Dodaj do ulubionych

cholestaza we wczesnej ciąży

04.01.10, 21:56
Mojej przyjaciółce, na podstawie wyników ASPAT i ALAT zdiagnozowano cholestazę
ciężarnych. Ona jest dopiero w 13 tygodniu ciąży i lekarka nie daje jej dużej
szansy na donoszenie dziecka. Podobno choroba wystąpiła za wcześnie. Czy
spotkałyście się może z tak wcześnie wykrytą cholestazą? Może możecie jej coś
poradzić?
Obserwuj wątek
    • magdalenca78 Re: cholestaza we wczesnej ciąży 15.01.10, 09:25
      Moja kolezanka miała cholestazę, nei pamietam kiedy dokładnie postawiono
      diagnozę, ale to było ok. 16 tc. Pamietam, ze fatalnie czuła się od poczatku
      ciązy, bardzo schudła, bo non stop wymiotowała i to długo.
      Brała odpowiednie leki (ne przez calą ciąze, tylko jak znowu pogarszaly sie
      wyniki), była na zwolnieniu i odpoczywala w domu. Dwa razy wylądowala w szpitalu
      (na samym początku, kiedy wlasnei zdiagnozowano cholestaze po serii badan oraz
      jakos w srodku ciązy, kiedy wyniki sie pogorszyly). Częsciej niz normalnie miala
      wizyty kontrolne, usg i no i do tego dochodziły badania na poziom aspat i alat.
      W sierpniu urodzila dziewczynkę, prawie 4 kg big_grin Wszsytko z nią ok, oprocz tego,
      ze jest niejadkiem i ma lekką skaze białkowa wink

Grunt to byc pod opieką dobrego lekarza. Moja kolezanka najpierw prowadzila
      ciąże u młodej lekarki, ktora praktycznie zlekcewazyla objawy i nei dopuszczala
      mysli, ze to moze byc cholestaza w tak wczesnej ciązy.
      • jasmina17 Re: cholestaza we wczesnej ciąży 16.01.10, 22:46
        Dziękuję Magdalenca za wieści, optymistyczne smile

• miacasa Re: cholestaza we wczesnej ciąży 17.01.10, 14:31
          Twoja koleżanka w pierwszej kolejności powinna wykonać USG jamy brzusznej by
          wykluczyć kamicę żółciową a następnie skonsultować się z hepatologiem,
          przekroczone normy biochemiczne wcale nie muszą świadczyć o cholestazie,
          niemniej należy to gruntownie sprawdzić bo choroby wątroby w ciąży mogą być
          zagrożeniem również dla zycia matki
          • jasmina17 Re: cholestaza we wczesnej ciąży 18.01.10, 14:58
            No woreczek ma wycięty to chyba nie kamica, ale i ja myślę, że dobrze byłoby
            udać się do hepatologa.
            • miacasa Re: cholestaza we wczesnej ciąży 18.01.10, 16:10
              przy cholestazie wzrasta prawdopodobieństwo wytworzenia się złogów w przewodach
              żółciowych, trzeba się kontrolować przez USG
              tu masz zebrane artykuły na temat chorób wątroby w ciąży
              www.skotnicki.pl/ginekologia/content/view/39/49/
    • milka_milka Re: cholestaza we wczesnej ciąży 15.03.10, 17:32
      Cholestaza występuje wyłącznie w III trymestrze, czasem na przełomie II i III.
      Jeśli problemy z wątrobą pojawiły się tak wcześnie, to nie jest cholestaza, a
      coś innego.
      • aguha28 Re: cholestaza we wczesnej ciąży 15.03.10, 19:32
        Guzik prawda! Ja mam cholestazę od 18 tyg a swędziało mnie wszystko już
        wcześniej. Więc i w takich tyg może się zdarzyć cholestaza. Ja z nią walczę już
        12 tyg.. więc sporo o niej wiem.
        • milka_milka Re: cholestaza we wczesnej ciąży 22.03.10, 17:08
          Ja też, przeszłam dwie ciąże z cholestazą. Mnie co prawda nie swędziało nic,
          podobno to zależy od poziomu kwasów żółciowych - te miałam w porządku, za to
          transaminazy ok. 1000 jednostek, przy normie do trzydziestukilku. I właśnie gdy
          byłam w pierwszej ciąży (potem w drugiej też i dodatkowo hepatolog)twierdzono,
          że typowa cholestaza zaczyna się nie wcześniej niż pod koniec drugiego
          trymestru. A jeżeli coś dzieje się z wątrobą wcześniej (lub z pęcherzykiem), to
          nie jest to cholestaza, co nie zmienia faktu, że pozostaje chorobą.
          • aguha28 Re: cholestaza we wczesnej ciąży 28.03.10, 19:26
            Ja leżałam na zakaźnym i miałam wszystkie badania robione na wątrobę by
            wykluczyć cholestazę i diagnoza okazała się jednoznaczna "cholestaza" więc nie
            wiem kto ci takich głupot nagadał..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka