Dodaj do ulubionych

język rumuński,Rumunia itp.

19.11.06, 12:54
Witam wszytskich pasjonatów Rumunii i języka rumuńskiego! ;-) Ostatnio coraz
bardziej zaczalem sie interesowac tym krajem i nie wiedzialem,ze moze on byc
tak piekny...Wprawdzie tam (jeszcze) nie bylem,ale widzialem zamieszczone
zdjecia na necie...Caly czas myslalem stereotypami,pewnie jak wiekszosc
Polakow (no i nie tylko Polakow),ze w Rumunii nie ma nic atrakcyjnego i jesli
mi zycie niemile,to moge sie tam wybrac na wczasy...Jednak po przeczytaniu
setki komentarzy,wypowiedzi itp. nie natkanalem sie ani razu na opinie ze to
NIEBEZPIECZNY kraj...Zaciekawil mnie rowniez jezyk ... Zastanawiam sie czy
jest trudny do nauki.Wiem,ze jest to trudno okreslic,ale dodam,ze znam na
poziomie komunikatywnym jezyk hiszpanski,a one zdaje sie, sa nieco do siebie
podobne...Kieruje,wiec pytanie do znajacych język rumuński,aby coś sie-w
miare mozliwosci-wypowiedzieli na temat rumuńskiego...Poza tym chciałbym
dowiedziec sie,co sadzicie o "przyszlosci tego jezyka"? Myslicie,ze warto
uczyc sie go?tzn. czy w przyszlosci bedzie na niego popyt?Mi osobiscie wydaje
sie,ze ten jezyk moze byc w przyszlosci porzadanym jezykiem ze wzgledu,ze
kraj przystepuje dopiero do UE i zagraniczny kapital bedzie chcial wejsc na
jego rynek a do tego moga byc potrzebni tlumacze...To sa moje subiektywne
odczucia,ale poprosilbym o wiecej opini;) Wiadomo,ze teraz ze znajomoscia
angielskiego czy niemieckiego swiata nie podbijemy, wiec moze przy pomocy
rumunskiego nam sie uda?;-) Prosze o komentarze, Lukasz
Obserwuj wątek
    • piotr754 Re: język rumuński,Rumunia itp. 19.11.06, 15:57
      Do Rumunii pojedź koniecznie. Jeżeli zainteresowałes się na podstawie samych
      zdjęc to myślę, że Rumunia na żywo bardzo Ci się spodoba tym bardziej że
      Rumunii to niezwykli ludzie i niestety bez wzajemnosci do Polaków żywiąz
      szacuneki przyjazn o czym się przekonałem na własnej skurze uzyskac np. obnizke
      cen kupowanych pamiąk bo "Dla naszych przyjaciół z Polski za pół ceny". Dla
      mnie obok włoskiego najsympatyczniejszy naród w Europie.
      Co do języka. Ja ten język znam na poziomie średniozaawansowanym, chodze w
      Warszawie na kurs dla poczatkujących bo innego nie ma , ale lepiej miec tki
      kontakt z jezykiem niz żaden i czuje że ten kurs się przydaje bo przypominam
      sobie materiał i słownictwo , mogę cwiczyc wymowe osłuchac sie itp. znam na
      poziomie komunikatywnym równiez włoski i hiszpanski.
      Są to jezyki z tej samej rodziny.Znajomosc włoskiego ogromnie ułatwia nauke
      rumunskiego. Jezeli chodzi o hiszpanski to sa pewne zbieznosci leksykalne i
      gramatyczne (czas trecut compus analogiczny w konstrukcji i użyciu do
      hiszpanskiego preterito perfecto, występowianie trybu conjunctiv poniekąd
      analogiczne do hiszpanskiego subjunctivo, pewne analogie w składni zaimkow
      osobowych) ale znajomosc hiszpanskiego wiele nie ułatwi. Fonetyka chociazby
      jest juz zupełnie inna. Rumunski jest bardzo specyficznym jezykiem. ok 60
      procent słownictwa wywodzi sie z łaciny ludowej ale na ogól mocno
      zniekształconej. Ok. 20% słownictwa wywodzi się z języków słowianskich. Reszta
      z greckiego, tureckiego, węgierskiego i dackiego.
      Istnieje kilka dźwieków nie wystepujących w innych językach ktorych prawidłowej
      wymowy będzie się trudno nauczyc ale Rumuni zrozumieja wymowe przyblizona.
      Gramatyka jest mocno zakrecona duzo pamięciówy mnostwo zwłaszcza wzorów
      koniugacyjnych teoretycznie tylko cztery koniugacje w praktyce osiem a do tego
      dochodzą liczne przegłosy (tu akurat jezeli chodzi o czasowniki jest duze
      podieństwo z hiszpanskimi częsciowo nieregularnymi)Istniej wiele zjawisk obcych
      innym jezykom romanskim jak np. rodzajniki dzierzawcze i przymiotnikowe rodzaj
      nijaki , dziwny system liczebników porządkowych,dziwne zaimki wskazujące,
      bardzo skomplikowany system zaimków osobowych, odmiana przez przypadki choc
      szczątkowa
      Mimo to dla mnie osobiscie nauka rumunskiego to przyjemnosc. Jest to jezyk
      niezwykły, bogaty , elegancki , rownie piekny jak włoski czy francuski o czym
      najlepiej się przekonac czytając w oryginale rumunską poezję (poezji generalnie
      nie lubie ale rumunska bardzo)
      Jest trudny ale do nauczenia się.
      Co do perspektyw: Rumuński światowym językiem na pewno nie bedzie , choc jako
      nosnik kultury by się do tego zapewne nadawał. Uczą się go głownie pasjonaci
      zafascynowani Rumunia ktorzy chca tam jezdzic i miec kontakt z tamtejszym
      społeczenstwem i kulturą.
      Atutem jest to że w Polsce rumuńskiego rzeczyiwscie nikt w zasadzie nie zna
      poza chyba kilkoma osobami.
      Jezeli bedziesz chciał pracowac w firmie współpracującej z Rumunią czy
      inwestującej w Rumunii to na pewnio znajomośc języka bedzie ogromnym atutem.
      Ostatnio gospodarka rumunska rozwija się bardzo szybko, jest tam duzo
      zagranicznych inwestycji takze i w Polsce rosnie zainteresowanie tamtejszym
      rynkiem
      Ja osobiscie bardzo zachęcam do nauki rumunskiego.
      Jezeli jestes z Warszawy to zajecia odbywają się w Instytucie Kultury
      Rumuńskiej Krakowskie Przedmiescie 49-51 w poniedziałki o godz 18:30 i srody o
      18:00 Były juz dwie lekcje ale mysle że jeszcze mozna dołaczyc w poniedziałek -
      koszt 200 zł za semestr
      • lukasz_jakub1 Re: język rumuński,Rumunia itp. 19.11.06, 16:18
        Dzieki wielkie za wyczerpujaca odpowiedz;) Niestety nie jestem z Warszawy :/
        Strasznie chcialbym sie nauczyc wlasnie jakiegos "egzotycznego jezyka" Mam na
        mysli cos innego niz tylko ciagle angielski,niemiecki,francuski. Fakt,wazna
        jest znajomosc,ktoregos z nich,ale nie zrobimy raczej wrazenia na pracodawcy
        deklarujac znajomosc ktoregos z nich...Zamierzam studiowac germanistyke,ale w
        przyszlosci chcialbym rozpoczac jakis inny mniej popularny jezyk...wlasnie np.
        Rumunski. Caly czas sie zastanawiam nad tym,tylko boje sie,ze naucze sie go i
        tak naparwde bedzie mogl on byc tylko moja pasja,ze chleba z niego nie bedzie..
        Wiem,ze idac na studia,uczac sie czegokolwiek nigdy nie jestemy w stanie
        przywidziec,co nam bedzie potrzebne a co nie...Nigdy nie wiemy co nam los
        zgotuje...Slyszalem od wielu filologow i nie tylko,ze warto by bylo sie nauczyc
        jakiegos "wschodniego jezyka". Zastanawia mnie czy te osoby, ktore znaja w
        Polsce rumunski maja problemy ze znalezieniem pracy...Czy jest na nich w ogole
        jakis "popyt"? Prosze o wszelkie komentarze;) Lukasz
        • piotr754 Re: język rumuński,Rumunia itp. 19.11.06, 16:57
          W moim wypadku rumuński ma znaczenie wybitnie hobbystyczne bo moja praca
          zawodowa absolutnie nie jest związana z rumuńskim. Bardzo wątpie aby ci ludzie
          w polsce co znają rumuński uczyli się go pod kątem pracy zawodowej.
          charakterystyczną rzeczą jest że działający w polsce tłumacze rumunskiego to w
          ogromnej wiekszości mieszkający w Polsce Rumunii
          • laleaua Re: język rumuński,Rumunia itp. 20.11.06, 09:07
            hej, jestem tlumaczem j. rumunskiego (polka). na brak pracy (tlumaczenia) nie
            narzekam, ostatnio nawet jej gwaltownie przybylo i z trudem sie wyrabiam... a
            wiec tak, rumunski ma przyszlosc, tym bardziej ze nas, tlumaczy pracujacych w
            zawodzie jest w zasadzie niewielu. jeszcze trudniej znalezc specjaliste od
            tekstow technicznych lub medycznych.
            piotrze: jest sporo osob ktore ucza badz uczyly sie rumunskiego pod katem pracy
            zawodowej. a dzialajacy w polsce tlumacze to jednak w wiekszosci polacy -
            rumunow jest wbrew pozorom niewielu.
            a jesli chcesz sie uczyc rumunskiego na nieco wyzszym poziomie to poszukaj
            jakiegos tlumacza, moze zgodzi sie udzielac ci prywatnych korepetycji (np. ja
            tak robie, moze i inni sie zgodza?)
            pozdrawiam i zycze przyjemnosci w nauce rumunskiego :)
            • lukasz_jakub1 Re: język rumuński,Rumunia itp. 20.11.06, 18:20
              Dzieki :) Hmmm...Z tego,co sie orientuje,to mozna tez jezyk rumunski
              studiowac,prawda? Zdaje sie,ze na UJ i Uamie,lecz z tego,co sie orientuje,nie
              kazdego roku sa nabory na ten kierunek ... Chetnie pogadalbym z Toba na temat
              rumunskiego i ogolnie Rumunii na privie. Moj mail,to lukasz198861@wp.pl Bylbym
              wdzieczny :)
              • laleaua Re: język rumuński,Rumunia itp. 20.11.06, 20:08
                na uam mozna, na uj przyszlosc rumunistyki niepewna... na uam nabor bedzie w
                2007. wiec zapraszamy :)
            • piotr754 Re: język rumuński,Rumunia itp. 20.11.06, 20:47
              Ha ha - jednak pozostane na kursie dla początkujących. Jak byłem w Rumunii to
              się dogadywałem ale okazuje się że moja wymowa jest to dialekt banacki a nie
              literacki rumuński. ponadto pani która prowadzi kurs jest bardzo fajna i
              świetna metodycznie takż e bardzo dużo korzystam.
              A to co słysze o tłumaczach to dla mnie duze zaskoczenie bo w moje pracy często
              potrzebuje tłumaczy i na liscie rumuńskiego są sami prawie Rumuni
              • laleaua Re: język rumuński,Rumunia itp. 21.11.06, 20:59
                dopisz mnie - bedzie i polka ;)
                • piotr754 Re: język rumuński,Rumunia itp. 22.11.06, 20:27
                  Chętnie bym dopisał ale nie ja o tym decyduje. Chodzi bowiem o liste tłumaczy
                  przysięgłych Sądu Okręgowego w Warszawie.
                  Na niej króluja dwaj bardzo sympatyczni Rumunii którzy też sa najlepszymi
                  tłumaczami francuskiego
                  • laleaua Re: język rumuński,Rumunia itp. 28.11.06, 08:11
                    aaa... a ja nie przysiegla. ale na szczescie na przysieglych swiat sie nie
                    konczy ;)
    • ankaa251 Re: język rumuński,Rumunia itp. 08.12.06, 13:33
      Hej! Wiem, ze mozna nauczyc sie rumunskiego w warszawie czy poznaniu... A czy
      istnieje taka mozliwosc we wroclawiu, lesznie lub okolicach? A moze jest jakas
      osoba, ktora by sie zgodzila udzielac korepetycji...? :)
      Pozdrooffka
      • accro Re: język rumuński,Rumunia itp. 16.12.06, 14:45
        Hej!Ja studiuję filologię romańską(profil francuski) na UMK w
        Toruniu.Obowiązkowo mamy jeszcze od 2 roku lektoraty języków romańskich. Mamy
        wybór co do j.romańskich(hiszpański,portugalski i rumuński).W tym roku był
        hiszpański i rumuński.Chodzę zarówno na hiszpański i rumunski.Musze Wam sie
        przyznać,ze jestem zafascynowany rumunskim jak narazie.Super jezyk,łatwo mi się
        przyswaja chyba ze względu na to,ze znam dobrze francuski.Ma świętną
        melodie.Wykładowca też jest spoko.Mam tylko problem ze znalezieniem
        odpowiedniego słownika do rumuńskiego. Ostatnio zamówiłem przez internet sobie
        fajny taki mini podręcznik z płytką CD wydawnictwa na L.Jest spoko,mogę sobie
        jeszcze w domu cwiczyć i słuchać.Jak ktoś zna jakiś fajny słownik do
        rumuńskiego i mógłby mi podać autora i wydawnictwo,to byłbym bardzo
        wdzięczny.Może też to być słownik francusko-rumuński.QbA,pozdrawiam
        mój mail:qba@poczta.onet.eu (jak ktoś ma jakieś ciekawe materiały do
        naukij.rumunskiego to proszę przesyłać ten adres lub tytuły i autorów
        jakis "sympatycznych" ksiązek!
        • savitree Re: język rumuński,Rumunia itp. 28.01.07, 17:29
          czy ktoś wie, co będzie z filologią rumuńską na UJ? czy planuje się nabór w
          najbliższych latach czy to zupełny koniec tej filologii w Krakowie?

proszę, jeżeli ktoś cokolwiek wie na ten temat, bardzo mi zależy..
          • avroml Re: język rumuński,Rumunia itp. 28.01.07, 21:26
            Do mnie też dochodziły słuchy o likwidacji tego kierunku. Obawiam się, ze został Ci tylko Poznań...:(
            A może napiszesz do pani kierownik Zakładu Italianistyki i Rumunistyki, dr hab. Jadwigi Miszalskiej? Znalazłem w guglach jej maila: jmiszal @ vela . filg . uj . edu . pl
            • laleaua Re: język rumuński,Rumunia itp. 29.01.07, 10:02
              dlaczego "TYLKO Poznan :(" ???
              AZ Poznan :))))
              i moze juz niedlugo nabor bedzie nie raz na 3 lecz raz na 2 lata!
              kadra mocna, fachowa i przyjazna dla zafascynowanych Rumunia ;)
              • saaroo Re: język rumuński,Rumunia itp. 29.01.07, 12:45
                Z czystej ciekawości: jest w ogóle zainteresowanie studiowaniem języka
                rumuńskiego? Ile osób jest na roku? Ponieważ jest to język zupełnie
                niepopularny w naszym kraju, to wszyscy zaczynają chyba od zera?
                • laleaua Re: język rumuński,Rumunia itp. 29.01.07, 13:06
                  wbrew pozorom zainteresowanie jest spore. wiekszosc uczy sie od zera ale sa tez
                  zapalency, ktorzy przychodza z niezla juz znajomoscia jezyka. na pierwszy rok
                  przyjmuje sie do 20 osob (chyba). nie wszyscy koncza studia.
                  z moim rocznikiem bylo tak: 13 osob zaczelo, 6 skonczylo, 5 sie obronilo. z
                  tych 5 tylko 3 pozostaly w zawodzie...
          • amestec_savuros Re: język rumuński,Rumunia itp. UJ 28.01.07, 22:27
            Krakowska rumunistyka, wersja sprzed dwoch lat: by moc utrzymac kierunek przy
            zyciu potrzeba dwoch "samodzielnych pracownikow", czyli minimalnie z
            habilitacja, a ze w Krakowie kadra dosc skromna, dwoch doktorow i lektorka z
            Jassow, to kierunek "zawieszono" i dlatego w zeszlym roku nie bylo egzaminow
            wstepnych, choc byc powinny. W kazdym razie ponoc w kwestii prewodow
            habilitacyjnych juz finiszuja, wiec noz, widelec..
            Pani Miszalska jest dyrektorem do spraw studenckich w Instytucie Filologii
            Romanskiej, wiec osoba chyba najkompetentniejsza by odpowiedziec na twoje
            pytanie. Zreszta mila, z doswiadczenia wiem, ze odpisuje na maile, nawet jak sie
            truje "problemem rumunistyki" ;)
            A fajnie, gdyby sie wreszcie na UJ pojawily nowe twarze, co najpierw zagubione
            wychodza z zajec, zdziwione, wrecz przerazone a potem coraz mniej zmieszane a
            coraz bardziej zafascynowane, zakrecone, po prostu zakochane w Rumunii na zaboj!
    • juliam1 Re: język rumuński,Rumunia itp. 30.01.07, 20:53
      witam,
      rumunski warto znac, zawsze jakas prace z tym jezykiem mozna znalezc. W sumie
      to mnie zawsze praca znajduje :)
      ja tlumaczyc nie lubie i tym sie zajmowac nie chce ale taka luzna praca z
      rumunskim super! :) zazwczaj mam taka prace ktora polega na kontaktach z
      osobami w Rumunii, a Rumunii sa bardzo mili i to glowny atut mojej pracy. Jak
      musze z ta sama sprawa zadzwonic do Polaka odrazu czuje roznice :)))
      pozdrawiam cieplo!
      • savitree Re: język rumuński,Rumunia itp. 30.01.07, 21:26
        dzięki wielkie za pomoc, napiszę do pani Miszalskiej i zapytam ;)
        • savitree Re: język rumuński,Rumunia itp. 09.02.07, 18:14
          Tak więc, Kochani, pani dr mi odpisała i dla wszystkich tematem zainteresowanych
          informacja, że prawdopodobnie nabór na rumunistykę UJ odbędzie się w roku 2009.
          Są szanse na rok 2008, ale bardzo bardzo z przyczyn formalnych nikłe.

Pozdrawiam wszystkich fanów Rumunii i języka rumuńskiego!
          • sca10 Re: język rumuński,Rumunia itp. 13.02.07, 22:34
            Proszę o poradę, jeśli ktoś wie, zwłaszcza Ty Piotrze, co trzeba zrobic by
            zostać tłumaczem przysięgłym. Znam biegle dwa języki- rumuński i polski. W
            Rumunii skończyłam prawo, niestety nie obroniłam się: wyszłam za mąż, urodziłam
            dzieci, wyjechałam za granicę.
            Pozdrawiam!

RUMUNIA JAK NARKOTYK!
            • laleaua Re: język rumuński,Rumunia itp. 14.02.07, 09:13
              wejdz na strone ministerstwa sprawiedliwosci- tam jest wszystko.
    • claudia234 Re: język rumuński,Rumunia itp. 14.02.07, 20:53
      Siemka wszystkim!
      Mam na imie Claudia i mieszkam w Czestochowie. Moze mam 15 lat ale doskonale
      zanm ten jezyk, wprawdzie z tamttad pochodze:P Cieszy mnie fakt ze tak duzo
      ludzi lubi ten kraj a zwlaszcza chetnie uczy sie tego jezyka! Moge powiedziec
      ze wcale nie jest trudny. Wg. polski jest o wiele trudniejszy mimo iz mieszkam
      w Polsce od malego i znam ten jezyk bdb. Jesli ktos chcialbu chetnie pomoge w
      nauce, sluze rada. Moj mail:claudia234@vp.pl lub gg:3372935

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka