Dodaj do ulubionych

3 dni pełne w Paryżu

IP: *.144.rev.vline.pl 03.01.11, 14:08
witam...
pod koniec stycznia planuje być 3 pełne dni w Paryżu, dzień wcześniej przylece i dzień po wylece, nocleg zarezerwowałem w Hotel Jarry Confort, podobno jest dobrze usytuowany.
Mam pytanie, jak moge dobrze rozplanować te 3 dni, chciałbym najważniejsze miejsca zaliczyć, liznąć, wiem że nie uda mi się wszytskiego zwiedzić, ale co warto?? Luwr, Wersal, Eiffela, Notre Dame, M Erotyki, M D'Orsay, Bastylia ... zaproponujcie coś:)
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: Facet Re: 3 dni pełne w Paryżu IP: *.chelmno.mm.pl 03.01.11, 14:15
      Witaj
      Jesli w Paryzu i tylko 3 dni, to zrezygnuj z Wersalu. Palac jest poza Paryzem ( z centrum min 3 godz w obie strony na dojazd/przyjazd) a jego obejrzenie to min 1 dzien
      Pozdrawiam
    • Gość: EmilB Re: 3 dni pełne w Paryżu IP: *.144.rev.vline.pl 04.01.11, 14:08
      ile czasu należy zarezerwować na wieże Eiffela?? o jakiej porze lepiej wejść na wieże
      • Gość: Facet Re: 3 dni pełne w Paryżu IP: *.chelmno.mm.pl 04.01.11, 17:29
        W sezonie letnim czas oczekiwania w kolejce do kasy biletowej, wynosi okolo 1,45 h
        ( o ile nie ma alertu bombowego!)
        Wjazd na III "pietro" kilka minut, zjazd rowniez.
        A ile czasu spedzisz u gory, to juz Twoja sprawa.
        Rada: nie rezerwuj sobie biletu, mozesz trafic na pochmurna, zla pogode a ticket trzeba wykorzystac. Wchodz na "goraco".
        Mozesz skrocicv czas oczekiwania do kasy biletowej i na II "pietro" wejsc po schodach i dopiero tam kupic sobie bilet na III poziom, ale czas wejscia rowna sie mniej wiecej czasowi oczekiwania w kolejce, chociaz zaoszczedzisz kilka euros poniewaz "wejscie" po schodach bezplatne jest.
        Warto wjechac na wieze, widok zapiera dech w piersiach, chociaz wjazd na wiezowiec Montparnasse tanszy, szybszy i turystow mniej. (Kiedys byl tam spiewajacy windziarz-cudo!)
        I Paryz mozesz podziwiac z trzech ostatnich pieter (56,55,54) a wieze Eiffe, zobaczysz w calej okazalosci z tarasu.
        Pozdrawiam
        PS Kup sobie jakis przewodnik z mapa, po tym miescie, aby niepotrzebvnie nie bladzic!
    • Gość: JW Re: 3 dni pełne w Paryżu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 19:50
      Niestety schody na wieżę Eiffla też kosztują, tylko trochę taniej. Warto o ile macie dość sił spróbować się nimi przejść. Można z bliska podziwiać konstrukcję wieży i powoli spoglądać z coraz większej wysokości na Paryż. Osobiście polecam dostać się na górę tuż przed zachodem słońca. Widoki kiedy zapalają się światła miasta i rozświetlane są poszczególne słynne zabytki sa fantastyczne. Trochę info:
      www.infointravel.com/info/i/pl/22923/Wieza_Eiffla__Tour_Eiffel.html
    • Gość: Facet Re: 3 dni pełne w Paryżu IP: *.chelmno.mm.pl 04.01.11, 20:09
      Jeszcze cos podpowiem: omin Bastylie, a zamiast tego odwiedz cmentarz Père-Lachaise.
      Warto
      • Gość: EmilB Re: 3 dni pełne w Paryżu IP: *.144.rev.vline.pl 05.01.11, 08:30
        wspomniałem o bastylii bo podobno tam leży M. Skłodowska Curry... gdzieś wyczytalem tak
        • imka.allegro Re: 3 dni pełne w Paryżu 05.01.11, 10:20
          Skłodowska jest pochowana w Panteonie.
          Warto zajrzeć - wahadło Foucaulta i krypta.
          W pobliżu Sorbona.

Ja mając trzy dni zimą i chcąc 'oblecieć' mniej więcej paryski 'standard' zaplanowałabym przykładowo coś w tym rodzaju:
          1 dzień - La Defence, Łuk Tryumfalny z wejściem, muzeum Orangerie, Luwr (po drodze przechadzka Polami Elizejskimi i parkiem Tuileries)
          2 dzień - Notre Dame, Saint Chapelle, Conciergerie, d'Orsay, rejs po Sekwanie
          3 dzień - Pere Lachaise, Panteon, Les Invalides, wjazd na Wieżę Montparnasse tuż przed zmrokiem.

Sądzę że plan niezbyt przeładowany i wystarczyłoby czasu, żeby się spokojnie zachwycić miastem i wejśc do bistra :) A jak zrobi sie gdzieś luka czasowa, to jeszcze zostaje Montmartre i Sacre Coeur.

Wersal i wjazd na wieżę Eiffla bym sobie darowała. Pierwsze zajmuje cały dzień, a drugie sporo czasu w kolejce na zimnie i potem zimno na górze ;->
          • Gość: EmilB Re: 3 dni pełne w Paryżu IP: *.4web.pl 05.01.11, 12:53
            bardzo fajna, konkretna odpowiedź... Wersal napewno sobie odpuszcze, Wieże Eiffela zobacze, zawsze chciałem wjechać na samą góre:) chyba jak każdy. Dziękuje za odpowiedź
            • ennka Re: 3 dni pełne w Paryżu 06.01.11, 17:30
              Jak można mówić o zwiedzaniu Bastylii.skoro ona nie istnieje od ponad 120 lat.
              Tu trochę info na temat.
              pl.wikipedia.org/wiki/Bastylia
              Na placu Bastylii można tylko zobaczyć ,zaznaczone na jezdni ,zarysy budowli.
              I tyle.
              • Gość: Facet Re: 3 dni pełne w Paryżu IP: *.chelmno.mm.pl 06.01.11, 18:01
                I malowidla na stacji metra!
    • aga72 Re: 3 dni pełne w Paryżu 06.01.11, 18:14
      > ?? Luwr, Wersal, Eiffela, Notre Dame, M Erotyki, M D'Orsay, Bastylia ...
      a bastylia niezostala czasem zburzona?
      • Gość: EmilB Re: 3 dni pełne w Paryżu IP: *.4web.pl 07.01.11, 07:58
        pomyliło mi się z Panteonem:)
    • Gość: Agawu Re: 3 dni pełne w Paryżu IP: 194.242.62.* 06.03.11, 10:21
      ja z przyjenością poleciłabym jeszcze wizytę w katakumbach, mroczne, ale ciekawe odczucie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka