30.05.05, 12:56
Dzieczyny,
czy brałyście encorton przed zajściem i w trakcie ciąży?
Byłam dzisiaj u gina i jak zobaczył moje wyniki na p-ciała to kazał jeść i
koniec. Jakie są pozytywne skutki i negatywne encortonu?
Z góry dziękuję za odp.
Obserwuj wątek
    • heath2 Re: encorton 30.05.05, 22:54
      Moje dizecko to łyka gdy ma atak pseudokrupa (działa na krtań tak, zeby się nie
      zwężała). To chyba jakiś hormon, ale nic na opakowaniu nie piszą. Po co to w ciąży?
    • matylda.fm Re: encorton 31.05.05, 09:06
      encorton to hormon sterydowy.Podaje się w silnych, trudnych do opanowania
      innymi lekami alergiach i chorobach z rodzaju autoimmunologicznych
      Ma dużo efektów ubocznych na szczęście nie jakis dramatycznych) ale skoro
      lekarz uznał,że jest konieczny ( piszesz o jakiś przeciwciałach) to pewnie jest.
    • anneau Re: encorton 31.05.05, 21:17
      Ja brałam encorton przez pierwszych kilka tygodni ciąży (druga połowa trzeciego
      trymestru). Został mi przepisany przez endokrynologa bo:
      - mam chorobę Hashimoto i bardzo wysoki poziom przeciwciał przeciwtarczycowch
      - straciłam 2 pierwsze ciąże - najprawdopodobniej w wyniku działania jakichś
      przeciwciał (nie ustalono jakich)
      Po pierwszym trymestrze encorton został odstawiony. Poziom hormonów tarczycy i
      przeciwciał przeciwtarczycowych badam raz w miesiącu. Codziennie biorę Jodid i
      tyroksynę na czczo.

Dzidzia rozwija się cudnie (30 tydz.) Endokrynolog twierdził że encorton nie
      szkodzi maleństwu. Ja cały czas czuję że warto go było brać - bo ciąża sie
      utrzymała,

Pozdrawiam serdecznie
      • aagata4 encorton-ja tez biore i wierze w niego... 01.06.05, 19:57
        witajcie....

niedawno stracilam swoje dwie ciąże ... teraz właśne dowiedzialam sie ze znowu
        jestem w ciazy i niedługo mam wizyte u swojej gin... rowniez jestem posiadaczka
        p-ciał p-tarczycowych (mam hashii w poprzedniej ciązy mialam podwyższone p-ciala
        antykardiolipidowe ktore wracaja do normy gdy nie jestem w ciąży (badalam po
        drugiej i przed druga ciążą...

idąc do swojej gin bylam nastawiona raczej na heparyne i acard...jednak gin
        zadedydowal inaczej - biore wlasnie encorton i sie dowiedzialam o swojej ciazy,
        niedlugo kolejna wizyta u swojego gina ...
        troche sie boje tego encortonu o którym tyle złego słysze... jednak mam kontakt
        z dziewczynami o podobnych do moich ktore maja male dzieci i .... własnie braly
        encorton na poczatku ciąży i twierdza ze to on wlasnie im pomogł...

woerze ze tym razem mi pomoze smile ciesze sie ze przynajmniej od razu udalo mi
        sei zajsc w ciąże w pierwszym cyklu staran i nie bede musiala dlugo brac tego
        encortonu...

pozdrawiam

agata

• pimpek_sadelko Re: encorton-ja tez biore i wierze w niego... 01.06.05, 19:59
          to standardowy lek, naprawde mozna go brac jesli lekarz kazal.
      • aagata4 jodid przy hashimoto w I trym.ciązy? 08.06.05, 23:27
        Witaj ...

bardzo podtrzymalas mnie na duchu.. jestem teraz w trzeciej ciązy po 2
        poronieniach...

tez biore wraz z innymi lekami encorton. Wczoraj sie dowiedziałam ze mam tez
        brac jodid- tropche mnie to niepokoi bo przy hashimoto trzeba podobno unikac
        jodu - a moze mi sie tak zdaje.... jestem w5-6 tygodniu ciązy.

lekarz ktory przepisal mi ten jodid twierdzi ze kazda kobieta w ciazy powinna
        brac jod - moze tak tylko pzestac unikac jodu w codziennej diecie nap wrocic do
        soli jodowanej...

co o tym sadzicie? czy przy hashimoto w ciązy można brać dodatkowo jod? przyklad
        anneau mowi że tak a co Wy na to? przyznam ze biore tyle lekow na swoja ciąze ze
        mnie to przeraza aby brc jeszce jedną tabletke..

pozdrawiam

Agata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka