Dodaj do ulubionych

Pytanie . Weekend w paryzu :)

21.11.08, 11:58
Wybieram sie w przyszly weekend do Paryza i nie mam pojecia jak sie do tego
zabrac aby zobaczyc w miare duzo i oczywiscie w miare ekonomicznie . Nie pytam
o hotel i lot to juz mam pytam o zwiedzanie czytalem o jakis autobusach
turystycznych za 29 euro za dzien czy to prawda ? Znalazlem tez oferte :
Zwiedzanie Paryża + Montmartre + rejs po Sekwanie impreza 5 godzin za 65 euro
. Prosze was jak macie jakies wiadomosci na ten temat podpowiedzcie mi jak te
3 dni zorganizowac :) Z gory serdecznie dziekuje
Obserwuj wątek
    • embeel Re: Pytanie . Weekend w paryzu :) 21.11.08, 12:13
      autobus :fr.parisvision.com/85-paris-open-tour-bus-decouverts.htm

przyjaciółka była zadowolona, możesz wysiąść i wsiąść na dowolnym przystanku, na
      dwa dni akurat, bo nie będziesz w stanie wszystkiego zaliczyć w jeden.
      Sekwana : polecam www.bateaux-mouches.fr/ , cena 10E za osobę , z tego,
      co pamiętam ok 1h20 wyprawy. Można wykupić wieczorna przejażdżkę z kolacja - 85E
      za osobę, drogo, ale oświetlone atrakcje Paryza (jeśli sie trafi na dobra pogodę
      wyglądają cudnie.
      Nie wiem, w który weekend dokładnie się wybierasz, ale jeśli w ten najbliższy
      22-23 to pogoda ma sie pogorszyć. polecam zajrzeć na www.meteofrance.fr przed
      samym wyjazdem
      • jarorambo Re: Pytanie . Weekend w paryzu :) 21.11.08, 13:57
        Dziekuje za podpowiedz faktycznie te autobusy i batbusy to najleprze rozwiazanie
        . jeszcze takie pytanie czy u kierowcy mozna wykupic bilet np na 2 dni czy
        trzeba sie udac do biura czy jak ?
        • embeel Re: Pytanie . Weekend w paryzu :) 21.11.08, 14:04
          kurcze, nie wiem jak to jest z autobusami, ale na logike tak, dziewczyny chyba
          tak kupowaly. Co do batobusow to natomiast na pewno na przystanku-przystani - sa
          kasy. Z kolei Beateux-mouche - bilet w kasie na przystani - nie ma przystankow,
          tylko pelna 1h20 wycieczka 'po owalu'.
          • jarorambo Re: Pytanie . Weekend w paryzu :) 21.11.08, 14:23
            Ja mysle o wykupieniu biletu lacznego na autobus i batobus na 2 dni za 39 euro
            mysle ze to bedzie dla mnie najleprza opcjia :)
            • embeel Re: Pytanie . Weekend w paryzu :) 21.11.08, 17:22
              dobry pomysł, zawsze możecie wyskoczyć i wskoczyć z powrotem, kiedy zobaczycie
              coś ciekawego. Życzę pogody - i koniecznie zaliczcie Pola Elizejskie wieczorem -
              bo już są udekorowane świątecznie i witryny Galerii Lafayette - same animowane cuda.
              Aha, no i Wieżę Eiffela jak już zapadnie zmrok, bo każdej pełnej godzinie
              migocze, a do tego teraz, do końca roku jest podświetlona na niebiesko, ze
              względu na francuskie przewodnictwo UE.
              • jarorambo Re: Pytanie . Weekend w paryzu :) 21.11.08, 17:29
                Bardzo ale to BARDZO dziekujemy :) Zyczymy wszystkiego najleprzego .
                • Gość: mujer1323 Re: Pytanie . Weekend w paryzu :) IP: *.gprs.plus.pl 22.11.08, 16:29
                  nie rozumiem po co placic za jakis tam autobus 39euro (!!!)
                  jak w paryzu jest metro i tez zatrzymuje sie przy wszystkich
                  atrakcjach turystycznych i w przeciwienstwie do autobusow bedzie
                  5 razy szybsze bo autobusy stoja w korkach
                  poza tym sa karnety 3 dniowe (nie wiem ile kosztuja dokladnie bo ja
                  kupowalam na 1 dzien cos ok 5 euro wiec mysle ze ok 10euro) i mozna
                  sobie pozdorowac, mapke daja za darmo wystarczy zaznaczyc wszystkie
                  stacje z atrakcjami , metro dziala przeciez do 1 w nocy
                  39euro za autobus ????????
                  • cornish1 Re: Pytanie . Weekend w paryzu :) 23.11.08, 04:55
                    No z metra to widać tyle że ho, ho:)

Chodzi o turystyczne autobusy open top, takie co to objeżdżają główne atrakcje.
                    • ennka Re: Pytanie . Weekend w paryzu :) 23.11.08, 16:25
                      No ,jesli chce się zwiedzać Paryż z okien autobusu ,to OK.
                      Jeśli jednak z trochę bliższej perspektywy, to bilet dzienny lub
                      karnet 10-cio przejazdowy dużo bardziej się opłaca.
                      W ciągu jednego weekendu nie obejrzy się nic więcej niż
                      standarty ,które można pogrupowć ,biorąc pod uwagę ich połozenie.
                      Kwota 39 euro wydaje mi się mocno zawyżona.
                      • Gość: mujer1323 Re: Pytanie . Weekend w paryzu :) IP: *.gprs.plus.pl 23.11.08, 17:12
                        no ja rozumiem ze z metra nic nie widac tylko nie rozumiem sensu
                        zwiedzania paryza przez okna autobusu,przeciez chyba nie chodzi o to
                        zeby objechac paryz zrobic zdjecia przez szyby i mowic ze sie
                        zwiedzilo, tak samo z autobusu trzeba wysiasc jak z metra, tyle ze
                        metrem jest szybciej i 3 razy taniej
                        • cornish1 Re: Pytanie . Weekend w paryzu :) 23.11.08, 17:25
                          To już nie tobie decydować o co komu chodzi:) Open topy na górnym pokładzie nie mają okien, więc zdjęcia przez szybę odpadają.
                          • jarorambo Re: Pytanie . Weekend w paryzu :) 23.11.08, 22:43
                            Pytanie o to jak pozwiedzac paryz nie wynikalo z niewidzy ze w paryzu nie ma
                            metra . zanim bym zalapal ktorym metrem gdzie dojechac to mysle ze braklo by mi
                            tygodnia zanim bym zalapal system i zalazl gdzie faktycznie powinienem pojechac
                            . Autobusy maja 50 przystankow gdzie mozna wysasc i zrobic zdjecia i wsiasc do
                            nastepnego podjechac do nastepnego miejsca gdzie cos jest do zobaczenia bez
                            glowkowania gdzie i czym powinenem pojechac . Poza tym paryz to tez ulice
                            chodniki ludzie itd wiec mysle ze metro odpada zdecydowanie :)A !!! w cenie 39
                            euro jest jeszcze karnet na stateczek po sekwanie :) napisze jak bylo po
                            powrocie . Pozdrawiam
                            • Gość: mujer1323 Re: Pytanie . Weekend w paryzu :) IP: *.gprs.plus.pl 25.11.08, 23:53
                              no pewnie co kto woli

nie wpadlabym tylko na to ze korzystania z metra trzeba sie uczyc
                              tydzien tym bardziej ze mapy mozna kupic nawet w u nas,albo
                              wydrukowac z neta i zaznaczyc sobie stacje, a te ze atrakcjami to
                              akurat w wiekszosci sie nazywaja tak jak atrakcje, nietrudno sie
                              domyslic co bedzie pod stacja muzeum luwr, wieza eiffela,opera czy
                              pola elizejskie...
                              • Gość: Sylvie Re: Pytanie . Weekend w paryzu :) IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.11.08, 08:23
                                Metrem może i szybciej i taniej, ale ja chyba też wybrałabym autobus
                                żeby jak najwięcej zobaczyć. No i w okresie zimowym zwłaszcza pod
                                wieczór niektóre miejsca z pewnością sa wspaniale świątecznie
                                udekorowane. Tym bardziej, że -jak już ktoś wspomniał - można
                                wsiadac i wysiadać praktycznie gdzie się chce. Ale to zalezy co kto
                                lubi, szybkie zwiedzanie i "zaliczenie" jak największej liczby
                                miejsc wartych zobaczenia, czy wolniejszą ale za to spokojniejszą
                                wersję z autobusem i zwiedzenie nieco mniejszej liczby zabytków ale
                                za to obejrzenie Paryża. Na dokładniejsze zwiedzanie przyjdzie czas
                                nastepnym razem:)
                                Szkoda że z Wrocławia nie latają do Paryża bo też z chęcią bym
                                wyskoczyła na weekend:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka