Dodaj do ulubionych

camping Mar i Sol w Langwedocji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 22:07
Latem zamierzam się wybrać z Vacansoleil na ten camping. Czy ktoś z
Was tam był i może coś o nim napisać?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ignissa Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 12:38
      ja bylam w Mar Estang - polecam - ogromny, ale nie zatloczony teren,
      jest co robic - korty tenisowe, boiska, baseny, supermarket,
      piekarnia, knajpki na terenie osrodka. Ponadto mila obsluga i fajne
      wieczorne animacje...niestety nie po polsku :(
      • Gość: Aśka Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 21:49
        Bardzo dziękuję. Już myślałam, ze nikt nie był w tej okolicy. Ja
        pierwotnie zarezerwowałam właśnie Mar Estang ale jak się zwolnił Mar
        i Sol przerzuciłam tam rezerwację. Powiedz jeszcze proszę jak plaża,
        na zdjęciach wygląda ładnie. Jaki piasek gruby czy drobny? Pytam o
        takie dziwne szczegóły ale jadę z małymi dziećmi, a z grubego piasku
        babki nie wychodzą...:)
    • Gość: agusek22 Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: 62.87.136.* 07.04.09, 15:28
      Ktoś się wybiera w tym roku?
      jakieś opinie?
      • Gość: agusek22 Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: 62.87.136.* 23.04.09, 10:35
        Podbijam! Zarezerwowałam na czerwiec, ktoś się wybiera?
        • mamaolinki Re: camping Mar i Sol w Langwedocji 05.05.09, 11:00
          JA się wybieram na ten camping właśnei w czerwcu dokładnei od 1-14.06
      • Gość: Aśka Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.09, 17:27
        Mogę opowiedzieć o swoich ubiegłorocznych doświadczeniach. Byłam tam
        w ostatnim tygodniu sierpnia. Generalnie camping mnie nie zachwycił.
        Teren spory, część parcel zadrzewionych ale dużo nie, najdalsze
        rejony campigu zupełnie łyse. Podłoże w większości bez trawy i
        latają całe chmury pyłu. Jest sklep, bar, restauracja, jedzenie na
        wynos, SPA z siłownią, plac zabaw dla dzieci. Fajne baseny ze
        zjeżdżalniami zarówno dla dorosłych jak i dla małych dzieci.
        Organizowane są różne wieczorne animacje, przyjechał nawet cyrk.
        Codziennie była dyskoteka i jakieś występy muzyczne. Jest sporo
        domków i widać, że część z nich zajęta jest przez całe lato przez
        jedną rodzinę. Dodatkowo rozstawione są namioty różnych biur -
        Vacansoleila, Selectcampu itp.
        Sanitariaty niestety zaniedbane, często po prostu brudne i z lekka
        zdewastowane, połamane deski klozetowe, pourywane uchwyty, nagminny
        brak papieru. Umywalki w kabinach. Nie ma podziału na część męską i
        damską.
        Na campigu najwięcej Francuzów i Niemców, Polaków bardzo mało.
        Generalnie camping bardzo hałaśliwy, tak głośny jeszcze nigdy mi się
        nie trafił mimo, że dużo podróżuję. Duże ilości wrzeszczącej,
        pijanej francuskiej młodzieży. W nocy muzyka ryczała do godz. 2-3 i
        najgorsze było to, że dochodziła również z innych campingów. Istna
        kakofonia dźwięków, można się było wściec.
        Na plażę blisko, idzie się kilka minut. Camping oddzielony jest od
        niej pasem zarośli i wydm z fajną roślinnością. Sama plaża bardzo
        ładna, szeroka i raczej niezagospodarowana, nie ma tłoku, prysznice
        i toalety w ilości śladowej. Piasek gruby, morze przy brzegu z
        kamieniami, szybko robi się głęboko.
        Najbliższa okolica mało ciekawa. Samo Torreilles Plage to mała
        miejscowość letniskowa. Jest kilka innych campingów i niska zabudowa
        mieszkaniowa. Brak jakiegoś wyraźnego centrum. Jest nieduży market i
        zieleniak, po większe zakupy warto pojechać kilka km dalej.
        Przejechaliśmy się wzdłuż wybrzeża i mam wrażenie, że ładniejsze
        okolice są bardziej na południe - Canet Plage, Argeles Plage.
        Nie mniej jednak Mar i Sol to dobry punkt wypadowy do robienia
        wycieczek. Warto zobaczyć Cynobrowe Wybrzeże i przy okazji wybrać
        się na wycieczkę do Hiszpanii, można wejść na jedną z gór
        schodzących do morza Pirenejów. W zasięgu samochodu jest Andorra,
        Carcassonne, Narbonne, Perpignan.
        • Gość: aga Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: 62.87.136.* 12.05.09, 11:48
          Aśka dzięki za info, jestem trochę przerazona tym co piszesz, bo
          myślałam, że jesli to 4 gwiazdkowy camp to przynajmniej te toalety
          beda w porządku, w tamtym roku bylismy we Włoszech na campie i było
          super:-)
          Boje się, jedziemy tam na 16 dni!!
          • Gość: Aśka Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 18:43
            No właśnie te 4 gwiazdki francuskie są jakieś inne niż te włoskie.,
            jakby mniejsze albo na wyrost -))).
            Ja byłam pod koniec lata, może stąd te zniszczenia. Brud w
            łazienkach to wynik sporego tłoku i zwykłego lenistwa obsługi.
            Mieszkaliśmy blisko łazienki i widziałam jak wyglądało sprzątanie.
            Bladym świtem koło 6 przyjeżdzały meleksem 2-3 dziewczyny, najpierw
            spały a potem szybko polewały wszystko wężem i w nogi. Potem w ciągu
            dnia już nikt tam nie sprzątał jak to widywałam wcześniej na
            campingach we Włoszech czy w Hiszpanii. Mnie najbardziej
            przeszkadzała koedukacyjność łazienek. Niektórzy panowie zachowywali
            się więcej niż swobodnie, dziecka samego tam nie puszczałam.
            Nas ten camping bardzo zmęczył ze względu na nocne hałasy,
            chodziliśmy permanentnie niedospani.
            Jedziesz sama czy z jakimś biurem?
            • Gość: aga Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: 62.87.136.* 18.05.09, 15:28
              Jedziemy z selectcampu, w tamtym roku bylismy we Włoszech i tam
              toalety były czyściutki a pani sprzatajaća kilka razy dziennie na
              bieżąco, oczywiscie cześ była wyznaczona dla kobiet druga dla
              meżczyzn a jeszcze jedna dla dzieci.
              Trudno jakoś będziemy musieli wytrzymać, najwyżej następny raz tam
              nie pojedziemy.
              Powiedz co można w pobliżu zwiedzić?
              dzieki
              • Gość: Aśka Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 23:22
                Ja byłam z Vacansoleil. Namiotów Selectcampu jest tam dużo i jak
                pamiętam stały w lepszych miejscach.
                Najbliższa okolica to typowe miasteczka plażowe. Ładne ale ja byłam
                w szczycie sezonu i tłok był niemiłosierny.
                Powiem, co my zwiedziliśmy, można na pewno więcej ale byliśmy tam
                tylko 7 dni.
                Wycieczki popołudniowe:
                - Na północ na Cap Leucate. Droga biegnie w większości groblą
                pomiędzy morzem a laguną. Z przylądka fajny widok na okolicę. Po
                drodze miasteczka Port Barcares i Leucate.
                - Perpignan – pałac władców Majorki (otwarty do godz. 18), starówka,
                katedra św. Jana. Miasto nie jest specjalnie piękne.
                Wycieczki całodzienne:
                - Carcassonne, a w drodze powrotnej były w planie 2-3 zamki
                katarów. Z powodu późnej już pory wyszedł tylko jeden - Puilaurens.
                - Andorra. Wycieczka długa, trzeba wyjechać jak najwcześniej ale
                uważam, że warto. Krajobrazy są wspaniałe, zarówno po drodze jak i w
                samej Andorze.
                - Wybrzeże Cynobrowe czyli Cote Vermeille. Tu pasem Alberes schodzą
                do morza Pireneje rozgraniczające Francję i Hiszpanię. Wybrzeże ma
                zupełnie inny charakter niż płaskie okolice Torreilles Plage. Jedzie
                się w zasadzie górską drogą z widokiem na morze. Moim zdaniem jest
                tam pięknie – skały, liczne zatoczki, długie półwyspy – Cap Bear,
                małe miasteczka i porty – Collioure, Port Vendres, Banyuls i
                pachnące ziołami góry. My odbiliśmy trochę w głąb lądu i drogą D86
                podjechaliśmy pod Tour Madeloc (652 m n.p.m.). Na wierzchołek góry
                trzeba podejść drogą ok. 15 min ale widoki są stamtąd wspaniałe.
                Potem pojechaliśmy do Hiszpanii do Figueres przez Portbou o Llancę.
                Z ciekawostek dość blisko jest centrum prehistoryczne w Tautavel.
                Jeśli będziecie tam 16 dni, to macie o wiele więcej możliwości.
                Zależy też co lubicie. Moim zdaniem każdy znajdzie coś dla siebie –
                plażowanie, zwiedzanie, chodzenie po górach. Mnie nęcił górujący nad
                okolicą Pic du Canigou (2784) -))) ale jeszcze nie tym razem...
                • Gość: aga Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: 62.87.136.* 20.05.09, 11:37
                  A w Barcelonie byliście? bardzo byśmy chcieli własnie tam jeszcze
                  zajechać.
                  i jeszcze wiadukt Millau, byliście?
                  MAm nadzieje, że będzie to udany wyjazd:-)
                  a jak atrakcje na miejscu? baseny? animatorzy są?
                  • Gość: Aśka Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 17:49
                    W Barcelonie byliśmy już wcześniej przy okazji pobytu na Costa
                    Brava. Ale z Torreilles Plage też dojedziecie spokojnie. Do Millau
                    wybieraliśmy się ale czasu nam zabrakło. To jednak spory kawałek
                    ponad 400 km w obie strony, trochę dalej niż do Andorry. Myślę, ze
                    Millau warto odwiedzić w trakcie jakiegoś przejazdu.
                    Baseny są w sumie 4. 2 ze zjeżdżalniami i małą zjezdżalnią dla
                    dzieci, 2 do pływania. Woda podgrzewana w jednym. Animatorzy są. Jak
                    pisałam wcześniej co wieczór były jakieś atrakcje. Byliśmy chyba z
                    raz. Moje dzieci odstraszał potworny wrzask i łomot muzyki. Poza tym
                    większość wieczorów spędzaliśmy poza campingiem, wracaliśmy z
                    wycieczek często już po ciemku i nie było chęci na dodatkowe
                    rozrywki -))).
                    Życzę udanego pobytu. Kiedy się wybieracie?

• Gość: aga Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: 62.87.136.* 21.05.09, 10:05
                      Mamy rezerwacje od 10 czerwca czyli jeszcze przed sezonem.
                      A jak z dojazdem? My jedziemy z Wrocławia.
                      A duzo Polaków było? bo we Włoszech dużo, na dodatek spotkaliśmy
                      dalekich znajomych:-)
                      A jak plaża?
                      • Gość: Aśka Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 11:05
                        Dobry termin, powinno być zdecydowanie spokojniej. Może w związku z
                        tym i czyste łazienki trafią się Wam -). O plaży i przekroju
                        narodowościowym napisałam w pierwszym poście.
                        My dotarliśmy na ten camping z Lazurowego Wybrzeża. Powrót też nie
                        był taki wprost do Polski. Ale jak by nie patrzeć macie ptzed sobą
                        ponad 1800 km. Najlepiej jechać przez Niemcy. Na tej trasie często
                        trafialiśmy na utrudnienia w okolicy Lyonu. Lepiej jechać obwodnicą
                        choć często też jest tam gęsto. Przez miasto niby bliżej ale wpada
                        się w gigantyczny korek. Poza tym droga całkiem przyjemna. Od
                        Montpellier zaczyna już być widać morze. W którąś stronę warto
                        zboczyć troszeczkę i zobaczyć Pont do Gard. Można jeszcze zahaczyć o
                        Avignon ale to już dłuzsza przerwa, bo kilka godzin zejdzie.
                        • Gość: aga Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: 62.87.136.* 06.06.09, 11:05
                          Zostało jeszcze kilka dni do wyjazdu:-)
                          dzięki za info
                          • Gość: Aśka Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 08:34
                            Napisz koniecznie po powrocie jak było. Ja nie doczekałam się
                            żadnej informacji przed swoim wyjazdem i jechałam w ciemno.
                            pozdrawiam
                            • Gość: aga Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: 62.87.136.* 06.07.09, 10:43
                              Wrócilismy.
                              Było wszytko dokładnie tak jak pisałaś.
                              W tym okresie jak my bylismy było bardzo mało ludzi,chociaż przez 16
                              dni pobytu przewinęło się oprócz nas jeszcze 6 rodzin z Polski.
                              Animajce były dwie, magicy /początkujący/ i kabaret. Cyrk przyjechał
                              w dniu w którym wyjeżdzaliśmy. Był aerobic, ale udział brali tylko
                              pracownicy:-) dziwne troche!
                              Wieczorami głośno bardzo, ale odgłosy dochodziły z innych campingów.
                              Generelnie standard niski, ale dało się przeżyć, parcele mieliśmy
                              ładną, aha czy w Twoim czasie były wiatry, bo jak my bylismy to
                              czasami bardzo macno wiało!
                              Woda zimna dawało się pływać w tym basenie podgrzewanym.
                              Byliśmy w Hiszpanii, Andorze, Carcassone, Perpignan no i oczywiscie
                              Cynobrowe Wybrzeże /piękne jest!/
                              Pozdrawiam
                              • Gość: Aśka Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:39
                                Cieszę się, że pobyt udany. Wiatry wiały podczas naszego pobytu, a
                                jakże. I na campingu pojawiały się całe chmury pyłu. Ciekawa byłam
                                Twoich wrażeń z samego campingu ale widzę, że są podobne do moich -
                                zdecydowanie za niski standard jak na 4 gwiazdki. Wiadomo, że
                                człowiek przeżyje ale miło by było, gdyby było lepiej -)). Rok
                                wcześniej byłam na Costa Brava na campingu 3-gwiazdkowym, który był
                                lepszy niż Mar i Sol.
                                A jak wrażenia z Andorry? O tej porze roku, to chyba w górach leżało
                                jeszcze sporo śniegu?
                                pozdrawiam
                                • Gość: aga Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: 62.87.136.* 06.07.09, 13:54
                                  Powiem ci, że jakbym wiedziała, że tak wieje to bym się na ten
                                  camping nie wybrała:-)
                                  Parcele były pokryte trawą, także nie kurzyło się, ale np. na plaży
                                  nie dało sie wysiedzieć przez latający piach. I czasami tak
                                  zawieiwało, z emało namiotu nie urwało!
                                  Co do obsługi to miałam wrażenie, że tylko szukają miejsca do
                                  spania:-)
                                  Podaj nazwę campingu na Costa Brava na którym byłaś? może się tam
                                  wybierzemy.
                                  W Andorze jakoś szczególnie dużo śniegu nie było.
                                  Wiesz, ale zdziwiłam sie, że Francja taka brudna wszędzie śmieci
                                  leżą / w Perpignan mnóstwo/ a nawet pełno kup w Cannes, wracalismy
                                  przez Lazurowe Wybrzeże:-)
                                  • Gość: Aśka Re: camping Mar i Sol w Langwedocji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 16:24
                                    Ja byłam w Mar i Sol z Vacansoleil i trafiłam na bardzo fajną
                                    obsługę, może to była rekompensata za wcześniejszy pobyt we Frejus,
                                    gdzie pilotów w ogóle nie było -)). Co do brudu to przygnębiajace
                                    wrażenie zrobiło na mnie Perpignan- zwłaszcza dzielnica zamieszkała
                                    przez imigrantów z ktajów Maghrebu, na Laurowym Wybrzeżu było
                                    czyściutko.
                                    Na Costa Brava byłam w Paya de Pals. Nieduży camping 3-gwiazdkowy,
                                    położony w małej i spokojnej miejscowości w piniowym lasku,z
                                    zadbanymi łazienkami, co prawda z jednym małym basenikiem ale za to
                                    kilkaset metrów od pięknej plaży.
    • Gość: tomasz Re: Pytanie IP: *.cust.tele2.pl 28.04.09, 13:32
      Orientuje sie ktos ile kosztuje doba na campingu/polu namiotowym za jeden namiot, jedna osobe?
      • renebenay Re: Pytanie 28.04.09, 19:26
        Przewaznie jest stala oplata za 2 osoby,jeden namiot i bez pojazdu-ceny 15-25€
        za dobe,wszystko zalezy od kategori campingu i miesiaca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka