Dodaj do ulubionych

Rejestracja auta we Francji

12.04.11, 20:08
Rejestracja samochodu we Francji.

Drodzy forumowicze,

Jadę do Francji na kilka miesięcy pracy przy winie i chyba będę musiał kupić sobie tam samochód, bo na piechotę poruszać się tam, to albo daleko albo pracodawcy krzywo patrzą.

Chciałbym dowiedzieć się o formalności. Myślałem, żeby po kilku miesiącach przywieźć ten samochód do Polski (no chyba, że uda mi się go sprzedać we Francji)

Czy jako obcokrajowiec mogę zarejestrować samochód we Francji?
Jeśli tak, to ile to kosztuje?

Czy są jakieś tańsze warianty typu "tymczasowe rejestracje"?
Jeśli tak, to na jak długo i ile kosztują?

Jak wygląda sprawa ubezpieczenia?

Na razie tyle...

Będę niezmiernie wdzięczny za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Kieliszek K.
Obserwuj wątek
    • Gość: francuski beret Re: Rejestracja auta we Francji IP: *.phil.east.verizon.net 12.04.11, 21:29
      Witaj,

Nie sadze aby wybrane przez Ciebie rozwiazanie mialo ekonomiczny sens.
      W okresie paru miesiecy i pracy jaka bedziesz wykonywala nie zarobisz
      wystarczajaco aby kupic samochod i przerejestrowac.
      Byc moze zniechecisz sie czytajac to:
      www.expatica.com/fr/essentials_moving_to/essentials/how-to-re-register-cars-and-driving-licences-in-france-905_10430.html
      Taniej bedzie dojsc do finansowego porozumienia z ktoryms z wspolpracownikow
      i dojezdzac razem.

Bon voyage
    • Gość: koralka Re: Rejestracja auta we Francji IP: *.154.76-86.rev.gaoland.net 13.04.11, 16:31
      w jakim regionie bedziesz pracowal przy tym winie?
      • o.kalamata Rowerem na winobranie 14.04.11, 08:49
        Sugeruje rower z koszykiem z przodu albo z tylu. Bedzie zdrowiej.
        Tutaj mozna zaczac przygotowania do podrozy:
        www.youtube.com/watch?v=0HC3UyCnVLw
        Bon voyage
        • Gość: koralka Re: Rowerem na winobranie IP: *.154.76-86.rev.gaoland.net 14.04.11, 20:17
          watpie, zeby kieliszki wybieral sie na winobranie: ono nie trwa kilka miesiecy.
      • kieliszki Re: Rejestracja auta we Francji 14.04.11, 22:31
        Witaj,

Region Alzacja.

Cieszy mnie, bo jest względnie najbliżej Polski, poza tym Alzatczycy to tacy trochę Niemcy. Cóż tu się obruszać. Na 10 nazwisk 8 jest niemieckich. Może przez to nie są aż tacy "francuscy" i lepiej mówią po angielsku. Mój gospodarz mówi.

Ja francuski rozumiem słabo jeszcze (a od miesiąca mam w ogóle jakiś zator w nauce; na pocz. roku szedłem jak burza, a teraz nie...) i możliwość gadki po angielsku pewnie się przyda.

• Gość: Karol Re: Rejestracja auta we Francji IP: 92.90.21.* 16.06.11, 11:21
          Zaczyna mnie to trochę denerwować. Koleś zapytał konkretnie - co trzeba zrobić żeby zarejestrować tam auto ? a tu od razu komentarze pesymistów, że na kilka miesięcy to się nie opłaca, a może lepiej rowerem... co to ma wspólnego z tematem. Ktoś chce tak zrobić i pyta jak to zrobić a nie szuka porad. Wiesz odpowiadasz nie wiesz nie piszesz niepotrzebnych rzeczy.
    • kieliszki Re: Rejestracja auta we Francji 14.04.11, 22:20
      Dziękuję za odpowiedzi.

Do pracy mogę nawet na piechotę (to tylko 2km), ale pracodawca twierdzi, że miał takiego co na piechotę dochodził i po tygodniu zrezygnował. I że rower to też ponoć nie najlepszy pomysł, bo i teren górzysty (trochę górzysty, bez przesady jednak, no ale cóż...)

To oczywiście nie jedyny powód do zakupu auta.

Ja tam będę sam.

Z tego co widziałem, po francuskich wsiach nie jeżdżą autobusy, tam każdy wszędzie jeździ własnym autem, a zakupy zwykłe robi się w oddalonych supermarketach. Małe sklepiki są drogie. Ja po pracy potrzebowałbym zrobić zakupy, a to może się okazać problemem. Dymać na piechotę z pracy do wsi, a potem kilka kilometrów do marketu, to może czasu i chęci braknąć. Z doświadczenia wiem, że samopoczucie jest ważne - zwłaszcza, gdy się jest samemu.

Poza tym, pierwszy gospodarz nie dysponuje noclegiem. Będę spać na kempingu, w namiocie. Będę więc nieraz potrzebował zamknąć w czymś swoje rzeczy. W namiocie ich nie zamknę; zamknę w samochodzie.

Poza tym, będę pewnie miał przerwę kilku tygodni i ten czas chciałbym przeznaczyć na pojeżdżenie po Francji. Autem wyjdzie wygodniej i chyba taniej.

Choć z drugiej, ważnej strony, sam samochód to też źródło zmartwień; zwłaszcza używany. Będę miał dwa miesiące na krótkie (dwukilometrowe ) dojazdy, by go sprawdzić. Auto kupię na miejscu w okolicy, przglądałem ogłoszenia, jest ich sporo.

Następny, wrześniowy gospodarz też kręci nosem na to, czy mam auto.

Potem zawsze mogę wrócić do Polski i to auto sprzedać. Auta sprowadza się zwykle z Niemiec, Francja uznawana jest za gorsze źródło importu używanych, ale też się z Francji przywozi.

Liczę zarobić troszkę kasy, nauczyć się porządnie francuskiego, obuczyć się pracy przy winach, poznać ludzi; modlę się, żeby to się udało, żeby np. auto mnie nie zawiodło.

Swoją drogą "wieść" znaczy "prowadzić"; np. droga wiedzie, droga prowadzi.
      Tak; pragnę, by mnie auto nie zawiodło, bym to ja je jednak prowadził. :)

Kieliszek. K

• Gość: koralka Re: Rejestracja auta we Francji IP: *.154.76-86.rev.gaoland.net 15.04.11, 10:18
        moi koledzy japonczycy, ktorzy tez przyjezdzali na pare m-cy do pracy przy winie tak robili: kupowali stara bryke i na koniec pobytu ja sprzedawali, oczywiscie za grosze; ciekawe tylko jak ty zarejestrujesz ten samochod nie majac adresu? na adres kempingu? od kupna masz m-c na zalatwienie formalnosci; mozesz to zrobic przez internet badz( teraz to czesto mozliwe) u kupca( pod warunkiem, ze nie jest to osoba prywatna.)
        w tej chwili chyba jednak bedziesz pracowal w winnicy,na polu, bo przy winach nie ma teraz zbyt roboty.
        • embeel Re: Rejestracja auta we Francji 15.04.11, 11:38
          mysle, ze bardziej ci sie oplaca sprzedac to auto po sezonie niz prerejestrowywac w Polsce.
        • marne Re: Rejestracja auta we Francji 17.04.11, 11:19
          NIE MUSISZ MIEC ADRESU ZEBY ZAREJESTROWAC, musisz zapytac o szczeguly w prefekturze francuz51@aol.fr
    • Gość: gosciu Re: Rejestracja auta we Francji IP: *.fbx.proxad.net 10.03.12, 09:30
      przy rejestracji auta pokazujesz fakture edf u czyli pradu zazwyczaj wiec nic nie zdzialasz bez adresu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka