petromin 03.06.04, 13:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=4693379 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
francja4 Re: Vercors 21.07.04, 13:54 To może coś o zamkach z tego obszaru www.drometourisme.com/lieux_visite/chateaux_base.asp?domaine=CHATEAUX Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Vercors 21.07.04, 14:21 A tu coś o cudach natury tego obszaru www.drometourisme.com/lieux_visite/curiosites_nat_base.asp Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Vercors 01.08.05, 09:41 Jeszcze jeden link do tematu "Vercors": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=25468775 Odpowiedz Link Zgłoś
lilou75 Re: Vercors 18.08.05, 13:56 witam serdecznie forumowiczów :) podciągam wątek dotyczący Vercors bo mam niemały dylemat...Za półtora tygodnia jak co roku wyjeżdżamy na urlop do Francji (3 tygodnie). Mamy już zaplanowaną drugą część pobytu - Parc National de Luberon no i właśnie wspomniany na innym wątku Massif des Maures. Prowansję znamy już troszkę i to właśnie te regiony czas podbić ;))) Mam natomiast dylemat z początkiem urlopu - chciałam wybrać Cevennes albo Vercors... Przeszukałam net, poczytałam forum i jestem w dużej kropce, bo każdy z nich ma wiele do zaoferowania. Czy ktoś mógłby podzielić się swoimi wrażeniami bo np zwiedził oba regiony?? Zastanawiam się też czy na przełomie sierpnia i września w Vercors nie będzie już za zimno na wyjazd pod namiot... Aha, lubimy aktywnie spędzać czas na łonie natury- długie wędrówki nam niestraszne ;))) ale chciałabym też znów poczuć atmosferę cudnych miasteczek... Będę wdzięczna za każdą podpowiedź a tymczasem lecę dalej przeszukiwać forum :))) pozdrowienia Lilou Odpowiedz Link Zgłoś
francja5 Re: Vercors... 18.08.05, 22:05 > Mam natomiast dylemat z początkiem urlopu - chciałam wybrać Cevennes albo > Vercors... Witaj Lilou75! 1. Najpierw Sewenny (Cevennes): # Urocze miasteczko Florac i Gorges du Tarn (może spływ tratwą?)!!! # Wędrówki po Wyżynie Grands Causses: - liczne piękne formacje skalne typu "chaos", np. de Montpellier-le-Vieux; - wspaniałe jaskinie, np.: Aven Armand, Dargilan; - słynne (z sera) miasteczko Roquefort-sur-Soulzan; - niezwykłe kamienne miasteczko La Couvertoirade: tiny.pl/qwtp itd. 2. Potem: Luberon. 3. Na koniec, koniecznie: przejazd "zawieszonymi w niebie" drogami Vercors + wioska Pont-en-Royans... Pozdrawiam serdecznie bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Vercors 19.08.05, 08:47 Porównywać nie mogę, bo byłam tylko w Vercors. Nie wątpię jednak, ze oba rejony mają wiele do zaoferowania. Ja jednak Vercors byłam zauroczona. Mogę jeszcze tylko powiedzieć, że byliśmy tam na początku września ubiegłego roku i w namiocie nie było za zimno. Jaka będzie w tym roku pogoda nie moge jednak zagwarantować.:) Odpowiedz Link Zgłoś
lilou75 Re: Vercors 19.08.05, 09:26 Bah, wielkie dzięki :))))))) Jak zwykle jesteś niezastąpiony ;))) szybciutko wrzuciłam w wyszukiwarkę i oto jakie cudeńka znalazłam w związku z miejscami które opisałeś - dla wszystkich również zainteresowanych :) www.ot-gorgesdutarn.com/ www.vivreaupays.fr/parc/parcnat.htm www.aveyron.com/nature/montpellier.html www.aven-armand.com/francais.htm grotte-dargilan.com/chaos.htm perso.wanadoo.fr/lacouvertoirade/ www.aveyron.com/english/tourism/couvertoirade-village2.html www.ot-pont-en-royans.com/ wczoraj wieczorem znalazłam jeszcze jedno wspaniałe miejsce warte odwiedzenia w okolicy: Gorges d'Ardeche: www.trekearth.com/gallery/Europe/France/photo213630.htm www.ardeche.com ...aż dech zapiera prawda :))) to niewyobrażalne....wydawało mi się że znam Francję południową ;)).....a tam jest do zwiedzania na kolejnych parę lat...i pomyśleć że już się wybieraliśmy podbijać Korsykę - chyba będzie musiała poczekać...;))) pozdrawiam Lilou Odpowiedz Link Zgłoś
petromin Re: Vercors 19.08.05, 10:04 Jeżeli może Ci się przydać to zobacz na moje zdjęcia z Ardeche i Vercors: sus.univ.szczecin.pl/~petromin/francja.htm Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: Vercors 19.08.05, 21:20 > to niewyobrażalne....wydawało mi się że znam Francję południową ;)).....a tam > jest do zwiedzania na kolejnych parę lat...i pomyśleć że już się wybieraliśmy > podbijać Korsykę - chyba będzie musiała poczekać...;))) Potwierdzam w całej rozciągłości ... :))) Francja ma bardzo wiele do zaoferowania i to nie tylko w swojej południowej części. Odpowiedz Link Zgłoś
francja5 Re: Vercors... 21.08.05, 22:33 Witaj Lilou! Bardzo mi miło... :D Tak sobie myślę o Twojej wycieczce..., że jeśli Vercors zostawisz na koniec podróży... www.trekearth.com/gallery/Europe/France/photo27206.htm ...a będzie niezbyt ciepło lub znudzą Ci się noclegi w namiocie, to spróbuj dotrzeć do bardzo uroczego chambres d'hótes "La Blache" 38680 Chatelus, tel. 04- 76-36-08-72... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=25788585 Wjeżdżając w Petits Goulets, stoi taka mała tabliczka przy bardzo wąskiej, asfaltowej drodze w bok - śmiało jedź około 2 km w górę... Na końcu tej drogi ujrzysz gospodarstwo i mniej więcej taki widok wokół: www.trekearth.com/gallery/Europe/France/photo16712.htm Vercors to także kraina ogromnych grzybów... ;-) www.trekearth.com/gallery/Europe/France/photo98738.htm No i zrób sobie takie fotki: www.trekearth.com/gallery/Europe/France/photo217957.htm www.trekearth.com/gallery/Europe/France/photo134775.htm www.trekearth.com/gallery/Europe/France/photo144403.htm Pozdrawiam serdecznie bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
lilou75 Re: Vercors 19.08.05, 09:29 Aseretka, również dzięki za info :) Uwielbiamy Francję we wrześniu bo jest taka...już troszkę wyciszona ;)) Z pogodą wiadomo - jak z nami kobietami - zmienna bywa ;)) ale jesteśmy optymistami. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koralka Re: Vercors 19.08.05, 13:31 W Cevennes w tym roku panuje straszna susza; wiele strumieni, rzeczek jest calkowicie suchych; no i nie wszedzie mozna pospacerowac, gdyz ze wzgledu na pozary jest to zabronione. Przejezdzalam w tym roku przez Cevennes, wiele jest miejsc zniszczonych przez pozary, nie tylko tegoroczne... Odpowiedz Link Zgłoś
petromin Re: Vercors 26.07.06, 09:26 Wątki po roku automatycznie (bez możliwości ich potem ożywienia) są archiwizowane by temu przeciwdziałać kilka podnoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77.eu Re: Vercors 16.12.16, 09:26 Zapraszam na przejazd przez malownicze G. Vercors: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,161973523,162976233.html i nast. posty bah77 Odpowiedz Link Zgłoś