Dodaj do ulubionych

Calais-Dover-Calais

IP: 193.164.157.* 27.03.09, 14:34
Będę w wakacje jechał samochodem + 4 osoby do Angli. Chcę się
przeprawiać z Calais do Dover i z powrotem.
Może ktoś napisać coś o samej przeprawie i jakich cen mozna się
spodziewać. Czy bardziej się opłaca kupić bilety wcześniej (już w
Polsce lub przez internet) czy nie zawracać sobie głowy i kupować
przed samymą przeprawą.

Pozdrawiam
Tomek
Obserwuj wątek
    • Gość: rafal Re: Calais-Dover-Calais IP: *.156.182.44.dynamic.ip.euron.pl 07.07.14, 08:51
      stoje przed tym samym problemem i powiem CI,ze sprawdzam na biezaco promy i co sie okazuje im blizej wyjazdu tym taniej....
      Ja jade w na poczatku sierpnia a jak wiemy tam dopiero zaczynaja sie takie prawdziwe wakacje wiec moze i te moje bilety nie stanieja :(
      w kazdym razie jestem na biezaco i najtansze sa tak 5-7 dni do przodu
      ja korzystam z
      ssl.directferries.com/ferry/secure/multi_price_detail.aspx?stdc=DF10PL&grid=0&rfid=99&retn=True&curr=8&psgr=3&mcdr=0&rfidr=0
      z tego co wiem przed sama przeprawa zaplacisz spora kase...
      • jorn Re: Calais-Dover-Calais 07.07.14, 14:15
        Czas przeprawy to ok. Półtorej godziny. Do tego trzeba doliczyć 30 – 40 minut, bo o tyle wcześniej należy zgłosić się w porcie. Bywają też opóźnienia. Kontrola graniczna odbywa się w porcie, z którego wypływasz, czyli brytyjscy pogranicznicy siedzą we Francji, a francuscy w Wielkiej Brytanii.

Ostatnio płynąłem do Anglii 29 maja (powrót 1 czerwca) i zapłaciłem niecałe 100€ za samochód i dwie osoby. Za dwa tygodnie (17-21 lipca) płynę ponownie, lecz tym razem z Dunkierki. Cena wyniosła ok. 55€ za samochód i trzy osoby. W obu przypadkach bilety kupowane na stronie www.afery.pl.

Obie rezerwacje zrobione w styczniu, więc nie sprawdziło się, że im bliżej, tym taniej. Dużo chyba zależy od układu dni wolnych od pracy w okolicznych krajach.
        • brooks44 Re: Calais-Dover-Calais 07.07.14, 21:04
          A Eurotunel nie wyjdzie taniej? Co prawda dawno nie jechalam wiec w biezacych cenach sie nie orientuje, ale pamietam ze kilka lat temu bardziej oplacalo sie jechac Eurotunelem (zwlaszcza w godzinach wczesno porannych), z tym ze ja bukowalam dobrych kilka miesiecy wczesniej (bo z psem, wiec chcialam miec wszystko dopiete na ostatni guzik). No i szybciej to wszystko sie odbywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka