zmija75 13.03.05, 19:13 Jestem teraz w 21 tyg ciaży, od paru dni mam wysypkę z dnia na dzień coraz większą z powodu ospy wietrznej. czy któraś z Was urodziła zdrowe dziecko pomimo tej choroby? Jestem załamana. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpek_sadelko Re: POMOCY- ospa a ciąża 13.03.05, 19:53 przepisze Ci gragment z ksiazki o ciazy: istnieje ryzyko zniszczenia plodu, gdy matka jest zainfekowana, ale jest ono M A L E!!!!!! nawet w okresie najwiekszej wrazliwosci plodu, w pierwszej polowie ciazy- tylko w 2% ciaz moga wystapic uszkodzenia typowe dla wad wrodzonych po ospie.gdy ekspozycja nastapila w drugiej polowie ciazy uszkodzenia sa bardzo rzadkie. ospa staje sie ponownie grozna pod koniec ciazy, kiedy infekcja matki moze proawdzic do ospy noworodkowej. zatem jesli mozna tak powiedziec, to ospa wstrzelila sie u Ciebie w "dobry" moment. bedzie dobrze! Odpowiedz Link
samamama3 Re: POMOCY- ospa a ciąża 13.03.05, 20:22 żmijko w 21 tygodniu ciazy nie masz się co martwić o dzidzię..zerknij prosze na post frutteli...Ja zachorowałam na ospę w 6 tygodniu ciazy,dziś ciesze się zdrowym 3,5 latkiem głowa do góry Odpowiedz Link
samamama3 Re: POMOCY- ospa a ciąża 13.03.05, 20:25 [ur=forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20515&w=18750943Post frutteli[url/] Odpowiedz Link
samamama3 Re: POMOCY- ospa a ciąża 13.03.05, 20:27 [url=forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20515&w=18750943[/url] Odpowiedz Link
betty69 Re: POMOCY- ospa a ciąża 16.03.05, 18:07 moja kolezanka miala w ciazy ospe. urodzila zdrowa dziewczynke, moze nie do konca zdrowa, bo miala cos z serduszkiem, ale nic powaznego (i to nie wiadomo czy akurat przez ospe). przez jakis czas musiala malutka brac lekarstwa. wyszla z tego szybciutko i teraz juz jest wszystko dobrze. pozdrawiam b. Odpowiedz Link