadku miastach).
        • Gość: Joe Re: to metro już jeździ na lotnisko? IP: *.cable.mindspring.com 15.09.08, 07:31
          AirTrain do Jamaica Station a nastepnie z Jamaica Station pociagiem typu LIRR
          (Long Island Rail Road) do Penn Station - z Penn Station masz NJ Transit do
          Sacaucus Junction (jeden przystanek z Penn) ...

www.panynj.gov/airtrain/
          www.mta.info/lirr/
          www.njtransit.com/sf/sf_servlet.srv?hdnPageAction=TrainSchedulesTo
    • Gość: Joe Re: Metro w NY lepiej chyba autobusem IP: *.cable.mindspring.com 15.09.08, 07:33
      mysle ze lepiej chyba autobusem ktory bez przesiadek dowozi do centrum
      manhattanu - www.nyairportservice.com/page.php?id=48
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka