15.03.14, 11:54
W polowie kwietnia jedziemy do Szwajcarii i palnujemy wypad na kilka dni w Chamonix .Chcę pojeżdzić na nartach ale i zobaczyc piekne miejsca w okolicy. Mam wiec pytanie do tych co juz byli, co warto zobaczyć,co polecacie ? Prawdopodobnie bedziemy miec wypozyczony samochod, wiec bez problemu z poruszaniem sie. A moze moze ktos podpowiedziec jakies fajne,sprawdzone lokum? pewnie w Chamonix jest duzo drożej niz w okolicy ?
Bede wdzieczna za pomoc i konstruktywne rady
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Chamonix 15.03.14, 22:22
      Kiedyś w Chamonix spaliśmy Tu:
      www.interhome.pl/francja/sabaudia-gorna-sabaudia/chamonix/apartamenty-lachenal-fr7460.200.7/#locationFilterId=3:3007&accommodationCount=4
      Cenowo bardzo przystępnie, a apartament całkiem przyzwoity, położony niemal w samym centrum Chamonix.
      Chociaż to nie Francja, polecam przejazd tunelem Mont Blanc poprzez prześliczną Dolinę Aosty, do miasta Aosta. Valle d`Aosta należy do najbardziej malowniczego regionu Włoch. Otaczają ją najwyższe szczyty Europy: Mont Blanc, Matternhorn i Monte Rosa, przecinają liczne doliny i zdobią wzniesione przez feudałów zamki. Samo miasto jest też urocze. W jego centrum leży zdobna w kawiarniane ogródki Piazza Chanoux. Na wschód od niej prowadzi Via Porta Pretoria, stanowiąca oś miasta i główną arterię handlową. W połowie długości tej ulicy wznosi się jeden z najokazalszych zabytków miasta, składająca się z dwóch trójprzęsłowych części, Porta Pretoria, która była kiedyś główną bramą rzymskiej Aosty. Na północ od bramy znajdują się pozostałości Teatro Romano, z którego ocalała część czteropiętrowej fasady oraz dolne partie audytorium. W pobliżu, przy Via du Baillage, stoi średniowieczna wieża Torre Fromage, a koniec ulicy wyznacza Łuk Augusta wzniesiony w 25 r. p.n.e. z okazji przyłączenia terytorium do Imperium Rzymskiego. Z czasów rzymskich za łukiem zachował się jeszcze jednoprzęsłowy most oraz położone naprzeciw katedry Forum Rzymskie.
      • nelciowata Re: Chamonix 16.03.14, 18:00
        Aseretko,
        bardzo ci dziekuje za linka do interhome, jakos o tym zapomnialam a widzę ze jest spory wybór.Na pewno cos wybiorę. Aoste oblukałam i rzeczywiście bardzo urokliwa. Podoba mi sie a google pokazuje ze to ok godzina jazdy z Ch,wiec mozna by obrócić wczesnym popoludniem po nartkach, jak myslisz?
        Nocując w ookolicach jez. genewskiego ( szukam noclegu)rozwazam jeszcze moze jedno dniowy wyskok do Annency i Aix les Bains, czy polecasz?
        • aseretka Re: Chamonix 16.03.14, 19:34
          Do Aosty jest z Chamonix ok. 50 km, więc godzina wystarczy. Przejazd oczywiście płatnym tunelem pod Mount Blanc, koszt masz tu:
          www.atmb.com/atmb/en/tunnel/27/mont-blanc-tunnel.html
          Jednak osobiście szkoda by mi było wydawać tak dość znaczną sumę na przejazd i wyjechać po południu po nartach. Główna droga obok autostrady przebiega rozległą doliną w pobliżu szeregu zamków, które warto zwiedzić. Jednym z nich jest Castello di Sarre położony u ujścia rzeki o tej samej nazwie. Otoczony winnicami i sadami stanowił kiedyś pałac myśliwski króla Wiktora Emanuela II. Prawie naprzeciw niego stoi zamek Aymaville. Dalej, nad skalistym urwiskiem leży otoczony murem i wieżami obronnymi Castelli di Saint-Pierre. Niedaleko od głównej drogi, kilka kilometrów za Saint-Pierre, stoi przypominający średniowieczną wieżę zamek Sarriod de la Tour. Wszystko to znajduje się w otoczeniu majestatycznych, pokrytych śniegiem szczytów i bujnej przyrody Vall d`Aosta. Dlatego ja przeznaczyłabym na tę wycieczkę cały dzień. Ale to moje zdanie, bo nie jestem entuzjastką nart, a mój jedyny zjazd na nartach w Bukowinie Tatrzańskiej zakończył się wpadką do strumyka i stwierdzeniem, że "zawody pływackie uważam za zakończone. :)
          W Annency niestety nie byłam, więc trudno mi się wypowiadać, czy warto.
          Aix les Bains moim zdaniem warto odwiedzić. Tu też są ślady kultury rzymskiej w postaci świątyni Diany i łuku rzymskiego, piękny ratusz, zamek feudalny z XVI wieku, no i oczywiście piękne domy uzdrowiskowe oraz rezydencje i hotele w stylu Belle Epoque.

• nelciowata Re: Chamonix 18.03.14, 09:44
            Aseretko, dziekuje za szczegolowe info. Aosta dzieki tobie "kupiona" mam wiec nadzieje,ze uda sie nam dotrzec . Szukam caly czas nocelgow w Ch. ,ale chyba zdecyduje sie na cos z tego linku co mi podeslaals bo sa w miare atrakcyjne cenowo.
            Dziekuje !!
            • aseretka Re: Chamonix 18.03.14, 19:52
              Niestety, tych atrakcyjnych cenowo będzie coraz mniej. Podany przeze mnie apartament 2-osobowy, gdy sprawdzałam przy pierwszym Twoim poście, był dostępny w cenie 1214 zł za tydzień w terminie od 12-19 kwietnia. Jak sprawdzałam przed chwilą zostały wolne terminy od 05-12.04 od 12-16.04 i od 21-25.04.
              • nelciowata Re: Chamonix 23.03.14, 23:07
                Aseretko,
                udalo mi sie zabukowac nocleg ,co prawda nie ten kokrtenie co podeslalas,ale tez z twojego linku wiec dziekuje bardzo. U nas o tyle trudnosc,ze jest nas trójka wiec trochę cieżej znależć lokum,ale udało sie !! Aoste mam w plancah, mam nadzieje,ze sie uda dotrzec, fotki w necie sa powalające, wiec grzech byloby nie zobaczyc. Po drodze jeszcze jest Coumayer.. ech aby tylko czasu i pieniazkow starczylo .
                Jeszcze raz dziekuje za pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka