Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.09, 20:36 sierpnia.Jaka pogoda, ilosc turystow? Jakie macie doświadczenia? Prosze o wasze wrazenia.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mair Re: Riwiera Francuska ? 13.10.09, 07:47 Jak to nazywasz "Riwiera Franuzka" rozciaga sie od Belgii po Hiszpanie i od Hiszpanii do Wloch, czy mozesz sprecyzowac o ktora ci chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Riwiera Francuska ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.09, 09:05 Głownie okolice Nicei. Tak aby mozna było doleciec samolotem i spokojnie dojechac na camping lub do hoteliku.Szukam właśnie w necie czegos w miare niedrogiego.Dzieki za zainteresowanie i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: Riwiera Francuska ? 13.10.09, 12:19 lepiej unikac okresu wakacji szkolnych. Zaczynaja sie 2 lipca 2010 - powrot do szkoly 2 wrzesnia. Ceny wynajmu domkow i apartamentow sa nizsze od ostatniego tygodnia sierpnia, szczyt cenowy przypada na 2-3 tydzien sierpnia, w lipcu jest wzglednie taniej, ale zalezy od tygodnia. Zwroc uwage, ze w sezonie wiekszosc ofert wynajmu jest od soboty do soboty. Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Riwiera Francuska ? 13.10.09, 15:07 mair napisał: > Jak to nazywasz "Riwiera Franuzka" rozciaga sie od Belgii po > Hiszpanie i od Hiszpanii do Wloch.. ******* et toi tu cherches des poux dans la tête i racji nie masz! www.trivago.pl/riwiera-francuska-lazurowe-wybrzeze-37133 Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: Riwiera Francuska ? 13.10.09, 15:13 Janou, on tak musi, kompleks wyższości tak nakazuje ;-). Bises! Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Riwiera Francuska ? 13.10.09, 21:45 Przede wszystkim "francuzka" Riviera to bylaby Mlle (ewentualnie Mme) o imieniu "Riviera - rozne dziwolagi sie pojawialy w tym zakresie, wiec moze i Riviera kiedys sie trafi. A jesli chodzi o wybrzeze francuSkie od Belgii przez Hiszpanie az po Mediterranée to kazdy jego kawalek ma swoja zwyczajowa nazwe, nie pamietam co prawda wszystkich, ale zacytuje kilka, ktore akurat tkwia mi w pamieci, tak wiec: Côte d'Opale, de Jade, d'Emeraude, de Granit Rose, i jak juz sie znajdziemy na poludniowo - wschodnim skraju to docieramy do tego, co Francuzi nazywaja Côte d'Azur a Wlosi tuz za miedza "Riviera". Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Riwiera Francuska ? 13.10.09, 22:03 A oto wszystkie nazwy zwyczajowe poszczegolnych odcinkow wybrzeza francuskiego: Loire Atlantique - Côte d'Amour Calvados Côte Fleurie Pyrénées Atlantiques Côte Basque Côtes d'Armor et Ille -et-vilaine Côte d'Emeraude Nord-Pas de Calais- Côte d'Opale Pyrénées Orientales Côte Vermeille Morbihan - Côte des Mégalithes Var Côte (ou Corniche) des Maures Seine -Maritime - Côte d'Albatre Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Riwiera Francuska ? 13.10.09, 15:16 Co roku jestemy na Lazurowym na koniec czerwca,tlumow jeszcze nie ma,sa dlugie dni i bardzo rzadko sa burze,jeden minus,woda nie zdarzyla sie jeszcze ogrzec tzn;mniej wiecej 20°,w sierpniu 25° i wiecej,ponizej masz linka do sredniej temperatury w dzien i sredniej temeratury wody. www.coteazurmaison.com/?p=7&lang=fr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Riwiera Francuska ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 15:04 Serdeczne dzieki.Woda o temp.20 stopni nam nie straszna.Taplamy sie przy nizszej w Bałtyku.Janou widze ze sporo wiesz o Lazurowym Wybrzezu. Mam w zwiazku z tym pytanie. Jezeli dolecę samolotem do Nicei jak jest potem z dojazdem na campingi. Chcielibysmy zobaczyc i Cannes i San Tropez gdzie byłoby najwygodniej z dojazdami. Myslimy o odwiedzeniu Monaco ale raczej w drodze powrotnej. Na 2 noce zatrzymalibysmy sie w jakims hoteliku w Nicei - chocby Formuła1. Co bys poradziła. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Riwiera Francuska ? 15.10.09, 20:27 Z lotniska w Nicei jest co 30 minut autobus do dworca kolejowego. Wzdluz calego wybrzeza tj od granicy wloskiej az do St Raphael mozna poruszac bardzo szybko pociagami,aby sie dostac do St Tropez to mozna dojechac autobusem z dworca autobusowego w St Raphael.Na Twoim miejscu bym szukal jakies mieszkanie w Cannes bo chcac gdzies sie zatrzymac na campingu potrzebny jest jednak jakis pojazd.Tu chodzi o to ze do miejscowosci w ktorych sa campingi nie dojedziesz ani pociagiem ani autobusem po godzinie 20-tej. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Riwiera Francuska ? 15.10.09, 22:35 Nazwy wloskiej uzywa sie we Wloszech ;-P, ewentualnie na okreslenie wybrzeza np ...tureckiego. zaden zas Francuz nie uzyje nazwy "Riviera" na okreslenie Lazurowego Wybrrzeza.I mowie Ci to niniejszym tak, jak mnie - wowczas nowicjuszce powiedziala zyczliwie ciotka - FrancuZka. Odpowiedz Link Zgłoś
mair Re: Riwiera Francuska ? 16.10.09, 07:32 > Nazwy wloskiej uzywa sie we Wloszech nie tylko, uzywa sie takze np. w Chorwacji - riwiera makarska, uzywa sie takze w Polsce, dzis wszystkie wybrzeza we Wloszeh zwa sie Riwiera a kiedys bylo to wlasciwie zarezerwowane tylko do wybrzeza miedzy Genua a Ventimiglia, nie ma wiec nic zlego gdy powiemy miedzy soba po polsku riwiera francuzka, Francuzi moga sobia to zwac jak chca nam nic do tego i nie musimy sie rozdrabniac, ostatecznie Francuzi nie mowia na nasz kraj Polska Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Riwiera Francuska ? 16.10.09, 11:43 Tym niemniej, jesli we Francji zapytasz Francuza o Riviere to...odesle Cie do Wloch, Chorwacji, Turcji ewentualnie do Polski. ;-P Tu pytasz na forum gdzie jest wielkie prawdopodobienstwo, ze natkniesz sie na osobe zyjaca we Francji (lub rodowitego Francuza bez kompleksow) i przyzwyczajona do okreslen Francuskich . Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Riwiera Francuska ? 16.10.09, 22:03 A w czymze to "lazur" nie jest polski? Kryteriami Twojej polszczyzny wolalabym sie nie sugerowac, Janou pisze poprawniej wtedy, kiedy pisze po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
mair Re: Riwiera Francuska ? 17.10.09, 11:10 widzisz, Riviera mniej kojarzy sie konkretnym miejscem niz Lazurowe Wybrzeze apropos, co masz przeciw mojej polszczyznie ? uwazam, iz nigdy tam nie mieszkajac pisze lepiej niz wielu, bardzo wielu tam urodzonych, ciebie w to wliczajac ale nie bede ci wytykal bledow, niby w jakim celu ? Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Riwiera Francuska ? 17.10.09, 11:39 Wlacznie z moja? Przypatrz sie postom i porownaj Twoje i moje - ile zrobiles bledow? Oxczywiscie, polski to moja langue maternelle i wynioslam z kraju edukacje w tym jezyku, jest mi wiec, pomimo 25 lat spedzonych we Francji wiele latwiej. Tym niemniej, kiedy popelnie blad przyznaje sie do niego - tak w polskim, jak i francuskim i innych mi znanych. I staram sie nie obrazac rozmowcy a Tobie przychodzi to nader latwo (vide post do Janou i zainteresowanie wszami). Kontynuujac w tym samym tonie, nawet ryzykujac, ze wlasnie Cie uraze powiem Ci - tu es penible comme une teigne. Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Riwiera Francuska ? 17.10.09, 19:15 Feline;) www.dailymotion.com/video/x1bqah_laisse-beton_music Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Riwiera Francuska ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.09, 15:49 A miało byc tak pieknie. Myslałam ze sie czegos dowiem a tu ..... Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Riwiera Francuska ? 17.10.09, 19:40 Ewa, Renebay juz Ci troche odpowiedzial,ja na komunikacji nie bardzo sie znam bo poruszamy sie wylacznie samochodem,i jezdzimy do malych miasteczek nie dalej niz 15/20 km,do St Tropez plyniemy statkiem bo samochodem trzeba objechac cala zatoke od Ste Maxime do St Tropez,moze to trwac 2 godz,a statkiem 20min. Nie polecam jazdy samochodem z Nicei do np.St Raphaël lub St Tropez,stracisz caly dzien na drodze,u ubieglym roku zachcialo sie nam wizyty w Vallauris nie daleko Antibes;3 godz jazdy w jedna strone,na powrot jechalismy autostrada. Bilet pociagiem z Nice do Cannes kosztuje mniej wiecej 6€,pisze mniej wiecej bo to zalezy od godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Riwiera Francuska ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.09, 20:12 Serdecznie dziekuje, moze wiesz jak jest z dojazdem do Monte Carlo.Jak myslisz czy dobrym pomyslem jest np. zatrzymac sie w Nicei , stad pojezdzic, pozwiedzac a potem po prostu odpoczac gdzies na campie. Mysle o łatwiejszym dostaniu sie do Cannes, St Tropez czy Monaco. Bralam tez pod uwage zamiast Nicei ,Marsylie jako miejsce wypadow. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Riwiera Francuska ? 17.10.09, 21:58 Campingi istnieja ale kilka(4-10) km od Nicei,mimo wszysko radze zatrzymac sie w Cannes bo od tego miasta jest bardzo latwo sie poruszac pociagami wzdluz wybrzeza tj od St Raphael do Ventimille. Na "carte isabelle"-cena-12€ mozesz sie przez caly dzien poruszac pociagami miedzy St Raphael i Vintimiie(granica wloska i takze slawny targ z podrobkami wszelkich mark). Z Cannes do Nicei jest okolo 30 km,Monaco-45km,St Raphael-30 i do St Tropez z St Raphael okolo 35-40 km autobusem wzdluz wybrzeza. Na www.azurmeuble.fr i www.studiosfoch.com znajdziesz male i raczej tanie pokoiki z pelnym wyposazeniem i komfortem,to wszystko jest okolo 200 m od stacji kolejowej w Cannes i plaz.Wszystko a wiec wszelkie butiki, sklepy jak Champion(tani)i codzienne targi sa w poblzu. Znam rowniez dobry camping w Mandelieu-La Napoule -6 km na zachod od Cannes- www.campingdelaferme.fr. Na tym campingu bylem juz wielokrotnie i jak rowniez w Azurmeuble. Jak masz jakies pytania to napisz.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Riwiera Francuska ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.09, 10:34 Renebenay o takie informacje mi chodziło.Jestem Ci bardzo wdzieczna.Chyba zdecydujemy sie na tydzien w Nicei i kilka dni gdzies na campie aby odpoczac . Jeszcze raz dziekuje i serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: Riwiera Francuska ? 18.10.09, 17:16 To chyba najlepsze rozwiązanie. Co do Marsylii jako miejsca wypadowego, to jeśli chcecie zwiedzać Niceę , Cannes i Monako to raczej nie jest to dobre rozwiazanie. Mimo ciekawych i czesto niedrogich ofert linii lotniczych. Względnie Toulon ale jako ostateczność. Co innego, gdybyscie planowali wypad na Korsyke i zwiedzanie serca Prowansji, np. Arles, Nimes czy Awinionu. Wtedy jak najbardziej. Moze w następnym roku? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś