Dodaj do ulubionych

Toskania 10km od Lucca miasteczko Calci

05.02.10, 17:33
Na wstępie witam wszystkich globtroterów. Ten rok to planowane wakacje we Włoszech wybrany region Toskania. Zarezerwowany dom w miejscowości Calci niedaleko Lukka. Mam pytania o najbliższe plaże dla dzieciaków w wieku 9lat najlepiej bezpłatne jeśli juz płatne to z mniejszą ilością ludzi( naczytałem się o Viareggio i tam to ostateczność bo drogo i dużo ludzi), ale nie tylko bo chcielibyśmy trochę zobaczyć. Interesują mnie Lukka właśnie, Pisa, Siena. Może ktoś podpowie co warto zobaczyć oprócz tego co wszyscy oglądają jak np. krzywa wieża?
Jescze jedno co do drogi lepiej przez Austrie i Słowenię czy przez Niemcy autostradami . Jestem Z centralnej Polski. w roku ubiegłym byliśmy w Chorwacji i droga na kierunek Austria ,Słowenia ok.
Obserwuj wątek
    • Gość: brus Re: Toskania 10km od Lucca miasteczko Calci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 14:15
      Supermiejsce, świetna baza wypadowa do zwiedzania okolicy. Znajomi
      byli w Villa Rosselmini i nie mogli się nachwalić. Nad morze
      jeździli na dzikie, piaszczyste plaże na północ od Pizy (30 min
      drogi).
    • Gość: Jarek Re: Toskania 10km od Lucca miasteczko Calci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 20:29
      Okolice miasta Lucca nie są tak zachwycające krajobrazowo jak klasyczna Toskania
      na południe od Florencji, ale pełno tutaj urokliwych miasteczek, otoczonych
      starymi murami, z Duomo ( katedrą), Campanilą i obowiązkowymi cyprysami. Rejon
      Lucci jest obszarem gdzie istnieją olbrzymie gospodarstwa produkujące sadzonki,
      praktycznie dla całych Włoch. Jak będziecie jechali od strony Florencji to widok
      takich "hodowli" będzie Wam towarzyszył przez wiele kilometrów. Pytasz się co
      warto zwiedzić. Lucca to bardzo stare i fantastycznie zachowane miasto, które
      było kiedyś potęgą równą Florencji. Warto powłóczyć się po nim, ale można
      również wypożyczyć rower i przejechać się po murach miejskich, wokół starego
      miasta. Polecam również wdrapanie się na wieżę widokową przy muzeum i
      podziwianie wszystkiego z góry.
      Jeżeli chcecie jechać do Florencji, to zdecydowanie polecam pociąg. Stacja
      kolejowa jest w samym centrum, a pchanie się do tego miasta samochodem może być
      uciążliwe. Siena jest dosyć daleko i będzie to już wyprawa na cały dzień. Warto
      wtedy połączyć ją z odwiedzeniem San Gimignano i podziwianiem pocztówkowych
      toskańskich krajobrazów. Plaże - na wybrzeżu oprócz tłocznych kurortów jest
      sporo małych często "dzikich" plaż. Ja osobiście bywałem na plażach poniżej
      Livorno, aż do wysokości wyspy Elba. Te rejony polecili mi Włosi i nie zawiodłem
      się.
      Możecie również odwiedzić miasteczko Vinci , gdzie urodził się wielki Leonardo,
      ale dojazd jest dosyć męczący , a w samej miejscowości oprócz domu i
      "tematycznej" księgarni nic nie ma.
      O Pizie nie ma co pisać, jest to miejsce znane i na pewno warto je zobaczyć.
      Kilka porad praktycznych:
      1. Lucca - Na mapie portalu infointravel.com zaznaczyłem wam parking gdzie
      możecie zostawić samochód bezpłatnie. Jest on położony kilka kroków od starego
      miasta, a parkingi wokół murów bywają zapchane.
      www.infointravel.com/info/i/pl/41561/Lucca__Wygodny_bezplatny_parking.html
      2. Na tej samej mapie znajdziecie również lokalizację wieży widokowej.
      www.infointravel.com/info/i/pl/22905/Wieza_widokowa__Lucca__Casa_e_Torre_Gui.html
      3. Pisa/Piza
      www.infointravel.com/info/i/pl/23132/Piza_Pisa__Piazza_dei_Miracoli.html
      ..i wiele innych informacji z mojego tam pobytu.
      Pozdrawiam
      • vojager29 Re: Toskania 10km od Lucca miasteczko Calci 07.02.10, 20:57
        okolice Lucca sa bardzo ciekawe krajobrazowo i nie tylko, wedle mnie o
        wiele ciekawsze niz trojkat Florencja-Sienna-Piza, nie mam na mysli
        tych miast, w krajobrazie tej czesci Toskanii nie widze nic specjalnie
        zachwycajacego, trzeba chyba miec troche wiecej wyobrazni, osobiscie
        wole rzeczywistosc, ktora zdecydowanie przemawia za rejonem Lucca
        chyba, ze wyjatkowo uwielbiasz patrzenie na rzedy cytrusow ....,
        wyobraznie pozostaw na ogladanie pozostalosci po Etruskach
        • ennka Re: Toskania 10km od Lucca miasteczko Calci 07.02.10, 23:08
          Jarku, zdumiewasz mnie.
          Jak to nie ma nic ciekawego w Vinci.
          Owszem ,jest bardzo ciekawe muzeum z około 100 eksponatami wykonanymi wg
          projektu Leonardo da Vinci.
          Kto z nas wie , że wymyślił on zasady działania
          krokomierza,higrometru,roweru,szybowca,helikoptera,łożyska kulowego i wielu innych.
          Obejrzałam te wszystkie urządzenia z ogromnym zainteresowaniem ,chociaż nie
          przepadam za muzeami tego typu.
          Na marginesie, Leonardo urodził się nie w samym Vinci, tylko kilka kilometrów
          dalej , bodaj w Anchiano.
          Droga Luci do Vinci jest dość kręta i przydaje się bardzo nawigacja,ale widoki
          piękne.
          Zwłaszcza zjazd z Vinci do Pistoi dostarcza sporo emocji.
          Do Figolus!
          Przez Słowenię ,to chyba nie bardzo po drodze.
          My jechaliśmy z W-wy przez Czechy i Austrię.
          Niektórzy wolą przez Słowację niż przez Czechy.
          Jeśli jesteś np. z Łodzi ,to chyba bardziej opłaca się jechać przez Niemcy i
          Austrię lub Szwajcarię.
          • vojager29 Re: Toskania 10km od Lucca miasteczko Calci 08.02.10, 08:34
            z Warszawy przez Czechy lub Slowacje ale juz z Lodzi przez Niemcy i
            Szwajacarie, czyzby Lodz przeniesiono w zachodni region Polski ?
    • malgotosca Re: Toskania 10km od Lucca miasteczko Calci 08.02.10, 10:20
      Dosyć blisko od miejsca Twojego noclegu jest plaża Marina di Vecchiana, sama plaża jest bezpłatna, miejsca parkingowe już niekoniecznie,
      blisko będziesz miał do Volterry,
      w Pontederze jest muzeum Piaggio, ciekawe nawet dla osób mało zainteresowanych motoryzacją (bezpłatne)
      warto posnuć się po San Miniato (Alto), wspiąć się na wieżę
      sama nie wiem, co wymieniać, tego jest mnóstwo
      • ennka Re: Toskania 10km od Lucca miasteczko Calci 08.02.10, 11:21
        Do Vojagera!
        Łódź to, oczywiście ,centralna Polska .
        Tyle ,że kilkanaście kilometrów od niej,po Strykowem ,zaczyna się autostrada A 2
        ,prosto do Berlina.
        W tej sytuacji wersję przez Niemcy uważam za lepszą.
        • Gość: brus Re: Toskania 10km od Lucca miasteczko Calci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 11:53
          Z Wwy, Cieszyn, Czechy, Austria, Włochy. Calci piękne, widziałem foty, na uboczu
          ale z dobrą komunikacją wszędzie (koniecznie też 5terre i z wody i z lądu)).
          Vinci faktycznie w opinni znajomych nudne, ale Lucca to jedno z najpiękniejszych
          miast na świecie. Latem i w Lucce i w Pizie koncerty na żywo. Bajka...
        • Gość: Oldboy Re: Toskania 10km od Lucca miasteczko Calci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 11:55
          Tak,chyba odwieczny problem,czy nie da się jednak szybkim
          niemieckimi autostradami.jechałem 3 razy do Włoch i zawsze przez
          Słowację.Przez Słowenię chyba nie po drodze ;)Przez D chyba nawet
          dalej nie trzeba przez CH tylko z Monachium do Insbrucka,a potem
          autostrada do Rzymu która można się wszędzie rozjechać.
          Z drugiej strony na Słowacji cały czas budują i jest coraz dłuższa.
          Hm,aż mnie nęci w tym roku przez Niemcy....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka